GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.02.15. 22:44

Ismerem ezt a szöveget, hisz annak idején több más fórumozóval együtt vetettük fel ezt a problémát. :)
Viszont nem lehet mindenkitől elvárni, hogy a kérdés feltevése előtt böngésszen fél-egy órácskát, hiszen akkor tényleg nem lenne értelme semmilyen fórumnak.

Nyilván a jogiforum.hu is inkább szakmai oldalnak indult, nem kifejezetten a jogban járatlanok kérdéseinek megválaszolására. De ha már egyszer így alakult, és ez megfelel a fórum üzemeltetők szándékának is, akkor miért ne?

monalisa1 # 2009.02.15. 22:37

Éppen azért kellene a kismamák és az anyukák számára kiadni egy általános tájékoztató füzetet, hogy ami a gyermekgondozással- valamint a munkával stb. kapcsolatos, arról mindent EGY HELYEN megtudjanak, melyet aztán az otthon töltött x év alatt bármikor elővehetnek...

Szerintem ez sok bizonytalanságon átsegítené őket, valamint nem mindenkinek van internet hozzáférési lehetősége.

monalisa1 # 2009.02.15. 22:30

Itt alul a felhívás szövegéből:

"Tisztelt Fórumozó!

Egyes kérdések Fórumonkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevés zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást.

Fentiek elkerülése érdekében kérjük, kérdése, problémája felvetését megelőzően győzödjön meg arról, hogy az adot kérdés szerepel-e az eddigi hozzászólások között (A fórom keresőt itt találja)."

Csupán olvasni kell és értelmezni amit a T. Szerkesztőség előzőekben megfogalmazott és leírt.

Lényegében én sem írtam mást...

nandy # 2009.02.15. 22:11

Sőt! Tiltsuk meg a kérdezést! Mindenki böngésszen a neten, írtunk mi is épp eleget a témáról... Ezzel az erővel az egész fórumot be lehetne zárni...

nandy # 2009.02.15. 22:10

Kedves Monalisa!

OFF:
Az ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítását (...) az aláírásomba tettem, mert ebben az időszakban mindig aktuális kérdés. Ha csak oda-oda írom, hamar eltűnik.

Vannak linkek természetesen a táppénz, TGYÁS, GYED alapjának, jogosultságának megállapításáról, kedvenc mondatoddal élve: "írja be a Google-ba, hogy..."

De attól tartok, egy laikus keveset fog érteni belőle...

monalisa1 # 2009.02.15. 21:30

Kedves Nándy!

A kisgyermekes anyukáknak "millióféle" kérdése tud lenni., ahogy az ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámításáról beidézed a linket, úgy - szerintem - egyszerűbb lenne az egyenkénti válaszolgatás helyett szintén megadni egy webhelyet ahol minden tudnivaló együtt van. (Aki idetalál a fórumra olvasgassa a jogszabályt...)

Valamint kellene egy tájékoztató füzet melyet a terhesség megállapításakor a nőgyógyászaton minden leendő anyukának a kezébe adnának, de legalább is a szülészeten. Aztán abból mindenki kibogarászhatná a neki éppen aktuális jogi dolgokat.

Mert napról napra szinte mindig a hasonlatos kérdések ezen "munkajog, foglalkoztatás" rovat egyik-másik topicjában.

nandy # 2009.02.15. 21:05

Nagyi16:

Ha a jelenlegi helyzet marad, akkor csak a gyes-re. Ugyanis nem fog kitartani az álláskeresési a szülésig. Ezért érdemes lenne mielőbb új munkahelyet találni.

nagyi16 # 2009.02.15. 18:04

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő: 16 év után leépítés miatt elküldtek az állásomból. Január 5.-e óta munkanélkülin vagyok. Kb. 1 éve terveztünk babát. Szerencse a szerencsétlen­ségben, még nem sikerült. Arra vagyok kíváncsi, mire lennék ebben az esetben jogosult (gyed, gyes, stb.) Segítségét előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2009.02.15. 17:40

Tisztelt fórumozók!

Segiséget szeretnék kapni tőletek.Február 28.-ával megszünik a munkaviszonyom közös megegyezéssel egyszoval „kirúgtak“.Passzív táppénzre akarok menni. Ennek a menetét olvastam a fórumon,ez tiszta is.A kérdéseim a következők:
Mikor jelentkezzek a munkanélküli hivatalba?
Hova adjam le a táppénzes papirt?
Mikor lessz abból pénz ha a cég nem kifizetőhely,és esetlegesen meg is szünhet közben.

Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Üdvözlettel:Alfi

1. Egyszerre passzív táppénz és álláskeresési járadék nem illet meg. Amennyiben passzív táppénzt szeretnél az orvosi igazolásaidat (A TB igazolványoddal és a szigorú számadású jövedelemigazolásssal együtt) a volt munkáltatódnál kell leadnod, aki köteles egy un. Foglalkoztatói igazolást kiállítani és az igényedet így együtt 3 munkanapon belül elküldeni az illetékes REP-nez. (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár)
Fő szabály szerint itt az igényt 30 napon belül elbírálják és amennyi időre csatoltál orvosi igazolást annyi időre folyósítják a táppénzt.
(A többi orvosi igazolást már közvetlenül is küldheted a REP-nek, de az elsőt a volt munkáltatónál kell leadni a nyomtatvány kitöltése és hitelesítése miatt.)

2. Ha lejárt a 45 nap táppénz a REP a TB igazolványba a "passzív" táppénz tartamát bevezeti és ekkor mehetsz álláskeresési járadékot igényelni.
Érdemes az igényelbíráló előadóval beszélni, az utolsó táppénzes papírt neki személyesen bevinni, ha szépen megkéred Ő azonnal leszámfejti, a TB igazolványba a táppénz tartamát bevezeti, a revizorral aláiratja és azonnal (kb. 1/2 óra) vissza is adja, amivel még aznap el tudsz menni a Munkaügyi Központba.

3. Mindezek (a táppénzigény előterjesztését és a szükséges okmányok listáját) jogi alapját a 217/1997 (XII.1) kormányrendeletben (37.§) és az 1997.évi LXXXIII. törvényben (61.§.) találod meg, ha érdekel.

Üdv. :)

Alfi19 # 2009.02.15. 16:58

Tisztelt fórumozók!

Sigiséget szeretnék kapni tőletek.Február 28.-ával megszünik a munkaviszonyom közös megegyezéssel egyszoval "kirúgtak".Passzív táppénzre akarok menni. Ennek a menetét olvastam a fórumon,ez tiszta is.A kérdéseim a következők:
Mikor jelentkezzek a munkanélküli hivatalba?
Hova adjam le a táppénzes papirt?
Mikor lessz abból pénz ha a cég nem kifizetőhely,és esetlegesen meg is szünhet közben.

Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Üdvözlettel:Alfi

tetrix # 2009.02.15. 16:01

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék segítséget kérni. Első gyermekem 2007. 05. 18-án született. Munkaviszonyomból adódóan, utána kaptam tgyást és max. gyedet jelenleg is. Most 5 hetes kismama vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy mi tévő legyek, visszamenjek-e 180 napra dolgozni, vagy esetemben nincs jelentősége, hogy mennyi időre megyek vissza??

  • Ha március 1-től visszamegyek 180 napra dolgozni (fiz: br.230eFt) én kérjem a gyes folyósítását, vagy a lányom édesapja?
  • Ha mégsem bírom 180 napig a munkát elmehetek-e táppénzre?

Kérem segítségét, hogy hogyan járnék anyagilag a legjobban?
Válaszát előre is köszönöm!

ellababa # 2009.02.15. 09:41

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni,hogy július 2.-ra vagyok kíirva iker gyermekeimmel­.A kérdésem az,hogy veszélyeztett terhes vagyok ezért itthon vagyok és nem dolgozom.Még nem volt munkahelyem és a tb-t is magam után fizetem mint őstermelő.Főiskolát végeztem és megszakítás nélkül volt bíztosításom.Az a kérdésem,hogy milyen járadékok illetnek meg ha nem volt még munkahelyem viszont őstermelő vagyok.

Előre is köszönöm válaszát.

zituska001 # 2009.02.13. 13:06

köszönöm szépen a választ!

most úgy érzem, kezdem ismét elveszteni a fonalat. A Tb-nél azt mondták nekem, hogy ha szeretnénk második babát,akkor jobban járok, ha lemondom a GYES-t amikor visszamegyek dolgozni. Mert ha nem mondom le, az más jogviszony, és ha a GYES időtartama alatt, vagy röviddel utána megszületik a második baba -hiába van meg a 180 napom-, akkor nem a tényleges fizetésem alapján kapom a TGYÁS-t, GYED-et,hanem egy alacsony összeget alapulvéve ( a minimálbér kétszeresének x része alapján, ha jól emlékszem. és nekem ennél a bro. bérem magasabb).
Ezért gondoltam, hogy a férjem venné inkább igénybe. Mi tévő legyek?

psyche86 # 2009.02.13. 10:50

Tisztelt Szakértő!
Azért fordulok Önhöz, mert bár megpróbáltam az érvényes jogszabályok alapján tájékozódni, de egyre nagyobb bennem a káosz és a tanácstalanság...
5. éve van folyamatos nappalis felsőoktatási hallgatói jogviszonyom, emellett egy cégnél dolgozom teljes munkaidőben. Áprilisra babát várok. A jelenlegi munkaviszonyom önmagában eléri a 180 napot, csakhogy mivel erre a nappalis hallgatói jogviszonyom miatt lehetőség van, a cég nem közvetlenül foglalkoztat, hanem egy diákmunka-szervezeten keresztül. Azt olvastam, hogy a tgyás és a gyed csak olyan jövedelem után jár, ami után egészségpénztási hozzájárulást fizetnek. Csakhogy a diákmunka-szervezetek esetében - pontosan a meglévő biztosítotti jogviszony miatt - nem kell egészségbiztoítást fizetni a jövedelem után. Ez azt jelenti, hogy hiába van biztosítotti jogviszonyom, 5 éves folyamatos hallgatói jogviszonyom és 180 napnál hosszabb munkaviszonyom, sem tgyásra, sem gyedre nem vagyok jogosult? Vagyis jogosult az lennék, csak nem fogok kapni, mert nincs olyan jövedelmem, ami után számítható lenne?
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Tóth Anett

amaro # 2009.02.13. 07:55

Segítségeteket kérem!

Kedves Mindenki!

Jelenleg gyesen vagyok, de banki törlesztésünk miatt jobb lenne, ha munkanélküli segélyt kapnék. Van munkaviszonyom, de a gyes lejárta után nem vesznek vissza ez tuti, de közös megegyezéssel el tudnék menni.

Ha lemondok a gyesről és kapom a munkanélkülit, akkor a férjem, akinek van 8 órás munkája, igényelheti a gyest? Tehát nem vezsik el számunkra? Van valami egyéb kritérium? Legális? Meg lehet tenni?

Láttam már páran kérdezték ezt, csak nem akarom elhinni, hogy lehetséges! :) Bocsi, kissé hitetlen vagyok!

Köszi a válaszokat!

Kriszti

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.13. 07:46

Kifejezetten kötelezi a Munka törvénykönyve a munkáltatót, hogy a gyermekgondozás céljából biztosított fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavállaló bérét a vele azonos munkakörben dolgozók által megkapott fizetésemelésnek megfelelően emelni kell. Ha nincs más abban a munkakörben, akkor az átlagos emeléssel.

csillag75 # 2009.02.13. 07:02

Köszönöm a választ nandy!

