Végrehajtás, felszámolás vagy feljelentés?


James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2016.07.01. 14:28

Azután a számomra elképesztő paradoxon után, hogy nekem, a jogok nélküli magánembernek kell az adós után nyomozni az erre feljogosított végrehajtó helyett, a legrosszabbakat feltételeztem. :)

A kezdeti költség valóban annyinak tűnik, amit írtál. De nem találom a szünetelés/újraindítás költségét, amennyiben az általam foganatosított nyomozati cselekmények eredményt mutatnának fel. :)

Ha már járatos vagy végrehajtási ügyekben: mit jelent az, amikor a cégközlönyben X.Y közjegyző megszünteti a végrehajtást? Fizetett? Vagy a behajthatatlannak minősítés is így jelenik meg? Van vagy 10 ilyen bejegyzés a cégközlönyben, van, amelyik 2-3 év után szüntet meg, de van olyan is, ahol az ügyszámban 2005 szerepel.

gerbera317 # 2016.07.01. 13:30

esélyem van rá, hogy a 450 ezer forint mellé bukok még egyszer annyit.

LOL, 450 ezres követelésnél (ha tényleg csak ennyi), behajthatatlanság esetén kb. 35 ezer Ft a max. bukható vh-költség. Hol beszélték tele a fejedet ennyi marhasággal?

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2016.07.01. 12:13

Hát te akkor vagy nagyon kis helyen élsz, vagy nagyon jó memóriád van. Én nem szoktam rendszeresen találkozni a város mind a 200 ezer lakójával. Persze odamehetnék leskelődni a cég irodája vagy az ügyvezető bejelentett lakása elé, de azt már tudom, hogy egyik sem valós adat.

És nem köpködöm a végrehajtási intézményeket, hanem, mint ahogy te is mondtad, 40% esélyem van rá, hogy a 450 ezer forint mellé bukok még egyszer annyit. Szerintem ezek után ésszerű, hogy meggondolom, hogy belevágjak-e egyáltalán.

Sajnálom, ha végrehajtó vagy és ez a te bevételedet csökkenti.

gerbera317 # 2016.07.01. 12:05

Hatvan százaléknak így is bejön. Azt pedig törvény mondja ki, hogy ha egy követelés behajthatatlan, akkor a végrehajtásnak szünetelnie kell, és három paragrafussal odébb mondja ki ugyanez a törvény, mikor folytatható egy ilyen módon szüneteltetett végrehajtás. És bizony, a végrehajtást kérő aktivitása kell hozzá, mert szünetelő ügyben a végrehajtó éppen nem foganatosíthat eljárási cselekményeket, így nyilvántartás-lekérdezéseket sem.
Ellenben - hiába is tagadod - a magánszemély vh-kérő csak a legritkább esetben nem ismeri a magánszemély adósát (még ha egyéni cég is). Azt rendszeresen szokta látni az új nőjével, az új autójában, ismeri az életvitelét, és ezeket mind-mind közölni szokta a végrhajtóval. Ha te nem így vagy az adósoddal, akkor te vagy a ritka kivétel, és így jártál, de ez nem jogosít fel téged arra, hogy köpködj a bírósági végrehajtási intézményéré, pláne úgy, hogy még csak meg sem próbáltál vh-kérővé válni.
Úgyhogy hátrébb azokkal az agarakkal, és javaslom, itt addig föl ne szólalj újból, amíg tényleges végrehajtást kérőként meg nem tapasztaltad a végrehajtás hatékonyságát vagy hiányosságait!

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2016.07.01. 11:47

"És bármi egyébre is (pl. követelés, időközbeni öröklés) fel lehet hívni a végrehajtó figyelmét."

Pontosan erről beszélek. Nem az anyám tartozik nekem, akiről mindent tudok, hanem egy vadidegen ember, akinek az adataihoz nem férek hozzá. Miért az én dolgom felderíteni a változásokat az életében ahelyett, hogy a végrehajtó automatikusan értesítéseket kapna a megfelelő adatbázisokból, amikor ingatlant/autót vesz?

Én azt olvastam, hogy a végrehajtó egyszer megnézi a nyilvántartásokat, és ha nincs vagyon, felfüggeszti az eljárást amíg ÉN nem hívom fel a figyelmét változásra. Ez így értelmetlen, kár is elkezdeni.

gerbera317 # 2016.07.01. 11:03

nekem úgy tűnik, hogy a végrehajtó csak a pénzt teszi el

Jópofa! Ez azért van így, mert itt csak azok köpködnek a végrehajtóra, akiknek a követelése behajthatatlan. Az elégedett 60 százalék viszont nem jár ide ujjongani. Vágod?

a végrehajtható vagyon felderítésével nem sokat törődik

Ezt is csak a pórul jártak állítják. Tévedés, hogy a végrehajtó meg tud élni csak az előlegekből! A végrehajtó minden egyes ügyben intézkedik az alábbiak felderítése iránt: bankszámla, jövedelem, üzletrész, gépjármű, ingatlan. A helyszíni ingófelderítés ritkán jár sikerrel, de ha a vh-kérő részt vesz az eljárásban, akkor akár ott is történhetnek dolgok. És bármi egyébre is (pl. követelés, időközbeni öröklés) fel lehet hívni a végrehajtó figyelmét. Meg lehet fingatni a vagyontalan adóst is, csak ahhoz ott is kell lenni személyesen az eljárásnál, nem pedig a háttérből köpködni.

James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2016.07.01. 10:44

Azért a feljelentésen gondolkozom. Addig is, amíg a rendőrségre jár, nem ér rá mást átverni. Meg legalább neki is fájjon valami. Sérti az igazságérzetemet, hogy büntetlenül meg lehet úszni ilyesmit.

A végrehajtásról olvasgattam itt, de nekem úgy tűnik, hogy a végrehajtó csak a pénzt teszi el, de a végrehajtható vagyon felderítésével nem sokat törődik. Én meg honnan tudjam, hogy mije van? Nem férek hozzá az adatokhoz.

Dr.Attika # 2016.07.01. 09:16
James Bond 007 (törölt felhasználó) # 2016.07.01. 08:54

Van egy 450 ezer forintos tartozása egy egyszemélyes kft-nek felém. A fizetési meghagyás jogerőre emelkedett. Mivel a cég már egy évtizede működik így és egy csomó végrehajtás indult ellene, feltételezhető, hogy az esetleges maradék vagyon jól el van dugva vagy már nem is létezik.

A magas illetékek és munkadíjak miatt eléggé tanácstalan vagyok, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekből melyiket válasszam:

  1. Közjegyzőnél végrehajtás kezdeményezése. Elindítani nem túl drága, de utána meg kell előlegezni a végrehajtói költségeket és eléggé elszaladhat a dolog.
  2. Felszámolás. Drága elindítani, de ha jól értem, utána már nincs túl sok extra költség.
  3. Feljelentés polgári jogi igény érvényesítésével. Ez ugyan ingyen van, de a jogerős bírósági ítéletet megint csak végrehajtásra kell majd adni.
  4. Hagyni a fenébe az egészet és leírni a veszteséget.

Kérdéseim:

  1. a leírtak alapján melyik a legjobb út (vagy utak)?
  2. van-e valamilyen lehetőségem, hogy tájékozódjak a cég és tulajdonosa vagyoni helyzetéről, mielőtt feleslegesen kifizetek egy csomó pénzt végrehajtásra?