hamis munkáltatói igazolás


guba # 2011.10.12. 18:42

+1

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.12. 17:43

És ezért okirat-hamisítás lesz, nem hamis tanúzás. De könnyen lehet, hogy tévedek.

guba # 2011.10.12. 08:58

Kedves KBS!
Igaza van hunfrakknak!

Annyiban azért Bélának is igaza van, hogy a fél nem tud hamisan tanúzni, csak a munkáltatói igazolás nem a fél nyilatkozata, hanem a munkáltató által kiállított igazolás.

Gabicsek # 2011.10.10. 19:03

Kedves KBS!
Igaza van hunfrakknak! Ezekben az esetekben - amikor hamis, vagy hamisított okiratot csatolnak be -az iratot becsatoló személy megvalósítja a polgári (vagy büntető) ügyben elkövetett hamis tanúzást
Ilonmamus! Kár előre idegeskedni, hogy milyen összeget fognak utalni. Ráérsz erre akkor, ha tényleg más összeg jön.
A közokirat-hamisítást az követi el, aki az okiratot meghamisítja. Aki erre kéri, az felbujtó, de jelen esetben hamis tanúzó lenne.

hunfrakk # 2011.10.10. 17:48

csak te és az fogja tudni, aki utal
(meg a volt férjed)

ilonmamus # 2011.10.10. 17:45

hunfrakk

köszi a szupergyors választ .. most nem tudom, hova drukkoljak; szeretném, ha a valódi jövedelme után fizetne, de ha elmarasztalják, az duplán gáz: volt egy homályos autóátírás kapcsán felfüggesztettje pár éve. s a kölyköket is magam ellen fordíthatom, ha " miattam" kerül bajba az apjuk.

a kérdésem arra vonatkozott, hogy ha a munkáltató nekem utal, akkor rajtam kivül tud-e az esetleges hamisításról más?

vagy a bíróságon keresztül kapom a pénzt (még nem tiltattam le az elmúlt 10 évben, nem tudom, hogy megy ez a része)

és még mindig kiderülhet, hogy tényleg minimálbérre van bejelentve, akkor pedig nincs mit tennem, viszont aggódnom sem kell érte tovább .. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.10. 17:45

Szerintem a fél nem tud hamisan tanúzni - ezzel a magatartással sem.

hunfrakk # 2011.10.10. 17:36

ilonmamus

ez akár egy elég súlyos bűncselekmény
a hamis tanúzás is lehet

*

Btk. 238. § (2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki

  1. polgári ügyben hamis okiratot vagy hamis tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltat.

(5) A polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás büntetése bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés.

hunfrakk # 2011.10.10. 17:32

ildikó

ez magánokirathamisítás
komoly nagy büntetésre nem számíts
bár ki fogják mondani előreláthatólag bünösségedet
szerintem megrovás/próbára bocsátás/pénzbüntetés lehet...
majd bíró eldönti
börtön stb. nem

ilonmamus # 2011.10.10. 17:14

nem tudom, családjoghoz, vagy ide tartozik inkább:

volt férjem egy minimálbéres jövedelemigazolással jelent meg a gyerektartási perben, ez alapján kell fizessen 50 %-ot.
költekezéséből arra következtetek, hogy nem ez a valódi keresete (persze lehet, hogy valóban ennyire van bejelentve), ezért letiltattam a fizetésből a gyerektartást. gondolom, pár hét átfutási idő van.

ha céges utalásként több fog megjelenni a számlámon, mint amit a bevallott után számított a bíróság, ezért elmarasztalják-e, vagy ezt nem követi senki? ki követ el hamisítást? a főnöke, ha ilyet kiállít neki, vagy ő maga, ha valóban ilyet kért?

ildikó26 # 2011.07.07. 10:53

Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy egy banknál folyószámla hitelkeret tartozásom volt és ezt részletekben szerettem volna kifizetni bementem a bankba és adtak munkáltatói igazolást hogy töltessem ki.
De ezt én a munkáltató tudomása nélkül kitöltöttem.
Bevittem a bankba de kiderült hogy én töltöttem.

A bankból felhívták a munkáltatót és így kiderült minden.
Tudomásom szerint a munkáltató feljelentet.
Az a kérdésem milyen büntetésre számíthatok?

lackó80 # 2009.12.09. 03:06

Nobertke,nem kell félni ebből letöltendő nem lesz.Unokatestvérem is 4,8 milla kölcsönt vett fel és megbukott a hamis munkáltatóival.A hitelt nem mondta fel a bank,rendesen fizeti a törlesztést.Mivel csak minimálbérre volt bejelentve muszály volt vennie egy hamis munkáltatóit hogy hitelhez jusson.3 hete volt a tárgyalása 54 000 ft pénzbüntetést kapott.(bár az ügyész felfüggesztettet kért).Többször volt büntetve az elmult 8 évben.A jardon mondták neki hogy rengeteg ilyen büntetőeljárás indul.Nem kell paráznod.

nobertke # 2009.12.07. 21:19

a rendőrségre gondolok szerv alatt.És ezt meguszom felfüggesztettel vgy készüljek?

guba # 2009.12.06. 08:38

Norbertke, sajnos eléggé benne vagy a slamasztikában, várhatóan mindkét bűncselekményben bűnösnek fognak találni. Van egy BH, ami alapján a bíróságok akkor is elítélnek csalásért, ha rendesen fizettél.

nandy # 2009.12.05. 07:54

Itt valami nagyon nem stimmel.

Melyik szerv talált meg? Az APEH?

nobertke # 2009.12.04. 23:21

sziasztok.2007-ben vettem fel 3.3 millio forintot lakáshitelre hamis munkáltatoival.Rendesen fizetem mégis megtalált a szerv.Ők is tudják hgy nincs hiányom.Mégis megis Külőnősen nagy kárt okozo csalással és kőzokirathamisitással gyanusitanak Állitolag 5 évig terjed.ujjlenyomat fénykép dns-t vettek tőlem. az lenne a kérdésem ezért mennyit kaphatok.Meg hgy a hitelt egybe e kell fiszafizetnem?

_Wasp_ # 2009.09.13. 09:24

Az is megfontolandó, hogy ez kimerítheti a csalás tényállását :)

Ne dőljetek be a hiteles kedvezményeknek, sokszorosan visszafizetitek a törlesztés alatt, ráadásul, ha nem tudja valaki egyben kicsengetni a kocsi árát, az inkább vegyen egy használtat/olcsóbbat. Mit csinál a testvéred, ha elveszti a bevételi forrását/az árfolyamváltozás miatt kétszeres lesz a törlesztőrészlet/beüt egy többszázezres javítási költség/totálkárra vágja az autót? SZokott ezekre példa lenni....


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

joyo # 2009.09.13. 09:19

Köszi monalisa az ismételt válaszodat! Szép napot!

Főlökött # 2009.09.13. 06:53

Tisztelettel

Reggel felvettem, munkaidő végével elküldöm. Két időpont között kérhetett munkáltatói igazolást. Xy, Z cégnél munkaviszonyban áll, ilyen keresettel. Ennyi.
Cég rendelkezik szerződéssel, ami megszünt ahogy felmondásra került, vagy a munkavállaló felmondott. Az igazolás nem tartalmaz valótlan adatot......./bizonyíthatóan/

Lízingelést nem igazán javaslom, ha kétes a visszafizetés lehetősége. Akkor a lízingelő igazán kiszolgáltatott és a kényszerértékesítés után is marad tartozás a lízingcég felé, melyet sokan elfelednek, vagy nem akarnak róla tudomást venni. Megfontolandó.

---------------
  • Lökött
monalisa1 # 2009.09.12. 20:27

Nem hiszem, hogy egy kereskedő túlbuzogna egy munkáltatói igazolást, vagyis lényegében nem őrá tartozik annak valóságtartalma - egyszerűen továbbítja a banknak a hitelkérelem elbírálásához. (Vélhetően ők se fírtatják különösebben ha nem tér el egy átlagos keresetigazolástól.)

Legjobb lenne kp. venni az autót - valahogy dobjátok össze a teljes vételárat és akkor nincs szükség semmiféle
"igazolásra".

A kereskedő által engedményezett (...) 300e Ft a hiteltörlesztés miatt végső soron többszörösen is negatívumba megy majd át...

joyo # 2009.09.12. 09:47

Köszi monalisa! Ezen mi is gondolkodtunk, hogy bejelentjük a cégemhez, csak még meg kell érdeklődünk, hogy hány hónapja kell, hogy dolgozzon, ahhoz, hogy megkapja hitelre. Amúgy nem csak az a gond, hogy a bankok dupla annyi kamatot számolnak fel, hanem az is, hogy így kb. 300e Ft-nyi kedvezménytől elesik, ha kp-s /mert ezen is gondolkodtunk mi is :-) /. Én úgy hallottam, hogy a kereskedők, nem csekkolják a mtatói valódiságát, egészen addig amíg egyszer csak el nem kezdesz nem fizetni /szép magyaros voltam most/. Erről esetleg tudsz valamit? Mert ha csak annyi az ellenőrzést amit mondtak nekem, hogy max felhívják a mtatót, vagy visszafaxolják neki az igazolást, az nem lenne gond, hiszen én lennék a "mtató", az lenne gond, ha ők az Apeh vagy egyéb szerv által ellenőrizni tudják... Kösz

monalisa1 # 2009.09.11. 23:18

Vagy bejelented a saját cégedhez - papíron elvan ő ott mondjuk 1-2 hónapig is. (Az ezzel járó többletkiadás messze nem annyi mint pl. személyi kölcsön esetében x évre a magasabb kamat okán kifizetendő összeg.)

monalisa1 # 2009.09.11. 23:12

Az okirathamisitást ne kövesd el - törvény bünteti. (Már pedig egy munkáltató által kiadott jövedelemigazolás okiratnak számít.)

Azonban bármelyik banknál/takarékpénztárnál felvehető munkáltatói igazolás nélkül személyi kölcsön - meghatározott összegik nem kérnek jövedelemigazolást. (A szükséges összeget tessék több banktól "összelapátolni" kisebb összegekben.)

Igaz a személyi kölcsön kamata/költségei magasabb egy "mezei" autóhitel kamatnál, de hát valamit valamiért...

Így a hugod kp fizet az autószalonban, ahol emiatt ő egy "fehér holló" vendég lesz majd.

Javasolt, hogy kössön az autóra cascot, valamint új érték biztosítást az autó 3 éves koráig - egy esetleges karambol miatti jelentős értékcsökkenést elkerülendő.

Minden "végső" árajánlatból lehet még lefaragni kemény alkuval pár tízezer forintot ill. valami extrát kapni külön díjazás nélkül.

Nekem a fentiek jutottak eszembe.

"Lisa"
laikus hozzászóló

joyo # 2009.09.11. 21:48

Sziasztok!

Nem tudom jó topikban járok-e, azért bepróbálkozom. A húgom szeretne venni egy autót, újonnan, nem túl nagy értékben (2,5M Ft), van egész jó kis jövedelme, de nincs bejelentett munkaviszonya. A kérdésem az, hogy amikor egy autót hitelre veszel, és kell a mtatói igazolás, azt a kereskedés az apeh-nál leellenőrizheti-e, hogy valódi vagy sem? Én adnék neki egy igazolást a saját cégemtől, de ide nincs bejelentve.... Kösz

joyo # 2009.09.11. 21:48

Sziasztok!

Nem tudom jó topikban járok-e, azért bepróbálkozom. A húgom szeretne venni egy autót, újonnan, nem túl nagy értékben (2,5M Ft), van egész jó kis jövedelme, de nincs bejelentett munkaviszonya. A kérdésem az, hogy amikor egy autót hitelre veszel, és kell a mtatói igazolás, azt a kereskedés az apeh-nál leellenőrizheti-e, hogy valódi vagy sem? Én adnék neki egy igazolást a saját cégemtől, de ide nincs bejelentve.... Kösz