Föld haszonbérbe adása


ObudaFan # 2007.02.09. 19:51

Igen, csak ekkor szegény anyuka lesz kénytelen bevállalni a pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.09. 19:39

Magam részéről nem látom teljesen reménytelennek az ügyet, ha nem a volt férj, hanem a föld bérbeadója követeli az elmaradt bért a volt házastársaktól közösen.
Még azzal a bizonyos "lemondó nyilatkozattal" szemben is lehet arra hivatkozni, hogy nem értelmezhető kiterjesztő módon.

ObudaFan # 2007.02.09. 16:56

A bíróság megosztotta, de új körülményre tekintettel lehetett volna perújítást kérni, ha ez valóban új körülmény lenne. Ha viszont nem volt az illető tévedésben, akkor nem az, ráadásul egyezséget kötött. Így sok reményt nem látok.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.02.09. 13:19

szerintem a nagymamád és bátyád közötti jogviszony egyedüli kötelezettje a bátyád illetve a kezes mivel ők szerepelnek a szerződéses viszonyban a férj a feleségétől nem követelheti a szerződéses kötelezettségének a teljesítését azonban a közös vagyonból a bátyádra eső rész a fedezet ami idő közben megszűnt hiszen a bíróság megosztotta…

a házasság folytán nem lesz automatikusan a másik házastárs is alanya egy jogviszonynak így nem lesz annak a kötelezettje sem

érdekes azonban, hogy a haszonbérlet haszna az meg a házastársak osztatlan közös vagyonába kerül(t) függetlenül attól hogy ki volt köteles fizetni a haszonbérleti díjat és ki művelte a földet
ilyen a magyar családi jog …

Sasfioka # 2007.02.09. 12:29

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a válaszodat!
A férj a nyilatkozattételkor nem igazán tévedett, azaz "tudatos tévedés" nem volt.
Igazából itt sem "követelésről" van szó, hanem arról, hogy nyolc évig nem fizették a bérleti díjat, a kilencedik (tavalyi évben) bátyám egyedül megfizette (de már egyedül is művelte), nagyanyánk egészségi állapota hirtelen nagyon leromlott, és megkérdezte a bátyámtól, hogy esetleg van-e lehetőség arra, hogy rendezzék az elmaradt bérleti díjakat. Tehát itt nincs rossz viszony a nagymama és a bátyám között.
A válaszod alapján az eljárás módja perújítást kérni, esetleg a tett nyilatkozatot megtámadni, vagy lehet fordulni a feleséghez, hogy fizesse meg a díj felét, azt ha nem fizeti meg, esetleg fizetési meghagyást kérni, azt ha ott ellentmondás van, akkor kérni perújítást, illetve a nyilatkozat megtámadását?

Köszönöm, ha segítesz!

Üdv,

SF

ObudaFan # 2007.02.08. 19:54

A jogerős ítéletet perújítással támadni lehet, utóbb felmerült körülmény folytán, persze ha a perújítás határideje nem telt még le. Ugyanígy a nyilatkozatot is meg lehet támadni tévedés címén. A bérleti szerződésből eredő hasznok pedig nyilván a vagyonközösséghez tartoztak, azokat a felek közösen élték fel, nyilván a bérleti díjat is közösen kell fizetni.

Ez az optimista forgatókönyv, de felmerülnek kérdések, amik ronthatnak a helyzeten. Elsősorban az, hogy a nyilatkozattételkor tévedett-e a volt férj, nem kellett-e számolnia egy ilyen későbbi követeléssel.

Sasfioka # 2007.02.08. 16:04

Igen, ezek a kérdések :)

Csak kicsit "egyszerűbben és szebben" megfogalmazva.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.08. 13:40

De szép. Már az eldöntendő jogi kérdéseket sem könnyű megfogalmazni.
Talán így:

  1. A házastársi vagyonközösség alatt az egyik fél által harmadik személlyel kötött szerződés teljasítéséért fennáll-e a másik fél felelőssége. Ha igen, akkor...
  2. Megmarad-e ez a felelősség akkor is, ha bíróság jogerős ítélettel a házassági vagyonközösséget megszüntette, de a felosztott vagyonban ez a kötelezettsége nem szerepelt? Ha igen, akkor...
  3. Megszünteti-e ezt a kötelezettséget az egyik félnek az utóbb tett nyilatkozata, mely szerint a másikkal szemben a megszűnt házassági vagyonközösségből eredő további követelése nincs?
Sasfioka # 2007.02.08. 13:07

A tényállás az alábbi:
1997. október 31-én földhaszonbérleti szerződést kötött bátyám és nagyanyám a nagyanyám tulajdonában lévő föld meghatározott összeg (amely termény / aranykorona értékben lett meghatározva) bérleti díjért.
A földet bátyám családjával művelte, és az elmúlt években a bérleti díjat nem fizette meg, nagyanyánk nem is igazán kérte ezt.
2006. december hónapban bátyám jogerős ítélettel elvált a feleségétől (2006. februárjától nem élnek együtt), bátyám egyedül a föld utáni bérleti díjat 2006-ban megfizette - előtte nem.
Nagyanyám a megváltozott egészségügyi állapota miatt (drága gyógyszerek, sok kezelés, stb.) szeretné megkapni az elmaradt bérleti díjat.
A földbérleti szerződés a házasság alatt jött létre, és a földet is közös művelés alatt tartották, a földbevételt a háztartásban költötték el.
A kérdés az, hogy amennyiben bátyám megfizeti a földhasználati díjat nagyanyánk részére, akkor a földhasználati díj felét követelheti-e volt feleségétől?
Azt tudni kell, hogy a válóperben hozott ítéletben ez nem volt kérdés, erről nem volt nyilatkozat. Az ítélet azt mondta, hogy a volt felesége fizessen meg x forintot, melyet a feleség meg is tett. Az átadás-átvételen nyilatkozott bátyám, hogy egymás felé elszámoltak és további követelnivalójuk egymás felé nincs.

Mik az esélyek arra, hogy bátyám a feleségétől a nagymama felé megfizetett földhasználati díj felét megkapja?

Még annyi: a földhasználati szerződésben volt kezes (a feleség édesapja), de bátyám hajlandó megfizetni nagyanyánk részére a díjat (mert azért sokat segített ő is nekünk, és most bátyámnak erre lehetősége is van), de nem akarja, hogy ezzel is a volt felesége "gazdagodjon".

SF