Előrehozott öregségi nyugdíj


sisisi # 2010.06.01. 08:06

Veci
Köszönöm a gyors választ, hamarosan kiderül, hogy
jól számoltam-e...
Üdv.

ágimama # 2010.06.01. 14:26

Üdvözletem!
Nagyon köszönöm a választ. Szerintem is igazságtalanság ami a férfiakkal történik. Nekem is megvan már a 40 éves munkaviszonyom. 52-es vagyok, most ezen a héten leszek 58 éves. Egy BT-ben éb vagyoka cégvezeteő sajnos. Most nem tudom, hogy mit csináljak?
1./ Társasági szerződés módosítása, amiben én alkalmazottá válok. / kb 50 ezer Ft. és utána
kilépek
2./ Társasági szerződés módosítása. alkalmazott leszek, és a cég felmond, /Nincs pénz a megegyezésre, mert akkor vége a BT-nek / utána munkanélküli. még 1 évet kellene kihúzni 2011 júniusig. utána 59 évesen teljes nyugdíjba mehetnék.
Ez az 1 év rontana az amúgy is kicsi nyugdíjamon?

Sajnos más megoldás nincs, mert annyira visszaesett a megrendelés, hogy mivel én vagyok a gyenge láncszem,
/már nem bírom a fizikai munkát, állvámnyozást, cipekedést/ nekem kell eltűnni a cégből, hogy a másik két tag életben maradhasson
Várom a válaszukat köszönöm

Veci # 2010.06.01. 15:04

ágimama
Nem értek a vállalkozási dolgokhoz, de én a másodikat választanám. Annak járj utána, hogy kaphatsz-e álláskeresési-, vagy vállalkozói járadékot (ha nem te vagy a vállalkozó szerintem neked nem az járna).
Ha módosítás után megszűnne a munkaviszonyod, regisztrálhatsz a Munkaügyi központba, álláskeresési járadék 91+179 nap, utána az életkorod alapján álláskeresési segély járhat 6 hónapig, ezt köverően nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét az 59. szülinapig. A munkanélküli ellátás szolgálati időnek számít, de nem rontja le a nyugdíjat a jelenleg hatályos törvény szerint.
DE érdeklődd meg a Munkaügyi Központban, hogy milyen ellátást kaphatnál, mielőtt megléptek valamit.
Üdvözöllek és köszöntelek a szülinapodon.


Üdvözlettel Veci

veszelka # 2010.06.01. 15:18

Üdvözletem kedves fórumozók!
Élő magánnyugdíj tagságom van az ING-nél egy adminisztrációs hiba véget 4 éve folyamatosan a Tb be fizetek nyugdíj járulékot. Az önellenőrzéstől óva int a könyvelő! A cég is átvilágításra kerül majd, több hónap kemény munka stb. Meg oldható, hogy az eddig TB be fizetett összeg a magánnyugdíj számlámon jóváírásra kerüljön és ha igen hogyan? Valóban veszélyes lehet az ön vizsgálat a cégre ahol dolgozom?
Várom a válaszukat köszönöm

Veci # 2010.06.01. 19:17

Mindenki figyelmébe ajánlom!

Nyugodt nyugdíjas évekre vágysz? A Forródrót szakértői segítenek!
A nyugdíj kérdése nemcsak a már nyugellátásban részesülőket és a nemsokára nyugdíjba vonulókat érinti, hanem azokat is, akik még csak most állnak munkába. Ha kérdésed van, keresd a Blikk Nők Forródrót szakértőit június 4-én és június 7-én!

Dr. Bakó Józsefné, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főtanácsadója

Mikor mehetsz nyugdíjba? Mi számít bele a nyugdíj igényléséhez szükséges szolgálati időbe? Hol, mikor és hogyan tudod érvényesíteni a nyugdíjigényed? Ki jogosult özvegyi nyugdíjra? Mit kell tudni a nyugdíj melletti foglalkoztatás korlátozásairól?

Ezekre a kérdéseidre is választ kaphatsz, ha az Országos Nygudíjbiztosítási Főigazgatóság szakértőjét kérdezed - élőben június 4-én 8.00-10-00 óra között!

Kérdésed van? Küldd el előre!

http://www.pink.hu/…evek-2050022?…


Üdvözlettel Veci

LB60 # 2010.06.15. 08:32

Veci!