Majd még futok egy-két kört, állítólag jár, de az érvényesítéssel van gond, mert felszámolás alatt van a cég.

Még egyszer köszi a választ!!csillag75

nandy # 2009.02.12. 22:49

mey63:
Én nem jogász, hanem könyvelő vagyok (bár szeretek "kontárkodni", ami általában megy is - remélem).

Az tény, hogy a fiz.n. szabadságról visszatérő dolgozó bérét rendezni kell. Van egy előírás, mely szerint a dolgozó nem kaphat kevesebben a jelenleg érvényes minimálbérnél. Van még egy jogszabály, mely szerint a garantált bérminimumot meg kell fizetni a szakképzettséget igénylő munkakör betöltése esetén, ha (...).

De ezt a munkáltató által ajánlott bér meghaladja, így ez a rész rendben van.

Nem tudom, mennyire jogos az, hogy ha valaki 6 évig távol volt a szakmától, kéri, hogy rendezzék az ő bérét is azokhoz mérten, akik az elmúlt 6 év alatt is tartották a szintet (ergo: van releváns gyakorlatuk.
A Munka Törvénykönyve inkább csak azt írja, hogy nem lehet hátrányosan megkülönböztetni az egyik-másik dolgozót. Tehát ha azonos munkakörben, azonos végzettséggel (és szerintem gyakorlattal) rendelkeznek, akkor azonos bért kell részükre fizetni. És itt épp a zárójeles rész a lényeg: azonos gyakorlattal. Ami sajna az ismerősödnek nincs, hisz 6 évet kihagyott.
Nem tudom, ez mennyire számít a munkakör betöltése szempontjából. Mert ha pl. könyvelő, akkor a 6 év kiesés nagyon is sokat számít - az ismerősöd hátrányára. De ha pl. titkárnő, akkor már kevésbé.

poppysyrup # 2009.02.12. 22:42

Köszönöm, nandy!

nandy # 2009.02.12. 22:37

Szilva14:

Kérdésem hogy ez folyamatos munkaviszonyra értendő vagy „egy“ cégnél kell eltölteni ezt az időszakot? (pl. én esetemben most fél éve vagyok az új helyemen azonban előtte 6 évig dolgoztam az előző munkahelyemen).

A TGYÁS és a GYED igénybevételéhez a szüklést megelőző két éven belül 180 nap biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) kell. Nem kell, hogy folyamatos legyen. További feltétel, hogy a szülés napján is biztosított legyen a szülő nó, vagy TGYÁS esetén a szülés előtt max. 42 nappal szánjön meg a biztosítás (de ebben az esetben GYED már nem jár).

De mire lennék jogosult így, ha megszűnne a munkaviszonyom már a szülés után? (GYED,GYES stb.?)

Ha a szülés után szűnik meg a jogviszonyod (munkaviszonyod), akkor jogosult leszel a GYED-re is.

nandy # 2009.02.12. 22:33

zituska:

Természetesen igényelheti a másik szülő a GYES-t (sőt, a nagyszülő is!).
Ha a gyermek elmúlt egyéves, akkor a munkavégzés sincs korlátozva - kivéve, ha nagyszülő igényli, mert ő csak 4 órában dolgozhatna.

A GYES egyébként sem számít bele a táppénz, GYED, TGYÁS alapjába.

De arra gondolni kell, hogy ha visszamész dolgozni, és nem te kapod a GYES-t (és nem vagy terhes, nem vagy táppénzen sem), akkor nem állsz felmondási védelem alatt!

nandy # 2009.02.12. 22:27

Csillag75:

Őszintén szólva, nem tudom, jár-e neked a 13. havi bér. Ha a munkaszerződésben nincs benne, akkor a Kollektív Szerződésben kellene megnézni.

(Elképzelhető, hogy nem jár)

nandy # 2009.02.12. 22:25

poppysyrup:

GYES mellett sem lehet a gyermek egy évek koráig keresőtevékenységet folytatni.
(Egyébként bármikor lehet GYED-ről GYES-er váltani, csak kérdés az, hogy megéri-e)

mey63 # 2009.02.12. 22:16

Tisztelt KBS-Nandy-Szakértő stb. Hölgyek-Urak!

Átolvasva jó néhány oldalt az előző hozzászólásokból és más fórumokból is a következő kérdésben érdekelne a véleménye(ük), megköszönném ha válaszával(-ukkal) megtisztelne(-nének)!
Egy kis rövid előzetes, a könnyebb érthetőség kedvéért:
egy ismerősöm munkáltatójával folytatunk már hetek óta tartó csatározásokat 6 év utáni munkába történő visszatérése kapcsán, gyakorlatilag „büszkén“ jelentem, eddig többnyire jól állunk, minden folyamattal, részletettel nem is untatnám.
Már kiadták szabadságát (először persze jóval kevesebbre számolták ki), így az is meg van mikor kell ténylegesen munkába állnia. Visszatérésekor viszont a bérrel kapcsolatos módosított munkaszerződést ígéret ellenére sem kapott, fizetését most a bérpapírja szerint a régi szerint számolták ki, egy újabb telefon a központba: ők persze bocs tévedtünk, utaljuk a különbözetet.
Mi erre azt kérdeztük, minek a különbözetét és milyen számítás szerint?
Azt kértük, hogy vegyék figyelembe az Mt. 82. §-át és a két hasonló munkakörben is dolgozó, azonos munkaviszonnyal rendelkező munkatársa (együtt kezdtek 10–12 éve) bérét határozzák meg neki (ez most br. 160.000,– ami 6 évvel ezelőtt kb br. 80.000,– körül volt).

Erre a mai válasz az volt, hogy mivel az elmúlt 6 évben nem dolgozott a GYES(ek) miatt, így kevesebb a „gyakorlata“ is, mint a volt és jelenlegi kolléganőknek, így hiába egyforma a munkaviszonyuk a cégnél és a munkakörben, csak br. 110.000,– Ft-ot tudnak ajánlani (ugye az Mt. az azonos munkakörre és gyakorlatra hivatkozik, mint feltételre…)

Tehát szerintük az ismerősöm „gyakorlatban lemaradt“, az azonos munkakör, az egyforma munkaviszony stb. nem érdekes…

Érdekes érvelés…mondhatnám ügyes is, de szerintem nem helytálló :)

Ne haragudjon-ne haragudjanak és ne haragudjatok, hogy ilyen „brutálisan“ hosszan írtam le, de így biztos érthető a dolog és a probléma…és „piszkosul“ kíváncsi lennék a véleményére, Tisztelt Nandy, KBS és többiek, kíváncsi lennék az esetlegesen szintén „szakértő“ fórumozókéra is.(esetleg hasonló eset végkifejlettel?)

Köszönettel előre is és mégecce bocs: mey63

Szilva14 # 2009.02.12. 21:07

Kedves Nandy!
Két kérdéssel fordulnék Önhöz. Az egyik: Az alábbi cikket olvastam a neten: "Továbbra is maximum két évig járna a gyed, de azzal a megkötéssel, hogy aki ennél kevesebb időt tölt munkaviszonyban, annak csak annyi ideig jár ez a juttatás, amennyi időt előtte munkában töltött."

Kérdésem hogy ez folyamatos munkaviszonyra értendő vagy "egy" cégnél kell eltölteni ezt az időszakot? (pl. én esetemben most fél éve vagyok az új helyemen azonban előtte 6 évig dolgoztam az előző munkahelyemen).

Másik kérdésem: Ha határozott munkaszerződés alatt születne gyermekem, az világos hogy nem hosszabbítanák meg a lejárat után. De mire lennék jogosult így, ha megszűnne a munkaviszonyom már a szülés után? (GYED,GYES stb.?)
Válaszát előre is köszönöm!
Szilva