filmletöltés


the big cat # 2005.04.21. 08:33

Ha nem vásárolod meg a közzétenni kívánt film közzétételi jogait (gondolom nem) akkor ez teljesen illegális, a Szerzői jogról szóló törvény kb minden pontját megsérti, és a Btk. 329./A szakasza alapján bűncselekmény is.

Nem kereshetted valami alaposan a vonatkozó jogszabályokat.

golles # 2005.04.21. 07:05

Elnézést! Ha nem gond a válaszokat Emailban kérném és ezt is elöre köszönöm!!

golles # 2005.04.21. 07:04

Mindenkit Üdvözlök!

Elnézést a zavarásért ,volna egy kérdésem!
:Csinálnék egy weboldalt amin filmeket kinálnék letöltésre,de ismertető jeleggel vagyis a filmeken és azokat megelözö képsorokon semilyen forgalmazó illetve annak emblémája cimere logoja nem lenne látható és a film lejátszása közben a bal alsó sarokban folyamatosan jelen lenne a "ismertető anyag" felírat!Kérdésem a következő!:A filmek letöltése és közététele a neten ebben a fórmátumban Legális e,vagy illegális?Bármilyen hozzászolászt örömmel és köszönettel fogadok mert én akkárhogy kerestem erre vonatkozó jogszabájt nem találtam!!!
A válaszokat elöre is köszönöm szépen!

Béres-Deák Attila # 2003.10.11. 16:13

Lopott anyagból sajnos tényleg nem lesz legális.


attika

Bizó Dániel # 2003.10.10. 15:06

Én is így tudtam, tehát akkor nincs meglepetés.:)

sessionID # 2003.09.19. 10:20

Khmmm...
Kössz a címeket :)

mezgaaladar # 2003.09.19. 10:08

A biztonsagi masolat a szoftverre vonatkozik, es nem a zenei, irodalmi muvekre.

http://www.index.hu/…/jog/cdcopy/
http://www.artisjus.hu/…lasf_12.html

A hordozoba epitett jogdij megfizetese pedig magancelu masolasra jogosit.

sessionID # 2003.09.19. 09:00

A saját (jogszerűen használt, tehát boltban vásárolt) cd-ről egy másolat készíthető, mint biztonsági másolat. Minden más jogsértő. Pont.

Illegális a másolás akkor is, ha jogdíjas a cd lemez (ez egy "általány kártérítés" a jogvédők zsebébe, de semmire nem jogosít senkit), de akkor is, ha csak a hugi nézi meg otthon.

'Lopott' anyagból sehogyan sem lesz legális.

Bizó Dániel # 2003.09.19. 08:50

Tehát jogdíjas CD-re kiírt, otthon használt filmek/zenék nem vonnak maguk után semmilyen jogi retorziót?

the big cat # 2003.06.30. 15:03

Ha el tudnák kapni, azt bántanák igazán aki felrakta a netre.

Ha csak saját használatra töltötted le, és olyan cd-re másoltad, amiben benne van a jogdíj, akkor a jogdíjat megfizetted, ez olyan mintha a TV-ből vennéd fel videóra, és onnan digiznéd be. Ebben az esetben neked nem kell tudni, hogy a másik oldal megfizette-e a díjat, élhetsz a vélelemmel, hogy igen. Te biztosan megfizetted, tehát te nem követtél el semmit.

Nekik kell bizonyítni, hogy nem magánhasználatra töltötted le, és vélelemnek itt nincs helye.

xrecords # 2003.06.30. 10:20

És akkor mivan, ha a netröl letöltött filmeket én csak saját magamnak írtam ki cd-re? És azt nem bántják aki felrakta netre? Nem g*ciség ez egy picit?

the big cat # 2003.06.27. 22:57

Az okozott kár nagyságának csak a minősített esetek szempontjából van jelentősége.

Egyébként már akár 1 Ft kárért is kiszabható e lgsúlyosabb büntetés.

A CD árába épített jogdíj csak a saját használatra letöltött kópiát mentesíti a bűncselekmény alól.

mezgaaladar # 2003.06.27. 19:20

(szerintem) leginkabb erre az esetre hasonlit a tortenet:

'Filmszínházakban bemutatott filmek jogosulatlan másolása és forgalmazása a mű legális videó-forgalmazása előtt

    Az ún. 'mozi-jogos' filmek illegális videó-forgalmazása az egyik legsúlyosabb és legnagyobb veszteséget okozó elkövetési magatartás. Ezekben az esetekben a forgalmazókat ért kár kibővül a nézőszám csökkenés miatti mozi-forgalmazási kárral, ami az elmaradó mozibevétel csökkenését jelenti, továbbá a videokölcsönzők viszontforgalmazási kára is magasabb összegű, hiszen a későbbiekben a videotéka tulajdonosok csak kisebb bevételre tudnak szert tenni a kölcsöndíjakból.

    A korábbi szakértői gyakorlat ezekben az esetekben a vagyoni hátrány összegét - a film jellegétől és nézettségétől függően - 40.000 Ft és 200.000 Ft között határozta meg. A legújabb szakértői és jogalkalmazói gyakorlat újabban alacsonyabb vagyoni hátrányt állapít meg, illetve ismer el ebben a kategóriában: 2 db műsoros videokazetta nettó (ÁFA nélküli) listaárát + 3 db mozijegy átlagárát, vagyis összesen kb. 15.000 Ft-ot tekint irányadónak filmenként vagy jogsértésenként. (Itt jegyzem meg, hogy az interneten keresztül történő nyilvánosságra hozatallal okozott vagyoni hátrány megállapításánál ezt a bevételcsökkentést is figyelembe kell venni.)
'

Forras:
http://www.hpo.hu/…6/kissz.html

Mi is a helyzet a cd araba epitett dijjal ?!
Mi a fenenek epitettek bele, ha jogdijas szerzemenyekrol kulon macera
nelkul ('dijmentesen') keszithetek  sajat
celra masolatot ?! Melyik mas esetre vonatkozik, ha a tobbi 'illegalis' ?

A multkoriban mintha olvastam egy esetet, ahol az eredetileg illegalis szofverhasznalatot vegul csak 'szoftverkolcsonzeskent' ismertek el... tud errol valaki valamit ?!
(lehet, hogy rossz, netan idetlen a parhuzam de nekem  ez leginkabb az autolopas / autokolcsonzeshez hasonlit:
az illeto elkoti a kocsit, azatan amikor elkapjak azt mondja, csak kolcsonvette, es eppen vitte vissza amikor megallitottak....)

Béres-Deák Attila # 2003.06.27. 14:27

Annyi bizonyos, hogy nem lesz kevés. Sőt abban is biztos lehetsz, hogy a törvény ereje kíméletlenül le fog csapni. Egyébént az iskolában nem tanultad, hogy nem illik illegálisan CD-t másolni?
Én a szegény rendőröket sajnálom. Hogy fogják kiizzadni a vádemelési javaslatot?


attika

the big cat # 2003.06.27. 11:45

A filmek és a zenék azonos megítélés alá esnek. Ha azonban a filmeket, vagy a zenéket jogdíjas (3D cimkés) CD-kre másoltad saját célra, akkor védekezhetsz azzal, hogy azokon a jogdíjat megfizetted (mintha a rádióból vetted volna föl őket), így azok nem képezheteik a bűncselekményi tényállás részét.

Egyébként szerencsés estben valóban csak pénzbírság lesz, de közérdekű munka, és 3 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, bár ez utóbbi inkább felfüggesztett lenne.

A pénzbírság nagyságát nem lehet megjósolni.

xrecords # 2003.06.27. 10:23

Abban biztos vagyok, hogy lesz valamennyi pénzbírság, de nagyságrendileg mennyi lehet? És a letöltött filmekkel mi a helyzet? Az is büncselekménynek számít?

the big cat # 2003.06.26. 15:07

A bűncselekmény nem csak a 'haszonszerzés végett' fordulattal valósulhat meg, hanem a 'vagyoni hátrányt okozva' fordulatal is, ami azt jelenti, hogy pl. az általad 'ingyen' másolt zenék és filmek eladásából a jogtulajdonosonak jogdíjbevétele származott volna, ha legálisan a jogdíjat megfizetve terjeszted. Ezen túl vagyoni hátrányt okjoztál mindenkinek akinek haszna lett volna az eredeti cucc eladásából.

Úgyhogy számíthatsz arra, hogy elítélnek.

xrecords # 2003.06.26. 13:19

Sziasztok.
Elmesélek egy történetet ami velem történt meg március-április környékén: Én egy másfél évig irogattam cd-ket haveroknak, javarészt zenéket, még egyszercsak arra értem haza, hogy rendörök pakolják a cd-imet a szobámban.
Kiderült, hogy egy csávónál voltak házkutatáson és megtaláltak nála vagy 150 írott cd-t, aminek egy részét én írtam. Ezért ki kellett jönniük hozzám is házkutatásra. Elvittek tölem 330 db írott cd-t, amiken internetröl letöltött filmek voltak. Elvitték a számítógépemet is, amin volt még vagy 40 Gb-nyi film és vagy 20 Gb-nyi zene. Na most én arra lennék kiváncsi, hogy ezek után én mire számíthatok, ugyanis ahány ismerösöm van, annyi variációt hallottam már.
Azt, hogy én cd-t írtam pénzért, úgysem tudják rámbizonyítani. Az eset óta egyébként eddig semmiféle visszajelzést nem kaptam a rendörségtöl ezügyben. Várom a véleményeket. Köszi elöre is!