szerződés felmondása


boncsa # 2011.04.07. 07:45

Sziasztok!

Igazatok van, bővebb információt kell adnom. (A cég nevét nem írhatom le.) MLM rendszerben lapkiadással foglalkozik, hirdetésekkel. Magánszemélyként "Jelentkezési lap és együttműködési megállapodás" elnevezésű nyomtatványt kell kitöltenie annak, aki a cég termékét -nevezetesen hirdetést- szeretne partnerként értékesíteni.(A továbbiakban partner.) Többünknek tudomására jutottak olyan dolgok, amelyek miatt nem kívánunk tovább együttműködni ezzel a céggel. Pl. azt kell mondanunk a hirdetőknek, hogy auditált a terjesztés és a lap terjesztője a Magyar Posta hivatalos alvállalkozója. Ez nem igaz, az újságon egy vadidegen cég szerepel, mint terjesztő. 60.000 példányszámú megjelenést ígérnek a hirdetőknek, miközben csak pár ezer példányban jelenik meg. (Fogyasztó megtévesztése.) Az már csak hab a tortán, hogy alpári stílusban beszélnek a partnerekkel, ha valami nem tetszik nekik. Szeretnénk más üzlettel foglalkozni, de az MLM cég többi partnerének ezt az új üzletet addig nem ajánlhatjuk, amíg a partneri jogviszonyunk fennáll. Én jogkövető vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy partneri jogviszonyomat az MLM céggel szemben felmondom írásban. És itt a bibi, mert a Szervezeti Működi Szabályzatban az szerepel, hogy "A partneri jogviszony azzal a nappal szűnik meg, amikor az X.Y.MLM cég a partneri jogviszony megszüntetéséhez hozzájárul.“

Ez hogy van? Nincs kiszállás, csak ha ők megengedik? Nincs kötelezettségem velük szemben, de nekik van velem szemben, mert a kiszámlázott jutalékomát még nem kaptam meg. Röviden ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 08:01

Nyilván tisztán jutalékos rendszerben megy a dolog. Ugyan mi történik, ha kezdeményezed a megszüntetést, és onnan kezdve nem csinálsz semmit?

Szeretnénk más üzlettel foglalkozni, de az MLM cég többi partnerének ezt az új üzletet addig nem ajánlhatjuk, amíg a partneri jogviszonyunk fennáll.

Ez mi a fene?

boncsa # 2011.04.07. 08:05

„Szeretnénk más üzlettel foglalkozni, de az MLM cég többi partnerének ezt az új üzletet addig nem ajánlhatjuk, amíg a partneri jogviszonyunk fennáll.”

Benne van a SzMSz-ben, hogy az MLM cég partnereinek más partner nem tehet ajánlatot üzletre vonatkozóan, több milliós kötbér kikötése mellett.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 08:19

Ha azt hiszed, hogy így értem, akkor túlbecsülsz...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 08:20

MLM, partner, ajánlat, üzlet... attól tartok nem ugyanazt értjük ezen fogalmak alatt.

boncsa # 2011.04.07. 08:49

Akkor nekifutok még egyszer.:-)

X. Kft. lapkiadással, reklámmal foglalkozik. Én az X. Kft. partnereként értékesíthetem a lapok hirdetési felületeit.Magánszemélyként kötöttem együttműködési megállapodást. A megnevezésem "Partner". Ezt a partneri jogviszonyt kívánom felmondani, de mint alább írtam, X. Kft. SZMSZ-ében az áll, hogy: " A partneri jogviszony azzal a nappal szűnik meg, amikor az X. Kft. a partneri jogviszony megszüntetéséhez hozzájárul.

Vonatkoztassunk el attól, hogy miért akarom felmondani a partneri jogviszonyt, hiszen indoklási kötelezettségem nincs az együttműködési megállapodás szerint. Csak annyi érdekel, hogy szerződésben érvényesen kiköthető-e ilyen? Én azonnali hatállyal kívánom a partneri jogviszonyomat megszüntetni, és érzésem szerint ebben senki sem korlátozhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 09:49

Amikor tiszta és egyértelmű jogi fogalmak helyett ilyen homályos, valójában nem is létező elnevezésekkel operálnak, hogy "partner", "együttműködési megállapodás", "hirdetési felület értékesítése", akkor ott valami nem stimmel.
Ez valójában üzletkötői tevékenység, amelyre a gyakorlat a megbízási szerződés, szabályait alkalmazza. Azt pedig a megbízott megfelelő határidővel felmondhatja, a felmondás korlátozása semmis. (A megfelelő határidő itt szerintem igen rövid.)

Tuu9 # 2016.06.29. 19:59

Üdv!
Egy olyan problemaval fordulnek Onhoz hogy dolgozok most egy hotelben Angliaban,ez a 4.honapom itt,de semmilyen szerzodest nem kaptam 3 honap utan sem.
Felmondtam es azt mondta a fonokom hogy kotelezo egy honapot ledolgoznom tehat csak julius 29.evel hagyhatom el a hotelt.
Szerintem ez nem legalis abban az esetben ha nincs szerzodesem.
Kertem a fonokomtol a szerzodest,es azt mondta hogy hat most nem tudja odaadni de alapbol van szerzodesem csak bent van a gepben.
Kerdezem en magamtol es ontol hogy milyen szerzodesrol beszelunk,amikor ala sem irtam semmi ilyen dokumentumot soha!
Azt mondta a fonok hogy mindenhol 3 honap utan maradni kell egy honapot ha van szerzodes,ha nincs.
Szerintem ez nem igaz.
Tovabba a tulorakat is ki kellene fizetni,de eddig egyszer sem kaptam tulora bert.
Nagyon sok minden nem ugy mukodik itt ahogyan kellene.
Nagyon szepen kerem segitsenek!

Bea1 # 2016.06.30. 08:10

Amennyiben kaptál Payslipet, azon rajta kell, hogy legyen a munkáltató.

Ha nem kaptál a 3 hónap alatt egyszer sem, akkor valószínű, valami nem stimmel, ugyanis a fizetésről heti, vagy havi elszámolást kell kapjon az alkalmazott.

Nállunk is bepróbálkozott az indiai fönök egyszer, mondtuk neki, ha nincs szerződés, nincs felmondási idő sem.

potyi73 # 2016.07.05. 13:47

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!
Kb. két hónappal korábban felmondtam az internetszolgáltatási szerződésemet, melyet a szolgáltató elfogadott, részemre azóta számlalevelet nem küldött. Azonban azt tapasztaltam, hogy a szolgáltatás továbbra is működik. Mivel ezt a tényt csak két hónap elteltével jeleztem a szolgáltató felé, és a szolgáltatást igénybe vettem, bár nem állunk egymással szerződéses jogviszonyban, követelheti tőlem valamilyen módon a szolgáltatás díját? Illetve milyen mértékű díjat, hiszen a köztünk korábban megkötött előfizetői szerződés felmondással megszűnt. Az abban meghatározott díj pedig kedvezményes volt a szolgáltatás általános díjához képest. Bíróság előtt érvényt tud szerezni a díj behajtására a szolgáltató? Köszönettel várom válaszukat: Péter

Dr.Attika # 2016.07.05. 15:42

Tisztelt potyi73!
Ráutaló magatartással újabb szerződés köttetett. Követelheti a díjat a szolgáltató.

buszgyuri # 2017.03.20. 11:56

Üdvözletem! Vállalkozási szerződéssel kapcsolatosan az lenne kérdésem, hogy egy folyamatos, 10 éve tartó vállalkozási szerződést (karbantartás) hogyan lehet felmondani? A szerződésben egy szó sincs a felmondási jogról. Itt a fórumon írta valaki, hogy a vállalkozási szerződésnél nincs jogszabályon alapuló felmondási joga a vállalkozónak, így ha a szerződésben nem térnek erre ki, akkor szerződésen alapuló sincs. OK. De akkor ezt soha az életben nem lehet megszüntetni rendes felmondással? (régi Ptk.) Kérem a segítségeteket. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:00

Az tulajdonképpen nem is vállalkozási szerződés. Fel lehet mondani.

Immaculata # 2017.03.20. 12:07

buszgyuri

A szerződésed adásvétellel vegyes karbantartási szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:20

A "karbantartási" egy nevesített szerződésfajta.

buszgyuri # 2017.03.20. 12:21

Immaculata: Nem, csak kertészeti berendezések és kert karbantartása, az eszközök beszerzése nem tőlük történt.
Kovács_Béla_Sándor: De akkor milyen szerződés? Megbízás? Mire lehet hivatkozni?

ObudaFan # 2017.03.20. 12:40

Látni kellene a szerződést, de ahogy KBS írta, ez erősen megbízási jellegű szerződésnek tűnik, amit fel lehet mondani. De azért amíg nem konzultáltál olyan ügyvéddel, aki olvasta is a szerződést, nem mondd fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:43

(Egyébként a vállalkozási szerződést is fel lehet mondani.)

