Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

Fabyen82 # e-mail 2014.10.18. 17:39

Kedves fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy mi számít a zavartalan kapcsolattartás akadályozásának, illetve a mi esetünkben tehetünk e valamit. Kedves Anyuka rendszeresen nem tartja be a kapcsolattartásra előírt időpontokat. Önkényesen várakoztatja az apát, minden féle ürüggyel, direkt,(épp tudván, hogy egy egy éves gyerek is vár a kocsiban). Mivel vidéken lakunk, ez nem olyan egyszerű, hogy hazamegy, majd később elugrik a gyerekért, mert épp nem ér rá, nem ér haza időben stb. Mit tehetünk? Fordulhatunk e gyámhatósághoz, és érdemes e? (Mivel a kapcsolattartás végül nem hiúsul meg, csak nem az előírás szerint zajlik). A másik, hogy a bírósági határozat nem tartalmaz olyat, hogy az apa nem hozhatja el a gyereket az iskolából, ennek ellenére az anya kérheti e az iskolában, hogy ne hozhassa el? (Legutóbb arra hivatkozva nem adta oda a gyereket, hogy iskola idő van,illetve az apa láthatási idejében ő ment érte az iskolába és vitte haza, mivel iskolaidőben ő úgy döntött, nincs kapcsolattartás (??) Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.10.16. 22:42

Ha nem az apának felróható okból nem érdeklődik, akkor van esély az érdemtelenség megállapítására.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tuzla # e-mail 2014.10.15. 20:50

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy egy 20 éves, édesapja után nem erdeklődő nagykoru gyermek esetén a gyermektartás csökkentésére, esetleg érdemtelenségre hivatkozva a megszűntetésre mekkora esélye van az apának? Hogy zajlik egy ilyen eljárás? Az apa 2. házasságban él ott 2 kiskoru gyermeket nevel, az egyik tartósan beteg.

Köszönettel,

ObudaFan # e-mail 2014.10.15. 19:56

Emese67

A Siófoki Járásbíróságon kell végrehajtást kérni. Ha van bejelentett munkahelye, akkor célszerű letiltó végzést kérni.
Végrehajtási kérelem esetén nem nagy tragédia, ha nem veszi át, de azért jelöld meg azt a címet, ahol ő át is veszi, ha van ilyen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Emese67 # e-mail 2014.10.15. 11:00

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni.
Hivatalosan két éve váltunk el a férjemmel, egyébként már 12 éve külön éltünk. Van egy közös kk. gyermekünk. A gyermek nálam lett elhelyezve, a bíróságon a férjem havi 25 ezer forint gyermektartás fizetését vállalta. A hivatalos válásunk előtt is előfordult, hogy nem időben utalt, vagy nem utalt, de akkor mindig felhívott, megbeszéltük, megoldottuk, de az utóbbi időben fel sem tudom hívni, nem veszi fel a telefont és nem fizet. Az elmúlt fél évben állandóan késve teljesített, két hónapja pedig egyáltalán nem fizet gyermektartást. A gyerekkel, vagy az anyjával üzenget, hogy ekkor és ekkor utalja, de semmi. Annyira nem méltat, hogy felhívjon, és elmondja, hogy gondja van. A kérdés a következő lenne: A válásunkat a Siófoki Járás Bíróság mondta ki, tekintettel, hogy az alperes állandó bej. lakhelye Siófokon van (de ott át sem veszik a leveleit, mert külföldön tartózkodik évek óta, semmije nincs, végrehajthatatlan a tartozása). Nekem most a Siófoki JB-n kell intézkednem a meg nem fizetett gyermektartás miatt, vagy hol? Lehet, az én lakhelyem (Bp.) szerint is? Egyáltalán a Bíróságra kell menni? Előre is köszönöm a segítséget. És még egy: hivatalos levelet csak a hivatalosan bejelentett lakcímre kézbesítenek? ugyanis az ő bejelentett címén senki nem fogja átvenni a levelet.

béésbé # e-mail 2014.10.15. 05:07

Kedves Kovács Béla Sándor,
én is lemondtam cserébe a gyerekek javára másik ingatlanról, közösen szereztük azt is az évek alatt, közösen fizettük a banki hiteleket stb, az is házasságban szerzett közös vagyon volt. Ami meg maradt még lakásunk közösen, azt eladtuk és a pénzt elvitte. És még sok minden mást is, gyakorlatilag minden értéket. Egyik nap arra jöttem haza, hogy amíg nem voltam itthon átjött ide és elvitte, amikor már régen elváltunk. Szóval nem olyan jó ám ő...sőt, erről sokat lehetne mesélni, sajnos. Tegnap pl a tűzifát vitte el a pincéből.... Ezen már nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, de a legjobb, ha már nem foglalkozok vele, felesleges stressz. Nem tudom milyen jogon jön ide az én ingatlanomba és pakolja ki a pincét...Azt mondja azért, mert ezt még együtt vettük. Ezen az alapon én is odamehetnék hozzájuk és elhozhatnék bármit, mert mindent mi vettünk közösen a húsz év alatt anno.
Gyerektartást úgy vállalt, hogy igazságosan osztottunk el minden mást, mert pl az összes készpénzt ő vitte el váláskor, ami jóval több volt, mint az ingatlan értéke, amit átíratott a gyerekeknek. Ehhez képest egyszer sem fizetett egy év alatt, eleinte adott, de az elmúlt hónapokban direkt tartozásokat csinált a közös cégünkre, pedig letiltottam őt a számlázásról, direkt átver ahol tud, direkt nem fizeti a még lezáratlan hitelkártyáját és ide jönnek hozzám a végrehajtók és így tovább. Erről sokat tudnék mesélni. Megfogadta, hogy tönkretesz, kicsinál, mert én elhagytam őt. Igaz, hogy házasságunk alatt még két másik nővel élt együtt, most van a harmadik éppen, de az nem számít, neki az természetes volt. Ő megtehette, én nem. Amikor elegem lett és jött nekem is egy férfi, akkor meg ment össze vissza, ilyen nőkkel meg olyan nőkkel. A különbség "csak" annyi, hogy ez a férfi a férjem lett azóta és a gyerekek eltartója is egyben. És mégis engem tart rossznak, holott öt év alatt nyolc nőt fogyasztott el. Mindegy, váljék egészségére, engem ez nem érdekel már réges régóta.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.14. 18:30

minden ingatlanát és vagyonát átíratta a gyerekek nevére,
Khmmm... És még fizessen is?

www.kbs-ugyved.hu

béésbé # e-mail 2014.10.14. 12:34

Kedves szakértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit tudok tenni abban az esetben, ha a volt férjem nem fizet gyerektartást, direkt átjelentkezett minimálbérre és minden ingatlanát és vagyonát átíratta a gyerekek nevére, vagyis nem lehet rajta semmit behajtani. Viszont tudok róla, hogy van neki pénze, csak nem a saját nevén, hanem másnak a nevére rakta be és van, amit nem is Magyarországon. A gyerekeknek időnként ad pénzt hol erre hol arra, de közel sem akkora összeget, amit megállapított a bíróság. A gyerekek az én gondozásomban és nevelésemben vannak elhelyezve, de úgy, hogy közös szülői felügyeleti joggal és korlátlan láthatással gyakorlatilag hozza viszi őket rendszeresen. A gyerekek közül az egyik már nagykorú lett egy hónapja de még nappali tagozatos tanuló. A többi gyerek még kisebb. A gyerektartást azonban nem fizeti. Van valami módja annak, hogy behajtassam rajta? A gyerekeket folyton zaklatja, olyanokat irogat és mondogat nekik, hogy elásom anyátokat az erdőben, ha nem jöttök stb. Az egyik gyerekem gyakorlatilag már roncs idegállapotban van, mégsem engedik, hogy feljelentsem az apjukat a rendőrségen. A volt férjemet kezelték pszichiátrián egy éve mániákus depresszióval, pánikrohamokkal, skizofréniával, és a gyerekeket folyton ellenem hangolja és folyton összeugraszt minket. A két nagy gyerek már elég nagy, 18 és 15 éves, azoknak már nem tudok parancsolni és nem is akarok, de nem értik, hogy valamit tennünk kell, mert ez már a tűrhetetlen kategória. Folyton becsmérel engem, bánt, szidalmaz, fenyegeti a gyerekeket is, mégis mennek hozzá. Mit tudok tenni? A gyámhatóság semmivel nem kecsegtet, évekig elhúzódó perekre nincs pénzem.

Tündérbogár # e-mail 2014.10.10. 08:02

Azért, mert van új ptk, az nem azt jelenti hogy a bírói gyakorlat más lett. Ez csak egy új irányelv. Vagy követik vagy nem. Általában nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.08. 09:52

Speciális a tröténetünk.
Sajnos, egyáltalán nem az. Gatyába kellene ráznod a pszichédet. Úgy általában is nagyon rosszak az esélyeid, ezzel a lelkiállapottal pedig pláne.

www.kbs-ugyved.hu

magus perde # e-mail 2014.10.08. 08:44

Kedves Fórumozók,

Speciális a tröténetünk.
Egy éves a kisfiunk. Az anyuka nem szoptat 2 hónapos kor óta. Csak a saját anyjával tudja ellátni nyugodtan a gyermekünket, 1 napot nem volt a kisfiával egyedül egész nap, hetekre, hónapokra 200 km-re vitte a közös otthonból a gyermeküket az anyjához, örökös fáradtságra és mindenre hivatkozva, majd leválni akart az apától, tőlem aki, minden fronton próbálta ezt megakadályozni (családterápia, pszichológus, családsegitő), de ellene fordultak. Ellenségkép építés.
Súlyos családi mintát követ az anyuka az anyja után, apa nincs. Ezt erőlteti a kialakulandó családra, ami így tönkrement, ki sem alakulhatott.
Önhatalmúlag a Kisfiunkat magához vette, el nem zárta, de mindent irányít elhidegülve.

Ezután akarja magánál elhelyeztetni a gyermekünket, hogy ő irányítson mindent. Beleszólást nem enged a dolgokba, erővel kommunikál, ultimátummal, felhasználva a Fiunkat. A szülővárosunkba nem enged be aug. óta az anyja házába, ahol a Fiacskámmal együtt voltunk hétvégenete, hogy tudjon aludni. A Fiam nagyanyja irányít, ő meg anyaként nem mond ellent, sértődöttek ál-problémáktól.

Én a Fiamat fürdettem, altattam, etettem, szuperül elláttam munkám mellett, nem segítve, hanem csinálva. En éjszakáztam 90%-ban, m az anyuka nem bírta volna a nappalt, aztán 2 hét után rohant le a saját anyjához, aki rabszolgaként csinálta, h kizárhasson engem.
Ez nem személyes sértettség, tények.

Vannak pszichés bajok, tisztaságmánia, örökös görcs. Jó anya lenne, de nem hiszi el, h egyedül is VELEM csinálni jó és az kell a Babának. Az anyja mindenáron nem hagyja leválni, tönkretéve minket. És engem a Fiammal ellehetetlenítettek.

A hagyományos kapcsolattartás szintjén elképzelhetetlen, hogy egy mintaapát, akit nem enged az anyuka kiteljesedni és inkább az ő anyjával akarja nevelni a gyereket, a gyermek életéből napi szinten kizárjanak azzal, hogy heti csupán két alkalommal találkozhat a Kisfiával?

Ilyen esetben elégedjek meg a kitúrással és a heti 2 alkalommal a Kisfiacskámmal???? Ez téboly lenne és a Fiamnak abszolút hátrányos. Apaminta nélkül vezetni a kis sorsát, mert férfigyűlölők az anyja és a nagyanyja...

