előszerződés - foglaló


bubuska11 # 2010.07.19. 12:20

Köszönöm szépen a válaszokat!

guba # 2010.07.16. 20:06

Mivel hárman vagyunk az eladók, érdeklődnék, mi van, ha hármunk közül az egyikünk meggondolja magát az eladás kapcsán?

Ha elolvastad volna a márciusi hozzászólásomat, akkor tudnád, hogy a foglaló nem bánatpénz, tehát annak veszni hagyásával nem lehet szabadulni a kötelemből. Vagyis, ha valamelyik fél meggondolná magát, az még nem jelenti a szerződés meghiúsulását.

veszpremiugyved # 2010.07.16. 12:56

Ilyenkor a foglaló letett részét az ügyvéd a letétből kiadja a jogosultnak (mivel ezen esetkör szabályozásra kerül a letéti szerződésben), a fennmaradó pedig fizetési meghagyásos/peres úton behajtható.


dr. Kovács Gergely

Ügyvéd - Veszprém

Veszprém, Szabadság tér 9.
T.:30/263-1611

polgári jog, ingatlanjog, családjog, munkajog, társasági jog

bubuska11 # 2010.07.15. 03:57

Kedves SolnesM, nem az ár a probléma. Tulajtársaim kitalálták, hogy a foglalót helyezzük ügyvédi letétbe. Minek? Bár az én részem fölött amúgy sem rendelkezhetnek.
A kérdésem az, hogy több tulajdonos esetében mi van akkor, ha az egyik meggondolja magát, és mégsem akarja eladni a házat, miután letették a foglalót. Ilyenkor hogy megy vissza a dupla foglaló a vevőnek?

SolnesM # 2010.07.14. 08:41

bubuska11 !

Engedj az árból, hamarabb elkél !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.14. 05:57

Kötelező az ügyvédi közreműködés; a munkadíjban benne van a részletes tájékoztatás is.

bubuska11 # 2010.07.14. 04:47

Sziasztok!
Eladnánk egy ingatlant, amelynek jelenleg hárman vagyunk a tulajdonosai. Előszerződést kötnénk foglalóval. A vevő csak akkor tudja kifizetni a teljes vételárat, ha eladta a saját lakását. Arra gondoltam, annál nagyobb legyen a foglaló összege, minél hosszabb időt kötünk ki a pénzre történő várakozásra. (Fél év várakozásra 15% foglalót kérek, egy év várakozásra 20%-ot. Ennél több időt nem várok a pénzre, elbukja a foglalót, ha nem adta el időben a lakását.)
Nem akarom, hogy az ember beköltözzön a házba, azaz birtokba vegye, amíg a teljes vételárat ki nem fizette. Félek, hogy aztán nem tudom kirakni, ha nem fizet. Megtehetem ezt jogilag?
Mivel hárman vagyunk az eladók, érdeklődnék, mi van, ha hármunk közül az egyikünk meggondolja magát az eladás kapcsán? Ilyenkor a másik két "vétlen" is kifizeti duplán a foglalót a vevőnek? Lehet olyat írni az előszerződésbe, hogy aki visszalép, az fizeti duplán vissza az összeget a többi helyett is? Hogy szokás ezt megoldani?
Előre is köszi a választ!

Hupikék # 2010.03.23. 10:46

Köszönöm!

De célszerű lenne megjelölni egy véghatáridőt, amelyet követően meghiúsultnak kell tekinteni, mit gondoltok?

guba # 2010.03.19. 16:09

A foglaló a szerződés felróható meghiúsulása esetén jelent biztosítékot, a vevő fizetési késedeleme esetére nem. Ezért hiába is van, vagy lenne a szerződésben foglaló kikötve azt vissza kellene fizetni. Az általad írt esetre a kötbér lehet az alkalmas biztosíték.

Rexor # 2010.03.19. 14:59

Szerintem kissé túl van bonyolítva a dolog. Legyen betéve a foglaló az előszerződéseb és a végleges szerződésbe is, hiszen az előszerződés funkciója csak az, hogy a felek szerződéskötési szándékát megerősítse. Semmi akadálya nincs, hogy a végleges szerződésben is benne legyen a foglaló. Tehát így be lehet biztosítani ezt.

Hupikék # 2010.03.19. 14:28

Üdv!

Az előszerződésben kikötött foglaló az előszerződés teljesedésbe menésétbiztosítja, így ha az adásvételi szerződés megkötésre került, funkciójá veszti.

Ha ezután az adásvételiben van egy olyan kikötés, hogy meghat. fiz-i késedlem utám az eladó elállási jogával élhet, de csak úgy, ha - kamat nélkül ugyan, de - az összes addigi vételárrészt visszafizeti, akkor a fenti szerinti foglalóra sem tarthat igényt, ugye jól vélem?

Erre az esetre az adásvételi megkötésekor kéne újra foglalót adni, vagy esetleg meghiúsulási kötbért kikötni.

Vami más ötlet? Köszönöm!