Immaculata # 2017.03.20. 12:56

Egyébként a vállalkozási szerződést is fel lehet mondani.)

Egyébként... ha nincs benne garanciális kötelezettség karbantartásra.

buszgyuri # 2017.03.20. 13:07

Hogyan lehet felmondani a vállalkozási szerződést, ha sem a jogszabály nem ad erre alapot, sem a szerződés? A régi Ptk. csak az elállást szabályozza. Milyen paragrafusra lehet hivatkozni? Mennyi a felmondási idő?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 13:15

Jó, akkor elállhatsz. (Bár pont egy ilyen szolgáltatás jellegű tárgy esetén fogalmilag ki van zárva, ilyenkor az elállás is felmondás.)

Immaculata # 2017.03.20. 13:15

A közöttünk ekkor és ekkor létrejött szerződést meg kívánom szüntetni .... határnappal.

Ha gondolod indokolhatod is, hogy a társaságotok ilyen irányú szolgáltatást nem kíván a továbbiakban nyújtani, vagy gazdasági okokra hivatkozol, megváltozott körülményre, működési feladataitok nem teszik a továbbiakban lehetővé ez irányú kötelezettségeitek teljesítését.

buszgyuri # 2017.03.20. 13:36

Rendben, köszönöm mindenkinek!

buda77 # 2017.03.29. 15:56

Tisztelt Szakértők!
7 hónappal ezelőtt regisztráltam egy internetes társkereső portálon és el is utaltam 6 havi tagdíjat. Sajnos a figyelmetlenségem miatt nem tanulmányoztam át az általános szerződési feltételeket, mert eszembe sem jutott, hogy ha külön nem mondom fel a szerződést a lejárat előtt legalább 7 nappal, akkor az automatikusan meghosszabbodik.
Most jöttem rá, hogy pénzt követelnek tőlem egy olyan szolgáltatásért, amit nem kívánok igénybe venni. E-mail-en jeleztem, hogy azonnali hatállyal meg kívánom szüntetni a tagságomat. Azt a választ kaptam, hogy a megszüntetési szándékomat elfogadták, de a fizetési kötelezettségem nem szűnt meg, az ÁSZF alábbi pontjára hivatkozva:
"A tagság rendes felmondási határideje 7 nappal a meghatározott szerződési időszak lejárta előtt ér véget. Minden fizetési kötelezettséggel járó tagságról szóló szerződés, a mindenkori szerződésben meghatározott összeggel és időtartammal automatikusan meghosszabbítódik, amennyiben az ügyfél a felmondási határidőn belül, a szerződés lejárta előtt, a szerződés megszüntetését nem kezdeményezi."
Azt értem, hogy automatikusan meghosszabbodik és a díj előre esedékes, de azt nem, hogy ha én a lejárat után 1 hónappal írásban jelzem a tagságom megszüntetésére irányuló szándékomat és ezt a szándékot elfogadják, akkor miért kellene nekem 5 hónapra tagdíjat fizetnem, amikor arra az időszakra nem kívánok szolgáltatást igénybe venni?
Azóta naponta bombáznak a fenyegető levelekkel, hogy átadják az ügyet egy behajtó cégnek, ha nem rendezem a 6 havi tartozásom.
Mit tudok tenni? Elváltan, 2 kiskorú gyerekkel másra költeném a pénzem...
A válaszleveleimben csak 1 hónapra ismertem el a tartozásom és már a rendkívüli felmondással is próbálkoztam, arra hivatkozva, hogy korlátozták a szolgáltatáshoz való hozzáférésemet, pedig az ÁSZF-ben az szerepel, hogy a szolgáltató egy naptári évben 99%-ban biztosítja a hozzáférést a szolgáltatásához. De ezt sem fogadták el, mondván, hogy ehhez joguk van, mert nem rendeztem a tartozásom. De erre vonatkozólag nem rendelkezik az ÁSZF. Szóval nekik joguk van korlátozni a szolgáltatást, amit nem kívánok igénybe venni, nekem pedig csak kötelességem van, fizetni 6 havi tagdíjat...
Előre is köszönöm a segítséget.

Vadsuhanc # 2017.03.29. 16:19

Tisztelt Fórumozók!

Egy szerződés felmondásának közjegyzői okiratban foglalt felmondásával kapcsolatosan a Pp. 1952. évi III. törvény 128. § A perindítás hatályai a keresetnek, illetőleg a viszontkeresetnek (147. §) az ellenféllel való közlésével állanak be.- pontosan mit jelent ?