rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


Szomorú örökös # 2017.08.26. 05:20

dipo

Amennyiben tudsz arra jogszabályt mely alapján egy "ellenőr" "bezárathatja" amennyiben 18 év feletti alkohol tartalmú italt fogyaszt az üzletben, azt kérlek oszd meg mert megoldódna a probléma.

Te állítod, hogy lehet üzletben alkoholt fogyasztani, hát nosza, bizonyítsd! Esetleg próbálkozhatsz is vele, csak akkor arra kérlek, hogy azt is oszd meg velünk, amikor emiatt bezáratják a boltodat. ;-) Egy a lényeg, sima élelmiszer üzletben nem szabad alkoholt fogyasztani, csakis alkoholmentesnek számító italokat. Mellesleg a jövedéki törvény is nagyon szépen leszabályozza, hogy hol és hogyan lehet alkoholt fogyasztani.

az üzlet kereskedelmi tevekenysegre kapott engedélyt, melyben a vendéglátás is beleértendő ker.tv alapján

Ha úgy gondolod, hogy egy élelmiszerbolt nyitásával egyben vendéglátásra is engedélyt kaptál, akkor olvass nagyon utána, mert azt ugyanis külön be kell jelenteni, ha vendéglátóipari tevékenységet akarsz végezni bárhol.

Egyébként a helyi rendelet nálunk a közterületi alkoholfogyasztás szabályozásánál említette meg az boltban és a bolt bejáratától számított 5 méteren belüli alkoholfogyasztást is, nem jelezve, hogy ez kívül vagy belül értendő csakis. Abban a boltban pedig, ahová én járok többnyire vásárolni, ezt még bolton belül is elég nehéz lenne megoldani, mert a bolt olyan kicsi, hogy bármely pontja 5 méteren belül van. :-)

dipo # 2017.08.26. 06:17

Igen meddo vitának tűnik ez...
Elkézelhető, hogy általam történő állításnak tűnhetett hozzászólásaimban, hogy üzletben lehet 18 év felett alkoholt fogyasztani, pedig állítani biztosan nem állt szándékomban hiszen pontosan az a problémám, hogy sem ezt sem az ellenkezőjét jogszabályokkal bizonyítani nem tudom...kérlek idézd be a jövedéki törvényből az ide vonatkozó jogszabályhelyeket.
Azt sem gondolom, hisz nem tudom, nem értek hozzá, hogy a vendéglátás esetében hogyan működik a szabályozás, csupán a ker.tv. alapján idéztem (ha itt is félre érthető voltam újjfent elnézést).
Elhiszem neked hogy nálatok a bolton belül is szabályozza helyi rendelet a fogyasztást (bár jó lenne egy link ami ezt bizonyítja), de az általam felvetett bolt településén nem szabályozza a bolton belülit.

Szomorú örökös # 2017.08.26. 09:00

dipo

az általam felvetett bolt településén nem szabályozza a bolton belülit

Már írtam! Lehet próbálkozni vele, de akkor azt is oszd meg velünk, ha ezért becsukatják a boltodat.

dipo # 2017.08.26. 09:19

???
No most már elvesztettem a fonalat...

Vadsuhanc # 2017.08.26. 14:07

Pedig egyszerű szerintem.

Keresd meg, hogy a törvények és rendeletek szerint mi az üzlet. ( szerintem a kijáratig igen )

Ezután tudd meg, hogy az üzletnek a működési engedélye pontosan mire szól. ( csak ez alapján végezheti a kereskedelmi tevékenységét.) Üzletben ki kell legyen függesztve és abban benne van.

Ha működési engedély a vendéglátásra nem vonatkozik nemhogy a 18 éven aluli, de azon felüli személyek sem fogyaszthatnak alkoholt a boltban.

Rövidebben a helyben történő fogyasztáshoz külön engedély kell. 18 éven aluliakat meg még akkor sem lehet kiszolgálni....( és azt sem engedni, hogy egy felnőttkorú által vásárolt szeszesitalt elfogyasszon.

dipo # 2017.08.26. 18:27

Mi az ami tiltja a nem vendéglátásra kiadott engedély esetében az alkohol fogyasztást a boltban? Melyik jogszabályhely/ek-ből vezethető le?
Illetve a ker.tv-ben a kiskereskedelmi tevékenység magába foglalja a vendéglátást is. Ez így még nem vendéglátási tevékenységre engedély?
"üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is"

dipo # 2017.08.26. 18:43

A fonal elvesztése pedig Szomorú örökös felkiáltójeles "támadásaira" vonatkozott, aki nyilván nem az elejétől követte a témát, mert a cél nem az hogy az üzletben fogyasszanak, hanem az ellenkező, ahogyan már megfogalmaztam, bár valószínűleg félreérthetően:)
"Szeretne az üzemeltető hivatkozni jogszabályra, mely szankcionálja vagy őt ( az is célra vezető lehet, ha a maga jogszabály sértésére hívja fel a figyelmet és azzal indokolja a kitiltást) vagy a vásárlót, ha mégis helyben fogyasztja a megvásárolt szeszes italt a szokásos felhívás mellett, de félő, hogy támadható a kitiltás, ha semmi nem tiltja..."

Vadsuhanc # 2017.08.26. 18:52

Kedves dipo!

Örömmel venném , ha leírnád mi a konkrét probléma.

VENDÉGLÁTÁS: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás
céljából történő forgalmazása.

Vendéglátó tevékenységet folytatni, terméket forgalomba hozni a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet szerint lehet.

Mellette ugye ne beszéljek a higéniai előírásokról. Kapsz poharat, háromfázisú mosogatás, Wc, stb...

Most komoly a a kérdés.....?

Ha üzemeltető vagy azért nem.
HA fogyasztó vagy azért nem.

Mint mondtam a működési engedélyben benne van, amelyet az üzletben ki kell függeszteni.....

Vadsuhanc # 2017.08.26. 18:55

Megelőztél......

HA tulajdonos vagy nem kell megindokolnod, hanem csak kifüggeszteted, hogy a boltban a működési engedély alapján nem lehet szeszes italt ( egyébként szerint bármi mást sem ) fogyasztani)

Értesítési kötelezettségednek a vendégek felé eleget tettél, ha még is isznak az már az Ő saruk.

Így már értem a problémát.

dipo # 2017.08.26. 19:21

Ez egy benzinkúton üzemelő egység. (ahogyan az elején írtam)
drbjozsef javaslata teljesen korrektnek tünt ahogy írtam alkalmazza is az üzemeltető (legalabb is javasoltam neki), akinek benzinkúti kiszolgáló lévén nyilván arra van engedélye,hogy kavet szendvicset ertekesitsen es a helyben lévő kis asztalokon el is fogyasszák...
Kb hasonloan velekedtel a vegen mint drbjozsef,azt probalja az uzemelteto kis jogszabályi tájékoztatassal a fogyasztók tudomasara hozni hogy -ahogyan írtad - "az az ő saruk" csakhogy ezt nem olyan egyszerű (úgy tűnik szerintem )megtamogatni szaballyal.

Vadsuhanc # 2017.08.26. 19:45

Azért még leírom harmadjára is Kedves dipo. A működési engedélyt kell megtekinteni. AZ Önkormányzat jegyzőjétől mire kapott engedélyt. Amennyiben a működési engedélyben a szeszes itai helyben történő fogyasztására nincs engedély akkor nem lehet fogyasztani azt az üzlet területén. Ugye kicsit lusta vagy végig olvasni az általam hivatkozott 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendeletet?

Egyébként be kell sétálni a jegyzőnőhöz vagy megkeresni a helyi KMB-t és tájékoztatást kell kérni a pontos és jelenleg hatályos nem csak országos, hanem a helyi rendeletekről is.

Mindez telefonon is megoldható szerintem öt perc alatt.

dipo # 2017.08.27. 06:20

Tényleg nem értem...ahogy többször leírtam, kiskereskedelmi tevékenység végzésére van az engedély...
Ahogy szintén már írtam: helyi rendelet csupán a közterületi fogyasztást szabályozza bolton belülit nem.

dipo # 2017.08.27. 06:24

Korm.rendeletet átfutottam, de nem látom benne mi az idevonatkozó releváns rész/ek...

Szomorú örökös # 2017.08.27. 10:00

dipo

...akinek benzinkúti kiszolgáló lévén nyilván arra van engedélye,hogy kavet szendvicset ertekesitsen es a helyben lévő kis asztalokon el is fogyasszák...

Kávét és szendvicset...tehát alkoholt nem. Egyébként meg az alkohol helyben történő fogyasztására nagyon komoly engedély szükséges. Az, hogy - szerinted - vendéglátásra is engedélyt kaptál, még nem árulhatsz alkoholt. Mint pl. - bár nem nagyon járok ezekbe - a legtöbb gyorsétteremben (Mcdonalds, Burger King, stb.) csakis kaját, kávét és üdítőt árulhatnak, alkoholt nem. Ők is "vendéglátásra" rendelkeznek nagy valószínűséggel engedéllyel.

dipo # 2017.08.27. 10:48

"Csomagolt kávé, dobozos illetve palackozott alkoholmentes és szeszes ital" is benne van...

Szomorú örökös # 2017.08.27. 12:27

dipo

dobozos illetve palackozott alkoholmentes és szeszes ital" is benne van.

Tehát az ital helybeni fogyasztására nincs egedélye az üzletnek, csakis az eladásra, mint ahogy egy dohányboltnak is szokott lenni.

dipo # 2017.08.27. 12:36

De mégis kibontják és megisszák helyben.

Szomorú örökös # 2017.08.27. 14:50

dipo

De mégis kibontják és megisszák helyben.

És akkor ebből azt gondolod, hogy szabályosan teszik? Óriási tévedésben vagy! Te vagy a boltos, neked kötelességed őket kitessékelni a felbontott piával, és jelezheted feléjük, hogy őket és téged is meg fognak büntetni érte. Téged bezárnak, ők meg pénzbüntit kapnak. Hidd el, nem éri meg...

dipo # 2017.08.27. 15:19

Na most megnyugodtam, hogy nem én voltam aki nem értette a történetet idáig :))
Most találtad el, hogy mit kérdeztem az elején. :)
Igen sokáig tartott hogy rávezesselek:)
Persze jogot nem értőként nyilván több esetben fogalmazhattam félreérthetően.
Most már csak a jogszabályi hivatkozások kellenének mellyekel írásban is jelezheti az uzemelteto hogy -szavaiddal élve-: "Téged bezárnak, ők meg pénzbüntit kapnak." mit írjon ki szerinted,milyen jogszabályi helyeket? Erre már tőled tényleg kíváncsi vagyok.

Szomorú örökös # 2017.08.27. 18:52

dipo

mit írjon ki szerinted,milyen jogszabályi helyeket?

Már megbocsáss, de itt a boltosnak sem kell megfelelő jogszabállyal alátámasztania, hogy egy alkoholkiméréssel nem rendelkező boltban nem engedélyezett a szeszesital fogyasztása. Bőségesen elég, ha vesz egy ilyen táblát és kiteszi, majd ha valaki sérelmezi, amikor rászól, akkor mutathat simán a táblára és tegye az illető, ahová csak akarja. ;-)

https://tabla24.hu/…sztasa-Tilos

Mellesleg csak megkérdezem laikusként, ha kiírja a megfelelő jogszabályi hivatkozást, szerinted hányan fogják megnézni, hogy valóban az tiltja-e az alkoholfogyasztást az üzletben? :-D

dipo # 2017.08.28. 05:02

Koszonom...

drbjozsef # 2017.08.28. 09:36

dipo,

azért az csak elgondolkoztató, hogy senki nem tud egy incifinci kis idézetet sem hozni semmilyen jogszabályból, nem? :)

dipo # 2017.08.28. 14:20

drbjozsef
Így-így :))

Szomorú örökös # 2017.08.29. 04:45

drbjozsef

senki nem tud egy incifinci kis idézetet sem hozni semmilyen jogszabályból

Mint ahogy a kérdező sem képes elolvasni, hogy mire is kapott engedélyt az üzlete, helyette itt túráztatja a fórumozókat. :-) De leginkább azt nem képes megnézni, hogy alkohol helyben fogyasztására kapott-e engedélyt a bolt. Ehelyett próbálja bemagyarázni, hogy a "vendéglátás" fogalmába az is akár automatikusan bele is tartozhat. Csak hát valamiért a legtöbb gyorsétteremben nem árusítanak szeszes italt, vajon miért? Nyilván, mert ők is "vendéglátásra" kaptak engedélyt, de hát a szeszes ital helyben fogyasztása nem automatikusan jár ezzel. ;-)

drbjozsef # 2017.08.29. 06:50

Ja, ja, persze.
Van, aki elsőre is értette, és nem tartott neki egy hétig.
Mégse vagyunk közelebb szerintem, de lehet, én nem értem.