Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás

bankok inkasszó?

Pöttyi # e-mail 2010.02.14. 20:28

Olyan kérdésem lenne, hogy anyósomék elmentek kezesnek egyik családtagjuknak, akik nem fizetnek és félő hogy inkasszó alá vonják közös számlájukat.
A kezes csak apósom és az ő nevén van a számlájuk, anyósom pedig meghatalmazással él a számla felett. A kérdésem az lenne, ha anyósom nevére nyitnak számlát és apósom nyugdíja is erre a számlára megy akkor ezt a számlát le inkasszózhatják?

edica # e-mail 2010.02.05. 15:54

Kedves KBS!
Köszönöm a választ igazából én is így sejtem ,hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan.Kí­váncsi voltam tud-e valaki valamit,hogy mi lesz március után amikor végképp le akarják zárni ezt a terméket.Nem tudom,hogy hallgassak az ügyintézőre és legyek hátralékos vagy fizessem a részletet és „majd meglátjuk“ alapon kivárok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.02.05. 10:37

Nem ismerjük a részletes feltételeket (neked kellene ismerned), de valósínűnek tartom, hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan a szerződést, ha nem szeged meg a kötelezettségeidet.

kbs

edica # e-mail 2010.02.05. 10:29

Tisztelt Fórumozók!
C-hitellel kapcsolatban szeretnék segítséget,tá­jékoztatást kérni!
Kb.6 éve vettem fel az OTP Banknál C-hitelt(250000ft),a havi törlesztőt mindig befizettem rendesen(15000ft/­hó),de sajna nem állok jól anyagilag,így rendszeresen vissza is vettem az összeg felét,mert a többit kamatként levonták.Magyarul ugyanúgy 250000ft tartozásom van.Tavaly novemberben szóltak a banknál,hogy idén márciusba megszűnik véglegesen ez a hitel forma és rendeznem kellene a tartozást.(Előtte semmi értesítést nem kaptam se szóba se írásban.)Fela­jánlották,hogy ne fizessek be 1 részletet,így hátrálékossá válok és igényelhetek tartozásrendező hitelt.Szerintem ennek magas a thm-je és nem szeretnék belefolyni.A kér­désem az,ha tovább befizetem a havi törlesztőt mit tudnak velem csinálni?Felrúg­hatják a szerződést,aján­lanak másik hitelt,végrehaj­tanak…stb.?Saj­nos Gyesen vagyok így korlátozottak a lehetőségeim hitel ügyben!
Tisztelettel:Edica

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.02.05. 08:49

Ha a fizetési meghagyás 2009. október 31-e után emelkedett jogerőre, akkor valóban nincs mód a közvetlen inkasszóra. A bíróságtól kell kérni úgynevezett átutalási végzést. (De ha valószínűsíthető, hogy nem lesz fedezet a számlán, akkor időkímélő rögtön végrehajtási lap kibocsátását kérni.)

kbs

kisordog21 # e-mail 2010.02.05. 08:39

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni! Szeretnénk beadni bankunkhoz inkasszó kérelmet. Van hozzá fizetési meghagyás, Bíró által aláírt, pecsételt, és a záradéka szerint jogerős. A bankunk szerint ezt így nem lehet beadni. Kérdésem az lenne, hogy mi szükséges egy ilyen fajta inkasszóhoz?
Köszönettel: Anita

nandy #   2010.01.16. 14:13

A fizetést meg kérhetné készpénzben.

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

eSZeM #   2010.01.16. 11:21

Csakhogy munkabért általában abban az esetben utal a munkahely más bankszámlára, ha a bankszámlán „társtulajdonos­ként“ a munkavállaló is szerepel.
Ez meg tudjuk mit jelent a kötelezettségek tekintetében.
Viszont a családtámogatási ellátásokat kérheted postai úton. Például a csalái pótlékot kérhetnéd a Te nevedre az Kincstártól.

De tényleg…onnantól, hogy bankszámlára utalódik a jövedelem/ellátás, már nem élvez semmilyen letiltási védelmet?

végrehajtó1 # e-mail 2010.01.16. 09:29

Utaltasd más számlájára (pl: feleség szülő barát stb..)
így nem fér hozzá a vh-tó.

