Betekintés bírósági tárgyalás jegyzőkönyvébe


JOLY-JOKER # 2008.01.12. 21:52

szia Kisskati

már csak a fellebbezésben kifogásolhatod ezeket de
csak akkor ha nem állítasz uj tényt és kéred a másodfoku tárgyalás megtartását és arra a megidézésed .
Álltalában szokott ülni a kifogás és ott a másodfokon nem számít mit mondott vagy tett a bíró az alapfokú eljárásban ott az eljárási szabálysértéseket és az ítéletbeli jogszerintiséget , valamint a tényállás
jogszerű megállapítását vizsgálják (hozzá teszem általában másodfokon jóval képzettebb és rátermettebb bírák vannak) és ott indítványozhatod a kifogásod ha releváns és abból az következik, hogy a bíróságnak más álláspontra kellett volna helyezkednie ha fogyelembe veszi , vagy hogy az ítélet a javadra is kerülhetett volna kihírdetésre .

sokkal többet nem írtál az ügyről és annak lényegéről de általánosságban ez mondható el .
hali

ObudaFan # 2008.01.07. 17:49

A betekintés alkalmával teljesen feleslegesen teszel észrevételt, a polgári iroda munkatársai azt elbíráni nem fogják.

Kisskati # 2008.01.07. 13:18

Már ítélethirdetés után vagyok!
Az ítélethirdetés után döbbentem rá arra, hogy a bíró nem az általam – az ügyhöz kapcsolódó konkrétumokra alapozta meg az ítéletet (ez az indoklásból volt leszűrhető).
Nem az ügyhöz kapcsolódó konkrétumaimat vette figyelembe. Elhangzottak az én konkrétumaim is, de csak ennyi, semmi több. A tárgyaláson az alperes, illetve az alperes ügyvédje által elmondottak voltak a fontosak, s az ügyhöz egyáltalán, vagy csak kevésbé kapcsolódó dolgok lettek kivesézve. A bírónak sikerült belevinnie ebbe a játékba, amire csak most döbbentem rá.
Utólag úgy tűnik számomra, hogy a tárgyaláson a bíró az ”alperes mellé állt”. Maga a bíró az alperes álláspontját képviselte, s ennek alárendelt szépen mindent, amit én akkor nem vettem naivan észre.
Azért szerettem volna megkérdezni, hogy a jegyzőkönyvbe történő betekintés alkalmával lehet e észrevételt tenni, vagy csak a fellebbezés marad?

ObudaFan # 2008.01.04. 22:22

Általában nem pontosan az van, csak a lényege, de a tárgyaláson bármiről kérheted, hogy azt szó szerint jegyzőkönyvezzék. Hogy a bírók ettől hülyét kapnak, az más kérdés.

monalisa1 # 2008.01.04. 20:06

A következő tárgyaláson kérheted, hogy a bíróság utólag pontosítsa a jegyzőkönyvet. Ami pedig a továbbiakat illeti, a per során kérheted, hogy a bíró akár szó szerint jegyzőkönyvezze ami számodra a jogvitában kimondottan fontos, lényeges. (Nem fog örülni a bíró, de bizonyára megcselekszi.)

Kisskati # 2008.01.04. 09:09

Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem, hogy a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvébe, ill. a tárgyalás hangfelvételébe történő betekintés (mint felperes vagyok érdekelt) milyen célzattal biztosított az állampolgárok részére?

Ha pl. a jegyzőkönyvet elolvasom, s nem teljesen az van benne, vagy nem teljesen úgy van benne, amit mondtam, akkor élhetek e kifogással? Vagy ezt az ítélet fellebbezésében tehetem meg?