Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

MajorDomus # e-mail 2015.02.01. 22:01

És mennyit fizet a kizárólagos használat fejében a tulajdonos férjnek?

Imma! ezt te magad sem gondolod komolyan!
Ha sokat gondolkodik nem lesz hol laknia!

garaba # e-mail 2015.02.01. 19:34

Az alábbi problémában kénék segítséget, illetve információt. A párommal 4 hónapja megszakadt az élettársi kapcsolatunk. Egy kislányunk született ebből a kapcsolatból.Most a gyerek elhelyezést bírósági úton kívánjuk rendezni. Megállapodtunk, hogy az anyánál, vagyis nálam lesz elhelyezve a gyermek, az apa pedig minden második szombaton elviszi. Eddig nem is lenne probléma, viszont az apa új kapcsolatáról nagyon érdekes dolgok jutottak tudomásomra, aki egyébként 22 éves két gyermek anyja. Eddig örömlányként kereste a betevőjét, a gyerekeket pedig a gyámhatóság elvette tőle, illetve folyamatban van az ügyintézése. Miután ezt megtudtuk, a kislányomat ettől kezdve nem szívesen adom oda az apjának. A volt élettársamnak erről nem szóltam, hogy én ezt, ugyan nem hivatalosan, de tudok erről. Mit tehetek ez ügyben, egyrészt, hogy hivatalosan megtudhatom-e,mert ez a nő a saját gyermekét sem tudja nevelni, akkor hogy tudnám odaadni a gyermekem még kis időre is nekik. Azért is szeretném pontosan megtudni, mert azt sem szeretném, hogy vádaskodjak, ha esetleg nem igaz a dolog.Nagyon fontos lenne ez nekem, elsősorban a gyermekem érdekében.
Szíves válaszukat köszönöm!

Immaculata #   2015.02.01. 18:12

Finoman szólva szar ügy!

Ez egy nagyon szép ügy. Egy jó ügyvéddel akár az egész ingatlan tulajdonjogát megszerezheti a feleség.

Immaculata #   2015.02.01. 18:04

Olyan tiszta ez az ügy, nem értem, mit nem lehet rajta érteni.
Minimum 3 testvér örökölt.
A férj 1/3-d tulajdonosa volt az ingatlannak. A másik két harmadot hitelfelvétellel szerezte meg a házaspár, így minimum 1/3-d tulajdoni hányaddal rendelkezik a feleség, ha a bővítést is beleszámítjuk, lehet ez még több is.

Az Én tanácsom: forduljon bírósághoz a feleség, kérje a házassági közös vagyon megosztását. A hitellel szerzett 2/3-d rész és a bővítés miatt kérje az ingatlan fele tulajdonát, aztán a ő általa kifizetett hitelbe számíttasson bele még több tulajdoni hányadot, mert jövedelem nélküli embertől egyéb módon nem jut a pénzéhez. A maradék tulajdoni hányadot kérheti az elmaradt gyermektartás fejében. Bár ez utóbbit csak egyezségben lehet megkötni. Így én a kettőt összevonnám.:)

Az ingatlan hitelét fizesse tovább. Keressen olyan munkahelyet, ahol ezt tudja fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.02.01. 16:58

úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.
A lakhatásukat vesztenék el.

www.kbs-ugyved.hu

drbudavarianna # e-mail 2015.02.01. 15:16

Kedves Ildiko70! Még azt nem értettem, hogy a barátnője és a gyermekek, vagy a volt férj költözött el az ingatlanból?