Kicsit bonyolult vagyok.
1950-ben születtem. 21 évesen leszázalékoltak, III. csoportosként, ami lehetővé tette, hogy nyugdíj mellett dolgozzak.
2 éve megvonták a rokkant nyugdíj folyosítását,
" mert keresetem lényegesen magasabb, mint a megrokkanás előtti beosztásomban lenne" Már ezt sem értettem, mert harmincvalahány év alatt néhány iskolát elvégeztem, nyelvvizsgát szereztem, melyet köztisztviselői besorolásomban figyelembe vettek.(Megrokkanás előtt is köztisztviselő voltam.)Most jogosult vagyok az öregségi nyugdíjra, 42 év munkaviszony, 60 év. Kiszámolják-e az öregségi nyugdíjat, vagy visszakapom az alig 50.000 Ft rokkantságim?
Nyugtasd meg háborgó lelkem!
Üdv. LB60

nyugi # 2010.06.15. 09:48

Szeretném tudni,hogy az a férfi,aki 1954-ben született,és idén 42 év szolgálati ideje van,leghamarabb mikor tud nyugdijba menni? Mennyi nyugdijat kap? Százalékot értek ezalatt.Csökkentett nyugdijba el tud-e menni,ha igen,mennyivel csökkentik? Egyáltalán mikor legésszerűbb elmennie?
Előre is köszönöm a választ,és további szép napot mindenkinek.

Veci # 2010.06.15. 11:46

LB60
Szerintem újraszámolnak, de javasolom, hogy érdeklődd meg a Nyugdíjbiztosítónál. Egyik ismerősöm, amikor elérte az előrehozott nyugdíjkorhatárt, akkor megszüntette (nem tudom hogyan) a rokkantnyugdíj folyósítását és kérte az előrehozott ny. megállípítását. Neked ezt megvonták (2008/2009-ben változott a tv.) ezért bizti újraszámolnak. ITT egy kalkulátor, számold ki. Nekem 42 év után a kalkulálttól kb. 5-7% -al több lett a tényleges nyugdíjam.
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.06.15. 11:50

nyugi
Az 1954-ben született férfi a jelenleg hatályos törvény szerint (18/B §. (3) b. pont) alapján 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett. A számítás már a tv. 20. §-a szerint lesz. ITT a törvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

nyugi # 2010.06.15. 12:32

Kedves Veci,köszönöm szépen.
Bizakodtam,hogy talán van valamilyen korábbi lehetőség.
Üdv.nyugi

nyugi # 2010.06.15. 12:50

Kedves Veci
Ha a jogszabályokat olvasom,csak megkavarodok.
Konkrétan arról van szó,hogy az 1954-es férfi elmehet előrehozottba 8,4 %-os csökkentéssel 58 és fél éves korában.Szolg.idő kb.44 év lesz akkor.A nyugdijszámitás pedig még a jelenlegi módszer szerint lenne.
Jól értelmezem-e a §-at ?
Elnézést az értetlenkedésért.

ágimama # 2010.06.15. 18:22

üdvözlet minden kedves fórumozónak!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 59 évesen előnyugdíjba megyek, 41 év szolgálati idővel, vállalhatok-e munkát ?
Ha igen akkor mennyit? Kb 50 ezer Forint lesz a nyugdíjam, ami már teljes levonás nélküli. Ebből én nem nagyon tudok megélni.
Köszönettel ági mama

Veci # 2010.06.15. 20:16

nyugi
Nem tudom honnan veszed az 58,5 évet? Az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év, ettől az alábbiak szerint lehet 3 évvel korábban előrehozott nyugdíjba menni.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

  1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

  • b) az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
  • bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.06.15. 20:20

ági mama
Nyugdíj mellett te a minimálbér 18-szorosáig dolgozhatsz, nem a te nyugdíjad függvénye, mint a rokkantnyugdíj esetén. Az alábbit olvasd el:
TÁJÉKOZTATÓ az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött öregségi nyugdíjas munkavállalók részére
http://www.onyf.hu/?…

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 83/B. §-a szerint mindazok esetében, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjasként (ideértve az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat, a korkedvezményes nyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat és a „művész” nyugdíjat is) keresőtevékenységet folytatnak, meghatározott összegű, a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem megszerzése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. A rendelkezések szerint mindaddig, amíg a nyugdíjas adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2010-ben 73.500 forint x 18 = 1.323.000 forint), a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni. (A már nyugdíjban részesülők a módosult szabályokról külön levélben kapnak tájékoztatást.)


