Artisjus kikerülésének lehetősége???


Tedy47 # 2013.01.02. 21:19

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy tv-ből felvett filmet/sorozatot (Csatorna lógója jól látszik), kiírhatom-e DVD-re. Esetleg, ha olyan műsor, ami idehaza nem megy, és egy barátom felveszi nekem, és odaadja DVD-n (A szintén tv-s felvételt.), azzal törvényt sértek-e?

Köszönettel: Tedy!

barrique # 2012.07.24. 09:14

Egy 15 fős borklubbot üzemeltetek. Heti 1 - 2 alkalommal teljesen zártkörű rendezvényeket tartunk, még zene sem szól.
Kérdéseim:

  • Vivaldi és egyéb régen nem élő zeneszerzők cd - ről való játszása után kell fizetni az Artisjusnak?
  • Állítólag, amennyiben egy évre előre befizetem az Artisjus díjat, akkor csupán az 50% - át kell fizetni?
zserd # 2012.05.30. 08:53

Üdvözletem!

Ha én a Művelődési Házban külsősként hívok egy produkciót, akkor az előadott mű után ki fizeti a jogdíjat (azaz kit vonhatnak felelősségre, ha elmarad a fizetés) A Művelődési Házat, engem, vagy a produkciót?
Köszönettel

Agatha2 # 2011.11.27. 09:44

Sziasztok,

lenne egy kérdésem, mert nem teljesen világos számomra ez a szabályozás. Nemrég nyitott műszaki üzlet, amelyben nem kifejezetten a vásárlás "ösztönzésére", hanem a termékek (autórádiók) közötti különbségek bemutatására szolgál a zenelejátszás, kell-e artisjust fizetni?

apuka69 # 2011.09.26. 19:03

A mi cégünk teljesen hivatalosan velük kerülte meg az Artisjus-t. És azóta félárat fizetünk a háttérzajért.

http://hatter-zene.mindenkilapja.hu/#…

gyongy71 # 2011.09.13. 10:12

köszi.
Tudnál segíteni, hogy mi a nyomtatvány neve?
Tehát apehnak jelentem, de az artisjus számlázza?
Mert mi tőlük kaptunk számlát.

ragyasdezso # 2011.09.13. 10:00

Valóban. A NAV bevallásban be kell jelenteni a TV darabszámát.

gyongy71 # 2011.09.13. 08:56

sziasztok,

Most nyitottunk egy panziót, és valóban igaz, hogy minden egyes a szobában található tv után fizetni kell az artisjusnak? Mi van ha nem fizetünk?
Apeh által behajtható?

Tomikapc # 2011.06.08. 17:51

(Levél az EU-nak a PhoenixDesigntől az én nevemben)

Tisztelt Cím!

Az alábbi panasszal fordulok Önökhöz.

Vállalkozásom beindításához promóciós terméknek vásároltam nagy mennyiségű CD-t, illetve DVD-t. A mai nap életben lévő ARTISJUS 2009. évre szóló magáncélú másolásokra tekintettel megállapított üres hang és képhordozó jogdíjakról szóló Jogdíjközlemény alapján minden Magyarországon forgalomba helyezett CD és DVD lemez után az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részére kötelezően jogdíjat kell fizetnem mint kisvállalkozó.
Tekintet nélkül arra, hogy a vásárló nem szeretné a szerzői jogokat megszegni egy matricával kell igazolnom, hogy a jogdíjat megfizettem az üres adathordozó után. Ez a jogdíj egy DVD esetében a DVD nettó beszerzési árának közel háromszorosa. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy pártíz kilométerrel a saját vállalkozásom székhelyétől (például Szlovákia) már megbíznak annyira a saját állampolgáraikban, hogy elég akkor megfizetni a jogdíjat amikor megveszik a szerzői jogvédelemmel ellátott művet (például zenei lemezt, játékszoftvert). Ez a fajta megkülönböztetés az Európai Unión belül példa nélküli. Amennyiben egy adófizető állampolgár a saját, jó minőségű felvételét szeretné külső adathordozóra archiválás céljából elmenteni, akkor is ki kell fizetnie a 110 forintot egy DVD után (ami meglehetősen kevés egy jó minőségű videóanyagnak). Ha azonban Szlovákiából rendeli a terméket, akkor matrica nélkül, reális áron fog hozzájutni és így nem támogatja indokolatlanul azokat az előadókat, akik nem vettek részt a felvétel elkészítésében. Amennyiben a vásárló írásosan kijelenti, hogy saját használatra veszi a DVD-t, akkor is fel kell matricáznom és kell jogdíjat fizetnem érte? Miért van ez a nagy különbség EU-s állam és EU-s állam között? Az általános forgalmi adóról nem is szólva.
Összességében a kérdésem, hogy amennyiben a vevő írásban nyilatkozza, hogy csak saját célra használja fel az adathordozót akkor is kell irreálisan magas jogdíjat fizetnem?

Válaszukat előre is köszönöm: Lőrincz Tamás

----

Mi a véleményetek erről?

tokee # 2011.02.03. 19:46

Szia Erika!
Egy cipőben járunk, én a D.A.S-hoz fordulok. Sztem tőled egy kanyit sem kérhetnek. Bár, az artisjus álláspontja az, hogy hangtovábbításra alkalmas eszközzel te szerzői jogvédelem alatt álló hanganyagot közvetítesz-ma volt nálam az artisjusos (meg is kérdeztem, hogy hol van az artisjus-ból a jus:-D), rákérdeztem direkt, hogy akkor mi van, ha saját magam feléneklek néhány saját dalt cd-re, és azt hallgatjuk a szalonomban-nos, a válasz az volt, hogy Magyarország nem ismeri el az ártatlanság vélelmét, így abból indulnak ki, hogy "bűnös" dologra használom a hanghordozót.Off.

Erika0325 # 2010.10.08. 13:10

Üdv Mindenkinek,

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Thai Masszázs szalonom van, ahol thaiföldön vásárolt / tehát ott kifizettem a jogdíjat/ zene szól.Megtalált az Artisjus:-( és követelőzik, hogy írjam alá a szerződést. Kérdeztem, mégis hová fogják küldeni az általam kifizetett összeget, bevallotta, hogy sehová, mert ismeretlen a szerző. Se rádiónk se Tv-n nincs, csak a thai zenét hallgatjuk. Mit kellene tennem?

Előzmény: a szalon előtt itt szolárium volt, beépített rádióval... ott esetleg valós volt a követelésük, de közben változott a cég.

Köszönöm

Erika0325 # 2010.10.08. 13:10

Üdv Mindenkinek,

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Thai Masszázs szalonom van, ahol thaiföldön vásárolt / tehát ott kifizettem a jogdíjat/ zene szól.Megtalált az Artisjus:-( és követelőzik, hogy írjam alá a szerződést. Kérdeztem, mégis hová fogják küldeni az általam kifizetett összeget, bevallotta, hogy sehová, mert ismeretlen a szerző. Se rádiónk se Tv-n nincs, csak a thai zenét hallgatjuk. Mit kellene tennem?

Előzmény: a szalon előtt itt szolárium volt, beépített rádióval... ott esetleg valós volt a követelésük, de közben változott a cég.

Köszönöm

p_istvan # 2010.10.03. 09:34

Üdv Mindenkinek,

éttermi háttérzene szolgáltatás témában lenne egy kérdésem.

Külföldi szervezet (www.jamendo.com) kínál olyan lehetőséget, hogy az általa biztosított (pl. letölthető, és offline hallgatható) zenék közösségi (konkrétan éttermi) célú felhasználását lehetővé teszi általánydíj ellenében. Ez a jogdíj természetesen töredéke az Artisjus tarifájának.
Konkrét kérdésem az lenne, ha egyszer fizetek egy szolgáltatásért, akkor ugyanazt a szolgáltatást másodszor is ki lehet velem fizettetni?
Érzésem szerint az EU-s szolgáltatások szabad áramlásának ellentmondana ez.

Szívesen meghallgatnám erről egy hozzáértő véleményét.

István

efi99 # 2010.08.16. 17:54

foreveritalodisco
"A Cd árának kellene tartalmaznia, a szabad felhasználás jogát is!!!"
Tartalmazza is. Egy személyre. Nyugodtan kiírhatsz rá letöltött zenét pl.
Ami az igazi aljasság az az, hogy mindig ki kell fizetni, akkor is, ha családi fényképek mennek rá.

nyaralo # 2010.08.16. 16:42

De - mint mondtam - a fürdőhely közvetlen közelében (2–3 km-re) lévő falvakban szobakiadással foglalkozóknak NEM kell fizetni...

Akkor most hogy van ez?

inperion # 2010.08.15. 20:02

:) Furcsa de igy is ugy is fizetni kell
az artisjust bácsit nem lehet kikerülni ez pont olyan lenne mint ha az önök kv zojába kerül egy kv 200 ft ba
és bejön a vendég megissza jön a felszolgáló kéri a 200 ft ot és azt mondja a vendég NEM fizetem ki mert a sarkon csak 30 ft :)

nyaralo # 2010.08.13. 14:30

Az első levél most nincs kéznél, de a csekken ez áll:

A szerzői jogdíj teljes összegének megfizetésével a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. Törvény 91.§ (1) bekezdése alapján a felhasználó jogosultságot szerez a közös jogkezelés körébe tartozó irodalmi és zeneműveknek az alábbiakban meghatározott időtartamban, helyen és módon történő felhasználására.

A szolgáltatás megnevezésénél pedig ez:
Magánszálláshely zenefelhasználása.

Egyébként a fürdőhelyen valamennyi - általam ismert -önkormányzat által regisztrált szobakiadónak ment levél ill. most csekk.

De a fürdőhely közvetlen közelében (2-3 km-re) lévő falvakban szobakiadással foglalkozókat NEM kereste meg az ARTISJUS… ezt SEM értem…

cat981 # 2010.08.13. 13:48

A levélben nem írják mire hivatkozással (jogszabály hely) nyújtották be a követelésüket?

nyaralo # 2010.08.13. 12:23

Egy magyarországi fürdőhelyen egy 3 szobás kis nyaralóval rendelkezem (örököltem), melyet a nyári szezonban – kereset kiegészítésképpen -kiadok.

A helyi önkormányzat pedig az én adataimat adta ki… ennek a bizonyos ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek…

Ők küldtek egy kérdőívet:
Van-e zeneszolgáltatás? Milyen technikai berendezések vannak (TV, VIDEO, RÁDIÓ, DVD), mióta? Hány férőhely van? (Komolyan mondom elég lenne, ha az APEH lenne).

Én közöltem velük: zeneszolgáltatás nincs, a magánszálláshelyemen csak 1 db technikai eszköz van: a közös helyiségben található 1 db TV-készülékre azonban kizárólag egy - az Astra műholdra állított - digitális parabolaantenna van csatlakoztatva, így a szálláshelyen sem magyar nyelvű televízió- sem magyar nyelvű rádióműsort - azaz magyar szerzők alkotásait - nem néznek illetve nem hallgatnak. Ez bármikor - szúrópróbaszerűen is - ellenőrizhető.

Ennek ellenére is vissza kellett küldeni a kérdőívet… ma pedig megérkezett a számla: fél évre 8590 Ft?

910,00 Ft = alapdíj,szobaszám 3
218,40 +24% előadóművészi és hangf. Jogdíj
17,00 kábelszobaszám:3
1145,40 Ft szorozva 6 hónappal 8590 Ft

Ismétlem: NINCS zeneszolgáltatás és csupán 1 db közös helyiségben 1 db TV készülék van, amit a vendégek alig néznek(max a híreket), mert fürödni járnak.

Ezért ezt baromi soknak érzem…1 havi közalkalmazotti fizetésemnek csaknem a 10%... Nálam nincs annyi vendég, nem vagyok egy „Zimmer Feri”-hiéna…én dotáljam azokat az előadókat, akik egy nap alatt nem ritkán 2 Milliót is összehakniznak…? Lehúzás…

Lehet valamit tenni ellene?

foreveritalodisco # 2010.08.04. 12:59

Nekem nagyon elegem van a szerzői jogokból!!! Ha meg veszem a Cd-t akkor se használhatom, arra amire akarom! Mért van ez? Ha egy pék megsüti a kenyeret, csak egyszer adja el!!! Ez az egész nem működik jól!! A zenészekre egy csomó élősködő telepedik, gondolok a menedzserre a kiadókra!!! Úgy kellene megcsinálni a rendszert, hogy egyszerűen de jól működjön!!! A Cd árának kellene tartalmaznia, a szabad felhasználás jogát is!!! És jó lenne az is, ha a zene azt tartaná el aki megírja!!! Nem pedig a mellék szereplőket!!!

Xwhyzed # 2010.07.02. 10:44

Ez mind szép és jó (vagy mégsem?)
de
ha én veszek egy digitális fényképezőgépet vagy videokamerát aminek szerintem semmi köze a zenéhez akkor miért fizessek a magyar zenészeknek/művészeknek jogdíjat?
Mi a fene közük van nekik a fényképezőgépemhez?

Saját magamnak nem azt veszek fel a TV-ből videóra vagy DVD-re amit akarok?
Ha fel akarom venni a Hupikék törpikéket már fizethetem a jogdíjakat olyanoknak akiknek az ég egy adta világon semmi közük sincs hozzá.

Ez kb olyan, mintha vennél egy füzetet vagy bármit amire írni,rajzolni,festeni lehet aztán fizetned kéne az íróknak és festőknek jogdíjat.

xepymusic # 2010.06.21. 22:29

Megdöbbentő milyen eltorzult nézetek keringenek szerte az országban, az emberek többsége teljesen vakon él, és nem is keresi vagy nem is akarja meglátni a valóságot. Az teljesen "rendben van", hogy nem fizetünk adót legyen 100FT-rol vagy 100 milliorol szo, mindenki jogosultnak érzi magát kikerülni a dolgokat, ahol és amikor csak lehet.
Az artisjusrol csak annyit, hogy számos általam irt dal jelent meg lemezen, kapott jelentős műsoridőt a médiában.
Éveket, tizéveket tanultam hangszeren, milliokat költöttem technikára, kergettem a vágyamat, hogy egyszer végre ebből tudok megélni. Ha összeadom az artisjus által folyositott jogdijszámláimat, jo ha egymillio forintot tesz ki nettoban, és ez nem egy év, hanem jo pár év "termése". Szépen abba is kellett hagynom az egészet, hogy eltartsam a közben alapitott családomat, postásként többet kerestem évente. Szégyen, mert tehetséges szerzőként kezeltek mindenhol, de szivhatom.
Szoval ennyit erről...ha valaki ennyit fárad, invesztál egy zene megirásába, ami mázli és ihlet kérdése milyen lesz, sokszor évek telnek el mire végsőformában megjelenik, és akkor sem tuti sláger mondjuk a menedzsment miatt, kérdem én tul vannak e fizetve a muzsikusok? az egy dolog hogy elszabadultak a lemezárak, az tényleg szörnyű, de ez kölcsönös, .....letöltjük mert igy olcsobb, ugyanakkor emelkedik a cd ára stb.....
igy sem kaptam elég pénzt a dalaimért, mi lett volna ha pl. az a kevés ember, rádio stb se fizeti be a szükséges összeget? és igenis ha egy dalomat hallgatja nyilvánosan valaki, legyen az fodrászüzlet, vagy büfé, kérem azt az alamizsnát ami jogosan megillet, ....ugyanis a cseszünk fizetni dolog mögött lopás dolga van.....ugyanis mégiscsak fontos a zene egy üzletben, ha nem lenne, senki nem foglalkozna hogy fizet e vagy nem, kikapcsolná szonélkül.....
ha valamit használunk, fizessünk érte...akárcsak a villanyért stb....
értse meg minden paraszt, hogy kemény munka van a zenében.....
persze az is kérdés hogy kitől milyen arányban szedi be az artisjus a skalpot, ezen lehet vitatkozni....
nem sajnálunk évente pár tizezret ruhára, fenntartani a kocsit, meg minden amit természetesnek gondolunk....
de a zene könnyen lophato, és valljuk be, amit csak lehet, szeretünk ellopni....használni csak ugy.....
pedig a zene sem csak ugy lett, egyáltalán nem természetes.....
és egyébként ne pörgessük tul a dolgokat, ha lemásolom a szomszéd CD-jét magamnak, teljesen rendben van, ugyanis pont erre valo az üres hanghordozoknál beszedett pár forint....kompezálni a dolgokat....
ugyhogy senki ne fulja fel, de ne is hugggyozza le a dolgokat....az artisjus mögött lássuk meg a csoro nem megbecsült zenészeket.....
kivétel mindig van, legyen az pl. Kasza Tibi vagy akárki, aki csak jogdijbol fogalmam sincs hány millát kap évente, de ő befutott, nagy munka áll mögötte, na és persze nem a jogdijbol van hodály háza, hanem egyéb bizniszből, fellépésböl stb.....jogdijbol hosszutávon, nem lehet megélni................

Cutlass # 2010.01.11. 18:07

Üdv mindenkinek,
(kicsit offtopic leszek, de nem találtam alkalmasabbat ennél...)
Egy baráti vita eldöntéséhez szeretném kérni a segítségüket. A kérdés így hangzik:

"Illegális dolog-e tv-ből felvett filmet átmásolni a haveromtól?"

Elsősorban nem véleményekre, hanem a pontos válaszra lennék kíváncsi.

Segítségüket előre is köszönöm.

Pjotr # 2009.11.29. 13:17

Monalisa ismét nagyon okos volt....

Reggie # 2009.11.29. 08:36

Fülhallgatóval nehéz rendelést felvenni.