www.drbudavarianna.hu

drbudavarianna # e-mail 2015.02.01. 15:14

Kedves Ildiko70!
Az első és legfőbb kérdés az lenne, hogy a volt férj mikor szerezte az ingatlant, mert amennyiben a házastársi életközösség fennállása alatt, az a vélelem áll fenn, hogy azt a házastársak ½ - ½ arányban szerezték meg, attól függetlenül, milyen arányban kerültek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre. Következő kérdés, hogy a volt férj általi hitelátvállalás milyen keretek között történt (esetlegesen bíróság előtti egyezségbe foglalták-e, írásbeli vagy szóban történt) Ismételten rögzítem, hogy a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség nem teljesítését jelenleg a Btk. tényállásként szabályozza, tehát a volt férj cselekménye büntetendő.
Levonni a munkabérből, a járulékok levonását követően fennmaradó összeg 33%-át (kivételesen 50%-át) lehet. A bank sajnos valóban nem szociális intézmény, a gyermekek eltartását és azt, hogy a volt férj nem fizet gyermektartásdíjat, feltehetőleg nem fogja figyelembe venni. Álláspontom szerint a két ügyet elkülönítve kell kezelni. A teljes ügy ismeretének hiányában konkrét tanácsot nem adnék, azonban a leírtakból úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.02.01. 14:26

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
Na ezt honnan szeded ?

MajorDomus # e-mail 2015.02.01. 14:12

Finoman szólva szar ügy!
Mint adós társ, éppen úgy felel a hitel ért mint az adós. A bank nem jótékonysági intézmény, kéri vissza a pénzt, mert az ő pénzén vett házat a barátnőd férje! Azért ez nem mindegy!

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
A hitel felét viszont fizetnie kellene.

A barátnőd semmit sem tehet, mert vele a bank nem tárgyal, mert nem tulajdonos.

Egy megoldás van, fogadjon ügyvédet, a volt férj a kulcsszereplo a történetben. Meg kell egyezni vele.
Jobban jár ha elárverezik a házat és visszabérli a banktól!

Egy beszélgetést megér az ügy a bank illetékesével!

Ildiko70 # e-mail 2015.02.01. 13:13

Tisztelt Ügyvédnő!
A barátnőm kálváriáját szeretném leírni, és megkérdezni mit lehet tenni az ügyében.
A barátnőm 5 éve elvált, van egy 10 és 8 éves gyereke. Az a lakás, amiben a volt férjjel közösen éltek a volt férj tulajdonában van, de a testvérek kifizetéséhez, a ház felújításához, bővítéséhez együtt vettek fel hitel, a fér volt a hitelfelvevő és pedig az adóstárs. A házban semmi tulajdonrésze nincs. A válás utána volt férje nem fizette a hitelt, holott úgy egyeztek, mert ő a gyerekekkel elköltözött az édesanyjához, sőt gyerektartást se fizet. A munkahelyén felmondott, kizárólag feketemunkából él a barátnőjénél, azzal és annak lányával, aki 17 éves most. A hiteleket a barátnőm erőn felül fizette 4 évig, most egy éve már nem tudja fizetni, mert másik munkahelye van, ahol a fizetése kevesebb.
A hitelből kilépni nem tud, mert ő adóstárs és a felvevő nem fizet, nincs miből letiltani. Neki viszont van jövedelme. Mit tehetne a barátnőm? Mennyit lehet a fizetéséből letiltani, érdekli-e a bankot a gyerek eltartása, hogy az apjuk nem fizet, mit és mennyi %-t tilthat le a barátnőm fizetéséből a hitel miatt, esetleg a ház elvétele (a forgalmi értéke valamivel kevesebb, mint a hitel rajta) megoldhatja-e a gondjait és mindezt hogyan intézze, ha a volt férj semmit nem hajlandó intézni vagy aláírni?
Válaszát előre is köszönöm!

