Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

pénzre váró # e-mail 2014.07.10. 23:37

Kedves Kevin!

Nekem is ez a problémám...sajnos így van megfogalmazva az ügyvéd által írt válási papíron.
Eddig az anyuka azt akarta hogy minél többször vigye el magával a barátom a gyerekeket, de most teljes fordulatot vett és ragaszkodik a "papírformához". Hiába szeretnének a gyerekek is találkozni az apjukkal és az apa is velük, anyuka nem nézi jó szemmel hogy a volt férjének új kapcsolata van ezért inkább megtiltja a találkozásokat.
Ebből a megfogalmazásból pedig nem tudjuk hogy azokon a szombatokon hozhatja el ami páratlan nap, vagy minden páratlan héten szombaton.

pénzre váró # e-mail 2014.07.10. 23:37

Kedves Kevin!

Nekem is ez a problémám...sajnos így van megfogalmazva az ügyvéd által írt válási papíron.
Eddig az anyuka azt akarta hogy minél többször vigye el magával a barátom a gyerekeket, de most teljes fordulatot vett és ragaszkodik a "papírformához". Hiába szeretnének a gyerekek is találkozni az apjukkal és az apa is velük, anyuka nem nézi jó szemmel hogy a volt férjének új kapcsolata van ezért inkább megtiltja a találkozásokat.
Ebből a megfogalmazásból pedig nem tudjuk hogy azokon a szombatokon hozhatja el ami páratlan nap, vagy minden páratlan héten szombaton.

Kelvin # e-mail 2014.07.10. 21:52

nekem némileg pontatlannak tűnik a megfogalmazás. inkább páros és páratlan hét lenne. ha a szombati napnak kellene páratlan számúnak lennie, akkor lehet benne csúszás

pénzre váró # e-mail 2014.07.10. 20:28

Tisztelt Fórum!

A barátom nevében kérem segítségeteket.
Elvált, két gyermeke van. A válási papírokon a gyermekelhelyezés a következő képen van megfogalmazva : " Az apa a gyermekeket minden naptárilag páratlannak nevezett szombat délelőtt 10 órakor az anya lakásán átveszi és vasárnap 19 órára az anya lakására visszaviszi."
Mit jelent pontosan az a megfogalmazás hogy naptárilag páratlannak nevezett szombat?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 17:16

A per idejére is kérni kellene a tartást ideiglenes intézkedésként.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 17:15

Kell.
A bíróság a tartásdíj összegét első sorban a gyermek szükségletei alapján állapítja meg.
Nincs sem alsó sem felső határ rögzítve, de gyermekenként havi 10 ezer forintnál kisebb tartásdíjjal az utóbbi időben én nem találkoztam.

www.kbs-ugyved.hu

jucika44 # e-mail 2014.07.10. 15:54

Kedves Kovács Béla Sándor!
Folyamatban van a válásom. Érdeklődnék, ha a volt férjemnek nincs munkája, és jelenleg szociális segélyből él,kell-e fizetnie gyermektartás. Ugyanis nem akar, mert azt mondja, hogy ennyi pénzből nem lehet. Egyáltalán mennyi a legkisebb összegű gyermektartást, amit a bíróság megítélhet? Köszönöm a választ.
/Ő lakik a közös lakásban, és van autó is a nevén/

Tündérbogár # e-mail 2014.07.10. 13:19

Nagyon szépen köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 11:29

A különélő szülő felügyeleti joga szünetel, a személyigazolvány meghosszabbítása nem tartozik abba a körbe, amelyben a szülőknek mégis közösen kellene döntenie.

www.kbs-ugyved.hu

Tündérbogár # e-mail 2014.07.10. 09:50

Nálam az anyánál van elhelyezve, én szeretném meghosszabbíttatni a gyerek személyiét. Apuka meg szeret keresztbetenni. Jogot sértek ha a beleegyezése nélkül hosszabbíttatom meg?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.09. 18:56

Nincs elhelyezve az a gyerek?

www.kbs-ugyved.hu

bebi1975 # e-mail 2014.07.09. 18:52

A férjem németországban él..Meg lehet egyezzni a láthatásba úgy is , hogy ha megy a fiam én is kimenjek vele.?. Itt magyarországon akármikor láthatja, ha haza jön..

bebi1975 # e-mail 2014.07.09. 16:38

A férjem áprilisban kiment Németországba munkát keresni.. úgy volt hogy a gyerekekel mi is megyünk most júliusban.. Talát is munkát.. de mint kiderült már két hónapja van kint egy nője.Nekem ezt nem mondta csak akkor amikor már felmondtam a munkahelyemen.. Igy nem megyünk ki és nem is akarja.. Nem akar támogatni bennünket és nem is akar elválni mert akkor ott kevesebb lesz a pénze.. Mennyi gyerektartásra számithatok ? Ott bejelentett munkája van. És ha elválunk köteles vagyok kiengedni a 7 éves fiamat az apjához?Még nem voltam ügyvédnél . Köszönöm a segítséget.

Tündérbogár # e-mail 2014.07.09. 13:39

Kiskorú gyermekem személyi igazolványa lejárt. A meghosszíbbításhoz nem kell apa aláírás, viszont van egy rész amit be kell x-elni: elismerem hogy a másik szülő hozzájárulásával intézem a meghosszabbítást.
Rossz viszonyban vagyunk sajnos, félek nem járulna hozzá, szándékos akadályoztatással.
Kell szólnom neki hogy meghosszabbítom a személyijét a kicsinek? köszönöm

angel242526 # e-mail 2014.07.07. 12:17

Tisztelt Fórum,

Gyermekem apukája nem ismeri el a babát, aki még a pocakomban van. De hajlandó megvásárolni a babaágyat, babakocsit, légzésfigyelőt, babakádat. Aláakar íratni velem (ügyvéd jelenlétében) egy papírt, amin nyilatkozom arról, hogy ezeket az eszközöket megveszi nekem. De én attól tartok, hogy később amikor a gyermektartás megítélésére kerül a sor, akkor ezeknek az eszközöknek az összegét jóvá akarja írni a fizetendő gyermektartásban. Úgy tudom, hogy ha a gyermek szülei nem élnek együtt, az apa köteles megtéríteni az anyának a szüléssel járó költségeket (babaágy, babakocsi....stb.). Mi lenne az a kulcsmondat, esetleg törvényi hivatkozás, amellyel elkerülhető lenne, hogy később ezen költségek gyermektartásba számítását kérje.

Előre is köszönöm a segítséget.

Zsóka913 # e-mail 2014.07.07. 09:50

T.Jogi Fórum!
Szeretném tudni mit tehet az a szülő aki eddig fizetett gyerektartást,(megegyezés alapján) de a gyermek már 17 éves, októberben lesz 18 éves és folyamatosan bukdácsolva járja a 3 éves szakképző iskolát. Köteles e a szülő azt a gyereket eltartani aki nem a saját képességihez mérten tanul, csak azért jár be a z iskolába, hogy el ne veszítse a családi pótlékot az édesanyja. Az kilencedik osztály végén csak pótvizsgával ment át,félévi bizonyítványában 4-5 bukás van amit nem mutat meg az édesapjának, és most év végén is két tárgyból bukott. A kapcsolatot sem akarja tartani a gyerek, mert nem tetszik neki a számonkérés.
Kérem ha van rá mód az e-mail címemre legyenek szívesek válaszolni!
Előre is köszönöm: Zsóka

ObudaFan # e-mail 2014.07.06. 22:44

A válás során a bíróságon megegyeztek a gyerektartás fix havi összegében, azonban az apuka jelenleg „minimálbérért” dolgozik és szeretné mérsékelni az összeget, ilyenkor mi a helyzet?

Ha van erre alap, akkor a gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon el lehet indítani a pert.

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?

Ha kéri a végrehajtást kérő, akkor majd igen.

Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?

Nem. Nincs.

Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?

Ennek nincs alapja.

Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?

Nem tagadhatja meg. De esetleg a kapcsolattartás újraszabályozásán lehet gondolkodni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Leiah # e-mail 2014.07.04. 21:13

Nagyon szépen köszönöm a személyre szabott választ!

Tordesillas # e-mail 2014.07.04. 20:44

Ebben a tanévben az utolsó tanítási nap június 13. volt.
Tehát megállapodtatok május 31-ig arról, hogy a 4 hét hogyan lesz kiadva.

Ezek szerint valóban akkor jár neked vagy járt volna neked folyamatos kapcsolattartás amikor írtad, kivéve július 26-27.
Az anyát az egybefüggő "a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam" június 30-től július 27-ig illeti meg, amely alatt nincs folyamatos kapcsolattartás.
Augusztus utolsó hétvégéjén pedig akkor nincs folyamatos kapcsolattartás.

Az elmaradt folyamatos kapcsolattartások miatt az anya lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz lehet fordulni.

Leiah # e-mail 2014.07.04. 18:38

Most már belezavarodtam, így idézem az eredeti válóperes végzést:

"Az Apa (eredeti szövegben alperes) a gyermekekkel jogosult minden páros héten, pénteken 16 órától vasárnap 16 óráig a kapcsolattartásra,
valamint,
Rendkívüli kapcsolattartásként négy-heti időtartamban jogosult az apa (eredeti szövegben az alperes) a kapcsolattartásra, amelynek pontos időpontjában minden év május 31. napjáig állapodnak meg. Ellenkező megállapodás hiányában a rendkívüli kapcsolattartás június 16. napjának délután 16 órájától a négy hét időtartamát figyelembe véve a záró nap 16 órájáig tart.

Karácsony és húsvét másnapján szintén jogosult az apa (eredeti szövegben alperes) a kapcsolattartásra reggel 8 órától délután 18 óráig.

A felek a bontóper során kötelezték magukat arra, hogy a kapcsolattartás akadályáról a kezdő időpontot megelőzően legalább 48 órával hitelt érdemlő módon értesítik egymást.

Amennyiben a kapcsolattartás a gondozó szülőnél vagy gyermekeknél felmerülő okból marad el, azt a következő hétvégén azonos időtartamban kötelesek pótolni."

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy folyamatos kapcsolattartás lett volna 06. 14-15., 06. 28-29., 07. 12-13., 07. 26-27.-én. (Ez mind páros hétvége.) A rendkívüli kapcsolattartás kétszer két hetét összevontuk (megbeszéltük ex-el), és ez 07. 28-08. 24.-ig lenne. Mivel azt írtátok, hogy anyának is járna a kétszer két hét, így most nem értem, hogy akkor hány hétvégén jöhetnek folyamatos kapcsolattartásra a gyerekek? Mennyi járt volna, és mennyi maradt el? Én úgy számolom, hogy egy alkalom mindenképpen járt volna már... Javítsatok ki, ha tévedek.

Tordesillas # e-mail 2014.07.04. 12:31

Kezdjük az alapoknál:

Hogyan szól szó szerint a kapcsolattartás szabályozása?
Mind a folyamatos, mind az időszakos.

Ha június hónapban nincs időszakos kapcsolattartás szabályozva, akkor biztosan jár a folyamatos kapcsolattartás júniusban.

Ha a folyamatos és az időszakos kapcsolattartás egybecsúszik, akkor az időszakos valósul meg, a folyamatos pedig nem tekinthető elmaradtnak, így nem is pótolható.

Ha időszakos kapcsolattartás július utolsó két hete, akkor az első két hét az anyáé. Ha július első két hétben lenne folyamatos kapcsolattartás, akkor az nincs.

Idén júliusban négy hétvége van, tehát nincs folyamatos kapcsolattartás júliusban.

Idén augusztusban 5 hétvége van, tehát akkor elvileg lehet egy folyamatos hétvégi kapcsolattartás, ha az éppen egybeesne a folyamatos kapcsolattartás idejével.

Ehhez kellene tudni, hogyan szól a szabályozás: minden hónap páros vagy páratlan hétvégéi vagy adott év páros vagy páratlan hétvégéi vannak-e kijelölve folyamatos kapcsolattartásra. Na és persze az időszakos kapcsolattartás nyárra vonatkozóan hogyan van szabályozva.

Leiah # e-mail 2014.07.04. 10:38

Kiegészíteném: Hogy érthetô legyen. Eddig a napig az anya az ÖSSZES folyamatos láthatást megtagadta, arra hivatkozva, hogy nyáron csak az idôszakos jár.

Leiah # e-mail 2014.07.04. 10:31

Most kissé összezavarodtam.
Az eredeti kérdés az volt, hogy van-e a nyári szünetben folyamatos kapcsolattartás (vagyis kéthetenként egy hétvége az én esetemben), vagy csak az idôszakos van . Anya ugyanis a folyamatost tagadta meg, az idôszakosra hivatkozva. A szünet kezdete óta ezért még nem voltak se folyamatos, se idôszakos kapcsolattartáson a gyerekek, az idôszakos pedig csak július végén fog kezdôdni.

Ha jól értem, akkor ha a folyamatos és az idôszakos összecsúszik, akkor az a hétvége már nem jár, csak a két hét múlva rákövetkezô. Meg az az utáni. Jól értelmezem?
És mi a helyzet anyával? Ezek szerint neki is jár egyszer folyamatos két hét? (Vagyis egy alkalmat ô is visszatarthat azért, hogy meglegyen a két hete?)

Sajnos nagyon nehéz természetû ex van, nem lehet vele megegyezni. Tavaly az egyik két hét azért maradt el, mert "nem tudtunk megegyezni az idôpontban". (Szerinte apa utólag változtatott az idôponton, ami nem igaz, de a bíróságnak ez elég volt ahhoz, hogy az elmaradt kapcsolattartásnak ne legyen következménye...)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.04. 07:51

A különélő szülő kéthetenként tartja a kapcsolatot - gondolom, hétvégén. Az egyik ilyen alkalommal nem kell visszahoznia a gyerekeket, hanem nála maradnak két hétig. Aminek a vége épp a következő kapcsolattartás. Két hét múlva ugyanez.
Mi a probléma?

Leiah, ugye, nem úgy gondoltad, hogy a két hét nem két hét, hanem 16 nap?

www.kbs-ugyved.hu

Tordesillas # e-mail 2014.07.03. 21:33

Ha az apának a nyári szünetben jár 2x2 hét időszakos kapcsolattartás, akkor az anyának szintén jár a nyári szünetben 2x2 hét olyan együttlét a gyermekkel, amikor nincs apai kapcsolattartás. Ha ezen időszakokon felül marad még szabad hétvége, akkor azokon járhat folyamatos kapcsolattartás az apának.

Ezen 2x2 hetek alatt a nyaralás mindkét szülő részéről megvalósítható anélkül, hogy a másik szülő kapcsolattartását zavarná. Vagyis anya esetében ez nyilván nem kapcsolattartás, hanem: a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam.