"Sértés" fórumban


bajusz # 2005.07.20. 12:48

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy hová lehet fordulni, ha valamelyik fórumban olyanokat állítanak rólam, vgay a velem kapcsolatos ügyekről, amelyek nem teljesen igazak?

Nem mondanám, hogy becsületsértés, de
csak nem igaz.

Szólhatok a moderátornak (ha van egyáltalán). És ha ő úgy érzi, hogy nem avatkozik be? kor mit tehetek?

Perelni esetleg csak nagy, becs.sértő anyázások miatt? Vagy hacsak fenyegetnek? Ilyenkor nick alapján lehetne visszakeresni, de a nick védekezhet azzal, hogy bemásztak az erkélyén, és valaki az ő gépéről az ő nikkjével írta be a hozzászólást...

Elég nehéz helyzet ez sajnos, ilyen az internet.
De ha bármi ötlet van, írjatok.

Köszi előre is

TomSecret! # 2005.07.21. 08:14

Csak a nick nevedet érte sérelem, vagy tényleges említésre került a személyed?

A vélemménynyilvánítónak nem kell, hogy feltétlenül igaza legyen. A lényeg, hogy az általa használt kifejezéek vagy állítások alkalmasak-e a becsület csorbítására avagy sem.

Perre álmodban se gondolj szvsz.


jogvédö

pixel # 2005.07.30. 20:43

Szia Bajusz!

Ez már lerágott csont.
Kilépsz az internetre és véleményednek hangot adsz, kb olyan mintha egy hangosbeszélőn kereszűl ordítanál.
Aki oda figyel halja, aki nem az nem.

Ha kilépsz a világháló irányába mindenképp szembe kell nézned hasonló dolgokkal, főleg abban az esetben ha valakivel nem értesz egyet.
Az interneten való "verekedés" sziszifusz-i dolog. (Úgyis annak van igaza, aki zovább bírja.
A küzdőképtelenek pedig sok esetben személyiség jogokat sértő kifejezésektől sem riadnak vissza.
Õgyhogy a vélemény nyilvánítással csak finoman, nem kell minden szóra ugrani...

A esetlegesen számodra jogsértő kifejezések törlését pedig magad töröltetheted.
De!
Az interneten ilyen nem igazán létezik, hisz egy nick -et lehet megsérteni és nem egy személyt...
Tudod nekem is rossz érzés ha egy "másik" fórumban, mikor a véleményemre válaszolnak lebunkóznak.

Ezze a válsz egy link. http://anyad.hogyvan.hu
:)

Összegezve:

Interneten nem verekszünk és nem jelentgetünk és nincs de!

summersun # 2005.08.09. 19:53

Szia! Kicsit hasonló a kérdésem! Tudnátok segíteni?!Pár hónapja kaptam egy mailt, amiben egy illető panaszkodik egy termékre ill. a szervizhálózatára. A mailt ismerőseimnek tovább küldtem, de kitöröltem természetesen, hogy kitől kaptam. Senkinek semmi köze hozzá, hogy kivel mélezek, ill, hogy még ő kivel mélezik. Akiknek küldtem valaki nem így gondolta és tovább dobta a mailem, alul hagyva azt hogy én küldtem és kiknek! Mostanában viszont egy cégtől kaptam egy mélt, hogy őt bízták meg azzal, hogy kinyomozzák ennek az iromnynak az eredetét. Mivel én vagyok a legelső forwardoló(tovább küldő) egyenlőre én vagyok az eredője, így az akit perelni akarnak! Álítólag ue. maillel valaki fórumot indított, ahol szintén ott hagyta a nevemet! Először nagyon megijedtem! De aztán gondolkoztam rajta kicsit! 1. a szabadon létrehozott mailcímnek az adataiból honnan tudja, hogy én ki vagyok?! 2. szerintem az követett el törvény elleneset, aki fórumot indított az én mailemmel. Egyszer azért mivel kitette az én nevemet, másodszor pedig mivel fórumot indított vele! Ha ez egyáltalán törvény ellenes! Segítsetek légyszi mert pár álmatlan éjszkám már volt emiatt! Jah, és nem rendőrség keresett meg, hanem egy cég, akinek utána néztem a tevékenységi körének, de semmi ilyesmi kutatás, nyomozásra utalót nem találtam!

TomSecret! # 2005.08.11. 08:35

1általán miért akarnának perelni? Egy panaszos levél továbbítása miatt?


jogvédö

summersun # 2005.08.11. 19:35

Szerintük én vagyok a mail szerzője ezidáig, mivel én vagyok az alsó és így az első, aki elküldte, mivel én mindig kitörlöm, hogy honnan kaptam!

Zoltán György # 2005.08.11. 20:01

Ha minden igaz; Egyéni vélemény még írott formában sem meríti ki a becsületsértést...

