Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # e-mail 2016.08.14. 08:08

Látni kellene azokat az iratokat, de jónak tűnik.
18 éves kor után rokontartás lesz ebből, de önmagában nem ez jelent érdemi változást.
Amit írtál, az alapján lehet, hogy érdemtelenség címén meg lehet majd szüntetni a tartásdíj-fizetést, ha a 18. életéve betöltése után is próbálkozol kapcsolatot tartani vele, ő pedig huzamosabb ideig ezt elutasítja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

raptori # e-mail 2016.08.13. 19:11

Tisztelt szakértők fórumozók
szeretnék tanácsot vagy érdeklődeni egy ügyben,3 éve elváltam,a lányom az anyjával él 17 éves,rendszeresen fizetem a gyerektartást de mivel nincs számlája igy a munkahelyen nem tudta mire átutalni a tartásdíjjat,igy minden hónapba,lejegyzetelve aláirva közös megegyezéssel adom oda a pénzt,nekem is és nekik is van 1 leírt papír az összegről ,eddig a volt feleségem hozzám sem szólt igy a papírra feltűntette van hogy a lányom átveheti a gyerektartást tőlem úgy hogy aláirja mind kettő papírra a nevét hogy átvette,és én aláírom mind 2 papírt hogy átadtam az összeget,ezzel a lejegyzetelt papírral vissza tudnak e élni hogy aláírva van az ő részéről is és az én részemről is,és még szeretnék felvilágosítást kérni hogy mivel a lányom sem nagyon szól hozzám szinte alig,3 év alatt alig találkozom vele pedig egy településen lakunk,mivel ugy érezzük az én családomba hogy az anyja nem nagyon engedi hogy velem legyen,de persze az anya azt mondja hogy nem korlátozza hogy lássam,de szinte 3 év alatt 10 x volt nálam kb,hogy 18 éves kor után a gyerek tartást le lehet e venni rokon tartásra,köszönöm válaszukat

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 20:59

A férjed albérletben nem igen fogja szórni a pénzt, ami az új családja, a gyerektartâs és a rezsi, meg az albérlet után után megmarad.

Az esély sohasem nulla, bár két gyerekkel nehezebb az kétségtelen.

De talán a régi kapcsolat megtartására kellett volna több energiát fordítani, nem az új miatt aggódni.

Én azt javaslom egyeztetek meg, havi 140 körül, de azt ne felejtsd el, hogy a férjednek nem rólad hanem a gyerekekrol kell gondoskodnia.

Nem a fórum s e topic_célja ítéletet mondani mások felett de gy apa nem hagy el egy 5 és 7 éves gyereket alapos ok nélkül.

Arról nem beszélve, hogy te most olyan 35 körül lehetsz, mint klasszikus MILF, nem hiszem hogy a kolléganő annyival bombázóbb lenne.
Egyébként a való perben a bíróság erre is ki fog térni.

Egyezzetek meg 150 ezerben és kapja meg a kp-t. Abba bele fog menni.

ObudaFan # e-mail 2015.04.26. 17:21

Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?

A lakás lakott forgalmi értékének a felét, ebből levonva a hitel ráeső részét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

buda77 # e-mail 2015.04.26. 13:15

Tisztelt MajorDomus!
Hogy kell érteni azt, hogy ha eladjuk a lakást, akkor kb. 4M -t kap a férj? Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?
Egyébként nem 12,5 M-t adna, mert a lakás értéke 25M, a tartozás 10M, a különbség 15M, aminek a fele 7,5M és ebből még lejön a készpénz rám eső része, ami 2M, azaz 5,5M-ról mond le a gyerekek javára.
Én viszont, ha 200e Ft-ot is kaphatnék, de belemegyek a 90e Ft-ba, akkor az évente 1,2M és ez min. 13 év alatt lényegesen több, mint az 5,5M, amiről azért mond le, hogy az otthonukban nőhessenek fel a gyerekek.Egyébként még azt is alá akarja velem iratni, hogy 18éves korukig el sem adhatom a lakást, mert azt akarja, hogy itt neveljem fel őket.
Nyilván kevesebből is ki kell tudni jönni, de miért mondjak le arról ami jár nekem és a gyerekeimnek?
Miért nem nézi azt a bíróság, hogy én maradok itt 10M adóssággal, nulla segítséggel, 2 gyerekkel és nyilván így nulla eséllyel, hogy legyen új kapcsolatom, a férjem pedig összeköltözött egy új nővel, élvezi a szabadságát és szórja a pénzt?
Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 11:49

Egyébként a családi pótlékot és az adó kedvezményt te fogod kapni,

Minimálbéres családok élnek 136 ezer nettóbol.
Ne mondd azt hogy havi 180 ezret költesz a két gyerekre!

A gyerekek ellátásához neked is ugyanakkora részt kell hozzátenned
Mint a másik félnek!

MajorDomus # e-mail 2015.04.26. 11:43

Plusz kapsz 12,5 millió Ft-os értéket, azt hova számolod be?

Szerintem nagyvonalú ajánlatot kaptál.

A B változat!

A bíróság megítélni neked a férj jövedelmének a 40 %-át, ez 200 ezer ft/hò. A férjed pedig pert indít ellened, hogy fizesd ki a házból a tulajdonrészét.
Ha nem vagy rá képes akkor az ingatlant elárverezik, a bank viszi a 10 milliot, a maradékon osztoztok, a férjed kap kb 4 milliot, s mehetsz albérletbe a 2 gyerekkel, vagy vehetsz egy 1,5 szobás panellakást.

Gondold meg.

buda77 # e-mail 2015.04.26. 07:12

Férjem 10 hónapja egyik napról a másikra elköltözött itthonról és új életet kezdett a kolléganőjével egy albérletben.
Van két kiskorú gyerekünk,egy 25M-os lakásunk 10M-os adóssággal és 4M készpénzünk.
A férjem havi nettó jövedelme 400e Ft+13.havi+éves 500e cafetéria. Nekem 220e havi nettóm+családi pótlék+adókedvezmény, teljesen egyedül,minden családi segítség nélkül.
A férjem ajánlata, hogy lemond a gyerekek javára a lakásról a tartozással együtt és elviszi az összes készpénzt, gyerektartásra pedig 90e Ft-ot akar fizetni.
Kérdésem, hogy ilyen viszonyok mellet mi a reális tartásdíj? Azt tudom, hogy a gyerek szükségletei határozzák meg, de ha nem tudunk megegyezni, akkor van olyan minimum, amit a bíróság ilyenkor megállapít? A neten azt találtam, hogy kb. 15-25% gyerekenként. Nálunk a 15% / gyerek is több lenne, mint amit apuka adni akar. Ha nem megyek bele abba, hogy elkezdek számlákat gyűjtögetni, a 15%-ot megítéli a bíróság? A családi pótlékkal és az adókedvezménnyel kell-e számolni a tartásdíj megállapításánál és hogyan?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2015.04.22. 16:47

A leoglalással szemben is vannak jogorvoslati lehetőségek és annak is megvan a menete, amit ki kell várni. Ha viszont indokolatlanul késedelmes a végrehajtó, akkor végrehajtási kifogással lehet élni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zso53 # e-mail 2015.04.22. 16:12

Köszönöm a válaszát ügyvéd Úr.
A probléma ott van, hogy már lefoglalás is történt. de pénzt még mindig nem látott az anyuka.Ezért van kétségbe esve.
A behajtó is csak értesítette a foglalásról és ennyi.
Hogyan és kitől kérheti az események gyors elintézését. Azaz, hogy a megítélt pénzéhez jusson a gyermeke számára?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.22. 13:42

Ha már végrehajtónál van az ügy, akkor hova fordulnál még?
Esetleg, ha a végrehajtó kiadja a behajthatatlanságról az igazolást, akkor kérhetsz állami megelőlegezést. (De csak a sorosra, nem a hátralékra.)

www.kbs-ugyved.hu

zso53 # e-mail 2015.04.22. 13:18

Tisztelt Hozzáértő!

Szeretném kérdezni, hogy hova fordulhat jogorvoslatért az az anyuka akinek öt éve nem sikerül hozzájutni a gyermektartási összeghez? Már bírósági ítélet is született arról, hogy jár Neki. Valamint már lefoglalás is volt egy gépkocsi 240 ezer forint értékben. Sajnos viszont a hivatalos értesítésen kívül még semmi mást nem kapott.
Kérdés: hova kell és milyen formában fordulnia, mi legyen a jogalap meghatározása?
Várom válaszát, köszönettel:Zsó

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.22. 12:13

Amíg a gyerek tartásra szorul, nyilván. De csak hat hónapra visszamenőleg.

www.kbs-ugyved.hu

OOpie # e-mail 2015.04.22. 11:26

Kedves Szakértők!

Gyerektartásra igényt bármikor be lehet nyújtani?
Nagyjából 2 éve élünk már külön és ezalatt nem kértem a megállapítását, és ő sem látogatta egyszer sem a gyereket, bírósági végzés sincsen.

Mira74 # e-mail 2015.04.20. 12:31

T.Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni, hová fordulhatnánk problémánkkal, ami gondolom nem egyedi.Tavaly októberben váltak el páromék (2 év, anyuka 2 tárgyaláson volt jelen)
2 lányuk van egy 11 éves és egy 18-at már betöltött.
A bíróságon megbeszélték, hogy mind a két lány marad nála, de az iskolával, orvossal vagy bármely kérdéssel ami a lányokat érinti egyeztetnek, szól az anyuka.
A lányok keveset jönnek,attól függetlenül, hogy a megegyezés 2 hetente volt, a válasz azért mert a párom állandóan kérdezi a sulit, és nálunk szabályok vannak.Az utolsó jövetelnél derült ki, hogy a nagyobbiknak megint tavaly szeptember óta annyi volt a hiányzása(szeptember óta), hogy valószínű megint évet ismételt, tavaly már volt ilyen probléma. A kisebbik tavaly nyáron majdnem 2 tantárgyból bukott, idén félévkor is hasonló,most pedig megnézte a párom az ellenőrzőjét és 4 tantárgyból áll bukásra. Majdnem egy évig velünk élt a kisebbik 3-4 tanuló volt, semmi gond nem volt vele. A kérdésem az kihez lehet fordulni, mert természetesen az anyuka ezekről semmit nem mondott, se orvosról, se iskoláról.Mindig az volt a válasz amikor a párom hívta, hogy minden a legnagyobb rendben. A gyámügy nem foglalkozik vele. A gyerektartást a nagyobbik lánynál köteles fizetni( mindig pontosan fizetünk), csak arra gondoltunk hátha az anyuka észbe kapna!!!( az más dolog, hogy nyitnánk egy számlát a nagyobbiknak). Hová fog ez vezetni :-((((

Köszönettel Mira

Ildiko70 # e-mail 2015.04.15. 11:05

Kedves iboly4!
Hát nem irigyellek.
De ezek után én alig várnám, hogy az apuka feljelentsen, hogy elengedtem a táborba a gyereket!
Ha akkor ügy lenne belőle végre valahol el tudnád mondani, hogy milyen apa is ő.
Egyébként szerintem fogadj egy ügyvédet azzal próbáld elérni a gyámhivatalnál, hogy foglalkozzanak az ügyetekkel, mert te tehetsz bármit, ha az apa nem hajlandó semmire és mindent megpróbál, hogy ellehetetlenítse a helyzetet.

ObudaFan # e-mail 2015.04.13. 19:22

Ehhezazért ismerni kellene az anyuka jövedelmi s vagyoni helyzetét és a gyermek szükségleteit is, de általában a nettó jövedelem 15-25%-a között.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sada37 # e-mail 2015.04.13. 09:34

Kedves Jogi fórum! Segítséget szeretnék kérni önöktől.2 gyermekem van,idáig az egyik gyermekemet egyedül neveltem,most viszont ő is úgy döntött,hogy ő is az anyukájánál marad. az lenne a kérdésem hogy mennyi gyermektartásra számíthatok amit fizetnem kell a 2 gyermekem után? 75 ezer a nettó fizetésem. Előre is köszönöm a válaszát. További szép napot!

ObudaFan # e-mail 2015.04.10. 16:54

Amíg ideiglenes intézkedés sincs, addig senkinek semmilyen kikényszeríthető joga sincs, ami azért azt is jelenti, hogy ha meg ő elviszi egyszer, akkor esetleg ő is csak így biztosítja utána neked a kapcsolattartást. Éppen ezért célszerűbb lenne a lehető leghamarabb megegyezni valahogy. Esetleg vázoljatok fel egy ütemtervet, hogy meddig maradjon ez az állapot és mikortól alhat nála, hátha ő is elfogadja, ha látja, hogy mire számíthat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Bori 50 # e-mail 2015.04.10. 14:10

Segítséget szeretnék kérni! Az élettársi kapcsolatom megszűnt 4 hete! Van egy közös 2 éves kislányunk! Az érdekelne, hogy a volt párom amíg nincs bírósági határozat úgy elviheti e a kislányunkat, hogy ott aludjon nála! A szakítás óta édesanyámnál lakunk! Napközben akkor jöhet hozzá amikor akar, el is viheti hetente egyszer vagy kétszer! Csak most el szeretné vinni, hogy ott aludjon nála éjszaka! Beszéltem pszichiáterrel szerinte még ne engedjem, mert így is megviseli a kislányt, előbb szokja meg azt, hogy új otthonunk van! Csak nem tudom, hogy amíg nem dönt a bíróság addig milyen jogai vannak! Mire számíthatok, mikortól viheti el úgy, hogy ott aludjon!

iboly4 # e-mail 2015.04.10. 10:19

Amit találtam a veszélyeztetésről (abban, amit groszfater linkelt, újra átolvastam, gondosan) :

"A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy
erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el

A bűncselekmény alanya speciális, a cselekmény tettese csak a kiskorú nevelésére, felügyeletére, vagy gondozására köteles személy lehet. "

Itt már csak az a kérdés, hogy a különélő szülő ebből melyiknek felel meg, mire köteles. Szerintem -logikusan gondolkodva- mindegyiknek eleget kellene tennie, amikor a gyerek vele van kapcsolattartáson, hiszen akkor ő a felelős érte. De ez az én nem jogászi gondolkodásom, amivel a gyámügy nem ért egyet.

És közben találtam jogszabályt arra is, hogy a különélő szülőnek is van tájékoztatási kötelezettsége, de csak speciális esetben, nem általánosan, mint a gondozó szülőnek.

Az új PTK-ban ez áll:

4:176. § [A különélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

Ha a bíróság a gyermekétől különélő szülőt feljogosítja a gyermek gondozásával, nevelésével összefüggő egyes feladatok ellátására, a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet gyakorlására, a szülői felügyeletet e tekintetben a különélő szülő
gyakorolja. A különélő szülő tevékenységéről a szülői felügyeletet egyébként gyakorló szülőt tájékoztatni köteles.

iboly4 # e-mail 2015.04.10. 10:13

Business Law,

itt csak a gondozó szülőnek van tájékoztatási kötelezettsége, a különélő szülőnek nincs, ezt is elmagyarázták. Én tájékoztatom, mindenről - orvosi dolgok, iskolai dolgok, különórák, fellépések, bemutatók, táborok, szülinapi meghívások, mikor, hova tervezek velük elutazni- e-mailben. Mert szerintem joga van tudni és a döntéseket együtt kellene meghozni. A gond csak az, hogy kb mindenre max a nem értek vele egyet, nem járulok hozzá, nem támogatom a válasz, ok meghatározása nélkül, bőven határidőn túl (pl zeneiskolai táborba jelentkezési határidő 1 hét múlva, megírom neki, kérem a véleményét, rákérdezek 1-2*,nem érkezik válasz határidőig, majd döntünk a gyerekkel. Gyerek jelentkezett, megírtam apukának, hogy tudjon róla, befizettem a díjat.Esedékesség előtt 2-3 héttel jön egy levél, hogy nem járul hozzá, hogy a gyerek elmenjen, nem egyezik bele, sőt, felhívta az iskolát is, hogy ő nem járul hozzá. Jeleztem a gyámügynek, hogy mi történt, kértem, járuljanak hozzá apuka helyett, válasz nem érkezett. Iskolának elég 1 aláírás, szerencsére,gyerek elment a táborba, apuka megírta, viselhetem a következményeit, hogy az ő jóváhagyása nélkül elengedtem a gyereket. Kíváncsian várom, lesznek-e és ha igen, milyen következmények

elfmage999:
igen, ezt csinálom, feladtam postán, ajánlva. Csak az első ügy, amit apuka indított, már több, mint 1 éves és még abban sincs döntés. Szóval én még semmilyen reakciót , döntést nem kaptam semmivel kapcsolatban, amit eddig beadtam (tudomásom szerint apuka sem, azzal kapcsolatban, amiket ő beadott). Tehát nem lehet mondani, hogy bárkinek is kedvezne- legalábbis jelen állapotban- , leginkább nem csinálnak semmit, max várnak, bár közben engem többször megfenyegettek(több szakember is), hogy elveszik a gyerekeket, ezzel akarnak nyomást gyakorolni, nem veszik át a beadványt, mert nem illetékesek , így szívatnak nyilván, de leginkább azzal, hogy semmiben nem döntenek, bizonytalan a helyzetünk, állandóan a fejünk felett lebeg ez az egész - csak nem tudom, mire várnak.

Persze, csinálja csak apa a disznóságait, de közben mi lesz a gyerekekkel? Szóval engem ez zavar, hogy a gyerek ebben sehol nem szerepel szinte.

elfmage999 # e-mail 2015.04.09. 21:56

iboly4:

Én azt javaslom, hogy amit sérelmesnek érzel, főleg ha a gyermekeid miatt érzed sérelmesnek, azt be kell jelenteni.

Szépen tárgyszerűen le kell írni, hogy melyik gyereked mit mesélt az apa felelőtlenségéről.

Ezt pedig fel kell adni a gyámhivatalnak írásban ajánlva.
Vizsgálniuk kell, és dönteni kell róla.
Ha nem értesz egyet a döntéssel akkor fellebbezni lehet, és érdemes.

Gyűjteni kell az összes bejelentést és a rá kapott reakciókat. Jogi alapot csak úgy tudsz felmutatni ha mindig minden problémát jelzel és kiállsz az érdekeitekért.

Csúnyán mondva:
Csinálja csak az apa a disznóságait, ha te jogkövető maradsz és a jogoddal élve szépen teszed a bejelentéseidet akkor egy ponton ez visszahullik rá.

Ne személyesen harcolj! Minden beadvány postán ajánlva!
Ha valaki azt mondja hogy nem veszi át tőled, akkor azt elviszed a postára és feladod neki.

Egyébként komolyan meglepődtem, hogy van gyámhivatal aki az anyát szívatja és az apát "segíti", van ilyen is? :)

iboly4 # e-mail 2015.04.09. 21:08

Kedves Groszfater,

pont ezért vagyok itt, mert egyszerűen nem tudom, mit lehetne tenni ebben a helyzetben.
Ezt már olvastam :http://www.nefmi.gov.hu/…v_080409.pdf, beszéltem más városban lévő gyámhatóság, gyerekjóléti szolgálatnál dolgozó ismerősökkel, de használható tanácsot nem tudtak adni, max annyit mondtak, hogy mintha más országban élnénk és nem ugyanazok szerint a törvények szerint járnának el. Viszont mi itt, ebben a városban vagyunk, ezek az ügyintézők fognak dönteni, a saját értelmezésük szerint, és bevallhatom, tartok tőlük, nem tudom, mennyire érdemes/szabad "szembeszállni" velük.

Ha esetleg van a bármi ajánlatod, amivel a tájékozatlanságomat tudnám javítani, szívesen venném a tanácsaidat, mert a helyzet nekem kicsit szélmalomharcnak tűnik jelen pillanatban.

A gyámhatóságra konkrétan lassan félek bármit beadni - azt éreztetik , hogy csak zavarom őket, nem történt baj (értsd élve, időben hazakerült a gyerek), mit ugrálok, örüljek neki. Nagyon egyenlőtlennek érzem a dolgokat, egyik félen számon kérik és ellenőrzik azt is, hogy mit olvas a gyerek, másik ezek szerint gyakorlatilag bármit megtehet.

Ez egy sor egy , nekem íródott leveléből: "hiszen mint ahogyan azt neked szépen független szakértő elmagyarázta, semmilyen feltételhez nem kötheted az átadást, így pl a tervezett program megismeréséhez sem." Tehát azt sem hajlandó elmondani soha, hova viszi a gyerekeket, holott csomagolás szempontjából fontos lenne. Erről az a véleménye, hogy "a gyerekeknek úgy kell csomagolni akár hozzám mennek, akár máshová, mintha szállodába mennének". Egyszerű, mindennapi példa, de elég jól tükrözi mind a szakember, mind az apa hozzáállását a dolgokhoz.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.04.09. 17:29

:))) ha mi elkezdünk egymással vitatkozni az iboly4-e nem-sokat segít...

egyébként az apa olyan amilyen de nem is vele van a probléma hanem a gyermekjóléti játsza a "hatóságot"
a gyám-hatóság meg nem teszi a dolgát !
iboly4 teljesen tanácstalan és tájékozatlan...