Szoftverfejlesztés


szol_i # 2006.02.04. 02:02

Egyre régebbi kérdéseket hozok elő, de ezek másokat is érdekelhetnek.

Linuxvilág cikksorozat alapján:

Igen.
Alvállalkozó esetén:
A szerzői jogok átruházhatók, rögzíteni kell, hogy milyen jogok lettek átruházva. Vagyoni jog átruházása után a szoftver továbbértékesíthető. Néviselés joga a szoftverfejlesztőt megilleti, amiről le is mondhat, vagy fel kell tüntetni valami módon (forráskódban szerepeltetés is elég, nem fontos dokumentációban is szerepeltetni).

Vagyoni jog átruházás nélkül csak a szoftver használati jogát lehet megszerezni (mint fizetős op.rendszerek), ezeket nem lehet továbbértékesíteni.

saját munkavállaló esetén (munkaszerződésben rögzíteni kell szoftv.fejlesztést munkafeladatként) a vagyoni jog automatikusan a munkáltatóé, néviselés joga dolgozóé, és a munkáltatóé is. (szintén fentiek szerint).

Alvállalkozó esetén a vagyoni jog átruházása azt jelenti, hogy ő nem használhatja fel másra. De visszavonhatja az átruházást, ha jobb ajánlatot kap bizonyos körülmények között. Ha nem túl általános jellegű a szoftver, aminek alvállalkozói továbbadása nem előnyös, akkor a munkavállalói fejlesztés a megoldás.

Cola (törölt felhasználó) # 2004.07.29. 06:02

Kedves Amidala!
Javaslom, hogy fordítsátok meg a "dolgot"! Keressétek meg a megfelelő ügyvédet, aki az első részben megfogalmazott kérédéseket is megválaszolja, és természetesen segítséget nyújt a szerződéses konstrukció kidolgozásában.

Amidala # 2004.07.28. 21:11

Kedves Szakértők!

Cégünk szeretne a saját tervei, elképzelései alapján egy szoftvert kifejleszteni. Tevékenységi körünkben természetesen szerepel a szoftverfejlesztés, viszont jelenleg a cégnél nem dolgoznak szoftverfejlesztők. A szoftverfejlesztőket a fejlesztéshez vagy munkavállalóként munkaszerződéssel alkalmaznánk, vagy amennyiben vállalkozók, vállalkozási szerződést kötnénk velük. Cégünk mindenképp szeretné a szerzői és vagyoni, valamint egyéb (ha van) jogokat gyakorolni a kifejlesztett szoftver felett. Hiszen amellett, hogy a szoftvert cégünk is használná, azt szeretnénk továbbértékesíteni is. A jelenlegi helyzet szerint nagyobb a valószínűsége, hogy a szoftverfejlesztésre alvállalkozókkal tudunk szerződni.

Kérdésünk az lenne, hogy rendelkezhetünk-e mi a szerzői, vagyoni és egyéb jogokkal az így kifejlesztett szoftver felett, amennyiben alvállalkozók, vagy amennyiben munkavállalók fejlesztik ki a szoftvert? Hogyan tudjuk ezt a szerződésben biztosítani munkaszerződés, illetve vállalkozási szerződés esetén? Hogyan tudjuk megakadályozni, hogy a fejlesztők a kifejlesztett szoftver részeit, vagy egészét felhasználják más fejlesztéseiknél, üzleti célokra, vagy bármilyen egyéb módon? Esetleg milyen egyéb dolgokra kell odafigyelnünk?

Előre is nagyon köszönjük a válaszokat! A témához tartozó linkeket, jogszabályi hivatkozásokat is örömmel fogadunk.
Továbbá ügyvédek jelentkezését is várjuk a szerződés összeállításához.