Üdvözlettel Veci

miklos123 # 2010.06.21. 08:30

Kedves Veci!
Konkrétan tőled várom a segítséget, mert már többeknek válaszoltad azt, hogy a nyugdíjintézettől előzetes igazolást lehet kérni az elszámolt évekről.
Én is ezt tettem, kitöltöttem a megfelelő űrlapot, elküldtem és nem csatoltam hozzá semmit (pl. munkakönyvet). Gyors hivatalos választ kaptam, hogy az ügyfélszolgálaton adjak le (!) sokmindent: szem. igazolvány, lakcímkártya, taj kártya, munkakönyv, főiskolai leckekönyv és diploma.
Én éppen megfordítva, arra számítottam, hogy arról értesítenek, hogy az ő nyilvántartásuk szerint én mikor, hol és meddig dolgoztam.
Azért is erre számítottam, mert kb. 8 éve egy hasonló kérésre minden fenti igazolvány csatolása nélkül elküldtek nekem egy hasonló listát. Olyan, elfelejtett egy-egy hónapok is benne voltak ebben, amit még nyári szünidőben, de már az akkori munkakönyvvel dolgoztam.
Tehát engem az érdekel, hogy neked, vagy másoknak ez a lépés hogyan történt? Hogy megy ez, mit gondolok rosszul? Másrészt nem szívesen válnék meg ilyen fontos dokumentumoktól.
Előre is köszönöm: Miklós

kati53 # 2010.06.21. 15:45

Kedves Veci!
Nagyon kíváncsi vagyok arra hogy a FIDESZ által beígért nyugdíjba vonulás a 40 évet ledolgozott nők számára meg fog-e valósulni?
Sajnos semmilyen információm nincs ebben az ügyben. Egyébként 1953 január 16-án születtem, 1969 december 16-án kezdtem dolgozni.41 év munkaviszonyom lesz az év végére.Szeretném ha valamilyen információval tudna szolgálni.
Előre is köszönöm.
Kati.

Veci # 2010.06.24. 13:29

Miklós
Nem voltam internet közelben, ezért most válaszolok. Abban igazad van, hogy az eredeti dokumentumokat féltve őrzöd. Elfogadják a fénymásolatot is, legalábbis nekem elfogadták. Ha 8 évvel ezelőtt már volt szolgálati idő megállapításod, arról kaptái is igazolást. Azt fénymásold le, de elég az ügyiratszámra utalni (én be is küldtem) a kérelemmel. Azóta eltelt időszak munkaviszonyait írd rá a kérelemre, szerintem ezt te beírtad (gondolom). Tulajdonképpen, ha a korábbi szolgálati idő megállapítás fénymásolatával az utóbbi jogviszonyokat igazoló papírokat elküldöd (fénymásolatban), akkor ez már elég. Szerintem azét kérik tőled amiket felsoroltál, mert nem utaltál az előző határazotra vagy ügyszámra. ezt tedd meg és szerintem onnét síma ügy.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.06.24. 13:49

Kati
Mélyen hallgatnak róla. Két okot látok benne. Egyik nem biztos, hogy komolyan gondolták ezt, vagy nem is annyira fontos ez. De valahol olvastam, hogy őszre foglalkoznak a nyugdíjreformmal, de most nem találom. Ettől fontosabb a pálinkafőzés :(


Üdvözlettel Veci

miklos123 # 2010.06.25. 09:27

Kedves Veci!
Az a korábbi csak egy szabályos igazolás volt a nyugdíj intézet részéről az addigi munkaviszonyaimról, de nem egy előzetes szolgálati-idő megállapítás. Valójában én arra lennék kíváncsi, hogy a szolgálati idő megállapítás kérelemhez tényleg csatolni kell mindenféle dokumentumot? Mi van, ha nincs is már meg a munkakönyv? Gondolom, nyugdíj azért még jár és gondolom, a saját nyilvántartásuk alapján. Én éppen erre lettem volna kíváncsi, nem értem , hogy miért tőlem várnak bármit is. Persze, ha valami náluk nem szerepel, azt nekem kell majd valamivel igazolnom, de ez most nem az az eset. Főleg, hogy a kezemben van a saját kimutatásuk a saját adataikról.
Tehát konkrétan a kérdésem: az előzetes szolgálati idő megállapításhoz pl. a munkakönyvet csatolni kell-e a kérelemhez? A te esetedben ez hogyan történt? Fénymásoltad az összes lapját?
Miklós

Veci # 2010.06.25. 14:47

Miklós
Az én esetemben már volt korábban is egy szolgálati idő megállapítás, akkor mindenféle dokumentumot beküldtem, beadtam. A munkahelyem küldte be, mert 55 év felettieknek kellett kérniük (vagy mi). Szerintem küld be annak az igazolásnak a másolatát, meg mindennek a másolatát ami megvan. Esetleg ha van rá módod és bent jársz személyesen a Nyugdíjbiztosítónál, ott mutasd meg az ő általuk kiállított igazolást. Nekem minden jogviszonyomról megvolt az igazolás, 1992 előtt munkakönyv, utána igazolás a jogviszonyról (életemben összesen 4 munkahelyem volt), szakmunkásbizonyítvány.
Szerintem az is hivatalos igazolás, amit neked a Nyugdíjbiztosító küldött kérelmedre. Szerintem te nem küldted el a mostani igényeddel. Ha munkakönyv nincs meg, akkor a volt munbkahelyen járj utána, ha a Nyugdíjbiztosító igazolásában valami nem szerepel. Nekem is volt egy bedolgozós jogviszonyom, azt anno nem írták be a munkakönyvbe, megkerestem azt a céget, s kértem igazolást. Persze ha már híre hamva sincs a régi cégnek, akkor problémásabb a helyzet. Gondolom tanúval is lehetne igazolni.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

azsiros # 2010.06.28. 12:37

kedves fórumozók!
Édesapám nevében érdeklődnék arról, hogy 1950.03.04-én született férfi kb. 35 év megállapított munkaviszonnyal jogosult-e előrehozott öregségi nyugdíjra. Most van a szolgálati idő kiszámítása folyamatban a nyugdíjbiztosító intézetnél, ezért nem tudjuk pontosan a szolgálati évek számát (volt néhány olyan munkáltatója, aki nem jelentette be).
Ha esetleg jogosult, annak mi a minimum összege?
Előre is köszönöm
Andi

jhajni # 2010.06.29. 10:34

Tisztelt Fórum!
Anyukám közalkalmazott, jogosult a Prémiumévek Programba való belépésre, amit 2010. szeptember 1-tôl meg is kezdene. A bökkenô az, hogy nincs meg az én eredeti születési anyakönyvi kivonatom a hátulján levô kézzel írott adatokkal arra vonatkozóan, hogy mikor kezdték el neki folyósítani a GYES-t utánam. Mert ezek az évek ugye beszámítanának a szolgálati éveibe. A születésem elôtt 1 évet dolgozott egy iskolában határozott idejû szerzôdéssel, ez a dokumentum megvan, aztán utánam 14 hónappal megszületett az öcsém (ugyanabban a városban, ahol én), és amikor az utánam járó GYES lejárt, kapta a tesóm utánit. A tesóm szül. anyakönyvi kivonata megvan, és a következô munkahelyén (szintén iskola) is fennmaradt egy dokumentum, amiben benne van, hogy melyik folyósító helynél kérik a GYES folyósításának megszüntetését. Közben a folyósító város körzetébôl nem költöztek el. Most a hivatal azon akadékoskodik, hogy az én eredeti szülanykiv-om hiányában nem tudják, mikortól vett igénybe velem GYES-t, mert csak ennek a hátulján vannak meg az adatok. Ez tényleg létezik? Hogy 1974-ben máshol nem tartották nyilván ezeket az adatokat? Anyukámat valamilyen levéltárba is elirányították, ahol körül is néztek, de a rám vonatkozó adatokat pont nem találják. Igaz, bevallották, hogy ez igen gyakran elôfordul, abból az idôbôl elég hiányos a nyilvántartásuk. Mi a teendô ilyen helyzetben? Ha ezt nem tudja megkezdeni, még hét évig kell teljes munkaidôben dolgoznia.
Elôre is köszönöm a segítséget!
Hajni

Veci # 2010.06.29. 18:31

Andi
Az előrehozott nyugdíj feltétele minimum 37 év, ekkor csökkentett nyugdíjat számolnak. Akinek megvan a 40 éve és 1950-ben született férfi, akkor csökkentés nélkül. Az éedesapád esetében, ha nem tudja összeszedni a 37 évet (katonaság, iparitanuló idő, munkanélküli ellátás, vagy rokkantnyugdíj), akkor csak 62 évesen tud elmenni nyugdíjba.
Itt a nyugdíjtörvény a 18/A §. vonatkozik édesapádra:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Jelenleg a minimumnyugdíj: 28.500,-Ft

ITT mellékelek egy nyugdíjkalkulátort, ha meglesz a szolgálati idő megállapítás, abban a határozatban szerepel a jövedelem, a kieső idő, azokat az adatokat írjátok be:
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

azsiros # 2010.06.30. 11:02

Kedves Veci,
nagyon szépen köszönöm a választ és a kalkulátorra mutató linket is. Sajnos az édesapám most munkanélküli, és úgy tűnik a munkáltatók nem igen keresik a 60 körüli munkaerőt... már hónapok óta próbálkozik álláskereséssel sikertelenül (érettségije + kereskedelmi szakképzettsége van + vagyonőri igazolvány).

Üdvözlettel
Andi

Veci # 2010.06.30. 11:44

Andi

Édesapád kapa az álláskereési járadékot, vagy a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét? Ennek járjatok utána a Munkaügyi Központban, mielőbb.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci