végrehajó jogai lakáson belül


C a s a b l a n c a # 2007.09.19. 10:09

Kedves Fórumozók!

Néhány kiegészítő érdekes információ:

Bizonyos esetekben a végrehajtó nem foglalja le a vagyontárgyakat, mivel ennek tárolása, őrzése költséges, az értékesítése pedig kétséges lenne. Nagyobb értékű ingóságot pedig a hivatali eszközök segítségével csekkolja le (pl: gépjármű).

A végrehajtó ritkán szokott a helyszínen foglalni, a foglalási jegyzőkönyv kötelező formai kelléke a végrehajtási eljárásnak.

A "kézbesítési vélelem megdöntése" elég kétséges, főleg, ha a követelés alapját képező szerződéses vagy egyéb jogszabályon alapuló jogviszony előírta, hogy a felek 15 napon belül minden érdemi változásról kötelesek értesíteni a másik felet.
Ugyanis ez szokott lenni a leggyakoribb hiba. Az adós lakcímet változtat, de ezt elmulasztja bejelenteni a szerződő félnek. Így az kénytelen a korábbi lakcímen értesíteni őt, értelem szerően sikertelenül.

Legalábbis én leggyakrabban evvel a verzióval találkozok...

Azért ha hozzám jönne a végrehajtó, szó nélkül fizetnék, hiszen a végrehajtás eljárásjogi feltételei annyira beszabályozottak, hogy "téves" végrehajtással, jogosulatlan követeléssel még nem találkoztam...

ObudaFan # 2007.09.14. 16:03

vh. kifogással a vh. elrendelése ellen nem lehet élni, csak a végrehajtó jogellenes magatartása, mulasztása miatt. Ha nem vagy biztos benne, hogy letelt-e a határidő, add be azonnal, hátha nem. Lehet, hogy holnap már letelik. Õszintén szólva, nem értem, miért nem eddig tetted ezt.

Keres # 2007.09.13. 20:22

Vh kifogással nem lehet élni? Nem vagyok benne biztos, hogy befogadja a bíróság a vélelem megtámadását, túl sok az eltelt idő.

ObudaFan # 2007.09.13. 19:37

Akkor marad a kézbesítési vélelem megdöntése.

Keres # 2007.09.13. 19:30

Sajna nem évült...nem telt el öt év vh cselekmény nélkül. Hol egy lakcím betekintés, hol egy cégadat lekérés, csak az adóst nem kereste senki...

ObudaFan # 2007.09.13. 19:23

Először is be kellene nézni az iratokba a végrehajtónál, hogy nem évült-e a dolog el. Ha elévült, akkor a végrehajtás megszüntetése iránt pert lehet indítani.

Keres # 2007.09.13. 18:48

Köszi Obudafan. Arra öt év van csupán. Akkor is meg lehet? és az eltelt időben, a végrehajtó semmit tevése, és 9 év múlva értesítése? Az milyen kategória? Erre mi vanatkozik? A végrehajtási cselekményekkel tisztában vagyok, de határidők terén mi a szabályozás? Már az elévülésen túl, mert azt ugye még egy aktatapogatás is megszakítja...

ObudaFan # 2007.09.13. 18:20

monu!
Ha a végrehajtó a te ingóságodat foglalja, végrehajtási igénypert indíthatsz a végrehajtást kérő ellen.

ObudaFan # 2007.09.13. 18:18

Keres!
A végrehajtásról tudomásszerzéstől 15 napon belül mindenképpen el lehet indítani az eljárást a kézbesítési vélelem megdöntésére.

Sasfioka # 2007.09.13. 15:31

monu!

A végrehajtó a te, ti ingóságaitokat nem foglalhatja, vagy ha mégis ilyet tenne, akkor igénypert kell indítani.
Te miért felelj öcséd hülyesége miatt? Téged miért kellene, hogy kár érjen?
Ha jön a végrehajtó, mondjátok el, hogy öcséd "szívességi lakáshasználó", ti mostok-főztök rá, tartjátok, stb. Nincs semmije. Ezzel általában beérik a végrehajtók, ha a körülmények is "ezt igazolják". Tehát tényleg ott élnek szüleid, te, stb...

SF

Keres # 2007.09.13. 14:44

Nagyszerű dolgokat olvasok itt a végrehajtásról...:) Monalisa1, ne vedd sértésnek, kérlek, de ha a neved alapján saccolom a nemedet, kicsit mintha...hogy is mondjam...érdekes lenne a hozzállásod a hatalomhoz...
De lehet csak keveset láttál még a Világból...
Arra lennék kíváncsi, mi van akkor, ha az adós, 9 év elteltével értesül róla, hogy adós, a végrehajtótól, aki az alapösszeg 9*-ét akarja, mely már alapból is vitatott volna, ám, 5 év múlva a fiz.meghagy sem támadható, bár vélelmezett kézbesítéssel történt. Az adósnak volt e közben bejelentett munkahelye, lakcíme, benne volt a teló könyvben...

monu # 2007.09.09. 16:59

Sziasztok!

Sajnos lassan én is érintett (öcsémnek köszönhetően) egy ilyen ügyben, ezért kérnék 1-2 tanácsot...
röviden a story: öcsém 10-12 bankból több milliós személyi kölcsönöt vett fel, jelzálog nélkül (mivel semmilye sincs, ingatlan nincs a nevén stb.), jó nagy uzsorakamatokkal (pl Provident és társai). Még annyi hogy 1 háztartásban élünk, szüleinkkel, 4-en. Természetesen a család nem vállalt kezességet egyik kölcsönre sem.

Közeljövőben várható, hogy felkeresnek a végrehajtók, és félő hogy nem csak az ő ingóságait viszik el, mivel egy háztartásban vagyunk (a szobája az enyém mellett :(( )
Már aggódom, hogy az én személyes cuccaimat is elviszik, mivel neki semmilye nincs egy 1000 éves TV-n kívül...

Hozzá nyulhat-e a behajtó olyan ingósághoz, ami nem az adós tulajdonában van?

köszi

ObudaFan # 2007.09.07. 18:00

A vh. kifogás előtt még várd meg, hogy reagál-e arra a kérésedre, hogy keresse meg az APEH-ot, TB-t a munkahely közlése iránt.

spgy # 2007.09.07. 16:50

Most már... tudom. Köszönöm.

Lassan kezd kikerekedni, mi is a végrehajtó hatásköre.
Az adós előző munkahelyét is én kutattam fel (nem kis időt fordítva rá), ezek szerint a végrehajtónak egy levelébe került volna.
Úgy érzem - a mostani Bt-s infóval sem fogok jobban járni!
Azt hiszem - belefogok egy végrehajtási kifogás gépelésébe.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!


spgy

ObudaFan # 2007.09.07. 16:34

Nem az ügyvéd fér hozzá a tb -hez, hanem a végrehajtó. Ha nem lép semmit, a bíróságra be kell nyújtani egy végrehajtási kifogást, az kellemetlenül érinti őket.

spgy # 2007.09.07. 15:34

Igen, személyesen tartozik.
Egyéni vállalkozó volt, férjem mint alvállalkozó dolgozott Neki. A számlát (fizetési felszólításnál nem vitatta), igy bíróság után átkerült a végrehajtóhoz. (Időközben én, gyermektartásdíj fejében - Kedvezményezési szerződéssel megkaptam ezt a követelést).
A végrehajtási procedúrát követően - egyszer a nyomára bukkantam az illetőnek, alkalmazottként dolgozott egy nagyobb cégnél - azonnal értesítettem a végrehajtót, ezzel elértem, hogy majdnem egy éven keresztül a fizetésének 33%-át megkaptam.
De megszüntette a munkaviszonyát. Egy időre szem elől tévesztettem - nemrég jutott tudomásomra ez a Bt. formula. Telefonon megkerestem a végrehajtót, Õ viszont azt mondta - tudjak meg minden adatot pontosan és írásban értesítsem.
Ekkor fordultam ügyvédhez - hátha jobban hozzáfér hivatalos infókhoz, mint én.
De csak annyit tett, hogy levélben felszólította az adósomat.
Jelenleg ezen a ponton megrekedtem.


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 15:14

Hogyne. A TB-nyilvántartáshoz is, onnan szokták megtudni, van-e a bérjövedelme az adósnak. Hívd fel rá a végrehajtó figyelmét, de valószínű, hogy nincs bejelentve.

Egyáltalán személyesen tartozik ez az ember. Egyéni vállalkozó volt, vagy hogy?

spgy # 2007.09.07. 14:47

Felmerült még egy gondolat:
Mivel a főiskolás fiának nevén van Bt.-je, de az adósom dolgozik - pontosabban Õ dolgoztat - lehet, hogy ebbe a Bt.-be be van jelentve, mint alkalmazott.
Ez alapján az infó alapján a végrehajtónak van hatásköre utána nézni, hogy ebből a tevékenységéből van-e jövedelme?
A Bt. nevét talán meg lehetne tudni a helyi önkormányzatnál, s gondolom cég-, és apeh-nyilvántartáshoz is hozzáférhet!?


spgy

spgy # 2007.09.07. 14:17

Köszönöm a válaszod. Tehát a jelenlegi törvények szerint ez még mindig kibúvó, hogy minden a családtagok, rokonok nevén szerepel. Egy aprócska kérdésem lenne - ez az adósság - örökölhető?
Vagy az ilyen "nincstelenek" jót mulathatnak rajtunk?
Kedves ügyvédem nem mondott ilyet, hogy csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülési 5 évet (elfogadta a pénzem, és írt egy felszólító levelet).
Végrehajtási cselekmény alatt mit kell értelmezni?


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 13:52

Ha hivatalosan értesített róla, hogy se jövedelem, se gépjármű, se ingatlan - akkor azok valóban nincsenek is. A végrehajtó - neve mutatja - végrehajtja a bíróság határozatát: lefoglalja, értékesíti az adós vagyontárgyait. Azt nem teheti meg, hogy valamely vagyontárgyról, amelynek a nyilvántartás szerint nem az adós a tulajdonosa, kijelenti, hogy márpedig az igenis az övé. Így a fia bétéjéről sem.

Azóta ügyvéden keresztül felszólítottam az adóst, hogy fizessen - nehogy kicsússzak az elévülési időből.

A kolléga nem mondta, hogy ettől még kicsúszhatsz? Ebben a szakban már csakis végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést, hitelezői felszólítás nem.

spgy # 2007.09.07. 13:32

A kérdésed fölött elsikkadtam, bocs kbs.
Mit nem tett meg?
Mint az előbb írtam - nem ismerem milyen hatáskörrel rendelkezik egy Önálló bírósági végrehajtó.
Amit megtett - felszólította, ha jót tudom - zárolta a bankszámláját (amin természetesen nem volt pénz, és mivel vállalkozását is megszüntette az illető, már bankszámlája sincs - ezt a bankszámla számot is tőlem kérte el a Végrehajtó).
Ezen kívül személyesen megjelent az adósnál - sajnos nem kértem előre azt, hogy jelen lehessek a végrehajtásnál - ezért ezt egyedül végezte.
Említettem, hogy nem lakik messze az illető - az egyik szomszéd szemtanúja volt a végrehajtásnak - vagyis látta, hogy a végrehajtó megállt a kapuban, kijött az adós felesége és beszélgettek. Ezek után kaptam meg a hivatalos értesítést arról, hogy az adósnak lefoglalható ingatlana, ingósága nincs - ebben szerepelt az is, hogy a két autó tulajdonosa a feleség.
Ennyi, amit tett.
Azóta ügyvéden keresztül felszólítottam az adóst, hogy fizessen - nehogy kicsússzak az elévülési időből.
Pár hónapja jutott tudomásomra, hogy az adósom a fia nevén alapított egy Bt.-t, részleteket nem tudok, de ezt jeleztem a Végrehajtónak.
Viszont erre semmiféle reagálás azóta sem érkezett.


spgy

spgy # 2007.09.07. 13:22

Mit tehetne? Ez jó kérdés! Nem vagyok jogban járatos, csak próbálok gyakorlatiasan, logikusan gondolkodni.
Azt sem tudom pontosan, hogy milyen hatásköre van.
Mi az, amit megtehet(ne).
De ha tudomására jut olyan információt, hogy "gyarapodik" a család vagyona (több autó, lassan kacsalábon forgó viskó - mikrópuszokkal jövés-menés - munkások szállítása) mindez a feleség "tanítónéni-jövedelméből" két főiskolás gyermek mellett?
Csak utána néznék!
Nem csak én állok sorba a pénzemért - én a kamatokkal együtt "csak" párszázezer forintra tartok igényt.
Egyik közös ismerősünknek viszont több millió - Õ is befizette a végrehajtási költséget - előre - Õ is kapott hivatalos elszámolást a végrehajtás eredménytelenségéről.
Õ is kapott szóbeli tájékoztatást arról, ha megtud valamit az adósról - írásban közölje a Végrehajtó Úrral.
Vagyis - fizettünk azért, hogy nyomozhassunk...


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 13:05

Ezt kérdeztem az előbb is: mit nem tett meg, amit még meg kellett volna tennie - és amit meg is tehet? Mert, mint arra céloztam, pisztolyt nem szegezhet az adósod fejéhez, és a lábát sem törheti szilánkosra.

spgy # 2007.09.07. 12:18

A végrehajtónak nem az én érdekeimet kellene képviselnie? És a már befizetett pénzemért nem várhatom el azt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jogos követelésemhez hozzájussak?


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 11:34

Miért, mit kellene csinálnia?
Önálló bírósági végrehajtó - nem ukrán pénzbehajtó.