szoftver - szerzői jogok


Vendeg :-) # 2007.01.03. 14:01

Nem akarok nagyon szkeptikus lenni, de valahogy nekem sántít, hogy a ProArt egy több milliós követelést egyszerű telefonhívással akar behajtani... :)

jogiforumer # 2007.01.02. 15:51

http://defense.4242.hu/
Hírek
Megváltozott a tagfelvételi procedúra. Sokkal egyszerűbb lett!

Megvolt az első gyors győzelem! Egyik tagunkat megkereste mindannyiunk kedvenc „jogvédő” szervezete, s nagyjából a következő telefonbeszélgetés zajlott le közöttük:

ProArt: Bla, bla, bla, karaoke, bla, bla, engedély nélkül, bla, bla,
bla tilos. Fizessen XXX millió forintot, bla, bla!

Tagunk: Ilyen kérésekkel legyen szíves az ügyvédemhez fordulni:
Dallos Zsolt, Elite Defense, +36 20 966 3570

ProArt: Bazdmeg! (itt lecsapta a kagylót)

Úgy látszik, tanulnak.

Elite Defense
Az elmúlt időszakban aggasztóan megszaporodtak a végfelhasználók és a fájlcserélő rendszerek elleni alaptalan büntetőeljárások. Például az ASVA szerint nemcsak a filmek feltöltése és megosztása, hanem az egyszerű letöltés, sőt HUB üzemeltetése is jogsértő. A jogvédő szervezet álláspontja alapján a dvd-k magáncélú másolása, ideértve a biztonsági másolatok készítését is, tilos.

Nos, ennek jogilag se füle, se farka. Ezeknek a büntetőeljárásoknak még soha nem lett elmarasztalás a vége. Nem is ez a céljuk, hanem a félelemkeltés és az emberek zaklatása, hogy ne merjenek élni azokkal a jogaikkal sem, amelyeket a törvény biztosít, ha ez a „jogvédő” szervezetek mögé bújó kiadó- és terjesztőmonopóliumok extraprofitját a legkisebb mértékben is csökkenti. Maga a büntetőeljárás, a nyomozás, a lefoglalások annyi kellemetlenséggel, megaláztatással járnak, hogy az érintettek — sőt, a még nem érintettek is — jobbnak látják abbahagyni mindazt, amit nem a törvény, hanem a „jogvédők” üldöznek.

Mi az ilyen zaklatás ellen olcsó és hatásos védelmet biztosítunk.

Minden adattárolóinkon (merevlemezek, USB kulcsok, írott optikai lemezek, stb.) lévő információ — személyes titkunk, amelynek titkossága elemi személyiségi jog. Az interneten található bármilyen információ olvasása, letöltése, értelmezése és feldolgozása szintén. Ahogyan az anonim böngészés és véleménnyilvánítás is az. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki hova klikkel.

Személyiségi jogok védik jóhírünket, becsületünket. Egy ártatlan embert nem szabad nyilvánosan tolvajnak, kalóznak nevezni (amúgy nem ártana, ha a szárazföldi patkányok megtanulnák végre, hogy mi a különbség a kalóz és a potyautas között a hajózásban), s egy rendőri házkutatás a szomszédok szeme láttára sem tesz jót az ember reputációjának. Az ártatlanság vélelme (akit nem marasztalt el bíróság, az ártatlan) pedig minden civilizált jogrend alapja.

Önállóan megtanulni, hogy hogyan védjük titkainkat műszaki eszközökkel, hogy pontosan milyen jogaink vannak és ezeknek hogyan szerezhetünk érvényt hosszú és nehéz munka, amelyre elfoglalt embereknek nem mindig van ideje. Ügyvédet fogadni akkor, amikor durván megsértik személyiségi jogainkat — szintén nem olcsó mulatság. Ezt használják ki a „jogvédők”, bízva abban, hogy a megszeppent áldozat, aki nem védi titkait, nem hív ügyvédet, s nincs tisztában a jogaival, némán tűrni fogja „büntetését” — s „okul a történtekből”. Azaz simán elszenvedi az okozott kárt, és lemond jogairól.

Közösen azonban adekvát választ tudunk adni az efféle terrortaktikára. Az „Elite Defense — személyiségi jogaink védelmében” nevű rendszerhez akár havi 200 Forintért csatlakozhat bárki, aki megefelel bizonyos minimális feltételeknek. Az Elite Defense tagjai a következő szolgáltatásokat élvezhetik minden további díj fizetése nélkül:

Információk, leírások, ismertetők a legkorszerűbb kommunikációvédelmi eljárásokról, eszközökröl, szoftverekről. Összegyűjtve, magyarul, naprakészen mindaz, amit fontosnak és hasznosnak tartunk.
Hozzáférés bizonyos, általunk biztonságosnak ítélt adattárolókat és kommunikációt titkosító programokhoz. Biztosan jogtiszta, mindig a legújabb stabil verzió, megbízható forrásból: tőlunk.
Információbiztonsági, szerzői- és személyiségi jogi kérdések megbeszélésére szakosodott on-line fórum. Itt felteheted kérdéseidet, megoszthatod tapasztalataidat. Az Elite Defense más tagjai — köztük hozzáértő szakértők — válaszolnak, segítenek.
Jogi képviselet a Btk. 329/A. § (1) hatálya alá eső szerzői és szomszédos jogok megsértésével kapcsolatok büntetőeljárások esetében. Ha rádtörnek a „jogvédők”, azonnal hívhatod az ügyvédet. A rendőrök egészen másképp viselkednek ügyvéd jelenlétében, és vigyáznak rá, hogy ne okozzanak indokolatlan kárt a nyomozással. Partner ügyvédi irodánk nagy gyakorlattal rendelkezik az ilyesmiben, és a rosszhiszemű feljelentőkről hét bőrt lenyúz.

Ehhez mit szóltok?

Vendeg :-) # 2006.12.28. 12:25

Van megoldás, én már használtam is egy régi, külsős munkához a ValuSoft megbízásából.

Minden jogtulajdonosnak küldtünk egy mailt, amelyben leírtuk, hogyan, milyen körülmények között szeretnénk beválasztani a programjukat egy válogatásba, és amelyik cég hozzájárult (szintén mailben), az belekerült, amelyik nem, azzal nem foglalkoztunk. A maileket a kiadó természetesen archiválta CD lemezre, hogy későbbiekben se legyen vita.

A legtöbb program esetében könnyű kapcsolatba lépni az alkotókkal, amelyiknél pedig nem találsz elérhetőséget, azt inkább hagyd ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.16. 23:06

A szoftverekhez - a freewerekhez meg a sharewerekhez is - általában tartozik egy ún. licenszszerződés. Abból kiderül, mit lehet velük csinálni és mit nem.

Nattila # 2006.12.16. 21:02

Kedves Forumtagok!

Az lenne a kérdésem, hogy az internetről ingyenesen letölthető és használható szoftvereket letöltve és kiírva cd-re értékesíthetem e?
Vagy ha készítek egy saját szellemi terméket, mellé ajándékként adhatok e szintén ingyenes szoftvert?
Hol tudok ezeknek a dolgoknak pontosan utánnanézni?
Válaszokat előre is köszönöm!

szol_i # 2006.01.22. 17:59

És úgy nézem mostmár nincs letöltési lehetőség.

szol_i # 2006.01.22. 17:53

Úgy tünik ide költözött a lap:

http://linuxvilag.konyvesbolt.hu

szol_i # 2006.01.22. 13:10

Linuxvilag.hu oldalon regisztrálás után ingyen letölthető 2004-es számoknál egy 5-6 részes sorozat ebben a témában. Szerzői jogra specializált ügyvédnő sorozata. Nagyon részletes, és nagyon jó. (valami olyan címe van, hogy szofver jog - barát vagy ellenség?)

A céget csak akkor illetik meg a jogok, ha munkaköri (vagy munkaszerz.) szerint szoftverfejlesztés a munkaköri feladatod, és megbízást ad rá. Ilyenkor minden az övé, de névviselés joga megillet. (ez elég forráskódnál feltüntetve - nem biztos, h. dokumentációban benne lesz, ha tovább adja.)

Otthon készített proginál neked kell szerzői jogi nyilatkozatban leírni, hogy vagyoni, és nem vagyoni (névviselés) jogot is fenntartasz, de ingyen engeded xx cégnek a progi használatát, és nem engeded a továbbfejlesztést (engedélyed nélkül). A progi visszafejtése engedett, ha saját rendszerhez illesztés miatt kerül rá sor (vagy hasonló - tv. szerint nem kell külön hozzájárulás), tehát fontos lenne közjegyzői hitelesítés a kódról (régen valahol olvastam megvehető digitális hitelesítést "dátumbélyegzővel" - cd-re írva vitathatatlan, hogy te voltál az első).

incifinci # 2006.01.19. 18:17

Sziasztok!

Elég komplex a problémám! Egy multinál dolgozom mint mérnök, ahol képfeldolgozási rendszereket kell fentartani, kezelni, makró progikat írni hozzá, ehez kapcsolódó beszerzéseket elvégezni stb. Kb. 4 éve belekezdtem egy saját képfeldolgozó program fejlesztésébe (otthon, magánúton). Mivel nem könnyű elkezdeni egy ilyen irányúltságú magáncégbe (saját progi forgalmazása), referenciát szeretnék szerezni. Ehhez jól jönne, ha a mostani cégnél egy teljes sajátfejlesztésű rendszert fel tudnék állítani és probléma mentesen üzemeltetni. Így a progit ki is tudnám próbálni, a hibákat kiszűrni. Úgy néz ki, hogy a főnököm is benne lenne. Nem tudom, miként járjak el az ügyben, hogy ne járjak pórul. Szeretném később felhasználni ezt referenciának, szeretném megtartani a jogokat, hogy a rendszert később is használhassam. Milyen szerződéseket kell ehez megkötni? Mirre kell figyelni ilyenkor? természetesen a forráskódot nem szeretnéma cégnek átadni.

A munkakörömben nincs szó arról, hogy programfejlesztéseket végezzek - ez egy magánakció.

Köszönöm.