Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


drazse # 2006.11.16. 10:44

Üdvözlük Mindenkit! Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni:

kollégámat 16 évi közszolgálati jogviszony után arra akarják rávenni, hogy határozatlan idejú szerződésének határozott idejűvé történő módosításához járuljon hozzá. Kérdésem a következő: ha hozzájárul, kap-e végkielégítést a határozott idő letelte után, vagy nem kap és csak annak örülhet, hogy még volt egy ideig állása (ez legrosszabb esetben pár hónap is lehet)

Nagyon köszönöm a segítséget.

bootmaker # 2006.11.16. 11:09

Úgy tudom nem kap.
Ez csapda, ha közös megegyezéssel belemegy akkor elveszik a végkielégités, ha meg nem megy bele valószinű elküldik és kap pénzt.
Probáljon meg alkudozni, mint már sokszor sok hozzáértő leirta, a közös megyegyezéssel bármiben meg lehet egyezni ami mint 2 félnek előnyös.

B

drazse # 2006.11.16. 11:59

Köszönöm szépen a gyors választ. Sajnos, mi is erre tippeltünk. Az egyezkedés jó ötlet, bár a köztisztviselő nem nagyon tudja sarokba szorítani a munkáltatóját.

drazse # 2006.11.16. 11:59

Köszönöm szépen a gyors választ. Sajnos, mi is erre tippeltünk. Az egyezkedés jó ötlet, bár a köztisztviselő nem nagyon tudja sarokba szorítani a munkáltatóját.

bootmaker # 2006.11.16. 14:20

Dehogy nem, kölcsön adjam a stukkerem? :)

Hát ez van, de azért várd meg a jogászok véleményét is.
B

csufi99 # 2006.11.16. 19:58

Én nem vagyok jogász, de Ktv. 1992. évi XXIII.Tv., itt a neten is elolvasható. Ez akkora csőbe húzás, hogy már felháborító! Határozott idő lejár, semmit nem kap!
Mentsék fel, hivatkozzanak megfelelően annak okára és fizessék ki! Felmentési idővel és végkielégítéssel.
Ha valaki bajban van, olvassa el maga is, győződjön meg róla, mi jár neki, s azt ne hagyja!
Ne tippeljetek, meg kell nézni a KTV-t, s biztosan tudni, így a munkáltatóval szemben is más lesz a helyzet, ha látja a dolgozó sem ma jött le.. Segíteni pedig senki nem fog, neki kell kiállnia, szólnia a saját érdekében!
Ha a dolgozó egyezkedne, mert talán van esélye máshol dolgozni, egyedül a jogai ismerete az, amivel ráveheti a munkáltatót a megegyezésre, de nagyon figyeljen oda. Lehetséges a munkáltató sem tudná a felmentés okát indokolni, így sarokba szorítható...

elve # 2006.11.20. 06:05

Sziasztok!

A következő a gondunk:
A feleségem szeptembertől kapott határozot idejű szerződéssel munkát erre a tanévre. Három gyerkőcünk van, közülük a legkisebb (ovis) korábban elég sokat betegeskedett, egy ideig "tartós gyógykezelésre" szorulóként is. Mielőtt feleségem elfogadta ezt a munkát, úgy látszott, hogy a pici kinőtte a baját, huzamosabb ideig tünetmentes volt. Most, az ovi kezdetével újra elő-elő jönnek a problémái.

Kérdésem:
határozott idejű szerződés esetén van-e mód "visszamenni főállású anyának", vagy mindenképpen meg kel várnunk a júniust, illetve baj esetén marad a táppénz?

lewho # 2006.11.20. 10:12

ha a főállású anyaság alatt a GYET-et érted, akkor vigyázz arra is, h amellett CSAK NAPI ! ÓRÁBAn lehet dolgozni!(illetve otthoni munkavégzésél amennyit akar)

lewho # 2006.11.20. 10:13

hoppá napi 4 -négy- órában, bocs

elve # 2006.11.20. 12:36

Köszi a reakciót.

Igen, tudjuk, hogy van ez a napi 4 órás korlát, de ez lenne maga a megtestesült szerencse, mármint ha összejöhetne, hogy GYET + 4 órás munkaviszony a mostani munkáltatónál.

A gondunk csak ezzel a "fránya" határozott idejű szerződéssel van. Lehet ebből is visszamenni GYET-re, vagy csak ha közös megeggyezéssel felmondják a szerződést (ill. a csoda esetén módosítják 4 órásra)?

lewho # 2006.11.20. 13:06

ÁÁÁ elszállt az előző hozzászólás, GRRRRR....
szóval SZVSZ nem jogosult a feleség fizetés nélküli szabadságra, ha erre gondoltatok:( pl. a gyesnél jogosult.

a legideálisabb valóban az ha közös megegyeztek a munkáltatóval....

Dalsan # 2006.11.20. 19:47

Segítségkérés!
Kjt. hatálya alá tartozó egészségügyi dolgozókról van szó. a 233/2000. korm. rendelet szabályozza az eü-i ágazatban a munkahelyi pótlékok mértékét ( pótlékalap eltérő százalékai). A jelenleg hatályos kollektív szerződésünk azaket a százalékokat kb. 10 évvel ezelőtt megemelte a dolgozók érdekében, mivel akkoriban még több pénz volt.
Kérdés: lehet - e a KSZ-t úgy módosítani, hogy a munkahelyi pótlékok százalékát visszaveszik törvényi szintre ( magyarul az eddigiektől kevesebb lesz), a mostani gazdaségi és pol.-i helyzetre tekintettel?
Az Mt. mondja, hogy KSZ -t módosítani kinevezés módosítással nem lehet, illetve mi van a megszerzett jogokkal? Ugye, amennyiben megtörténik KSZ módosítása, úgy az kinevezés módosítással jár.
Ha jól tudom, amennyiben a dolgozók ebbe beleegyeznek, és aláírják a kinevezés módosítást, úgy nincs gond. És ha nem írják alá?
Hogyan lehet ezt törvényesen végrehajtani?

elve # 2006.11.21. 06:50

Köszi lewho, hogy foglalkoztál a témával!
Sajnos mi is ettől félünk. (Bár nem tudom, hogy mit szólnak, ha az ember a gyerek otthoni ápolása miatt jelenti be a fizetés nélküli szabira az igényét.)

Aniron # 2006.11.23. 18:24

Sziasztok,
új vagyok a fórumon. Kíváncsi lennék, hogy véleményetek szerint egy köztisztviselő ( jegyző ) meddig köteles tűrni az ügyfelek becsületsértést kimerítő kijelentéseit, akár saját, akár a hivatala vonatkozásában.
Konkrétan, ha több személy füle hallatára rüfke p...a-nak neveznek, ti mit tennétek ?
A jó ízlésem tiltja, hogy szó szerint idézzek, de szerintem kitaláljátok.
Ha tudtok, segítsetek. Köszi: Aniron

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 22:27

Feljelentést lehet tenni becsületsértés miatt. De ha ezt minden hasonló esetben megteszed, akkor majd annyit leszel a tárgyalóteremben mint a munkahelyeden.

jamesz # 2006.12.06. 13:02

Közalkalmazottnál, ha a felmondási idő felére mentesítettem a munkavégzés alól, de még a mentesítés megkezdése előtt kiveszi az időarányos szabadságát, amely utolsó napja a mentesítés megkezdése előtti nap, akkor mi minősül az utolsó munkában töltött napnak a járandóságok kifizetése terén? A szabadság előtti TÉNYLEGESEN munkában töltött nap? Mi van ha valaki-ami elég gyakori - a szabadság előtt még pl. táppénzre is elmegy...kb. úgy, hogy a szabadsága kezdő napjára legyen vége?

csufi99 # 2006.12.06. 22:38

Egyszerre nem lehet táppénzen és szabadságon. A szabadságot lehet ki kell majd fizetni.

A ténylegesen munkában töltött nap: ezt nem lehet másként értelmezni, amikor ténylegesen munkában állt, dolgozott, dolgozik.

Közalkalmazott részére az utolsó munkában töltött napon - a végkielégítés kivételével, mely a felmentési idő leteltével esedékes - ki kell fizetni az illetményét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabályban előírt igazolásokat.
Legalábbis a ma hatályos rendelkezések szerint.

jamesz # 2006.12.07. 07:24

A szabadság megváltást minden mtó el akarja kerülni ugye....
De még mindig nem okés egy dolog.
Nevezetesen az, hogy ha felmentés alatt levő dolgozó "megbetegszik" és azt nem lehet pontosan tudni mikor jön vissza, akkor mi az utolsó munkában töltött nap? Visszamenőlegesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.07. 07:48

Ezt a dilemmát könnyedén elkerülheted, ha a felmondási ideje második felére mented fel a munkavégzés alól. Egyébként ezt sugallja a célszerűség és a szokás is.

Ha meg akkor megy el táppénzre, amikor még nincs felmentve, és nem is tér vissza a felmondási idő lejártáig, akkor a munkaviszony utolsó napján a pénzét utalod, a papírjait meg kézbesítteted neki.

jamesz # 2006.12.07. 08:41

Köszi,a válasz második fele ami ok.

(Persze, hogy a második felea felmentésnek:-)

Lyonee # 2006.12.07. 19:40

Azért erről sem kéne elfeledkezni!
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.08. 08:36

Ahogy Farkas Árpád, a Bábelnai Állami Gazdaság Búsuló Juhászgyártó Melléküzemágának függetlenített szakszervezeti bizalmija mondta, amikor holmi csempészett zoknikat emlegettek:

  • Ez most hogy jön ide?
jamesz # 2006.12.08. 12:41

Jó, ez igaz, de a mentesítésnek gyakorlati jelentősége azért van, hogy a dolgozó találjon munkát. Azaz, annak a gyakorlatban nem sok értelme van, hogy pl. 6 hónapos felmondási időt úgy tölt ki a munkavállaló, hogy 3 napot bejön, kettőn nem, aztán két hétig nem jön, majd háromig igen. Meglehetősen nehezen igazodna ez a valós munkavégzés üteméhez:-)

Lyonee # 2006.12.08. 17:14

kbs
fEzt a dilemmát könnyedén elkerülheted, ha a felmondási ideje második felére mented fel a munkavégzés alól” Erre reagáltam úgy, hogy a „kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.08. 17:38

Aha. Mert a dolgozó, akinek épp most mondtak fel, még kívángat. És nem azt kívángatja, hogy akkor lássa a főnököt, amikor a háta közepét, hanem azt, hogy a felmondási idő elején pihenne egy kicsit, aztán a végén még belehúzna. Roppant életszerű.

(Nota bene: kötekedésben én is profi vagyok - talán ezért nem szeretem, ha más csinálja.)