hogy mondjak fel,hogy ne járjak rosszul?


Lolka # 2005.05.22. 19:21

kaszácska nem tudom, hogy tudod-e, hogy a felmondási időd három év munkaviszony után 5 nappal, öt év után 15 nappal emelkedik. Amennyiben a felmondási idő teljes tartamára fölmentenek a munkavégzés alól, akkor átlagbér jár, míg a ledolgozott időszakra csak az alapbér jár (meg a járulékok, ha szoktál ilyesmit kapni). Ha volt bármilyen jellegű béren kívüli juttatás (védőszemüveg pénzbeni megváltása képenyőhasználathoz, munkaruha-, ill. üdülési hozzájárulás stb.), úgy annak az időarányos részére is igényt tarthatsz. És ugye azt is tudod, hogy ha te mondasz föl. akkor nem leszel jogosult munkanélküli járadékra?

Mellékelten küldök neked egy iratmintát magyarázatokkal:

Tisztelt...

Közlöm Önnel, hogy az ........ év, ................. hónap ..... napján kelt munkaszerződéssel létesített, határozatlan időre szóló munkaviszonyomat a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 92. §-ában foglaltak alapján ............. felmondási idővel ........ év, ........... hónap ..... napjára rendes felmondással megszüntetem.

Amennyiben a fenti felmondásomra tekintettel a felmentési időre vonatkozó munkavégzésemre nem tart igényt, úgy kérem, szíveskedjék a felmondási idő teljes egészére/meghatározott részére a munkavégzés alól mentesíteni.

Kérem, szíveskedjék az utolsó munkában töltött napon a munkabéremet, egyéb járandóságaimat kifizetni, a jogszabályokban előírt igazolásokat kiadni, valamint lehetővé tenni, hogy a munkakörömet az előírt rendben átadhassam és elszámolhassak.

Kelt: .............., 200.. ............ hónap ...... nap

..........................

munkavállaló

Megjegyzés

(az Mt. és a joggyakorlat alapján)

1.bekezdéshez

A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti. A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet. A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő arányában hosszabbodik.

2. bekezdéshez

Munkavállalói felmondás esetén a munkavégzés alóli felmentésre vonatkozó kötelező előírás nincs. A munkáltatónak lehetősége nyílik arra, hogy belátása szerint akár részben, akár teljes egészében felmentse a munkavállalót a felmondási idő alatt a munkavégzés alól.

3. bekezdéshez

A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. A szabadság időtartamára távolléti díjat kell fizetni.

A rendes felmondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt az érdekeltnek vagy az átvételre jogosult személynek adják át. A közlés akkor is hatályos, ha az átvételt az érdekelt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza; erről jegyzőkönyvet kell felvenni.

Kála # 2005.05.22. 17:08

Szia!
Végkielégítés nem jár, csak ha a munkáltatód mond fel, vagy ha ki tudod alkudni a közös megegyezésben (vagy ha jogutód nélkül megszűnik, de gondolom ez itt nem jön szóba).
A szabadságodat ki kell fizetnie az Mt. alapján, már ha addig nem adja ki.
A felmondási idődet fő szabály szerint le kell dolgozni, de ha meg tudod fűzni a főnököd, hogy tekintsen el ettől, akkor hajrá.
Ami jár, azt meg kell kapnod, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon.

kaszácska # 2005.05.22. 10:42

Sziasztok!

Az én esetem a következő lenne:
5 éve dolgozom egy Kft.-nél, és most szeretnék felmondani, mert a munka kapcsolat igen csak megromlott.
Természetesen korrektül szeretnék eljárni és ehez kérnék segítséget.
A munkaadóm igyekszik majd kiszúrni velem és lehet, hogy nem akar majd úgy fizetni, stb. ahogy azt kellene.
A munkaszerződésemben semmi extra nincs, csak a szükséges dolgok, tehát azzal nincs baj. Nem írtam alá semmi különös dolgot, értem ezalatt a titoktartást,anyagi felelőség, konkurenciatilalom stb... SEMMIT!
Az alábbi felmondást készülök benyújtani:
(kérlek javítsatok ki ha nem oké!)

Tárgy: munkaviszony felmondása

T. munkaadó!

A mai napon xx, azaz xx.-én alulírott XY a Cég xx munkakörben alkalmazott dolgozója munkaviszonyom rendes felmondással felmondom.
Kérem, hogy a felmondási idő letöltése alól felmenteni sziveskeden, továbbá kérem a munkában töltött járandóságom kifizetését, illetve igazolásaim részemre való átadásást.

Tisztelettel:

XY

Szeretném, ha kicsit felvilágosítanátok a jogosultságaimról.
A kérdéseim a következőek:

  • 5 év után jár nekem végkielégítés?

    Vagy csak közös megegyezésnél?

  • Tavalyról még maradt szabim és azt mondta kifizeti, de erre még nem került sor. Ezt most elbuktam, vagy még kiharcolhatom xy törvényre hivatkozva?
  • A felmondási időtől tudom, hogy nem fog eltekinteni, de azért próba szerencse.

A felmondási idő alatt lehet hiányoznom (pl. szabit 1-1 napot veszek ki), köteles nekem x napot biztosítani, hogy én is el tudjak kezdeni másik munkát keresni?

  • A munkavállaló ha gusztustalankodni akar, és kitalálja, hogy xy okok miatt nem fizet ki rendesen akkor én mit tehetek ez ellen?

Nem okoztam anyagi veszteséget, kárt a cégének, de biztos megpróbálkozik vele, de nem hiszem hogy be is tudná bizonyítani.

  • Az utolsó felmondási napon fognak történni, ugyebár az elszámolások...

Ha ott derül ki, hogy nem akar annyi pénzt adni, mint amennyi járna, mit tehetnék? Kihez fordúlhatnék segítségért?

Most így elsőre ennyi jutott az eszembe!
Várom gyors válaszotokat, mert már így is hétfőn szerettem volna beadni!

Köszi

Kaszácska