Ez egyedi eset. Nem akartam elvenni a gyermekemet az anyjátol, de ő el akarja venni tőlem. Ezt mérlegelheti a bíró és az új Ptk szellemében nem köti gúsba az apát? Vagy harcolni kell?

A Kisfiam annak dacára, hogy nem alhatok vele és nem ébredhet az arcommal, nem gondoskodhatok róla, megismer, de ha eltelik 4-5 nap, akkor már vannak szégyenlős reakciók és a nagyanyjához (!!!!) bújás. Most kinek a gyereke Ő, a nagyanyjáé? Aki a gyerek füle hallatára 1x "k. any..zott" engem, m megjelentem a házuk előtt, uis nem volt hajlando az anyja kihozni sem (!) nemhogy beengedni.

És egyedül nem enged el játszótérre sem vele ketten. Ez már tényleg elfogadhatatlan.

Az anya heti 2x3 órát akar engedni, felügyelet mellett. Okok teljesen hektikusan váltakoznak, mindig mást mond. Ide nem adja a gyereket a sarokig se.

Én hagytam ezt jó ideje, hátha csak depi a szülés után, de ez 1 kitervelt ügymenetnek látszik, álhivatkozásokkal.

Mi az apa lehetősége, ha el nem akarja venni a Fiát, de nem akar kizáródni se? Végső esetben gyermekelhelyezést kérek, ha kizárnak. De az sem jó a FIamnak.

Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.10.06. 13:42

fatimanadeem

A gyermektartást pénzben kell teljesíteni, a bíróság is pénzben fogja meghatározni.
Te viszont viszontkeresetben kérheted a kapcsolattartás szabályozását, ami aztán legalább végrehajtható is lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.10.06. 13:37

Gabcsi 43

A bíróságon lehet a tartásdíjra kötelezett ellen pert indítani a gyermektartás emelése iránt. Aztán ha a végrehajtás megint sikertelen lesz, ismét be kell jelenteni a gyámhatóságnak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

fatimanadeem # e-mail 2014.10.05. 22:56

Tisztelt Szakertok!
Fiaim,kozos megegyezessel az apjuknal vannak elhelyezve.En Angliaban elek.2 eve van igy,a ketheti lathatast nem tudom tartani,de havonta,kethavonta megyek haza,es akkor a fiuk velem vannak,3 hetet,egy honapot.Eddig ebbol sosem volt gond.Tartasdijjat fizettem,de mivel meggyozodtem,hogy nem a gyerekekre van koltve,ezert megegyeztunk,hogy az osszegbol ruhat vagy eppen szukseges holmit veszek,eddig ebbol sem volt gond.De kb.egy honapja megvaltozott a helyzet,alig majd egyaltalan nem tudom tartani a telefonos kapcsolatot a gyerekekkel,es a volt ferjem kijelentette,hogy ameddig nem fizetek,addig nem beszelhetek veluk.es tovabba,hogy beadta a birosagon,hogy en nem fizetek,nem tartom veluk a kapcsolatot,es nem erdeklodom irantuk.Kerdesem:lehetseges,hogy tenyleg beadott valamit vagy ez csak bloff?Mi lehet a kovetkezmeny?
Koszonom a valaszokat.

Gabcsi 43 # e-mail 2014.10.03. 18:14

Tisztelt Tanácsadó!

Államilag megelőlegezett gyermektartás díjat kaptam szeptemberi hónaptól 6000-ft-ot.Megemeltethetem-e és hogyan?

Üdv:Gabcsi

ObudaFan # e-mail 2014.10.03. 16:07

18 éves koráig biztosan fizetned kell, utána pedig attól függ, hogy tovább tanul-e, vagy sem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Gtiko # e-mail 2014.10.02. 21:09

Tisztelt Tanácsadó!

Kisfiam 12 éves korában édesapjával megromlott a kapcsolatom!Mivel neki volt lakása nekem meg nem így úgy beszéltük meg hogy a kisfiam ott marad nála és én fizetek 15 ezer gyerektartást!Azóta is rendszeresen elhozom a kisfiamat, mindig rendesen időben fizettem eddig a pénzt!5.éve van ez így!Legutóbbi elhozatalnál az apukával összetűzésbe kerültem és ezután közölte hogy innentől kezdve csak akkor láthatom és hozhatom el a fiamat ha jogerős bírósági végzést viszek a láthatóságról!A fiam már közben 17 éves lett és nem értem hogy ha eddig jól működött ez a dolog akkor most minek menjek már bíróságra!Csak szóbeli megállapodás volt köztünk az apukával, nincs semmilyen hivatalos végzésünk!Mondtam neki hogy akkor amíg nem adja oda a fiamat gyerektartást sem fizetek!Milyen jogaim vannak és a gyerek hány éves koráig kell fizetnem a gyerektartást?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.09.29. 18:06

Enikő72

Elvileg a régi törvény szerintit. Más kérdés, hogy ha az apa indít egy pert a mérséklés iránt, abban meg már az újat majd. De két éven belül meg nincs sok esélye egy új perrel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.09.29. 18:02

NoNa2011

A bíróságon lehet végrehajtást kérni. Ha a végrehajtó igazolja, hogy behajthatatlan a tartozás, akkor a gyámhatóságtól lehet kérni a tartásdíj előlegezését.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Enikő72 # e-mail 2014.09.29. 13:11

Tisztelt Címzett!
A válókeresetet 2012-ben adtam be. Ebben többek között a gyerektartásdíjra vonatkozó kereseti levelemben a százalékos megállapítást kértem, mivel volt férjemnek jó és egyre növekedő fizetése van. A volt férjem is kérte a gyermek elhelyezést nála, emiatt elhúzódott a válóper (az ekkor szokásos eljárások miatt) 2014. év áprilisáig, amikor kimondták végre a válást.(1,5 éve még telefonon sem keresi a 10 éves lányát, nem hogy költségeket vállaljon fel a láthatási időben vagy azon kívül). De a tartásdíjat egy összegben állapította meg a bírónő, jóval 15% alatt. Megfellebbeztem, mivel százalékos megállapítást kértem és nem értettem egyet azzal, az ítéletben megfogalmazott indoklással sem, hogy az általa megállapított összeg "se nem túl kevés, se nem túl sok"(szó szerint idéztem). A másodfokú bíróság is visszaadta az első foknak, hogy egészítse ki az ítéletet, mert hiányosnak tartotta és itt utaltak a százalékos meghatározásra is. Az első fok, annak ellenére, hogy nem kértünk újabb tárgyalást, még is kitűzött tárgyalást, de úgy, hogy minket nem értesített ki és az ügyvédek is csak azelőtt 4 nappal kapták meg az erről szóló idézést. A bírónő nem változtatta meg az ítéletet most sem, amit azzal indokolt, hogy hiába adtam be 2012-ben a válókeresetet, mert ránk 2014 új családjogi törvény vonatkozik és egy összegben kell megállapítani a tartásdíjat. Igaza van e a bírónőnek vagy tévedett??? a 2012-ben beadott válókereset esetében melyik családjogi törvény alapján kellett volna döntenie, az akkor érvényesnek (2012) van az új szerint ?? érdemes harcolnom tovább??? köszönöm válaszát,Enikő

NoNa2011 # e-mail 2014.09.23. 20:09

Tisztelt Tanácsadó!

Gyerektartás ügyében mi a teendő akkor ha az apukának megszünt a munkahelye,nem tud fizetni (eddig sem magától tette,hanem a munkáltatója tiltotta le a fizetéséből,birosági végzés alapján.)Továbbá az elmaradt gyerektartást sem fizeti,abbol egy részletet kaptunk a munkáltatótól,de most már azt sem.Vagyona nincs.
Teljes felügyelet az enyém,apukával nem nagyon tartjuk a kapcsolatot.
Mi a teendő ilyenkor? Illetve van rá esély hogy még idén kapjunk gyerektartást?
Köszönöm előre is a választ!

vigyorgó # e-mail 2014.09.23. 19:39

Tisztelt ObudaFan!
Tisztelt sakjamaka!
Ugyanebben a helyzetben vagyunk lassan már másfél éve! A gyerek 7 hónapos volt amikortól külön éltek a fiatalok. A láthatás nem volt egyszerű! "Mindenki látogathatja a gyereket" mondta az anyuka, először az utcán, itt-ott, majd rendeződtek a dolgok a családsegítőben kaptunk egy "tárgyaló" szobát, tele vezetékkel,konnektorral székkel, asztallal, amit nem fogadtunk el, majd később megfelelő szépen felszerelt babaházban. Ide már én is mint nagymama mentem láthatásra hetente egyszer 2 órahosszat! Akkor az anyuka azt mondta, nem is az apuka akarja a gyereket látni, hanem a nagyszülő! Majd a válóperi tárgyaláson azt mondta, többet nem mehetek, mert "nincs rá engedélyem" Fordultam a gyámhivatalhoz 2014. jun. -ban, jul. 11-re kaptunk időpontot, kértem, hogy elhozhassuk a gyereket minden hó második szombatján 2 órahosszat 3 éves koráig, aztán egész napra. (ugyanis hó első szombatján a fiam hozza el 2 órahosszat!)Itt megegyeztünk, hogy látogathatom az unokát, előzetesen megkértük, hogy mehetek-e válasz: igen, másodszor azt írta, a fiamnak "Te döntöd el mennyit vagy kettesben a gyerekeddel", harmadszor már nem engedte a láthatás! Júliustól nem láttam az unokát! A gyámhiv. elrendelte a pszichológiai vizsgálatot, augusztus 5-re kaptunk időpontot. 2014. aug. 5-től MÉG VÁLASZT NEM KAPTUNK sehonnan! így nem láthatom az unokát. Ennyi idő alatt nem tudta a pszichológusnő leírni, hogy "nem engedélyezi az elvitelt, mert a gyerek kicsi 2 éves!!) ezt mondta szóban! a 15 perces "vizsgálatnak mondatik" valamin, mert ez minden volt, csak az nem! A 21 napos ügyintézési határidőbe már jócskán belefélt volna! Addig a gyámhiv. nem tud intézkedni. Meddig kell még várni?!
Tehát nem lesz egyszerű a láthatás! Kösd fel azt a bizonyost de erősen!!

ObudaFan # e-mail 2014.09.22. 23:09

Nem csak az életkortól függ ez, a gyerek helyzetétől is. Sajnos a gyakorlat az, hogy megfelelő fokozatosság mellett lehetséges előbb-utóbb annak az elérése, hogy a különélő szülő magával vihesse a gyermeket. Mekkora az a gyerek?
Egyébként ha máshogy nem, a nagyszülő maga is kérheti a saját kapcsolattartásának a szabályozását a gyámhatóságtól.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sakjamaka # e-mail 2014.09.22. 20:46

Segítséget kérnék,és tanácsot.
Kérdésem külön élő szülők esetén,hány hónapos kortól kérheti az apa ,hogy a gyerekét elvihesse magával,mivel az anya nem látja szivessen az anya otthonában-válás folyamatban-a baba tápszeres-az apa ragaszkodik a baba láthatásához-és rendesen fizeti a gyerektartást.Az anya megtiltotta hogy a nagyszülő (apa részéről) oda menjen-és láthassa, illetve az apa részéről senki család tag nem láthatja a kicsit, így van is unoka meg nincs is -sajnos.
Köszönöm a válaszokat-és reménykedek,mivel mást nem tehetek.

ObudaFan # e-mail 2014.09.22. 13:08

Éva90

Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg. Úgyhogy ha szeretnétek, akkor jó lenne minél hamarabb beadni a keresetet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese