áfás számlára vásárolt dolog mindig cégvagyon?


ObudaFan # 2006.05.03. 19:36

Ha a cég költségként leírta, meg az ÁFA-t visszaigényelte, akkor igen. Viszont a korábbi cégtulajdonos, ha egyben vezető tisztségviselő is volt , ezzel akkor is vigyázzon, ha már nem cégtulajdonos.

wertun # 2006.05.03. 19:30

Köszönöm ObudaFan. Ugyanígy adóbírságot lehet kapni, ha ha ugyan a cég pénzéből számlára vették a dolgokat, de teljes mértékben magáncélra használták, illetve a felhasználásból következik, hogy sosem használta a cég?

ObudaFan # 2006.05.02. 21:04

Persze, csak ebben az esetben a cég rendes adóbírságnak néz elébe. Azért a számla vélelmet felállít, tehát annak kell bizonyítania, hogy nem a cég pénzéből történt a vásárlás, aki ezt állítja.

wertun # 2006.05.02. 12:31

Furcsa kérdésben kérném a tanácsotokat. Adva van egy ingatlan, melynek egyik része lakás, másik része irodának lett átalakítva. A tulajdonos élettársától elvált, s vagyonközösséget megosztó szerződésben a tulajdonosé maradt a ház, míg a közös cégek az élettársé lettek. A felek az ingóságokról nem rendelkeztek. Utólag az élettárs követeli az ingatlanban lévő beszerelt légkondikat, mivel azt céges számlára vették, illetve az ingóságok jórészét nagyértékű hűtőgép stb. is. Számít e ilyen esetben az, hogy nem a cég, vagy nem teljesen a cég pénzéből vették a dolgokat, azonban számlát a cégre kérték? Ugyanez van a többi értékes ingóságra is.