Gyorsan javítson, aki pontosan tudja!

summersun # 2005.08.11. 21:26

nem értek hozzá, hogy ugyan az-e ők hitelrontás miatt akarnak perelni!
Azt is furcsállom, hogy sztem nem egy honlap készítésre jogosult cég fog ilyen esetben megkeresni! Ha ilyen ügyben nyomoztatni szeretnék, akkor rendőrségen feljelentést teszek, akik max szakértőt kérnek fel nem?! Nem egy x kft keres meg a mail címemen! Vagy rosszul gondolom?

TomSecret! # 2005.08.12. 08:02

Nyilván látni kéne, hogy mit tartalmazott a levél, mindenestre büntetőfeljelentést tenni ilyen ügyben nagyon valószínűtlennek tűnik számomra.
Az ingyenes levélfiókból származó irományt pedig nagyon nehéz egy konkrét személyhez kötni, ehhez kevés a neved esetleges feltüntetése feladóként.Kis túlzással azt mondhatnám, hogy nyugodtan kiröhögheted aki be akar perelni, azt meg pláne, aki fel akarna jelenteni.


jogvédö

the big cat # 2005.08.12. 08:51

Nagyon nem volna már baj, ha Mo.-onaz neten terjedő, és valós problémákat feszegető, a fogyazstói öntudat ébredését is jelző állatorvosi ló esetek ben a húnyó cég nem perrel fenyegetőzne, egyébként teljességgel alaptalanul, hanem elkezdenének valódi kereskedők módjára viselkedni, és kiszolgálni a vevőket, ha már belőlük élnek, és a normális kiszolgálással elejét venni az ilyeneknek.

summersun # 2005.08.12. 12:34

Felhívtam a fenyegetőmet, és állítólag még az a nagy probléma, hogy valaki fórumot indított az én mélemmel! Ahová úgy ahogy van kitette, nem csak a panaszos mélt, hanem az összes ember nevét, ahogy a mél jött-ment, és ott szintén én szerepelek legalul! És a cég szerint ebben is én vagyok a hunyó! Így hozzá nem értőként a privát véleményem (bár sokat érek vele ha a jog mást mond) az, hogy itt a hunyó inkább az, aki a fórumra kitette, ráadásul még az én és ok más ember nevét! vagy nem?

summersun # 2005.08.12. 12:37

A mail lényege, annyi hogy egy bizonyos műszaki cikknek kiderült, hogy széria hibája van, amit ingyen javít a szakszervíz. Mo-n viszont fizetős javításra vették volna csak át, szomszédos országban viszont szó nélkül javították díjmentesen a gépet! Sem csúnya szó nem szerepel, vagy szidás. Nem bújtogat arra, hogy emberek ilyent aztán ne vegyetek. Simán valaki leírta a sztoriját, hogy hogyan járt egy hazai szakszervizzel.

the big cat # 2005.08.12. 13:31

Pereljen be a hülye, te meg magjd kéred a valóság bizonyításást aztén sunnyoghat el a fenébe, én is olvastam a mélt, a fényképezőgépes buli, ahelyett, hogy szégyellnék magukat, és mgkövetnék a vásárlót, még perrel fenyegetőznek, remélem az ilyenek mihamarabb tönkremennek a vásárlókhoz való hozzáállásuk miatt.

summersun # 2005.08.12. 15:53

Igen, pontosan az az a mél! Szóval a nagy nyomozói tudású xy szerint én vagyok az oka, hogy publikusságot kapott a sztori, pedig én csak egy vagyok a sok továbbküldő közül...

Blowfish # 2005.08.12. 16:45

Eh?

Bocs csak kicsit nem tiszta a dolog. Küldök én neked olyan email h. én vagyok a télapó és becsületsértésért beperellek mert az mondtad egy csomó ovodásnak h. nem is létezem:D Ne is haragudj, de átgondoltad te ezt. hogy miért aggódsz? Egyáltalán h. a pics.-ba és mióta van bizonyító ereje egy email címnek, hogyan tudnak koponyát mellétenni? Tudod, az SMTP-nek van egy olyan tulajdonsága, hogy úgy működik, mint a posta. Akkor most lefordítva elmondom h. miért aggódsz:

Kaptál egy rendes levelet egy feladótól, (akinek ismered a címét) amiben bizonyos dologról panaszkodik. Te fogtad a levelét, beleraktad egy másik borítékba, amire ráírtad a h. te vagy a feladó Kicsihuszár álnéven, de se lakcím, város vagy irányítószám nincs mellé. Az új feladó megkapta a leveled, úgy ahogy van feladta másvalakinek és a Kicsihuszár alá odaírta h. ő meg a Kis Pista. Elment a levél x emberkéhez, a kezébe kerül valakinek és azt mondja h. vissza a feladónak és bepereli mert olyat állít ami neki nem tetszik. Visszajön hozzád a levél, és te be vagy sz@rva h. úristen most mi lesz ahelyett h. röhögnél rajta egyet és kidobnád? :D

1ébként ha mindenáron meg akarod tudni kitől kaptad a mailt tudjál róla hogy legalább az SMTP fejléceket logolnia kell minden ISP-nek 5 évre visszamenőleg. Ha tényleg ügy lesz belőle, (ami sztem infójogban szintén közröhej lenne) a bíróság kérheti az adatok kiadását és akkor rögtön kiderül h. nem is tőled ment a dolog. Szóval aludjál nyugodtan, több oldalról is be vagy biztosítva.

Egyébként is nagyobb a füstje a dolognak mint a lángja. Ennél sokkal véresebb dolgok is történtek már neten, amikből nem lett semmi. (annál az egyszerű oknál fogva h. nem éri meg a perköltséget sem kifizetni)

Valaki jót szórakozott veled, IMHO.
Sőt, küldök is neked santaclaus@santa-hq.mail.int-serv1.lp címről egy levelet.


Confidentality
Integrity
Availability

summersun # 2005.08.12. 17:41

Hi Blowfish! :) Köszi a mailt, megkaptam:)
Egyébként tudom, hogy ki próbálkozott be nálam, mert a cégének van honlapja ! Nekem is képtelenségnek tűnt az egész, de először megijedtem! Közben vhol olvastam ezt a honlap címet és gondoltam beírom, hogy kinek mi a véleménye róla! Csak azt nem értem ennek az "úrnak" mi a célja vele(m)! Biztos unatkozik, és ezt úgy próbálja elütni, hogy x cég nevét felhasználva "nyomozgat" hm...

Blowfish # 2005.08.12. 19:38

Szóra sem érdemes.

BTW, több módja is van annak h. kiderítsd pontosan kitől indult ez az ügy. Ha kíváncsi vagy mailben konzultálhatunk. Elmesélem hogy állítottam le a kedvenc spammeremet. :D


Confidentality
Integrity
Availability

bajussz # 2005.10.21. 10:09

Heló!

Újra feljött a fórumbeli véleménnyilvánítás.
Nem tudom, hogy meddig tart a véleménnyilvánítás szabdsága és hol kezdődik a jó hírnév sérelme.

Ha valakit név szerint megneveznek, hogy igen, xy korrupt, vagy csaló, vagy csak utalnak rá, de felismerhető a személy a leírásból? Akkor mi van?

Mivel lehet ez ellen védekezni?

bajussz # 2005.10.21. 10:24

Heló!

Újra feljött a fórumbeli véleménnyilvánítás.
Nem tudom, hogy meddig tart a véleménnyilvánítás szabdsága és hol kezdődik a jó hírnév sérelme.

Ha valakit név szerint megneveznek, hogy igen, xy korrupt, vagy csaló, vagy csak utalnak rá, de felismerhető a személy a leírásból? Akkor mi van?

Mivel lehet ez ellen védekezni?

bajussz # 2005.10.21. 10:24

Heló!

Újra feljött a fórumbeli véleménnyilvánítás.
Nem tudom, hogy meddig tart a véleménnyilvánítás szabdsága és hol kezdődik a jó hírnév sérelme.

Ha valakit név szerint megneveznek, hogy igen, xy korrupt, vagy csaló, vagy csak utalnak rá, de felismerhető a személy a leírásból? Akkor mi van?

Mivel lehet ez ellen védekezni?

bajussz # 2005.10.21. 10:24

Heló!

Újra feljött a fórumbeli véleménnyilvánítás.
Nem tudom, hogy meddig tart a véleménnyilvánítás szabdsága és hol kezdődik a jó hírnév sérelme.

Ha valakit név szerint megneveznek, hogy igen, xy korrupt, vagy csaló, vagy csak utalnak rá, de felismerhető a személy a leírásból? Akkor mi van?

Mivel lehet ez ellen védekezni?

bajussz # 2005.10.21. 10:35

bocsánat:)

szszm # 2006.01.08. 09:09

Tisztelt Fórumozók!
Kísérletező hajlamú, és nem a szavak embere lévén, jogi csűrés-csavarás és köntörfalazás nélkül hadd kérdezzem meg tőletek azt, hogy "sért-e" valamilyen jogot az alábbi weblap, illetve fórum tartalma: http://gportal.hu/…tipoligrupo/.
Üdvözlettel: szszm

szszm # 2006.01.09. 20:03

Kedves Fórumozók!
Hogy még egy kicsit konkrétabb legyek: a szóbanforgó weboldal tartalma sérti-e a nevezett személyek jóhírnévhez fűződő jogát, s esetleg mint ilyen, már maga az URL-re történő hivatkozás is kimoderálandó innen erről a fórumról??
Üdvözlettel: szszm

szszm # 2006.01.10. 20:55

Vannak itt egyáltalán moderátorok?