Egyesület megszűntetése


ezsuzsa # 2019.04.05. 10:39

Tanácsot szeretnék kérni egy már nem létező egyesület megszüntetésének módjáról. Egy éve elndítottam a végelszámolási eljárást (az egyesület volt vezetője vagyok, végelszámolónak kijelölve). A 40 nap kihirdetés alatt kiderült, hogy van némi adóssága az egyesületnek, így a dolog átment felszámolásba. De... A felszámoláshoz a (nem létező) egyesületnek jogi képviselet kellene, és nekem, mint végelszámolónak eljárási díjat fizetni, amit anyagilag nem tudok megoldani. Kértem a Törvényszéktől felmentésem a végelszámolói tisztség alól, és kértem, hogy jelöljenek ki hivatalból másik végelszámolót (felszámolót). Most ők kérik, hogy harminc napon belül a (nem létező)egyesület jelöljön ki másik végelszámolót. Már csak én vagyok. Klónozom magam? Félre a viccel, már fogalmam sincs, mit kellene tenni.Szeretném végre hivatalosan megszüntetni azt, ami nics. Kérem, segítsen valaki, mert nem tudok kimászni az ördögi körből!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 11:27

Kérd meg az ügyészt, indítson pert.

ObudaFan # 2019.04.05. 12:12

A per után is végig kell vinni a végelszámolást.
Esetleg az egyszerűsített törléssel lehet próbálkozni, ha a feltételek fennállnak.

ezsuzsa # 2019.04.09. 13:40

Köszönöm a válaszokat! Nem lettem okosabb, de talán az ügyészséggel megpróbálkozom. Az egyszerűsített törlésnek nincsenek meg a feltételei, így az nem jöhet számításba.

KobakAladar # 2020.12.30. 23:15

Kedves Fórumtagok!

Szeretnénk megszüntetni az egyesületünket. Az egyesület vezetője már nem él, így a szükséges, törvényileg előírt létszámot nem érjük el. Az egyesületnek van egy bankszámlája, melyhez egyedül az elnök fért hozzá. Pénzmozgás nem volt, mivel a megalapítás után röviddel bekövetkezett az elnök halála.
A létszám 10 alá esett, az ügyészség ilyenkor hivatalból el tud járni? Az egyesület tagjai szétszóródtak, az alapítást követően még első taggyűlés sem volt, így nincs semmilyen döntés, jegyzőkönyv stb. Egyedül egy számla lett nyitva a jövőbeli pénzügyek intézéséhez.
Nincs tevékenység, eredmény, a létszám lecsökkent, nincsen tartozás, alkalmazott, számlák, stb. Mit lehet ilyenkor tenni?

üdv,
Kobak

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 08:30

Ne várd meg, amíg az ügyészség hivatalból észleli, hogy nem működik az egyesület - hogy észlelné -, hanem jelentsd be.

gerbera317 # 2020.12.31. 10:15

Engem idéztek már be ilyen ügyben az ügyészségre. Hivatalból észlelték, hogy már régóta nem működik az egyesület, és azt a néhány tagot - köztük engem is -, akiknek a személyazonossága megállapítható volt, beidézték. Ott az ügyész elmagyarázta, hogy semmi extra, egyszerűen csak szükség van a meghallgatásunkra ahhoz, hogy meg tudja szüntetni az egyesületet. És így is lett.
Persze, ettől még tényleg nem biztos, hogy meg kellene várni, míg az ügyész észleli a passzivitást.

ObudaFan # 2020.12.31. 11:18

Önmagában a 10 fő alatti létszám akkor vezet az egyesület megszűnéséhez, ha 6 hónapon túl áll fenn ez az állapot.