Végelszámolás


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 19:53

Nem egészen. Ha a készpénz átadásáról van nyugta, akkor azzal tudja igazolni, mennyit fizetett. A bérbeadó ezzel szembeállíthatja a számláit - és Ön csak az esetleges negatív különbözet megfizetésére köteles. Ha úgy véli, a bérbeadó olyan számlát kíván kifizettetni, amelyet egyszer neki már kiegyenlített, akkor ezt megpróbálhatja bizonyítani.

Jacobson # 2007.03.20. 19:29

Igen, a számla a bérleti szerződés fennállta alatti fogyasztásról szól. Valamit azonban mégsem értek: ha ez ilyen egyértelmű, akkor elvileg minden korábbi sárga csekkel újra fizetési kötelesség hárítható rám, a korábbi bérlőre, hiszen ezek kifizetését sem tudom bizonyítani, tekintve hogy készpénzt adtam át. Akkor ez a helyzet mindaddig fennáll, amíg a főbérlő a megfelelő időszakra vonatkozó számlákat őriz a fiókjában?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 17:04

Ha a számla a bérleti szerződés fennállta alatti fogyasztásról szól, akkor a bérlő köteles megfizetni - a szerződés vonatkozó pontjai alapján.
Az ügyvédi közreműködés az esetlges perben nem kötelező. Így csak a felperes költségeit meg a perköltségeket kel majd borítékolhatóan megfizetnie.

Jacobson # 2007.03.20. 10:29

Tisztelt Ügyvédek/Jogászok/Jogi Szakértők!
Egy lejárt lakásbérleti szerződéssel kapcsolatos vitám kapcsán kérném szíves segítségüket, tanácsukat. Korábbi főbérlőm szerződésünk lejárta, kulcsátadás és teljes egyetértésben történő elszámolás utáni naptári évben jelentkezett nálam azzal az igénnyel, hogy egy számára későn postázott közüzemi számla (vízdíj) bérleti időszakra vonatkozó tételét számára kifizessem. A közüzemi számlák befizetését és a végelszámolást a főbérlő intézte, azaz kulcsátadás után kb. 10 nappal annyit vont le a részére a szerződés életbe lépésekor átadott 2 havi bérleti díjból, amennyit akart. Most azzal érvel, hogy a bérleti időszakban vízóra-csere történt és ezért nem tudott a szerinte fennmaradt tételről. A vízóra-csere persze a tulajdonos beleegyezésével történt.
A szerződésünk vonatkozó része így szól: A bérlő a bérlet tartama alatt köteles megfizetni a számla esedékességekor egy összegben a az ingatlan költségei közül a víz, villany, gáz, szemét és kábeltv szolgháltatások költségeit. Magam nem tartom jogosnak a követelését. Jelenleg perrel fenyegetőzik és ügyvédjével írattat felszólító leveleket. Kérdésem az, jogos-e a követelése? Jogi eljárással be lehet-e hajtani rajtam az esedékesnek vélt összeget? Szükségem lesz-e ügyvédre egy ilyen eljárásban?
Tanácsaikat előre is megköszönve
Tisztelettel
BR