Norbi73 # e-mail 2010.01.16. 07:01

Tisztelettel kérdezem meg ObudaFan-tól hogy ez a kifejezés mit jelent : „Csakhogy az onnantól, hogy a számlára érkezett, nem gyed, hanem bankszámlapénz.“
Úgy kell érteni hogy bármilyen összeg érkezik egy bankszámlára (gyerektartás, családi pótlék, GYED, párom fizetése) akkor azzal már a bank rendelkezik és el is veheti az egészet is, mégha csak egy adós is van? Ezek szerint akkor onnantól már hogy a számlára került nem érvényesek rá a hatályos jogszabályok, hogy pl csak max 50%-ig lehet belőle levonni?
amiatt kérdem, mert a párom számlájára érkező pénzeket a bank folyamatosan teljes egézében elveszi, holott a fizetése 50%-ban terhelt már, az utolsó 2 gyerektartásdíjat is teljes egészében elvette és volt hogy a teljes családi pótlékot is elvette!

Válaszát előre is köszönöm!

kadaj01 # e-mail 2010.01.05. 19:50

Tayle, mit tehetsz? Kifizeted a tartozásod. A végrehajtó nem fogja hagyni elévülni, abban biztos lehetsz. Azért az a 150.000 mennyi lehet ma már? Milliós mi? Mennyi lesz még egyszer 12 év múlva…

Megara #   2010.01.05. 19:46

Kedves Mindenki!

Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:

Terhelhető-e inkasszóval a családi pótlék és a GYES, ha bankszámlára érkezik?

Mekkora az az összeg, amit inkasszálás során minimumösszegként a bankszámlán kell hagyni?

Ha érvényes birósági ítélet van mondjuk egy lakáshasználati díjtartozás megfizetéséről, a végrehajtó kezdeményezheti az inkasszálást?

Előre is köszönöm!

Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

bigdady # e-mail 2010.01.05. 19:18

ehhez lövésem sincs sajnos.

Tayle # e-mail 2010.01.05. 18:57

Kedves bigdady!

Köszönöm a gyors választ!

Van további kérdésem is az üggyel, ill. a kialakulásával és időtartamával kapcsolatban.

12 éve létrejött egy nem túl nagy összegű (kb. 150.ooo.- Ft – három havi ) tartozásom, mikor kislányommal GYES-en voltam. Ígértem, hogy ha dolgozom, majd visszafizetem részletekben.
A főbérlő nem tudta kivárni, pert indított és végrehajtásra adta az ügyet, melyet nem tudtak foganatosítani, mert nem volt mit elvinniük.
Ezt a Vh-t évente, kétévente újra és újra megkísérlik, egyre magasabb összegeket követelve.
A helyzetem azonban nem lett jobb, hiszen elhelyezkedni két kisgyermek mellett ritkán tudtam, s csak a próbaidő végéig jutottam el a gyerekek betegeskedései miatt. Munkanélküli segélyre sem voltam s vagyok jogosult emiatt.
Mit tehetek?
Nincs elévülése az ilyen Vh-nak? Lehet-e kérni a megszüntetését valamilyen módon?

bigdady # e-mail 2010.01.05. 18:16

Mindenkori minimálbér összegét rajta kéne hagynia az inkasszónak ha jól tudom. Megélhetési létminimumot.
Mint bankköltség úgy vehetnek le belőle de az inkasszó nem viheti.
Pénztárba vedd fel a pénzedet. Oda kell hogy adják.

Tayle # e-mail 2010.01.05. 17:53

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámban szeretném a segítségüket kérni:

A végrehajtó 700.000 Ft-os inkasszót tett a lakossági folyószámlámra, amelyre csupán a CSP-m érkezik havonta, hisz nincs más jövedelmem. Az SMS értesítésemben –673.400,. Ft az „elérhető összeg”, mivel levonták az esedékes 26.6oo.- Ft-ot.
Olvasom ObudaFan-tól, hogy onnantól, hogy a számlára érkezett, az már bankszámlapénz, ám úgy tudom, teljesen nem lehet leüríteni a lakossági folyószámlát. Vagy igen?

Ezen kívül, hogyan lehet mínuszban a számlám, mikor nem a banknak tartozom. Ezek után kamatozik is és a számlakezelési díjat is a mínusz összeg után kellene fizetnem 26 hónapig?

végrehajtó1 # e-mail 2009.12.21. 16:48

A végrehajtási jogosultságot az Art ‚adja‘.Vht alkalmazásával.

Én közvetlenül a kötelezett számlájára adnám ki.

Mallinalli #   2009.12.21. 16:17

A korábbi (ilyen) inkasszó neve hatósági átutalási megbízás nov. 1-től, de a korábbi szabályok alkalmazandók (alkalmazhatók) arra, amire a végrehajtás feltételei nov. 1. előtt beálltak.
Első tisztázandó kérdés számodra, hogy a Ket. alapján végrehajthatsz-e. Ha igen, a hatósági átutalási megbízás benyújtható papíron a kötelezett számláját vezető pénzforgalmi szolgáltatónál, vagy pedig a saját számlavezetődön keresztül papíron vagy elektronikusan.

végrehajtó1 # e-mail 2009.12.21. 16:17

Kinek kell küldjem az okiratokat, az apehnak vagy az illetékes végrehajtónak?

Nem kötelező senkinek sem küldened.

Az onkormányzati adóhatóságnak ugyanazok a jogosítványai meg vannak mint az Apehnak.
Adj ki inkassót, és vagy letíltást.
Menj ki és vegyél fel foglalási jegyzőkönyvet…stb stb
De nem írtad hogy magánszemély ,vállalkozó, vagy társaság az adós …

Dr.Attika # e-mail 2009.12.21. 16:03

Kevés az info. A fokozatosságot már nem kell betartani. Ki kell adni bírósági végrehajtónak ( van rá lehetőség), így nincs vele gondja. Egyébként is a karácsony előtti behajtás nem szerencsés. Ilyenkor adni és nem elvenni kell.

Cans1 # e-mail 2009.12.21. 15:55

Kedves fórumozók!

Önkormányzatnál dolgozom és adók módjára kellene egy köztartozást behajtsak. Ha jól tudom, akkor az Art. és a Vht.-t kell alkalmazni és fokozatosságot kell betartani. Az inkasszót milyen nyomtatványon kell benyújtani? Kinek kell küldjem az okiratokat, az apehnak vagy az illetékes végrehajtónak?

Bárki is segít, nagyon megköszönöm.

Péter

végrehajtó1 # e-mail 2009.12.07. 19:45

Rosszúl tudtam ”?

igen rosszul tudtad…

Jani2005 # e-mail 2009.12.07. 19:34

Tisztelt Fórumozók

A következő történt velem , az Apeh inkasszót rakott egy lakossági számlámra, melyen pénz nem található .
Viszont rendelkezem A hitellel ,melynek terhére átultak az részükre 13 850– Ft-ot első részlet címen.
Én úgytudtam ,hitelből nem inkasszoznak .
Rosszúl tudtam ? Töröltessem a hitelkeretemet?

Előre is Köszönettel :
János

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.11.16. 16:15

Sehogy. (Megjegyzem, olyan nincs, hogy valaki „50%-ban“ jogosultja egy számlának. A közös rendelkezésű számlával a jogosultak egyetemlegesen rendelkeznek, az ő egymás közti megegyezésük harmadik személyekkel szemben hatálytalan.)

kbs

l.janee # e-mail 2009.11.16. 14:56

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémám van:
A végrehajtók 120.000 Ft-os inkasszót tettek egy olyan számlára amelyről hitel folyósítása történik. Ráadásul a hitel, a számla ill. a fedezetként bevont ingatlan csak 50%-ban van az adós nevén. Az adósság természetesen nem a hiteltörlesztés miatt keletkezett!
Hogyan érhetem el, hogy ne az inkasszót, hanem a hitelt egyenlítsem ki vele?? Hogyan tilthatom le az inkasszó kifizetését? Milyen lehetőségeim vannak kártérítés követelésére, ha emiatt hátrányom származik a hiteltörlesztéssel kapcsolatban, ne adj isten elárverezi a bank az ingatlant mert nem tudja levonni a törlesztőrészletet, mert az inkasszóra ment a pénz.

Jani