Jogi előadók fizetése


dr. Bubo # 2005.05.08. 17:38

1. A gyakorlat kérdésében csak idézni tudom a szakvizsgáról szóló IM rendelet 3. § f) pontját: "3. § A joggyakorlat tartamára vonatkozó adatokat [...]

  1. jogi előadó és más jogi munkakörben foglalkoztatott jogász esetében az őt foglalkoztató szerv vezetője tanúsítja." Tehát nem kötelező, hogy az igazolást kiállító jogi végzettségű legyen. Ha gondolod, kérdezd meg a Szakvizsgabizottság titkárságát.

2. Tényleg nem tudom, hogy mi a tapasztalat a gazdasági területen, mert én a gyakorlatoi időmet közigazgatásban törltöttem. A bérek meghatározása ott más rendszerben történik..

ciceroka # 2005.05.08. 15:21

Köszi a választ, még kérdeznék egy kicsit.

Ki igazolja le a joggyakorlatot akkor ha nincs jogtanácsos a cégnél, hanem a cég csak jogi előadókat foglalkoztat és az ügyvezető nem jogi végzettségű?

Azaz a kérdésem úgy hangzik, hogy nem jogász ügyvezető leigazolhatja hogy x ideig jogi egyetemi végzettséghez kötött munkát végzett a jogi előadó? vagy ezt az IM szakvizsga bizottság el sem fogadja?

A fizetési kérdéshez még annyit, hogy az ügyvédjelöltekhez képest mi a tapasztalat (azt tudom hogy biztos hogy többet visznek haza...).

dr. Bubo # 2005.05.08. 08:17

A jogi előadók jogállását a jogtanácsosoktól szóló - igen elavult - 1983. évi 3. tvr. szabályozza.

A jogi előadó munkáját - elvileg - a jogtanácsos irányítása és ellenőrzése mellett végzi, tehát gyakorlatvezetőnek ő tekinthető. Ha nyilvántartásra gondolsz, a jogi előadókról olyan nincs.

Javadalmazás kérdésében nem tudok segíteni, de bizonyára kevesebbet kereshetsz, mint a szakvizsgával rendelkező, ugyanott dolgozó kolléga.

dr. Bubó

ciceroka # 2005.05.05. 22:04

És vezetik valahol a jogi előadók gyakorlatát?

ciceroka # 2005.05.05. 22:01

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a tapasztalat szerint milyen jövedelemért dolgoznak a jogi előadók a cégeknél.

Ha 2 éves jelöltség után akar valaki jogi előadóként (konkrétan egy közbeszerzésekkel, pályázatírással foglalkozó) cégnél elhelyezkedni, mit kérhet?

Úgymond rájuk is kihat a szakvizsgával nem rendelkezők hátrányosabb javadalmazása vagy ott a többi, cégnél dolgozó diplomás emberek bérszínvonalának megfelelő bért is megkapja?

Előre is köszi az infókat.