gépjármű adásvételi szerződés


wers # 2018.03.25. 17:30

Nem. Ha a fő tevékenységük a kereskedés.

usesoli # 2018.05.18. 19:13

Tisztelt Szakértő!
Közlekedési ügyben lenne kérdésem.Jó ismerősöm M5 autópályán februárban balesetet szenvedett. Autója megcsúszott a jeges úton, bukfencezett, árokban kötött ki.Casco nem volt, a kötelező biz. erre nem terjed ki. A kiérkező rendőr megállapitotta, hogy nem volt hibás. Hova tud fordulni kártéritésért?
Köszönettel. B. Mária


Tisztelt Szakért?!
Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, ha valaki kerékpárral vezet ittasan, a megengedett értékeket meghaladó (0,25 és 0,5) esetén, d

Gabben30 # 2018.06.27. 12:05

Üdv a jelen levőknek...

Tulajdonomba levő autómat édesapam megvette..
A nevén sajnos kezesség vállalása miatt nem lehet semmi, bele ment kezességbe, hogy masik gyermekét segítse... viszont azt nem tudja fizetni, igy vonják a nyugdíjábol..

Nekem jobb lenne ha nevemen nem lenne autó, mert másik vásárlásakor kedvezőbb kötelező biztositást tudnék kötni..

Kerdezni szeretném hogy ha én vagyok a tulajdonos és édesapám lenne az üzembentartó, akkor is veszélybe van az autó? Elviheti barki is??
Köszönöm

drbjozsef # 2018.06.27. 12:44

Kerdezni szeretném hogy ha én vagyok a tulajdonos és édesapám lenne az üzembentartó, akkor is veszélybe van az autó? Elviheti barki is??

Persze. Feltörik, és ellopják, mindegy ki a tulajdonos.

Ha úgy érted, hogy jogszerűen akkor is igen : például ha ellened indítanak végrehajtást.

Ha pedig úgy érted, hogy édesapád tartozásai és végrehajtása miatt, akkor nem : amíg Te vagy a tulajdonos, és ő csak üzembentartó, addig nem foglalhatják le, nem kerülhet be a végrehajtásba. Ő csak használó.

Gabben30 # 2018.06.27. 12:53

Nagyon szépen köszönöm a válaszod! A legutolsóra voltam kiváncsi, picit értetlenül raktam fel a kerdést...
Édesapám nevén nem lehet semmi, mert elvinné a bank, sajnos jó szándék, bizalom csapdájába esett saját csaladtag miatt..
Szoval nem lehet a nevén semmi sajnos...
Én árultam az automat, neki tetszett, kifizette, és megbeszéltük hogy minden maradhat így, maximum egy kölcsönbeadasi szerződést irunk...

Csak most hogy megvan a kiszemelt utód, kalkuláltam egy kötelezőt, és mivel a nevemen van apum autója, ezert a bonusz fokozatom a 2. Autón nulla!! Igy eléggé magas lenne a biztosításom...

És arra voltam kiváncsi csak, hogy ha csinálunk egy üzembentartói szerződést, maradnék én a tulajdonos, apum az üzembentartó, ebben az esetben apámnak ven-e mitöl félnie...

Ráteheti-e a bank vagy behajtó cég a kezét....

drbjozsef # 2018.06.27. 19:18

Nem. Nem teheti.

lorincza # 2018.07.03. 06:13

Üdvözletem mindenkinek! Sajnos hosszú lesz a történetem, de teljesen tanácstalan vagyok! A fiam áprilisban eladta az autóját, aminek én vagyok az üzembentartója. Egy „fiatalember” vette meg, akinek a szeme sem áll jól (egy csomó pénzt lealkudott a vételárból stb.) a húga nevére. Én töltöttem ki az adásvételi szerződést, szépen szabályosan, két tanúval letanúztatva. Nagy bánatomban, hogy a fiam ilyen rossz vásárt csinált, azt nem vettem észre sajnos a hölgy személyi igazolványában, hogy a még nincs 18 éves (bár min. 25-nek nézett ki).
Az adásvétel után egy hét múlva a fiatalember elkezdett írogatni a fiamnak messengeren, hogy milyen ócska autót adott el neki, adja vissza a pénzt, őneki nem kell..., ott áll a szerelőnél, nem indul, ócskavas stb.
Közben a fiam elment az Okmányirodába, ahol nagy döbbenetére nem vették be az adásvételi szerződést, mivel a hölgy még nincs 18 és szülő beleegyezés is kellett volna.... Levélváltás következett, hogy kell a szülők beleegyezése, erre azt válaszolta, hogy ő annak a nevére vesz autót, akinek akar stb. Aztán jó sokáig nem jelentkezett, viszont jött 2 db rendőrségi bírság (2x30.000,-Ft-ról) az én nevemre, mivel én vagyok az üzembentartó.
Berohantunk a rendőrségre, mitévők legyünk. Ott a nyomozó annyit mondott a fiamnak, hogy fellebbezzük meg a bírságokat, az okmányirodának adjuk föl az adásvételit postán, tértivevénnyel, a biztosítónak is küldjük el a kötelező miatt. Ez egy formai hibás szerződés, végül is az adásvétel megtörtént a vevő dolga és érdeke, hogy utánajárjon a dolgoknak...
Fellebbezés megtörtént a rendőrségnél, határozatokat visszavonták, pénzt visszautalják; viszont a kormányhivatal elutasította a kérelmünket, hogy a tulajdonjog változást bejegyezze, a két törvényes képviselő aláírásának hiányára hivatkozva. Biztosító szintén hiánypótlást kért.
Újabb egyeztetés a fiatalemberrel, ismét az ígéret, hogy eljön és rendezzük a papírokat, most már az ő nevére lesz kiállítva az adásvételi. A céges jogászunk össze is állított egy olyan adásvételi szerződést, amiben feketén-fehéren le van írva, hogy április óta náluk az autó, a papírok, ők használják stb. Persze azóta már újabb verzióval állt elő, hogy majd valami ismerős cége lesz a vevő stb. Erre a fiam mondta, hogy ne variáljon már, akkor még neki állt feljebb, hogy nehogymár a mi mondjuk meg neki, hogy kinek a nevére lesz az adásvételi .... Persze a megbeszélt időben nem jött, fiam írt neki, arra azt válaszolta, hogy egy őz összetörte az autót....
Június 14-én lejárt az autó műszakija, közben a KGFB-re is megjött a jövő évi 28.000,-Ft-os csekk, amit be kellene fizetni rövid időn belül. Kaptam egy olyan tippet, hogy ne fizessem be a KGFB-t, így az Okmányiroda hivatalból kivonja a forgalomból az autót. Ugyan a Biztosító fedezetlenségi díjat számol, de mivel mi biztosan nem szeretnénk újból üzembe helyezni, ezt sem kell kifizetni.
Tanácsot szeretnék kérni, hova forduljunk, mit lehet ilyenkor csinálni? Az, hogy felvegyük a vevővel a kapcsolatot nem opció, mivel eddig is csak ígérgetettek,nem értünk el velük semmit. Köszönöm a segítséget, üdv.

nonolet # 2018.07.03. 07:06

Az üzembentartóit mi francért nem szüntettétek meg az eladás előtt?

Azzal mi lesz?!!!!

wers # 2018.07.03. 08:31

A tulajdonjog változással megszűnik az üzembentartói jog is.

Én nem várnám meg, hogy hivatalból kerüljön kivonásra. Az többnyire büntivel is jár. A tulajdonos is kérheti.

lorincza # 2018.07.03. 08:39

A fiam tulajdonjoga sajnos hivatalosan nem szűnt meg, mivel kiskorú a "vevő". Hiába van aláírt, letanúzott szerződés a kezünkben és ők ki is fizették a vételárat. A hölgyike azonban a szerződés aláírásakor nem volt 18 éves, még csak novemberben tölti be. Mivel sehogy sem tudjuk rávenni őket, hogy a szülőkkel megjelenjenek és azok is aláírják az adásvételit, így az semmisnek számít. Az okmányiroda nem tudja átírni. Semmilyen okmány nincs a kezünkben, forgalmi, törzskönyv náluk van, így szerintem nem tudjuk kivonatni sem a forgalomból.

Dr.Attika # 2018.07.04. 05:44

Az okmányiroda nem állapíthatja meg, hogy azért érvénytelen a szerződés, mert azt kiskorú kötötte. A kk. is köthet önállóan szerződést, ha az ellenérték a munkajövedelméből származik. Ptk.2:12.§ (2) bek. d) pont. Az okmányirodának be kell jegyeznie a kk. tulajdonjogát. Nem vizsgálhatja, hogy az érvényes vagy sem.

wers # 2018.07.04. 09:01

Szerintem itt az a gond, hogy ebben az eljárásban a kiskorú nem képviselheti magát csak a törvényes képviselővel. A tulajdonjogát nem hiszem, hogy vitatják a polgári jog alapján. Viszont nem csak tulajdonjoga keletkezett, hanem kötelezettségei is. Talán van is olyan biztosító, aki kiskorúval nem köt kgfb-t, vagy igen horror áron.

A kérdező viszont azt sejteti, hogy nem a kiskorú jövedelméből jövedelméből vették a kocsit. De azt tényleg nem vizsgálja az okmányiroda.

Dr.Attika # 2018.07.04. 14:22

Wers!
Azt a jogszabályi helyet olvasd el amit írtam. Ennyi. Az okmányirodának be kellett volna jegyeznie - deklarálnia- a tulajdonjog változást. Azon az alapon, hogy a vevő kk. nem tagadhatta volna meg a bejegyzést. Ha a vevő törvényes képviselője vitatná a szerződés érvényességét, akkor azt tegye meg bírói úton. Sajnos a joghoz nem értő "Gizikék" ülnek az okmányirodai ablakoknál, így ilyen problémák ezreivel küzdenek a polgárok.

lorincza # 2018.07.05. 07:28

Dr. Attika,

Az aláírt szerződést először valóban az Okmányirodai ügyfélszolgálatnál próbáltuk leadni és elhajtott az ügyintéző.

Utána elküldtük ajánlott, tértivevényes levélben is nekik és egy dr. X.Y ügyintéző által megküldött határozatot kaptunk, amiben egy csomó jogszabályra hivatkozva elutasították a kérelmünket. Ezt a határozatot 15 napon belül meg lehetett volna fellebbezni, ha akkor tudtam volna, amit Ön írt most, akkor megfellebbeztük volna.
Egyébként a hét elején dr. X.Y.-t az okmányirodában felhívtam és szó szerint elsírtam a bajomat neki és ő tanácsolta - nem hivatalosan persze-, hogy ne fizessem ki a KGFB-t. Egy hónap múlva hívjam fel őt, hogy látja-e már a rendszerben a "jelzést" hogy nem lett befizetve a díj, ők hivatalból ki fogják vonni a forgalomból majd.

Új fejlemény, hogy tegnap messengeren jelentkezett a fiamnál a "vevő", hogy jövő héten kedden eljön és az ő nevére megírjuk a szerződést. Erre nagyon kíváncsi vagyok, eddig csak ígérgetés volt mindig.

Dr.Attika # 2018.07.05. 07:55

Hibát hibára halmoznak. Van a környékükön ügyvéd? Ha igen, akkor keressenek fel egyet a problémával.

lorincza # 2018.07.05. 08:57

Megvárjuk a jövő keddet, hátha sikerül elintézni normálisan a vevővel. Ha nem, akkor keresünk egy ügyvédet. A kötelezőt Ön szerint fizessem be? Köszönöm

wers # 2018.07.05. 12:46

A kk. is köthet önállóan szerződést, ha az ellenérték a munkajövedelméből származik. Ptk.2:12.§ (2) bek. d) pont. Az okmányirodának be kell jegyeznie a kk. tulajdonjogát.

Honnan veszed, hogy saját jövedelemből vette?

Csak tulajdonjogot nem lehet bejegyezni, csak törzskövet nem lehet kiadni. A tulajdon jog megszerzését senki sem vitatja, de azt a szerződéssel igazolni tudja.

d) köthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez;

Egy használ gépjármű kizárólag előnyt jelent? Honnan tudja megítélni, hogy milyen állapotban, mennyit ér az autó?
Karban kell tartani, szervizeltetni, adót fizetni, kötelező biztosítást kötni és rendszeresen fizetni? Hát ez nagy előny lehet egy 14 éves gyereknek.

gylab # 2018.07.06. 16:19

Nem tanácsot adok, csak a saját történetem: saját gk, vevőnek eladva. Okmányirodában leadva a szerződés időben. Adásvételi másolat a biztosítónak, mire megszüntették a szerződést. Következő körben levél a biztosítótól, hogy mégsem tudják megszüntetni a szerződést, reaktiválták, mert a központi gépjárműnyilvántartás szerint a nevemen van (nyilván nem íratták át...). Hosszú meccs, biztosításfelügyelet, kb. egy évig húzodott, mire sikerült rávenni a biztosítót a lezárásra a szerződés dátumától.

Kivonás két okból sem megy:
1, Nem az enyém, és ezt be is jelentettem az okmányirodában, amikor leadtam a szerződést.
2, A kivonáshoz bontási igazolás kell egy arra felkent bontótól, hogy ártalmatlanította.

