Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

papa5 # e-mail 2016.09.13. 13:32

Remélem a "válasz" második részét viccből írtad,de azért válaszolok.Havi 220 órát dolgozom,3 műszakban,vegyiparban.
A kislány pedig otthon ül,mereszti a s.....,de nem baj,apa fizet.
Ha látnám,hogy van valami célja,hidd el,nem írtam volna a fórumra.
De azért köszi.

littleman2000 # e-mail 2016.09.13. 13:23

Ameddig tanul addig igen.Okj Tanulásnál már nem hiszem.De miért sajnálod a gyermekedtöl ezt a pénzt?

papa5 # e-mail 2016.09.13. 13:16

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Két gyerek után fizetek gyerektartást.A nagyobbik 21 éves múlt,most fejezte be a középiskolát.Az iskola 5 évfolyamos volt,egyszer osztályt ismételt.A matematika érettségi nem sikerült neki,októberben pótérettségizik.Többször kérdeztem tőle,hogy utána mi a célja,de nem tudja,illetve azt mondta,hogy jövő év elején indul egy OKJ-s képzés,amire szeretne jelentkezni.
A kapcsolatot szinte nem is tartjuk,az okát nem igazán tudom.
Azt szeretném kérdezni,hogy ha a gyerek nem tanul és nem is dolgozik,kell -e utána gyerektartást fizetnem.(jelenleg 30 e Ft/gyerek összeget fizetek)
Köszönöm a választ.

lajcsó # e-mail 2016.09.12. 13:42

"milyen jogszabályi hivatkozással küldhetek levelet a tanintézménynek, hogy nyilatkozzon nekem, hogy ott tanul-e a gyerek és milyen tagozaton?"
Ptk. családjogi részében megtalálod.

Neked kell pert indítanod a gyermektartásdíj megszüntetése érdekében!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.12. 11:16

Miért kellene az anyának perelnie? Van egy végrehajtható bírósági határozata.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2016.09.12. 08:56

Tisztelt Nagy Edgár!
Nem köteles tovább gyermektartást fizetni. Azt javaslom, hogy egyszerűen szüntesse meg a folyósítást. Ha a gyermeknek vagy az ex-nek ez nem tetszik, akkor indítsanak pert, amit nem fognak megnyerni.
Ha munkáltató vonja, akkor bonyolultabb a dolog. Ez esetben Önnek kell kérni a bíróságtól, hogy a gyermektartásra kötelező határozatát helyezze hatályon kívül.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

NagyEdgár # e-mail 2016.09.12. 08:30

Tisztelt Szakértő!

Először is szeretnék elnézést kérni, ha a kérdésem valamilyen okból kétszer is megjelenne itt a fórumon! Tegnap ugyanis feltettem egy kérdést, de az (nekem legalábbis) nem jelent meg.
22 éves gyerekem után, aki volt feleségemmel él, gyerektartásra kötelezett vagyok. A gyerekem érettségi után nappali főiskolákra járt. Többször váltott iskolát különféle indokokkal, de az első évfolyamot sem végezte eddig el. Most ismét váltott és újból az első évfolyamot kezdi egy levelezős főiskolán. Szeretném megkérdezni a Tisztelt Szakértőt, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján jár-e továbbra is gyerektartás ha a gyerek levelezőre jár? Vagy ha nappalira jár max hány éves koráig kell fizetnem? Akár 30 éves koráig is fizethetek ha visszamegy nappalira és állandóan váltogatja az iskolákat? Továbbá milyen jogszabályi hivatkozással küldhetek levelet a tanintézménynek, hogy nyilatkozzon nekem, hogy ott tanul-e a gyerek és milyen tagozaton?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Nagy Edgár

ObudaFan # e-mail 2016.09.06. 16:28

Az úgy nem igazán megy. Ha papíron nála van a gyermek, akkor párodnak kell tartásdíjat fizetnie. Tehát az elhelyezés megváltoztatását kell elérni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

biuska # e-mail 2016.09.06. 11:47

Kedves Fórumozók!

Az alábbi helyzet elég problámás és nagyon sok ember életét keseríti meg, ezért szeretnék tanácsot kérni, mégis mitévő legyek?

Élettársamnak van 2 gyermeke 10-11 évesek. Kb. 9 évvel ezelőtt szakítottak és külön költöztek. A gyerekek az anyukájukkal maradtak, majd bíróságon megállapodtak a közös felügyeletben és 40.000 forint gyermektartásban az apa terhére. Ezalatt a pár év alatt az anya életében káosz alakult ki. Több albérletből rakták ki, mert nem fizette az albérletet. Költözés, válás, gazdasági csalás miatt megrótták stb. A gyerekek csütörtöktől-vasárnapig nálunk voltak minden héten, az iskolai szünetekben is és most nyár elején eljutottunk odáig, hogy a gyerekeket átköltöztette hozzánk. Nyáron nincs bíróság, így most akartuk jogi útra terelni az elhelyezést, de most elvileg el fogja vinni őket egy újabb albérletbe. (ami ki tudja megddig tart, mert erre is kapott pénzt az egyik barátjától) Természetesen a nyár folyamán nem fizetett, csak 40.000 forintot összesen, a családi pótlékot sem adta oda és bár még a gyerekek itt vannak és megvettük a tanszereket, ruhákat az iskolakezdéshez, elkezdetett fenyegetőzni, hogyha nem fizetjük ki neki a szeptemberi gyerektartást, akkor feljelenti a páromat, hogy egész nyáron nem fizetett semmit. Mi nagyon szívesen magunkhoz vennénk a gyerekeket, sőt, igazából velünk vannak, csak a gyerektartást fizetnünk kell. Nyilván, próbáltunk vele megegyezni és észérvekkel elmagyarázni, hogy a gyerektartást a gyerekek nevelésére kapja és nem arra, hogy elszórakozza, de sajnos nem lehet vele beszélni, mert ránk nyomja a telefont vagy azt válaszolja, hogy kussoljunk el, mert ő az anya, úgyis neki ítél a bíróság mindent....

Továbbá mielőtt ők különváltak felvettek egy szabadfelhasználású hitelt (6 millió forintot), amiből vettek egy telket. Fele a páromé, fele az anyáé. A pénzből csak ennyi maradandó dolgot vettek. A hitel is kettőjük nevén van, viszont azt is a párom fizeti egyedül. Az anya követeli, hogy a párom adja el, mert kell neki az a pénz. Természetesen ő nem csak az ő részét szeretné megkapni.

Mi albérletben lakunk. A párom kb. 150.000.- forintot keres, néha 200.000, de csak minimálbérre van bejelentve.
Nekem egyébként van egy 9 éves kislányom, aki után nem kapok gyerektartást, van jó munkám, jól keresek, bár nem bejelentve, de gondolom mivel nem vagyunk házasok én nem nagyon számítok ebben a történetben.

A kérdésem az lenne, hogy mire is lehet számítani egy ilyen helyzetben, ha bíróság elé visszük?
Nyilván, ő nem fogja magát hagyni, ha pénzről van szó. Mi nem is ragaszkodunk, ahhoz, hogy papíron nálunk legyenek elhelyezve a gyerekek, mert azt gondolom, hogy az sokkal hosszabb procedúra, egyszerűen csak a gyerektartás felülvizsgálatát szeretnénk és a fentiek tükrében annak megszüntetését.

Köszönöm a segítséget!

Burn Out # e-mail 2016.08.29. 22:15

A tartás összege a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján kerül meghatározásra. Szerintem utalj havonta valamennyit a lányodnak. Amíg nem indítják el a pert, addig feleslegesen mennél ügyvédhez. Beszélj a lányoddal, lehet nem is indítana eljárást.

Atti66 # e-mail 2016.08.29. 21:53

Kedves Ügyvédek,
Az alábbi helyzetet szeretném megoldani, lehetőleg békésen ezért kérem a segítségüket.
A lányom betöltötte egy hónapja a 18 évet, jelenleg gimnáziumban tanul egyetemre készül.
Gyermektartást nem fizettem, mert máshogy egyeztünk meg a volt feleségemmel, az ingatlanokat otthagytam nekik, ezért lemondott róla, de a váláskor az bíró kérdésére, hogy sosem fog-e gyermektartást kérni azt válaszolta, ha a gyerekeknek szüksége lesz rá, akkor fog.
A fiunk már nagykorú, végzett a főiskolán, jelenleg dolgozik.
Most a volt feleségem azzal hívott fel, hogy fizessek havonta 50 000 ft-ot a lányunk tartására, mert különben bíróságra megy.

Sajnos nekem sem fényes az anyagi helyzetem, de azért szeretném a lányomat támogatni.
Azt már tudom, hogy már gyermektartást nem kérhet, csak a lányom kérhet felnőtt tartást. A kérdésem, ez mekkora összeg lehet, a fizetésemnek hány % át vonhatják le?
Menjek én is ügyvédhez?
Előre is köszönöm a választ
Attila

berke # e-mail 2016.08.29. 19:32

Sziasztok!

Mekkora összeg tiltható gyerektartás címen a szülő fizetéséből?
Régen ez 50% volt max, áll ez még most is, a változások után is?
Eddig százalékos levonással volt a gyerektartás, ezt akarja most a másik fél fixálni, mert sokalja a 20%-ot, mint anno megállapított köztes értéket, mert emelkedett a fizetése.
Állítólag már fix összegbe határozzák meg a bíróságok a gyt mértékét. Ez valóban bevett gyakorlat lett?

Köszönettel: berke

ObudaFan # e-mail 2016.08.23. 06:33

Célszerű lesz esetleg azon is gondolkodni, hogy tanúkkal nem tudod-e igazolni, hogy az életvitele alapján, a költekezése alapján biztosan többet keres.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.22. 22:12

A gyerek szükségletei alapján.

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2016.08.22. 21:49

a minimálbér alapján

levendula1928 # e-mail 2016.08.22. 21:00

Tisztelt szakértők!

Az alábbi helyzetre vonatkozóan szeretnék segítséget kérni:
A volt párommal gyermeket vállaltunk, aki idén januárban született meg. Egy hónappal ezelőtt az apuka úgy döntött, hogy Neki ebből elég volt.
Ő külföldön dolgozik (Ausztriában, de egy szlovák cégnél van bejelentve minimálbérre) persze ennek többszörösét kapja utalással.
Mi nem voltunk házasok, papíron még annak sincs nyoma hogy együtt voltunk 4 évig. Apasági nyilatkozatot tett.
Az a gond, hogy nem tudom pontosan a munkahelye nevét, címét. Gondosan ügyelt rá hogy ez titok maradjon.
Ilyen esetben mi alapján ítélhetik meg a gyerektartás díját? Egyáltalán megállapítható így a munkahely ismerete nélkül?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2016.08.14. 08:08

Látni kellene azokat az iratokat, de jónak tűnik.
18 éves kor után rokontartás lesz ebből, de önmagában nem ez jelent érdemi változást.
Amit írtál, az alapján lehet, hogy érdemtelenség címén meg lehet majd szüntetni a tartásdíj-fizetést, ha a 18. életéve betöltése után is próbálkozol kapcsolatot tartani vele, ő pedig huzamosabb ideig ezt elutasítja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

raptori # e-mail 2016.08.13. 19:11

Tisztelt szakértők fórumozók
szeretnék tanácsot vagy érdeklődeni egy ügyben,3 éve elváltam,a lányom az anyjával él 17 éves,rendszeresen fizetem a gyerektartást de mivel nincs számlája igy a munkahelyen nem tudta mire átutalni a tartásdíjjat,igy minden hónapba,lejegyzetelve aláirva közös megegyezéssel adom oda a pénzt,nekem is és nekik is van 1 leírt papír az összegről ,eddig a volt feleségem hozzám sem szólt igy a papírra feltűntette van hogy a lányom átveheti a gyerektartást tőlem úgy hogy aláirja mind kettő papírra a nevét hogy átvette,és én aláírom mind 2 papírt hogy átadtam az összeget,ezzel a lejegyzetelt papírral vissza tudnak e élni hogy aláírva van az ő részéről is és az én részemről is,és még szeretnék felvilágosítást kérni hogy mivel a lányom sem nagyon szól hozzám szinte alig,3 év alatt alig találkozom vele pedig egy településen lakunk,mivel ugy érezzük az én családomba hogy az anyja nem nagyon engedi hogy velem legyen,de persze az anya azt mondja hogy nem korlátozza hogy lássam,de szinte 3 év alatt 10 x volt nálam kb,hogy 18 éves kor után a gyerek tartást le lehet e venni rokon tartásra,köszönöm válaszukat

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 20:59

A férjed albérletben nem igen fogja szórni a pénzt, ami az új családja, a gyerektartâs és a rezsi, meg az albérlet után után megmarad.

Az esély sohasem nulla, bár két gyerekkel nehezebb az kétségtelen.

De talán a régi kapcsolat megtartására kellett volna több energiát fordítani, nem az új miatt aggódni.

Én azt javaslom egyeztetek meg, havi 140 körül, de azt ne felejtsd el, hogy a férjednek nem rólad hanem a gyerekekrol kell gondoskodnia.

Nem a fórum s e topic_célja ítéletet mondani mások felett de gy apa nem hagy el egy 5 és 7 éves gyereket alapos ok nélkül.

Arról nem beszélve, hogy te most olyan 35 körül lehetsz, mint klasszikus MILF, nem hiszem hogy a kolléganő annyival bombázóbb lenne.
Egyébként a való perben a bíróság erre is ki fog térni.

Egyezzetek meg 150 ezerben és kapja meg a kp-t. Abba bele fog menni.

ObudaFan # e-mail 2015.04.26. 17:21

Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?

A lakás lakott forgalmi értékének a felét, ebből levonva a hitel ráeső részét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

buda77 # e-mail 2015.04.26. 13:15

Tisztelt MajorDomus!
Hogy kell érteni azt, hogy ha eladjuk a lakást, akkor kb. 4M -t kap a férj? Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?
Egyébként nem 12,5 M-t adna, mert a lakás értéke 25M, a tartozás 10M, a különbség 15M, aminek a fele 7,5M és ebből még lejön a készpénz rám eső része, ami 2M, azaz 5,5M-ról mond le a gyerekek javára.
Én viszont, ha 200e Ft-ot is kaphatnék, de belemegyek a 90e Ft-ba, akkor az évente 1,2M és ez min. 13 év alatt lényegesen több, mint az 5,5M, amiről azért mond le, hogy az otthonukban nőhessenek fel a gyerekek.Egyébként még azt is alá akarja velem iratni, hogy 18éves korukig el sem adhatom a lakást, mert azt akarja, hogy itt neveljem fel őket.
Nyilván kevesebből is ki kell tudni jönni, de miért mondjak le arról ami jár nekem és a gyerekeimnek?
Miért nem nézi azt a bíróság, hogy én maradok itt 10M adóssággal, nulla segítséggel, 2 gyerekkel és nyilván így nulla eséllyel, hogy legyen új kapcsolatom, a férjem pedig összeköltözött egy új nővel, élvezi a szabadságát és szórja a pénzt?
Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 11:49

Egyébként a családi pótlékot és az adó kedvezményt te fogod kapni,

Minimálbéres családok élnek 136 ezer nettóbol.
Ne mondd azt hogy havi 180 ezret költesz a két gyerekre!

A gyerekek ellátásához neked is ugyanakkora részt kell hozzátenned
Mint a másik félnek!

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 11:43

Plusz kapsz 12,5 millió Ft-os értéket, azt hova számolod be?

Szerintem nagyvonalú ajánlatot kaptál.

A B változat!

A bíróság megítélni neked a férj jövedelmének a 40 %-át, ez 200 ezer ft/hò. A férjed pedig pert indít ellened, hogy fizesd ki a házból a tulajdonrészét.
Ha nem vagy rá képes akkor az ingatlant elárverezik, a bank viszi a 10 milliot, a maradékon osztoztok, a férjed kap kb 4 milliot, s mehetsz albérletbe a 2 gyerekkel, vagy vehetsz egy 1,5 szobás panellakást.

Gondold meg.

buda77 # e-mail 2015.04.26. 07:12

Férjem 10 hónapja egyik napról a másikra elköltözött itthonról és új életet kezdett a kolléganőjével egy albérletben.
Van két kiskorú gyerekünk,egy 25M-os lakásunk 10M-os adóssággal és 4M készpénzünk.
A férjem havi nettó jövedelme 400e Ft+13.havi+éves 500e cafetéria. Nekem 220e havi nettóm+családi pótlék+adókedvezmény, teljesen egyedül,minden családi segítség nélkül.
A férjem ajánlata, hogy lemond a gyerekek javára a lakásról a tartozással együtt és elviszi az összes készpénzt, gyerektartásra pedig 90e Ft-ot akar fizetni.
Kérdésem, hogy ilyen viszonyok mellet mi a reális tartásdíj? Azt tudom, hogy a gyerek szükségletei határozzák meg, de ha nem tudunk megegyezni, akkor van olyan minimum, amit a bíróság ilyenkor megállapít? A neten azt találtam, hogy kb. 15-25% gyerekenként. Nálunk a 15% / gyerek is több lenne, mint amit apuka adni akar. Ha nem megyek bele abba, hogy elkezdek számlákat gyűjtögetni, a 15%-ot megítéli a bíróság? A családi pótlékkal és az adókedvezménnyel kell-e számolni a tartásdíj megállapításánál és hogyan?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2015.04.22. 16:47

A leoglalással szemben is vannak jogorvoslati lehetőségek és annak is megvan a menete, amit ki kell várni. Ha viszont indokolatlanul késedelmes a végrehajtó, akkor végrehajtási kifogással lehet élni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese