Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # e-mail 2014.10.03. 16:07

18 éves koráig biztosan fizetned kell, utána pedig attól függ, hogy tovább tanul-e, vagy sem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Gtiko # e-mail 2014.10.02. 21:09

Tisztelt Tanácsadó!

Kisfiam 12 éves korában édesapjával megromlott a kapcsolatom!Mivel neki volt lakása nekem meg nem így úgy beszéltük meg hogy a kisfiam ott marad nála és én fizetek 15 ezer gyerektartást!Azóta is rendszeresen elhozom a kisfiamat, mindig rendesen időben fizettem eddig a pénzt!5.éve van ez így!Legutóbbi elhozatalnál az apukával összetűzésbe kerültem és ezután közölte hogy innentől kezdve csak akkor láthatom és hozhatom el a fiamat ha jogerős bírósági végzést viszek a láthatóságról!A fiam már közben 17 éves lett és nem értem hogy ha eddig jól működött ez a dolog akkor most minek menjek már bíróságra!Csak szóbeli megállapodás volt köztünk az apukával, nincs semmilyen hivatalos végzésünk!Mondtam neki hogy akkor amíg nem adja oda a fiamat gyerektartást sem fizetek!Milyen jogaim vannak és a gyerek hány éves koráig kell fizetnem a gyerektartást?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.09.29. 18:06

Enikő72

Elvileg a régi törvény szerintit. Más kérdés, hogy ha az apa indít egy pert a mérséklés iránt, abban meg már az újat majd. De két éven belül meg nincs sok esélye egy új perrel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.09.29. 18:02

NoNa2011

A bíróságon lehet végrehajtást kérni. Ha a végrehajtó igazolja, hogy behajthatatlan a tartozás, akkor a gyámhatóságtól lehet kérni a tartásdíj előlegezését.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Enikő72 # e-mail 2014.09.29. 13:11

Tisztelt Címzett!
A válókeresetet 2012-ben adtam be. Ebben többek között a gyerektartásdíjra vonatkozó kereseti levelemben a százalékos megállapítást kértem, mivel volt férjemnek jó és egyre növekedő fizetése van. A volt férjem is kérte a gyermek elhelyezést nála, emiatt elhúzódott a válóper (az ekkor szokásos eljárások miatt) 2014. év áprilisáig, amikor kimondták végre a válást.(1,5 éve még telefonon sem keresi a 10 éves lányát, nem hogy költségeket vállaljon fel a láthatási időben vagy azon kívül). De a tartásdíjat egy összegben állapította meg a bírónő, jóval 15% alatt. Megfellebbeztem, mivel százalékos megállapítást kértem és nem értettem egyet azzal, az ítéletben megfogalmazott indoklással sem, hogy az általa megállapított összeg "se nem túl kevés, se nem túl sok"(szó szerint idéztem). A másodfokú bíróság is visszaadta az első foknak, hogy egészítse ki az ítéletet, mert hiányosnak tartotta és itt utaltak a százalékos meghatározásra is. Az első fok, annak ellenére, hogy nem kértünk újabb tárgyalást, még is kitűzött tárgyalást, de úgy, hogy minket nem értesített ki és az ügyvédek is csak azelőtt 4 nappal kapták meg az erről szóló idézést. A bírónő nem változtatta meg az ítéletet most sem, amit azzal indokolt, hogy hiába adtam be 2012-ben a válókeresetet, mert ránk 2014 új családjogi törvény vonatkozik és egy összegben kell megállapítani a tartásdíjat. Igaza van e a bírónőnek vagy tévedett??? a 2012-ben beadott válókereset esetében melyik családjogi törvény alapján kellett volna döntenie, az akkor érvényesnek (2012) van az új szerint ?? érdemes harcolnom tovább??? köszönöm válaszát,Enikő

NoNa2011 # e-mail 2014.09.23. 20:09

Tisztelt Tanácsadó!

Gyerektartás ügyében mi a teendő akkor ha az apukának megszünt a munkahelye,nem tud fizetni (eddig sem magától tette,hanem a munkáltatója tiltotta le a fizetéséből,birosági végzés alapján.)Továbbá az elmaradt gyerektartást sem fizeti,abbol egy részletet kaptunk a munkáltatótól,de most már azt sem.Vagyona nincs.
Teljes felügyelet az enyém,apukával nem nagyon tartjuk a kapcsolatot.
Mi a teendő ilyenkor? Illetve van rá esély hogy még idén kapjunk gyerektartást?
Köszönöm előre is a választ!

vigyorgó # e-mail 2014.09.23. 19:39

Tisztelt ObudaFan!
Tisztelt sakjamaka!
Ugyanebben a helyzetben vagyunk lassan már másfél éve! A gyerek 7 hónapos volt amikortól külön éltek a fiatalok. A láthatás nem volt egyszerű! "Mindenki látogathatja a gyereket" mondta az anyuka, először az utcán, itt-ott, majd rendeződtek a dolgok a családsegítőben kaptunk egy "tárgyaló" szobát, tele vezetékkel,konnektorral székkel, asztallal, amit nem fogadtunk el, majd később megfelelő szépen felszerelt babaházban. Ide már én is mint nagymama mentem láthatásra hetente egyszer 2 órahosszat! Akkor az anyuka azt mondta, nem is az apuka akarja a gyereket látni, hanem a nagyszülő! Majd a válóperi tárgyaláson azt mondta, többet nem mehetek, mert "nincs rá engedélyem" Fordultam a gyámhivatalhoz 2014. jun. -ban, jul. 11-re kaptunk időpontot, kértem, hogy elhozhassuk a gyereket minden hó második szombatján 2 órahosszat 3 éves koráig, aztán egész napra. (ugyanis hó első szombatján a fiam hozza el 2 órahosszat!)Itt megegyeztünk, hogy látogathatom az unokát, előzetesen megkértük, hogy mehetek-e válasz: igen, másodszor azt írta, a fiamnak "Te döntöd el mennyit vagy kettesben a gyerekeddel", harmadszor már nem engedte a láthatás! Júliustól nem láttam az unokát! A gyámhiv. elrendelte a pszichológiai vizsgálatot, augusztus 5-re kaptunk időpontot. 2014. aug. 5-től MÉG VÁLASZT NEM KAPTUNK sehonnan! így nem láthatom az unokát. Ennyi idő alatt nem tudta a pszichológusnő leírni, hogy "nem engedélyezi az elvitelt, mert a gyerek kicsi 2 éves!!) ezt mondta szóban! a 15 perces "vizsgálatnak mondatik" valamin, mert ez minden volt, csak az nem! A 21 napos ügyintézési határidőbe már jócskán belefélt volna! Addig a gyámhiv. nem tud intézkedni. Meddig kell még várni?!
Tehát nem lesz egyszerű a láthatás! Kösd fel azt a bizonyost de erősen!!

ObudaFan # e-mail 2014.09.22. 23:09

Nem csak az életkortól függ ez, a gyerek helyzetétől is. Sajnos a gyakorlat az, hogy megfelelő fokozatosság mellett lehetséges előbb-utóbb annak az elérése, hogy a különélő szülő magával vihesse a gyermeket. Mekkora az a gyerek?
Egyébként ha máshogy nem, a nagyszülő maga is kérheti a saját kapcsolattartásának a szabályozását a gyámhatóságtól.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sakjamaka # e-mail 2014.09.22. 20:46

Segítséget kérnék,és tanácsot.
Kérdésem külön élő szülők esetén,hány hónapos kortól kérheti az apa ,hogy a gyerekét elvihesse magával,mivel az anya nem látja szivessen az anya otthonában-válás folyamatban-a baba tápszeres-az apa ragaszkodik a baba láthatásához-és rendesen fizeti a gyerektartást.Az anya megtiltotta hogy a nagyszülő (apa részéről) oda menjen-és láthassa, illetve az apa részéről senki család tag nem láthatja a kicsit, így van is unoka meg nincs is -sajnos.
Köszönöm a válaszokat-és reménykedek,mivel mást nem tehetek.

ObudaFan # e-mail 2014.09.22. 13:08

Éva90

Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg. Úgyhogy ha szeretnétek, akkor jó lenne minél hamarabb beadni a keresetet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.09.22. 13:07

berke

Ha az édesanyánál van elhelyezve a gyermek, akkor az édesapa új házastársa nem minősül mostohaszülőnek. Mit szeretnél tudni egyébként?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

szaraztomi # e-mail 2014.09.21. 20:15

Tisztelt Mindenki!

Azt szeretném megtudni, hogy egy ajándékozási szerződés, apa és fia között, hogyan támadható meg?

Köszönettel: Tamás

berke # e-mail 2014.09.21. 18:30

Kedves Fórumozók!

Jogi tanácsot kérnék, gyermekelhelyezési perben az édesanyánál elhelyezett kisgyermek életébe mostohaanya lépett, az édesapa újranősült.
Milyen jogai vannak egy mostohaszülőnek?
Nem sok fórumot találtam erről.
Helyettesítheti/ élhet-e az apa jogaival?

Köszönettel: berke

Éva90 # e-mail 2014.09.20. 13:54

Tisztelt Szakértők!

24 éves, utolsó féléves egyetemista vagyok.
A szüleim sohasem házasodtak össze, édesapámtól sosem kértünk gyermektartást. Az lenne a kérdésem, hogy ha most igényelnék gyermektartást járna-e még nekem? Esetleg visszamenőleg kérhetnék-e valamennyit? (Szakmám még nincs, mindössze egy használhatatlan bölcsész diplomám. Dolgozni nem tudok, mert ebben a félévben végzem a diplomához szükséges gyakorlatot is, amiért pénz szintén nem jár. Édesanyám jövedelme pedig igen csekély, így egy minimális összeg is nagy segítség lenne.)

Segítségüket köszönöm!
Éva

bge_ # e-mail 2014.09.19. 22:03

Üdv!

Tanácsra lenne szükségem...több mint 7 éve fizetem rendben a nem kis összegű (40-50.000 forint között) gyerektartást, ami százalékban van meghatározva (valamivel 20% alatt van). A lányom most 9 éves. Közös szülői felügyelet van. A döntésekbe soha sem szólhattam bele, sem akkor amikor jó messzire elköltöztek (országon belül, és ahogy látom ezt eddig rosszul értelmezve azt gondoltam hogy beleszólhatok) sem akkor amikor általam nem támogatott iskolába íratták be. A nagyobb (10.000 forintnál) kiadások felét mindig elkéri és én kifizetem.

Nemrég kaptam tőle egy levelet, amiben kifejti hogy a küldött pénz nem elég, ezért a tartásdíj felülvizsgálatát fogja kérni hogy többet kapjon, és küldjek neki munkáltatói igazolást. Nem szeretném részletesen leírni, de elég siralmas az anyagi helyzetük. A pénzt eddig sem a lányomra költötték, valószínű most sem arra kell. Munkáltatóit nem adok neki.

A kérdéseim:

  • a kérvényük alapján dönthet-e a gyámügy az én meghallgatásom és a fizetésem ismerete nélkül a tartásdíj százalékának emeléséről?
  • meg tudom-e ezt támadni, esetleg én is be tudok-e adni egy ellenkérelmet?

Bármi egyéb tanácsot is szívesen fogadok, elég tanácstalan vagyok hogy mit tehetnék ebben a helyzetben... :(

ObudaFan # e-mail 2014.09.19. 15:54

Véleményem szerint erre az időszakra majd úgy kell elszámolnotok, hogy nem jár, de amíg ő nem kéri a végzés megváltoztatását, addig az végrehajtható, és abban, gondolom, van szó a tartásdíjról is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

hathorankh # e-mail 2014.09.19. 11:50

Tisztelt Ügyvédek!
5 éves gyermekem ideiglenes végzéssel nálam van elhelyezve.
Balesetem volt, ami miatt előreláthatólag 5 héten keresztül az édesapa kénytelen ellátni a gyermeket, amíg én erre egészségi állapotom miatt alkalmatlan vagyok.
Kell-e fizetnie a következő hónapban tartásdíjat
(mivel a számlák attól függetlenül érkeznek, hogy én most a gyermeket nem tudom átmenetileg ellátni, így nem kis probléma lenne, ha édesapa visszatartaná a tartásdíjat, ugyanakkor a gyermek most október elejéig egészen biztosan nála alszik, eszik, stb).

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.16. 17:39

Az első kérdésnek így nem igen van értelme. A másik kettőre: nem; nem.

www.kbs-ugyved.hu

Ildi123 # e-mail 2014.09.16. 16:01

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni.
16 éve kötöttem házasságot a férjemmel. Neki az előző házasságából volt egy gyermeke, aki után a bíróság gyerektartás fizetési kötelezettséget állapított meg. Ezt fizettük is a családi kasszából, sőt a mai napig fizetjük is. A gyerek az édesanyjával élt és él a mai napig is.
Kérdésem:

  • a férjem gyerektartás fizetési kötelezettsége közös adósság, vagy külön adósság (férjemé)?
  • ha a férjem elveszti a jövedelmét a gyerektartást az előző feleség tőlem is követelheti?
  • továbbá, amennyiben mi elválunk, én követelhetem a férjemtől (mint vagyoni követelés), az ő gyereke utána a mi családi kasszánkból kifizetett gyerektartás engem megillető részét (50 %-át)?

Válaszukat megköszönve.

drFetterAnna # e-mail 2014.09.15. 18:18

Sziasztok!

A családjogi tartás fajtáit felsorolná nekem valaki? Köszönöm szépen!

ObudaFan # e-mail 2014.09.15. 16:34

Te tudod azt megkérni a KEKKH-től. Ha így sem megy, akkor majd a bíróság elrendeli a felkutatását.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Esthajnalszirom # e-mail 2014.09.14. 18:39

Tisztelt Szakértők!

Amennyiben bírósági úton kell az apaságot bizonyítanom, viszont nem ismerem az apa mostani tartózkodásának pontos címét, abban az esetben mit tud tenni a bíróság? Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # e-mail 2014.09.14. 13:18

Az általános válasz az, hogy a bírósághoz az eljárás elhúzódása miatti kifogás elnevezésű kérelmet lehet benyújtani, és akkor a másodfokú bíróság majd elbírálja, hogy valóban késedelmes-e az elsőfokú bíróság. Az ennél konkrétabb válaszhoz sajnos a teljes periratot ismerni kellene.
Mindenesetre annyi még kiemelhető, hogy ha az eljárás folyamán a különélő szülő jövedelme csökken, a bíróságnak fokozottan kell vizsgálnia, hogy nem a gyermektartás csökkentése-e a szándéka ezzel, erre számos közzétett eseti döntés van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

twins #   2014.09.12. 16:20

Tisztelt Szakértők!

Segítségükre és szakmai véleményükre van szükségem egy folyamatban levő peres eljárásban gyermekelhelyezés és járulékai tárgyban.

Felperes anyaként (és egyben gondozó szülőként) 2013 áprilisában nyújtottam be keresetemet az apa ellen az I.fokú bírósághoz. Az alperes apa ellenkereset nyújtott be ezzel egyidejűleg.

Az eljárás 1,5 éve tart és érdemben eddig nem jutottunk semmire sem. Számos írásbeli és tárgyaláson jegyzőkönyvbe mondott kérelmem ellenére a bíróság nem hozott érdemi ideiglenes döntést sem a kapcsolattartás, sem a tartásdíj, sem az elhelyezés tekintetében. Tavaly novemberben hozta meg a bíróság azt az ideiglenes végzést a kapcsolattartásra vonatkozóan, melyet fellebbezésem folytán a Törvényszék hatályon kívül helyezett ez év elején. Az I. fokon eljáró bíróság az akkori peradatokra figyelemmel nem volt abban a helyzetben, hogy megalapozott döntést hozzon a kapcsolattartás vonatkozásában még ideiglenes jelleggel sem – így szól többek között a Törvényszék indokolása. Majd folytatódik azzal, hogy meghagyja az I. fokú bíróságnak, hogy hozzon döntést az ideiglenes elhelyezésben is. Gyerektartást egyáltalán nem szabályozott a bíróság, ezért arra vonatkozóan nincsen támadható végzés.

Az utolsó tárgyalás most volt nyáron, közvetlenül a bíráskodási szünetet megelőzően, ahol a bíró (immáron a 3. bírót „fogyasztjuk) a jegyzőkönyvet azzal zárta, hogy 8 napon belül meghozza végzését mindhárom pontban. Azóta 2 hónap telt el és semmi nem történt. Határozat nincsen.

A bíróságra minden olyan okiratot benyújtottam, ami igazolja, hogy az alperes apának milyen mértékű jövedelme van és milyen életszínvonalon él. Hiteltörlesztője 60ezer havonta, „egyedül” kergetőzik a 4 szobás 85nm-es bérelt lakásban 130ezerért havonta, saját pénzből tankolja magánhasználatkor a céges dzsipet (csak a havi 5-6 alkalom kapcsolattartás végett tesz meg összesen 5-600km-t), mobiltelefonja van, vélhetően eszik és nem fényevő, ruházkodik, mos, takarít és valamiből az új barátnőnek is udvarol, tartásdíjként kedve szerint időzítve utal 20ezret havonta az ikergyermekekre, akik még nincsenek 3 évesek. A keresetem beadását megelőző időszakra a munkáltatója „becsületesen” lenyilatkozta az apai jövedelmet minimálbérben és külön kihangsúlyozta, hogy egyéb juttatásban nem részesül. Aztán a bizonyítási indítványaimat és ahhoz csatolt okirati bizonyítékokat követően apa „hirtelen” munkahelyet váltott és a bíróságnak bediktált 320ezer jövedelmet. Papírt nem látott senki soha róla. Persze kilátásba helyezte a magyar gazdasági helyzet teremtette bizonytalanságot és 6 hónap eltelte után szegényem visszament az első „minimálbéres” munkahelyére immáron 120ezerért. Vagyis ugyanahhoz a céghez, aki a minimálbér fölé eső részt mindig is zsebbe tette. Ezen felül jó néhány ingatlan résztulajdonosa is. Több millió forinttal rendelkezik bankszámlán. Mindent bizonyítottam teljes körűen okiratokkal.

Ezzel szemben én gondozó szülőként az iker kisfiaim kicsivel több, mint egy éves korában kényszerültem meghozni azt a döntést, hogy a bántalmazó kapcsolatból (fizikai bántalmazásokat is elszenvedve) elmenekülök. GYES-ből és családi pótlékból élünk, valamint ha a nagyszülők nem támogatnának, akkor már régen tragikus fordulatot vett volna a sorsunk. Az ikrek mellől eddig fizikai képtelenség lett volna elmennem dolgozni, én lennék a legboldogabb, ha már ott tartanék.
Az apa már minden létező hatóságnál feljelentett, aki csak létezik. Nem sorolom, mert borzalom. Az elmúlt 1,5 évben kéthetente két napon biztosítom a kapcsolattartást függetlenül attól, hogy van-e végzés hatályban, vagy nincs és annak ellenére is, hogy az otthonunkban megnyilvánuló magatartására az ocsmány egy finom jelző.

A kérdéseim a következők:
Miért csak az ügyfelet kötik a határidők? A bíróság miért csinálhat mindent önkényesen? Hol vannak itt a gyerekek jogai? Mi van akkor, ha hónap felénél felteszem a kezemet és azt mondom a gyerekeknek, hogy eddig tartott a pénzem, teljesítettem szülői kötelességemet? (Amit nyilván soha nem teszek, na de mégis…Hol van itt a szakemberek felelőssége, az apa felelőssége és a „gyerek érdeke mindenekfelett” irányelv?) Hol van a jogbiztonság? Hol van a tisztességes eljáráshoz való jog? Hol van a belátható időn belüli eredmény? Mit tudok én mint ügyfél megtenni, hogy a saját és gyerekeim érdekében hatékonyan történjen valami?

Várom segítségüket, véleményüket.
Üdvözlettel,

ObudaFan # e-mail 2014.09.12. 15:41

K.Krisztina80

Most sem vagytok kötelesek, hanem a párod köteles fizetni, és ezen a költözés nem is változtat semmit. Azért lehet küzdeni természetesen, hogy a kapcsolattartás az minél bővebb legyen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese