Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


bunora # 2007.01.10. 11:21

kedves Lyonee köszönöm a választ.Kicsit zavarosan fejeztem ki magam.Arra lennék kíváncsi,hogy ha betöltöttem az 57. évemet és előrehozoitt nyugdíjba mentem,de a felmentési időt ezután (az 57 év betöltése után)kellett letöltenem,vagyis akkortól számítják,az jogos-e.Én ezt úgy értelmezem,hogy ha a felmentési idő mondjuk 2hónap,akkor az 57 évem betöltése előtt 2 hónnappal kell megkezdenem a felmondási időt.Rosszul gondolom?
A válasz megköszönöm.

jamesz # 2007.01.10. 13:46

Bunora: a nyugdíjjogosultság kezdő időpontja elég ritkán esik egybe a felmentés időpontjával. Amennyiben a felmentés oka az, hogy a közalkalmazott nyugdíjas lett :az erről szóló határozatot a munkáltatónak látnia kell, ahhoz, hogy a felmentést el tudja indítani.
Ez alól egy kvétel van, amikor a közalkalmazott a teljes öregségi nyugdíjkorhatárt éri el, azaz a 62 évet, nos abban az esetben a munkáltató annélkül mentehti fel, hogy a nyugdíjazásra vonatkozó nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kiadott határozatot látta volna.

jamesz # 2007.01.10. 13:48

Volna egy kérdésem nekem is:-)

van egy ismerősöm aki nyugdíjas közalkalmazott, és dec 1-től munkavégzés alóli mentesítését tölti (megkapta már a 2007-re szóló illetményét is az utolsó munkában töltött napon-nov.30). Neki jár, vagy nem jár a december hónapban a többiek részére kifizetett természetbeni juttatás??

mojac # 2007.01.11. 10:00

Sziasztok!

Kérdésem vagyon:
köztisztviselőként jogosult vagyok-e orvosi ellátásra abban a városban, ahol dolgozom?
(nagyon drága a fogászat és nincs időm visszamenni a bejelentett lakóhelyem szerint illetékes dokihoz)

Köszi a segítséget előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 10:39

Ha jól olvastam tegnap - több mint egy órás várakozás közben* - a rendelő ajtaján Molnár miniszter és az intézményvezető közös dekrétumát, akkor csak a lakóhely szerint illetékes szakrendelés lát el.

Időpontra mentünk...

mojac # 2007.01.11. 10:58

Köszike!

Ez sajna nem hangzik jól.
Így kénytelen leszek fizetni a fogaimért.

lola22 # 2007.01.11. 13:53

Tisztelt Fórumozók!

Sürgős segítségre lenne szükségem. Megpróbálom rövidre fogni, de előzményt is írnom kell, hogy valamennyire érthető legyek.
2006-ban még úgy volt, hogy ez év január 01-től GYES mellett visszamegyek dolgozni. Ezzel nem is volt különösebb gond (azonkívül, hogy a munkáltatóm le akart beszélni a GYES igénybevételéről) egészen december 28-ig. Akkor behívattak a munkahelyemre és közölték velem, hogy jogszabály változások miatt nem dolgozhatom tovább vezetői beosztásban. Valamint elmondták, hogy csökkenteni fogják a fizetésemet és egy fél mondattal utaltak arra is, hogy beosztottként dolgozhatom tovább azon az irodán aminek korábban én voltam a vezetője. Akkor abban maradtunk, hogy mivel a fizetésem jelentősen csökkeni fog, egyenlőre nem megyek vissza dolgozni. Mindezt írásban is megerősítettem a munkáltatóm felé.
Ma kaptam egy határozatot, melyben 2007. január 01-től engedélyezik a fizetés nélküli szabadság igénybevételét.
ÉS kaptam egy másik határozatot is amiben január 01-i hatállyal vezetői megbízásomat visszavonják, valamint megállapították benne az új havi illetményemet (ami kb. 67%-a a korábbinak.)
Kérdéseim:
1.Visszavonhatják-e a vezetői megbízásomat akkor, amikor fizetés nélküli szabadságon és GYES-en vagyok? (Vagy azzal, hogy korábban vissza akartam menni dolgozni, és később meggondoltam magam, erre lehetőséget adtam.)
2.A Kjtv. 31.(8) bekezdése alapján nem kellett volna-e egy másik munkakört felajánlaniuk részemre?
3.Ha elfogadom az új munkakört, nem járna-e ugyanezen jogszabályi hely alapján még hat hónapig a korábbi fizetésem? És mikortól számolna a hat hónap, hiszen most fizetés nélküli szabadságon vagyok?
4.Ha elutasítom a felajánlott munkakört, akkor hogyan tudják megszüntetni a munkaviszonyomat, hiszen most GYES-en vagyok?
5.És mennyi az „elévülési idő”? Ugyanis így jelölték meg azt, hogy meddig fordulhatok Munkaügyi Bírósághoz.

tomas64 # 2007.01.11. 17:28

A törvény szerint a vezetői megbízás bármikor, indokolás nélkül visszavonható.
Új munkát már ajánlottak, hiszen alkalmazottként dolgozhatsz az irodán. Munkabéred jogellenesen csökkentették, hiszen hat hónapig még a vezetői fizetés járna neked.
Ha nem fogadod el a felkínált állást a törvény szerint vezetői megbízás visszavonásának napjával szűnik meg munkaviszonyod, ez ellent mond az ún. védett időpontoknak, ha valaki ismeri ennek feloldását, remélem , megírja!
Általában: a speciális tv. lerontja az általánost!
A munkaügyi határozatokat 30 napon belül lehet bíróságon megtámadni.

stutu # 2007.01.11. 18:27

Kedves Zulu!
Köszönöm a választ!

lola22 # 2007.01.12. 07:03

Köszönöm a választ.
Bár én azt hittem, hogy ha a Kjtv. úgy szól, hogy "...vezetői megbízás visszavonása esetén a köztisztviselőnek a visszavonással EGYIDEJÛLEG a közigazgatási szervnél köztisztviselői munkakört kell felajánlani..." és "...a köztisztviselő a felajánlott munkakör elfogadásáról vagy elutasításáról a felajánlástól számított öt munkanapon belül írásban nyilatkozik...", akkor a másik munkakör felajánlását a munkáltatónak írásban kell megtennie, mégpedig a vezetői megbízás visszavonásáról szóló határozatban. Neki nem kell írában megtennie ezt? Csak nekem kell nyilatkoznom valamiről?
És akkor hol az egyidejűség?
És még mindíg nem tudom, hogy az a bizonyos hat hónap, amíg a korábbi fizetésem járna, január 01-től számol, vagy amikortól ténylegesen visszamegyek dolgozni?
És még egy kérdés: Szerintetek szóljak ezekkel kapcsolatban a munkáltatómnak, vagy ha már számomra minden tiszta, menjen egyenesen a kereset a Munkaügyi Bíróságra?

Jahel # 2007.01.12. 10:54

Segítségeteket kérném, tudja-e valaki, hogy a Köztisztviselői Törvény sacc/ kb. mikor változik meg.
2007. március 31-én felmentéssel megszüntetik a 18 éves munkaviszonyomat, mivel megszűnik a Körjegyzőség. Így az álláshely is megszűnik.
Ha tudtok valamit, kérlek, írjatok, előre is köszi.

onero # 2007.01.12. 12:31

lola22-nek és tomas64-nek:

Én úgy emlékszem, mintha a munka törvénykönyvében lenne egy olyan §, ami azt mondja ki, hogy fizetés nélküli szabadságon lévőt (gyes miatt is) eredeti munkakörébe kell visszavenni. Akkkor is visszavonható a vezetői megbízás bármikor?

astor # 2007.01.17. 10:28

Mi a további teendője a munkáltatónak abban az esetben, ha a közalkalmazottnak küldött hivatalos jognyilatkozatát (tértivevény) "a címzett nem kereste " jelzéssel visszahozza a posta?

elve # 2007.01.19. 11:57

Sziasztok!

A múlt év végén már farasztottam itt mindenkit a problémámmal, ami akkor megoldódott, aztán most visszabonyolódott.
Tehát:
Feleségem 2006.09.01-től 2007.06.15-ig szóló közalkalmazotti szerződést kötött, teljes munkaidőre. Decemberben kérte a munkaadót, hogy módosítsák a szerződést 4 órás munkaviszonyra (legkisebb gyerek folyamatos betegeskedése). Munkaadó beleegyezett, december 29-én aláírták a szerződésmódosítást. Az alapbér arányosan csökkent, a pótlékok (különleges szakértelmet igénylő munkára illetve idegennyelvi pótlék) változatlan összeggel kerültek a módosításba. Mindenki elégedett. Csak egy "kisfőnök" nem, akinek sikerült elérnie, hogy "tévedésre" hivatkozva most (jan. közepén) aláírjanak egy újabb szerződésmódosítást, miszerint a nyelvpótlékot elveszik, a kül.szakk.pótlékot pedig megfelezik.

Kérdésem:

  1. Már olvastam vhol itt a fórumokon, hogy a közalkalmazotti pótlékok nem bérfügőek, azok nem függnek attól, hogy valaki teljes avagy részmunkaidős. Tudtok konkrét törvényi vagy akármilyen hivatkozást erre?
  2. Határozott idejű szerződést módosíthat az egyik fél bármilyen gazdasági/költségvetési okra hivatkozva?

Gyors (nem semmi most a hangulat) és konkrét válaszaitokat előre is köszönöm.

Üdv
eLVe

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 12:35

Egyoldalúan szerződést módosítani nem lehet.

elve # 2007.01.19. 12:45

Köszi a gyors reakciót.
Tehát ez a módosítás ugyanúgy nem jogos a részükről, még akkor sem, ha azt állítják, hogy csak valaki az adminisztrátorok közül 'írta el'. (Bár ennek ellentmond, hogy az intézményvezető aláírta. )

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 12:53

Nos, egyoldalúan nem lehet - de mintha azt írtad volna, hogy a feleséged is aláírta. Egyébként a törvényben előírt juttatásoktól közös megegyezéssel sem lehet eltekinteni, az ilyen egyezség semmis.

elve # 2007.01.19. 16:46

Az első módosítást -ami a feleségem kérésére történt-, természetesen aláírta a feleségem és a munkálttó is.
A második módosítást viszont -ami a pótlékokat kurtítaná- már nem írta alá.
Erre vonatkozik a kérdésem is: megvonhatják az aláírása nélkül a pótlékokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 18:33

Szerintem nem.

csufi99 # 2007.01.19. 22:25

Kihagyás után visszanéztem, elnézést, hogy így közbekotyogok, visszalvastam néhány dolgot.

Az egyik, ami feltűnt a vezetői megbízás visszavonása Kjtv. alapján. A választ szerintem a Ktv-nek és nem a Kjt-nek megfelelő.
A Kjt alapján határozott időre szól a vezetői megbízás, s nem hinném, hogy indokolás nélkül bármikor visszavonható. Szerintem ott indok kell, méghozzá nyomós, jogszerű.

Volt kérdés a Ktv. változására is, decemberben már módosult, s a jogalkotási terv szerint a Kormány Országgyűlés elé viszi a tavaszi ülésszakon a Ktv, Kjt és kapcsolódó törvények újabb módosítását.

A közalkalmazotti pótlék: biztos, hogy nem vonhatják vissza csak így, kérdés megér-e egy harcot. Érdemes végigondolni mi a nyereség és mi lehet a veszteség...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 22:55

Kjt. 23. § (3) „A magasabb vezető, valamint a vezető beosztás ellátásával történő megbízás határozatlan időre szól.
És így vissza is vonható.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 22:56

Viszont a visszavonást valós és okszerű indoklással kell megtenni.

elve # 2007.01.20. 13:16

Köszönöm válaszaitokat.
Szóval akkor jól éreztük.
Csak az ember ott van gondban, hogy ilyen esetben nincs kihez fordulnia. Mert ugye a jegyző nem igazán abban érdekelt, hogy a munkavállaló érdekeit nézze.

üdv
eLVe

csufi99 # 2007.01.20. 17:03

A magasabb állású vezetőt kinevezik, s határozott időre, így van az oktatási, egészségügyi és szociális ágazatban is. Meg tudnátok magyarázni miért szólnak az pályázatok is határozott időre? Nem azért, mert nem ismerik a jogszabályt...
Nagyon régen határozatlan volt a kinevezésük, ez még talán a Ktv. elfogadása előtti időben vagy annak elején lehetett így. s nem néztem végig minden ágazatot, ma már nem.
Sőt a régi határozatlan idejű megbízuatásokat is át kellett anno változtatni emlékezetem szerint, de ez már rég volt.
A visszavonás Kjt esetében pedig nem lehet minden indokolás nélküli.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.20. 19:48

Amit idéztem, az a hatályos törvényi szabályozás. (Ellenőrizheted, megadtam a pontos helyet is.) Természetesen tudom, hogy miért szólnak a pályázatok mégis határozott időre - de valamit te is dolgozz.

Valóban, közalkalmazott vezetői megbízása csak valós és okszerű indoklással vonható vissza. De ezzel nem mondtál semmi újat - nézd csak meg az előző hozzászólásomat.