Megtiltható a másodállás?


moncsimacs # 2005.04.25. 17:12

Jövedelmem sajnos nem nagyon van belőle, ahhoz túl kevés a forgalmam, a mintákat, katalógusokat pedig nekünk kell megvenni kp-ért. Igazából nem is lehet másodállásként csinálni, munka mellett nincs rá idő. Ezeket a termékeket mi kifizetjük, aztán annyiért adjuk tovább, amennyiért akarjuk ( meg amennyiért megveszik). Pénzjövedelem ezért nem is nagyon van belőle, csak annyi a hasznom, hogy a család tisztálkodószer-szükségletét olcsóbban tudom beszerezni. Egyébként egyetlen tanácsadónőt sem ismerek, akinek lenne vállalkozói igazolványa. Az a baj ebben az országban, hogy minden terhet a kisemberek viselnek, a 100- forintos havi jövedelemről is adóbevallást kell írni, azok pedig, akik milliókat keresnek, a gyatyamadzagot is elszámolhatják költségként, szinte alig adóznak. Könyvesboltban dolgozom és volt néhány érdekes esetem: egy temetkezési vállalkozó áfás számlát kért a Káma Szutráról. Kíváncsi lennék, ez hogy számolja el szakkönyvként?

Sasfioka # 2005.04.24. 19:50

A 3. részhez:
Amennyiben jövedelmed származik ebből a tevékenységből, akkor az után adóznod kell. Tehát legálisan végzed a közvetítést, ha erre téged feljogosító vállalkozói igazolványod vagy cégháttered van, illetve ha az AVON-nal munkaszerződésben állsz, és ő fizeti utánad a járulékokat...
Vagyis ha nincs adószámod, akkor a tevékenység végzését nem díjazza az APEH...

SF

moncsimacs # 2005.04.24. 08:37

Kedves Fórumtársak!
Érdekes ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Lassan egy éve foglalkozom AVON kozmetikumok értékesítésével, nem megy túl jól, de veszteséges sem vagyok. Ezeket a cikkeket csak katalóguson keresztül lehet megrendelni, sokszor olcsóbbak, mint a boltban. Néhány hete több helyről is megfenyegettek.
1.Egyik vevőm körzeti orvosa akart feljelenteni, mert szerinte a tízéves kisfiú súlyos bőrbetegségét én okoztam a kencéimmel. Az nem jutott eszébe, hogy talán az állatoktól lett ekcémás.( öten laknak egy másfél szobás panellakásban négy gyerek, meg az anyuka, van egy macskájuk, papagájuk, három fehéregér, egy nyúl, és most fogadtak be egy kóbor kutyát. Szerintem itt nem a testápolóval van a baj.) Valóban feljelenthet engem ezért egy orvos?
2.A főnököm említette, hogy van egy olyan jogszabály, miszerint munkahelyen tilos agitálni. Szerinte ez az AVON-ra is vonatkozik. Én ezt nem értem, hiszen világszerte ismerősök (munkatársak, rokonok, barátok) körében terjesztik a tanácsadónők. Miért lenne ez nálunk tilos? Nem a munka rovására csinálom, a rendeléseket munkaidőn kívül veszem fel. Azt senki nem tilthatja meg, hogy ha nincsen vevő, beszélgessek a kollegáimmal. Ilyenkor mást úgysem tudunk csinálni.Azt mondja a főnököm, hogy akár pénzbírságot is kaphatok, ha nem hagyom abba és valaki feljelent. A munkaszerződésünkben szó sincs ilyesmiről. Szerintem egyébként sem várható el senkitől, hogy ötvenezer forintos nettó fizetés mellett ne csináljon semmi mást.
3. Több embertől hallottam, hogy jobb, ha nem reklámozom magam, mert az adóhivatalnál is feljelenthetnek. Akkor mégis hogyan tudassam az emberekkel, mivel foglalkozom? Szabályos szerződésem van az AVON-nal, nincs semmi titkolnivalóm. Ráadásul a szórólap sem kerül pénzbe, mert értek egy kicsit a szövegszerkesztéshez.
Érdemes figyelnem ezekre a fenyegetésekre, vagy csak próbálnak rám ijeszteni? Nem szívesen hagynám abba, hiszen annak ellenére, hogy pénz nem nagyon van belőle ( ahhoz több idő kellene), szeretem csinálni.
Bocs a bőbeszédűségemért, csak nagyon el vagyok kenődve.
Köszönöm a segítségeteket.
Mónika