a szomszédok és a kert


Bea1 # 2017.03.12. 13:36

A szomszédot továbbra sem kötelezi semmi, hogy levágjon a tuja magasságából, hacsak nem veszélyeztet emberéletet vagy vagyontárgyat.

Bea1 # 2017.03.12. 15:15

Per esetén ezekből lehet-e bármit bizonyítani?
Nem.
Ezzel sem árt azért tisztába lenni.

Bea1 # 2017.03.12. 15:16

"Kötelezni fogja a jog, mivel
zavarja birtoklásban a szomszédot!"

Örök-panorámás a telke?

Szomorú örökös # 2017.03.13. 05:29

1950-Imre

kérdésem, hogy amennyiben az átlogo részeket levágatok valakivel, kérek számlát, kérhetem e jogosan, hogy kifizesse?

Vajon milyen alapon fizettetnéd ki vele, amikor ezt korábban megbeszéltétek?

Megbeszéltük szóban, hogy ő gondozza a saját oldalát és a tetejét, én meg azt ami felém esik.

Csináltasd meg valakivel és akkor rend lesz. Lehet ez akár jelzés is lehet feléje, hogy talán ideje lenne kicsit lejjebb vágni a tujákat. Vagy ha egy kicsit korrektebb, akkor inkább élősövényt fog helyette oda telepíteni, az nem nő olyan magasra, viszont ugyanazt a célt eléri vele. De ha eszed van, többet nem járulsz hozzá anyagilag nála semmihez.

Bea1 # 2017.03.13. 08:18

Ezt 2,5 méternél kellett volna hivatalosan indítani.

Én nem kötekedni akarok, és olvasni is tudok, de gondolkozzatok más szemszögből is:

Van 60 király tujám, hazaérve látom, hogy valaki levágta mind a hatvanat 2,5 nél.

Én azonnal hívnám a rendörséget.

Falopást és rongálást illetve magánlaksértést állapítanak meg.

A falopást most súlyosbították, évek, hivatalosan minden kivágott fa

1 centimétere

2000 forint

büntetési tétel,

és ez csak a hivatalos része, birtkvédelmet kérnék a szomszédtól, majd nem vagyoni kár térítését.

Nézzünk kicsit szélsőségesebb esetet:

Árulja a házát, meg van hirdetve, érdeklődnek utánna, de amikor meglátják a csonkolást, erre hivatkozva visszalép a vevő...

Tértivevényes ajánlott s.k. levélben fel kell szólítani a tulajt írásban, 15 napos határidővel az ingatlant veszélyeztető tuják biztonságossá történő visszavágására, és ha semmi, utánna birtokvédelem.

Nem nyúlhat át jogosan a kerítésen, és nem vághatja ki jogszerűen a szomszéd fáit, ha ő ehhez nem járul hozzá, szerintem ez az alaptétel ebben az esetben, mindent ezt figyelembevéve kell csinálni, hamár jó volt évekig így, az a 2-3-4 hónap se számít, gondolom.

Évi1982 # 2019.07.24. 12:07

Tisztelt Szakértő,
Szomszéd telken a ház a telekhatárra épült, majd ezt követően palakerítés és egy másik épület a telek végéig. A palakerítés kb 4 m hosszú 2,5 m magas kb. A szomszéd ház bejárata magasabban van így átlát a palakerítés fölött és a könyhaablakon folyamatosan figyel minket a palakerítés fölött továbbá zaklat minket, hogy 4 mre semmit sem ültethetünk a házától, természetesen ültethetünk azt már tudjuk.A palakerítés elé virágokat ültettünk, hogy ne legyen olyan ronda de attól még sajnos átlát a vénasszony.Kérdésem az lenne, hogy a palakerítés hosszában a pala magassága fölé a saját kertemben 1 mre a telekhatártól húzatok e valamit? (pl.: három oszlop közé OSB lapot úgy kb 5 méter magasságig, mert akkor már nem lát át).Fényképezget mikor locsolunk ("ha-ha most megfogtam, hogy áztatja a házam") A virágok tövét locsoljuk ami nem is a háza mellett van, hanem a pala előtt.... Várom segítségüket, hogy ilyen esetben mit tehetünk? A legzavaróbb, hogy kukkol és zaklat minket, már fel is jelentett. Köszönöm!

efi99 # 2019.07.24. 14:47

Miért ne építhetnél? Ha ház(fal) lenne ott, vagy fa, az se lenne alacsonyabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 17:30

Ez nem ilyen egyszerű. A helyi építési szabályzat tartalmazhat előírásokat a kerítésre, így például a megengedett legnagyobb magasságára, az előírt legkisebb átláthatóságára, de akár az anyagára is.

drbjozsef # 2019.07.24. 19:15

De nem a kerítésre akar.
Beljebb. Ott az építménymagasságba simán belefér 5 méter. Bár esetleg engedélyköteles lehet...

Évi1982 # 2019.07.25. 07:21

Én úgy tudom, hogy ha nem épületet építek, akkor nem kell rá építési engedély. Ez egy zártszelvény lábakon és keretre rögzített Obiban vásárolt fa kerítéselem, vagy trapézlemez lesz.Természetesen tudom, hogy a kerítést nem magasíthatom meg, de nem is oda akarom hanem a saját telkemre.Továbbá, szeretnék majd felszerelni kamerákat is ami felveszi,ha odaáll fényképezgetni a telkemen, és fel szeretném jelenteni birtokháborításért. Körberedőnyözte a házát, mind le van húzva csak azon az ablakon van felhúzva amelyik az én udvaromat látja, onnan figyel folyamatosan és fényképezget, ha kimegyünk az udvarunkra egyből kijön és nézi hogy locsolunk -e , mert úgy gondolja, hogy az ő haza attól össze fog dőlni. Anyukám múltkor egy edényt elmosott az udvaron a csapnál és azért kiabálta meg, hogy mossa a terasz előtt (a csak kb. 5-6 méterre van a háza falától).

Évi1982 # 2019.07.25. 07:32

Nyílván ha felhúzom a "paravánt" a kamera nem fog átlátni hozzá, és ő sem tud majd bekukkolni, és befényképezni annélkül, hogy a küldő kerítés között bebújna, az viszont már a saját kertem és azt fogja venni a kamera. Engem nem érdekel az utcán ki mit csinál illetve a szomszédban de az én nyugalmamat , birtokomat ne háborgassa. Ki szeretnék ülni a teraszomra meginni egy kávét annélkül,hogy valaki átkiabáljon, hogy milyen "dzsumbuj" van az udvaron.... ( jelzem válogatott nemes fák és angol-francia-német-nemes magyar rózsák )

drbjozsef # 2019.07.25. 09:09

Évi1982,

Kamera csak saját területet "láthat". Se más magántulajdonát, se közterületet.

Egyébként :

Nem kell építési engedély a nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot (pl. egy szerszámoskamra a fenti paramétereken belül nem engedélyköteles).
Nem kell építési engedély önálló reklámtartó építmény építése vagy bárminemű átalakítása, ha nem magasabb 4,5 m-nél (beépítésre szánt területen) illetve 9,0 m-nél (beépítésre nem szánt területen).

(Ez 2015-ös szabály, nem tudom azóta mi módosult.)