Bónusz: az Önkormányzat évekig vonatta a fizetésemből (mivel nem voltam hajlandó befizetni) a gépjármű adót, ugyanis a törvény betűje szerint annak alanya a Központi Gépjárműnyilvántartó szerinti üzembentartó, annak hiányában tulajdonos.

Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy sok esetben nem a tulajdonjog számít, hanem a bejegyzett üzembentartó/tulaj. Amúgy ez igaz az autópálya pótdíjra is, azt is a bejegyzett fizeti, nem a valódi.

wers # 2018.07.06. 16:53

gylab, valamit biztos kihagysz a történetedből. Ha érvényes, megfelelő szerződést kötöttél és adtál be az okmányirodába, akkor ez nem így van.

eagbus # 2018.07.07. 18:44

Vásároltam egy használt kerékpárt magánszemélytől.

Kézzel írott, de részletes adásvételit készítettünk 2 tanu, vázszám, dátum, összeg minden.
Úgy alakult, hogy egy speciális meghibásodás miatt vissza kellett küldenem kerékpárt a gyártóhoz javításra.

A gyártó kérte az első tulajdonos nevét, azonosítás céljából, ha ennek nem tudok eleget tenni, akkor átadják a rendőrségnek (német) a kerékpárt.

Nem tudtam megadni az első tulajdonost, csak azt, akitől vettem. Ezután a gyártóval minden érdemi kapcsolat megszakadt, nem reagálnak az emailekre, lassan egy hónapja, fogalmam sincs, hogy mi van a kerékpárommal, hol van egyáltalán.
Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan tudom visszaszerezni a kerékpáromat, vagy valamilyen kártalanítást kérni?

Köszönöm előre is a választ!

nonolet # 2018.07.08. 00:12

Ordítsd le a gyártó fejét... ehhez nincs joga.

SEMMI köze hozzá, hogy miként került hozzád!!!!

Dr.Attika # 2018.07.08. 05:03

Tisztelt "eagbus"!
Keverni tetszik a termékfelelősséget a jótállási felelősséggel. A gyártóhoz csak termékfelelősség miatt fordulhat. Jótállási igényét csak az eladónál érvényesítheti.

drbjozsef # 2018.07.08. 06:11

Nem hinném, hogy a termékfelelősséggel keveri.
Felsőkategóriás bringáknál szokásos, hogy örökgarancia jár a vázhoz, amit a gyártó javít vagy cserél, ha szükséges, de gyakran kikötés, hogy csak regisztrációhoz jár, amit vásárláskor az első vásárló megtesz, de utána elfelejtik.

Ha a gyártó ilyesmit írt (a pontos indokot nem tudjuk), akkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy lopott volt, esetleg a mostani eladó se tudott róla. Jóhiszemű szerzőként vissza is kaphatná akár, bár nem ismerem a német jogszabályokat.

eagbus,

első körben nincs jobb, mint írni egy tértivevényes levelet a gyártónak, ahova küldted, hogy 15 napon belül adják vissza a kerékpárt, tekintve az eltelt több mint 30 napra természetesen megjavítva, annak jogszerű tulajdonosa vagy, küldd el az adásvételid másolatát, jelezd, hogy nincs közöd az első vásárlóhoz.

A válaszukból kiderül merre lehet tovább lépni. Ha ez egy német gyártó, tartok tőle, ott kellene pert indítanod ellenük, ha nem adják vissza.

eagbus # 2018.07.08. 07:07

Nem garanciális ügyről van szó, hanem szervízről, amiért fizetek a gyártónak, előre megbeszélt, és elfogadott kondíciók szerint. Ez bevett szokás ennél a gyártónál. Gondolom, hogy lefoglalás esetén a német rendőrség legalább valamilyen formában tájékoztatna, hogy mi a helyzet.

Georg76 # 2018.09.16. 16:48

Szep napot mindenkinek.Olyam problemaval kapcsolatban szeretnek tanacsot kerni.Az autot eladtam de mikor a vevo hazavitt az ulesen maradt az adasveteli.A biztositot hivtam azt javasoltak varjak hatha postan elkudik.Ez sajna nem tortent meg Kihez fordulhatok segitsegert.okmany iroda elkuldott vittem nyilatkozatot tanukkal hogy az auto eladva.de nem fogadjak el se a biztosito,nem eleg hogy igy jart az ember de hogy nincs ebbol kiut nem tudom elhinni.Ha valaki tud tanacsot adni azt megkoszonnem.Tovabbi szep napot