mucogi # e-mail 2015.01.31. 14:39

Kedves Lajcsó!
Azt még értem,hogy addig míg a gyerek nem tölti be a 18 évet(lehet mostmár 20)a tartásdijat fizetőnek háttérbe kell helyeznie a saját létszükségletetit....viszont nem gondolom,hogy a mai világban havi 20ezerből meg lehet élni,mert hogy párom fizetéséből miután kifizeti a gyerektartást(amit az ex kierőszakolt h rózsaszinű csekken küldje,ami havonta több mint 1100ft éves szinten ezt kilehet számolni mennyi)és a hitel amit még együtt vettek fel,párom fizeti havi 42ezret...annyi marad.....ez így nem hiszem,hogy korrekt intézkedés volt.....
Az én exem hiába dolgozik,nem ő fizeti a gyerektartást,de még csak a gázszámlát sem,és a bírósági végzés ellenére a gyereké sem ö jön...mindegy...keres 120ast kapok 10ezer gyerektartást..a gyerek szükségletei,mivel tartós beteg,havi szinten csak a gyógyszere majdnem 20 ezer ft..ezért nem értem ezeket az intézkedéseket,mert nem csak gyógyszeren él a gyerek.,..4 órában tudok dolgozni,mert beteg is vagyok..ezt sem vették figyelembe....ja..és lényegében semmit....na mindegy....biztos ez a jogszabály....

Ildiko70 # e-mail 2015.01.28. 19:21

Tisztelt drbudavarianna!
Köszönöm a válaszát. Egyelőre úgy tűnik, a bíróság fog ezügyben dönteni.

békegalamb # e-mail 2015.01.28. 15:42

Kedves Kovács Béla Sándor!

Szeretném tájékoztatni milyen információt kaptam a banktól ma arra a kérdésemre "lehet-e ebből a hitelből kiszállni":
Nem ismétlem a már leírtakat. Lényeg, mivel a szerződés módosításakor belépett egy új adóstárs, aki jelzálog kötelezett is, én pedig nem, így ha a 2 jelzálog kötelezett megfelelő jövedelemmel rendelkezik a hitel fedezetéhez, és ők ehhez hozzájárulnak, akkor szerződés módosítással engem mint adóst ki lehet léptetni a szerződésből.
Halvány remény, de remény...
Remélem tudtam ezzel az infóval másoknak segíteni.
Maradok továbbra is fórumozó.
Kívánok további munkájához sok sikert, nagy szükség van Önre.

drbudavarianna # e-mail 2015.01.28. 13:56

Kedves Ildiko70! Amennyiben nem lehet beszélni az édesanyával, úgy az eljárt bírósághoz lehet kereseti kérelmet benyújtani a tartásdíj teljesítési helyének módosítása érdekében, vagyis azért, hogy közvetlenül a gyermeknek fizethesse meg a tartásdíj összegét az édesapa.

www.drbudavarianna.hu

Ildiko70 # e-mail 2015.01.28. 10:02

Sherlock!
Gondolod, hogy bármit meg lehet beszélni egy ilyen nővel, aki még kaját se vesz a gyerekének, sőt megeszi azt is akit a párja vesz és közösen megfőzik? Pont azért félünk, hogy azt se fogja odaadni amit az apja fizetéséből vonnak, viszont ő saját magától nem fogja mondani, hogy a gyerektartás már nem jár, hiszen elköltözött a lánya.

Sherlock # e-mail 2015.01.28. 09:53

Pl. meg lehet beszélni.

joghallgató

Ildiko70 # e-mail 2015.01.28. 09:46

Tisztelt Fórumozók!
A férjem gyerektartást fizet a lánya után, aki 23 éves, egyetemista. Még várhatóan 2 féléve van hátra, de februártól szeretne iskola mellett dolgozni és a barátjával albérletbe költözni. Hogyan lehet megoldani, hogy a gyerektartást ne a volt feleség, hanem a lánya kapja? Félő, hogy nem adja oda a gyereknek a pénzt, mert most is kizárólag a rezsit fizeti, mondván, hogy ő teljesíti a szülői kötelességét, mert a rezsi pont a duplája annak, amit a lánya gyerektartásként az apjától kap. Enni és ruházkodni csak úgy tud, hogy ajándékba kap ruhát, élelmiszert pedig a barátja vásárol neki is. A barát viszont nem költözhet hozzá, pedig az anyja a saját barátjánál lakik, csak néha (hetente, kéthetente) megy haza.

