El a csúnya álláskeresőkkel a munkerőpiacról?


Lolka # 2005.05.15. 20:36

Értem, ez így korrekt.
Az is megnyugtató, hogy ezek szerint legalább te nem nem értesz egyet az első levelemben idézett (egyébként valós) állásajánlat szövegével.
Köszi.

(Jó lenne, ha az is jelentkezne, aki azt a "jó megjelenésű adminisztrátor"-hirdetést föladta, szerintem vérlázító. Remélem, nem egészalakos fényképeket vár!)

Bogie # 2005.05.15. 19:53

Nem kifejezetten HR-es vagyok, de ez (is) hozzám tartozik. Na, ebből látszik, hogy létszám tekintetében nem vagyunk egy hatalmas cég. Régebben nagy multiknál dolgoztam, ott volt esélyegyenlőségi szabályzat stb.

Igen, hívtam már be adatbázisból. Tudta az illető, hogy elrakjuk az önéletrajzát. Számított rá, hogy egyszer még elővesszük és örült a lehetőségnek. Ez persze nem általános. Akiket "elteszek" az azért van, mert éppen nincs pozíciónk, de várhatóan jó lesz az illető vagy éppen még tanul és amellett nem lehet nálunk dolgozni (fizikailag képtelenség összeegyeztetni). Egyébként engem is hívtak már adatbázisból.

A keresés lezártával meg kell semmisíteni a pályázatokat, kivétel ha a pályázó beleegyezik a tárolásba. Hozzánk egyébként kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni, ami nem jelent többlet költséget a pályázóknak.

Lolka # 2005.05.15. 19:38

Bogie, köszi, hogy írtál. Már azt hittem, senkit nem mozdít meg a téma.
HR-es vagy vagy munkáltató? Megkérdezhetem, hogy van-e nálatok esélyegyenlőségi belső szabályzat, és adatvédelmi szabályzat? Esetleg belső adatvédelmi felelős?
Egyébként szerintem arról kell nyilatkoztatni a jelentkezőt, hogy kívánja-e a tárolást és nem arról, hogy szóljon, ha nem. Ez óriási különbség! Ugyanis ha a jelentkezés postai levélben történik, a válasz fölösleges költségbe veri jelentkezőt, főleg, ha az illető tucatnyi helyre adott be pályázatot.
Amúgy pedig volt már arra példa, hogy az adatbázisból hívtatok be valakit? Mert én még ilyenről, esküszöm, soha nem hallottam.

Bogie # 2005.05.15. 19:00

A tároláshoz a cégek engedélyt kérnek a pályázóktól már a hirdetés szövegében, illetve amikor kiértesítik a pályázót, akkor kérik ismét, hogy jelezze, ha nem kívánja, hogy az adatait céges adatbázisban tárolják.

Nem hinném, hogy a jó megjelenés megléte vagy hiánya felmondási alap lenne egy munkánál.

Abban viszont igazat adok, hogy egy fénykép befolyásolhatja a pályázat elbírálását. Bár igazán kevés olyan pozíció van, ahol ez indokolt lenne. Éppen ezért én sosem kérek fényképet a jelentkezőktől.

Lolka # 2005.05.15. 18:45

Halihó, tényleg érdekel a véleményetek!

Munkajogilag tekintve, ha pl. ez az adminisztrátor vmilyen oknál fogva elveszíti a "jó megjelenését" (betegség, terhesség vagy akut ízlésficam) jogosan mondhat föl neki a munkáltatója, ha korábban ez alapjául szolgált az alkalmazásának?

És mi a helyzet az esélyegyenlőségi törvény felől megközelítve a helyzetet? Ahol fényképet kérnek - nem feltétlenül a lent idézett példában - ott jó esély van arra, hogy az öregeket, csúnyákat, jó megjelenésű FÉRFIAKAT avgy éppen a ROMÁKAT eleve kiszűrik, anélkül, hogy a valós rátermettségükről meggyőződnének.

Az adatvédelmi törvény szerint a fénykép személyes adat, s mint ilyennel, csak a tulajdonos rendelkezhet. Aki ilyet kér, meg határoznia a célt, tájékoztatnia kell az adat tulajdonosát arról, hogy mire kívánja az ő személyes adatát fölhasználni. A célhoz kötöttség elve szerint, amint megszűnik az adattárolás célja (kiválasztották a jelentkezők közül a megfelelőt), az adatot vissza kell juttatni a tulajdonoshoz, illetve az adat tárolását meg kell szüntetni. Ez rendszerint nem történik meg. Gyakori pl., hogy az állásra jelentkezőt kiértesítik arról, hogy az önéletrajzát (ami szintén személyes adatokat tartalmaz!) a cég a saját adatbázisában tárolni fogja. Ami teljességgel törvényellenes.

A fentiek szerint tehát a idézett példa (amúgy az általánosan bevett gyakorlat) szerintem egymaga 3 törvényt sért.

Szerintetek?

Lolka # 2005.05.14. 18:20

Személyiségi jogok ide, adatvédelmi törvény oda, erről a "fényképes önéletrajzokat kérünk"-dologról szerintetek miért nem képesek leszokni az állást hirdető cégek?

Pl. : "Feladatok: adatbázisok készítése, rendben tartása, telefonkezelés (...) Előnyt jelent: Könyvelési jártasság (...) Ügyvédi iroda mellett működő, ingatlanok üzemeltetésével foglalkozó gazdasági társaság keres egy jó megjelenésű adminisztrátort. (...) Jelentkezés módja: e-mailben lehetőleg fényképes önéletrajzzal "

Érdekelne a véleményetek! - Köszi