Bújtatott munkaviszony - kilépés


mongee # 2005.07.01. 04:13

Szia Karika!

Tehát, ha jól értem csak a kérésemre kell a közvetlen főnökömnek értékelnie.

Köszönöm a segítséget!

Karika # 2005.06.30. 21:00

Szevasz Mongee!

A működési bizonyítvánnyal kapcsolatban nincs formai előírás. Csak tartalmi követelmények vannak. A betöltött munkakörökkel kapcsolatos tényadatok, és (a dolgozó kifejezett kérésére) a végzett munka minősítése. Ez utóbbit, ha van írásos előzmény, annak alapján kell elkészíteni, ha nincs ilyen, akkor a közvetlen vezetőjének a véleményét kell figyelembe venni.

mongee # 2005.06.30. 18:26

Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segíségre a működési bizonyítvánnyal kapcsolatban! Vannak formai követelményei?
Tudnátok esetleg egy olyan helyet ahol találnék rá mintát??
Köszi!

Mongee

PeJo # 2005.06.30. 17:16

Szia Misstick!

A fizetési meghagyás ötleted jó, ugyanakkor szerintem nem bocsátaná ki a bíróság, mert aggályosnak tartaná a követelést - mivel nem tudnák megfelelően alátámasztani?!

(Persze az is lehet, hogy tévedek. Mindenesetre megkísérelni lehet, hogy érdemes.)

misstick # 2005.06.30. 08:41

PeJo:

kerdezem: ha megbizaskent kezelik akkor elhet azonnali elallas jogaval mert ennek ellenkezöjet nem lehet kikötni. tehat eljöhet az irosztaltol. ha munkaviszony akkor pedig elhet a rendkivuli felmondas jogaval.
ez en kerdesem h megbizasoskent nezve adhat be egy fizetesi meghagyast is nem? mert ez eleg nyomas: ha kifizeti jo, ha nem akkor munkaugyi birosag lesz belole abbol meg nagyobb baj. nem?

PeJo # 2005.06.29. 18:51

Merészség ugyan ilyet kijelenteni: úgy gondolom nem lehet anyagi (negatív)következménye, ha felmondja a jogviszonyt és a felmondás idő tartama alatt ténylegesen nem mutat fel eredményt. Szerintem elég fontos, hogy legalább formailag szerződésszerű legyen a magatartása, a jogviszony megszüntetése!
E közben pedig bátran munkaviszont létesíthet, ahol csak akar. (Ezt nem nagyon tilhatja meg a megbízási szerződése.)

Mellékesen: a megbízási jogviszony átminősítése visszamenőlegesen is él(het). Utolsó mondatoddal pedig teljes egészében egyetértek, amint azzal is, hogy megbízási szerződésnek is meglehetősen halovány a megállapodás.

Wyni # 2005.06.29. 17:37

Szia PeJo!

Köszönöm a válaszod, megerősítetted a gyanúnkat a bújtatott munkaviszonyról.

Átminősítésre már nem fog sor kerülni, mert érthető okokból a párom már nem akar tovább ennek az embernek dolgozni. Sem így, sem másképp.

Mi történik, ha semmit nem csinál? Nem kap fizetést, mivel jutalékos rendszerben dolgozik. Ma annyit változott a dolog, hogy kapott egy jelképes összeget, a felét sem annak, amit ígértek neki (szóban). Most nem vár tovább, pár nap és eljön. Azt nem tudjuk, hogy ennek lehet-e bármi negatív következménye rá nézve. Szerinted? Van arra lehetősége a főnökének, hogy jogi útra terelje a dolgot, amiért azonnali hatállyal eljön a cégtől? Remélem, hogy egy ilyen - több szemszögből hibás - megbízási szerződéssel nem mer bírósághoz fordulni.

Igen, azt tudom, hogy a szabadság csak munkaviszonyban érvényesíthető, viszont ha vállalkozóként dolgozik, akkor elméletileg ő osztaná be a saját idejét, csak a munka el legyen végezve kifogástalanul.

PeJo # 2005.06.29. 15:37

Szia Wyni!

Ez nem csupán pont olyan, hanem leírásod szerint az - mármint bújtatott munkaszerződés. Már önmagában az is képtelenség, hogy a megbízottat áthelyezik. (Hivatalosan 1992 júliusa óta az már a munkavállalóval sem lehetséges.)

Hogy ebből legyen-e munkaviszony, az kettőn áll: a párodon és a munkaügyi bíróságon. Utóbbihoz kell fordulnia előbbinek a jogviszony átminősítéséért. Persze ezt közben bemelegítésként megteheti a munkaügyi felügyelő is, ha véletlen bejelentést kap a munkaügyi és munkabiztosnági felügyelőség. De ezek után nem nagyon lesznek ők már jóban.

Ha az átminősítésre nem kerül sor, s ez valóban megbízási jogviszony, akkor szabadság, munkabér és szabadnap nem értelmezhető, mivel ezek kizárólag a munkajogviszony sajátjai.

Mi történik, ha a párod nagyjából semmit nem csinál? Melyek ennek a következményei a "szerződés" szerint?

Wyni # 2005.06.29. 12:27

Kedves Fórumozók!

Most járok itt először, egy másik fórumon ajánlottak Titeket.

Segítséget szeretnék kérni. A páromról van szó, aki októberben aláírt egy határozatlan idejű megbízási szerződést egy Kft-nél. (mint egyéni vállalkozó) Márciusban áthelyezték egy másik Kft-hez, ahol nem írtak új szerződést. A két Kft. tulajdonosa ugyanaz a személy. Szóban megegyeztek, hogy a párom 4-5% jutalékot fog kapni az eladott termékek és szolgáltatások után, de ezt írásban nem rögzítették. Azóta eltelt 4 hónap és még egyetlen forintot sem kapott... Mindig volt valami kifogás, ráadásul a tulaj alig van itt, többszáz km-re lakik innen, telefonon pedig nem hajlandó erről tárgyalni.

Hétfőn beszéltek, akkor már csak FÉL %-nál tartottak, pedig nem kis összegről van szó! A másik, hogy se szabadság, se szabadnap. Most ott tartunk, hogy ha kifizet akármennyit is, akkor a párom feláll és eljön. A kérdésem, hogy megteheti-e ezt azonnali hatállyal? A szerződés szerint 30 nap a felmondási idő, de ha azt letölti, akkor az arra járó összeget biztosan nem fogja megkapni soha. Eddig kivétel nélkül mindenki így járt előtte... A szerződés szerint azonnali hatállyal csak a megbízó élhet... Kb 40 pontból áll a szerződés, de a megbízónak csak jogai, míg a megbízottnak csak kötelességei vannak. (Pontosan olyan, mint egy bújtatott munkaszerződés, sőt, még rosszabb) A bérezésre egyetlen pont sem tér ki semmilyen formában. Egyáltalán érvényes még ez a szerződés akkor is, ha 4 hónapja egy másik Kft-hez helyezte a tulaj? A járandóság összege a kisebb probléma, úgysem tudjuk bizonyítani a szóbeli megegyezést. Már csak az az egy dolog számít, hogy el tudjon jönni onnan AZONNAL, anélkül, hogy ebből bármi hátránya származna.

Előre is nagyon köszönök minden segítséget!

H. Vivien