Ildiko70 # e-mail 2015.01.28. 09:41

Kedves sziszuka1216!
Ez nálunk is így volt. Apaság vélelmének megdöntését kell a bíróságtól kezdeményezni és ha megvan a jogerős ítélet, akkor az apa a nevére veheti a gyerekét házasság nélkül is.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.27. 16:48

Rettenetesen sajnálom, hogy hiú reményeket keltettem Önben, nem is tudom, mire figyeltem. A válasz helyesen az, hogy nincs rá mód.
Elnézést kérek mégegyszer.

www.kbs-ugyved.hu

békegalamb # e-mail 2015.01.27. 16:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Kérem szíveskedjen nekem segítséget nyújtani abban mit kell tennem, hogy az előző üzenetemben említett banki lakás hitel szerződésből mint adóstárs kiléphessek.

  • infó: mint írtam az eredeti szerződésnél jelzálog kötelezett adós a gyermekem, én adóstárs jelzálog kötelezettség nélkül. Később a szerződés módosításra került, mert a házastársával nagyobb lakást vásároltak, és arra a lakásra lett áttéve a hitel. Most a gyerekem és házastársa is jelzálog kötelezett adós, én adós jelzálog kötelezettség nélkül.

Csak ismerősöktől hallottam hogy most el akarják adni a lakást, és máshol, másikat venni, a hitelt pedig tovább vinni arra a lakásra. Gondolom ezért újabb szerződés módosítás szükséges, amit nélkülem nem tudnak megtenni.
Szeretném ismerni a lehetőségeimet, és a sajnálatosan megromlott kapcsolat miatt szeretnék kilépni a szerződésből.
Kérem tájékoztasson ennek érdekében mit kell tennem.
Segítségét nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.27. 13:55

van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Igen.

A nagyszülő is köteles az unoka tartására, de nem az első soron, és jogosult kapcsolattartásra.

www.kbs-ugyved.hu

békegalamb # e-mail 2015.01.27. 12:10

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Gyermekemmel sajnos teljesen megromlott a kapcsolatunk. Gyakorlatilag semmit nem tudok róla és családjáról.
Van viszont egy banki szerződés /lakáshitel/ ahol én mint adóstárs szerepelek. Ez még akkor köttetett mikor gyermekem egyedül álló volt. Én a hitelről semmilyen papírral nem rendelkezem, feltételezem fizetik.
Kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Másik kérdésem: nekem mint nagyszülőnek a jelen helyzetben van-e valamilyen kötelességem az unokákkal /kiskorúak/ kapcsolatban, illetve van-e pl. láthatási jogom?

Segítségét köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.27. 08:05

a fennmaradó részen osztoznak a szülők.
Méghozzá nem feltétlenül egyenlő arányban, hanem a jövedelmi, vagyoni különbségeik figyelembe véve, arra is tekintettel, hogy az együttélő szülő jelentős mértékű természetbeni tartást is teljesít. (Mos, főz, takarít...)

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2015.01.27. 07:25

"a bíróság szó nélkül megemelte a gyerektartást"
Éppen nem szónélkül, hanem a felperes keresete alapján!

"Én nem tudom,hogy ezeket hogy számolják ki vagy hogy jönnek ki ezek az összegek....de elgondolkodtató.."
A számítás általában úgy történik, hogy a bíróság a gyermek (átlagos) szükségleteit veszi alapul, amiből levonja az állami és egyéb támogatásokat stb.,a fennmaradó részen osztoznak a szülők.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

sziszuka1216 # e-mail 2015.01.26. 17:03

Tisztelt forumozok! Kerlek segitsetek! A testveremnek kisbabaja szuletett egy hazas notol aki meg a nevet viseli a volt ferjenek. Ugyebar igy a gyerek a volt ferj nevet viseli.. A ferjrol eddig semmit nem lehetett tudni mist elokerult... Bortonbe van..! El is inditotta a lany a valopert de azt mondjak tesom csak akkor veheti a nevere a gyereket ha elveszi a lanyt felesegul.... Amit egyaltalan nem tervez. Lehetseges ezt elkerulni es mashogy megoldania nevrevetelt? A valaszokat elore is koszonom....