"igazol", "bizonyít" szavak jelentés - különbsége


bellicus # 2006.06.21. 10:15

A (polgári) perrendtartásban ilyesmi van leírva:
Bizonyítás: okirattal, tanúvallomással, szakértővel.
Igazolni soha nem kell tanúvallomással vagy szakértővel.
Pl. ha valaki kéri a perköltségmentességet nem bizonyítani kell, hanem igazolni, hogy nagyon kevés a pénze, jövedelme, kicsi a vagyona.

monalisa1 # 2006.06.16. 11:57

Neked is.
Hozzá sok vizet, legalább egy Balatonnyit...

És mindenki másnak is.

klaus # 2006.06.16. 11:45

Oh, dehogy haraguszom, ...
OK. Majd igyekezem.

Semmi gond!
Jó hétvégét!
Pá-pá!

monalisa1 # 2006.06.16. 09:37

Kedves klaus: NE HARAGUDJ, de nem tudsz "magyarabbul" fogalmazni - már úgy nagy általánosságban. Mert lehet, hogy éppen azért marad el egy számodra fontos kérdésre az esetleges válasz, mert elég nehézkes a szövegeidből az adott lényeget kihámozni.

Bocs.

klaus # 2006.06.16. 08:28

Asszem, ill. én is úgy sejtem, hogy könnyebb kívülről tanácsot, meglátást adni, ... ill. kérdéés ki mennyire mélyed el a feltálalt kérdésben, ... meg hogy az hogy van előadva, mennyire fogyaszthatóan.

Szerintem néha van egy kis elsiklás, elsiklási lehetőség ott, hogy a jogkereső kérdező kérdez, megkapja az általános választ (általában), de az ahhoz kapcsolódó spec. kitételek néha elmaradnak, valszeg gyakorta azért, mert az annak szükségességét igénylő körülmény közlésre (látókörbe) sem kerül, vagy nem 'detektálódik', észlelődik.
Ugyanakkor meg - szerintem - gyakorta be-beindul egyfajta iterációs folyamat a kérdés, probléma érdemi elemeinek a feltárására, de ennek véghezvitele, vagy (néha) kellő előrevitele oda-vissza közléseket igényel, ... és ennek során néha elfogyhat a hit a közös célban, vagy az egyik fél megunhatja a rágódsát (persze akkor is, ha túl szórtak a kérédések), valamint néha mintha méltatlannak, méltóségon alulinak érezhetné a helyzetet, hogy értetlen figurával ennyit-annyit cseverész ... és akkor - ugye? - elülhet a dolog.
Na ezért gondoltam a 'szeletelést'.

Egyébként köszi.

monalisa1 # 2006.06.15. 12:00

Én is szívesen dumálgatok "csak úgy" alapon is - vagyis nekem leginkább a bőbeszédüséget kellene tudni visszafogni.

"Szóltak" már rám itt a jogi fórumban, hogy kevesebb körités - inkább a lényegretörő válaszolás.

Abban igazad van, hogy "szeletelve" egy komplexebb problémakört részleteiben több információ jöhet visza, mintsem hogy a nagy egészben valami apróság elvonja a figyelmet a lényeg elől.

Műszaki diplomám van.
Egyébként a fórumban SOKAT tanultam jogi dolgokat., másoknak is csak ajánlani tudom, hogy olvasgassák idejükhöz mérten szorgalmasan.

Az más dolog, hogy esetleg könnyebb valakinek tanácsod adni, mint adott saját problémára megoldást találni...

klaus # 2006.06.15. 10:08

Kedves Monalisa1:

  • öröm veled a csevely. Öszintén.
  • a szövegfogalm. érthetőbbé tételén ... tüsténkedem. Oxygén, hogy vannak kívánnivalók - kösz hogy mindennek ellenére.
  • az igaz, hogy - akár - mindent le lehet írni 1 topdikban is, de ... tapaszteletom, vagy meglátásom szerint; ... avagy olvasva, figyelve itt e helyen/fórumon, ... azt látom, hogy van egy határa a visszakérdezéseknek, az arra válaszérkezések szempontjából, ... így gondoltam jobb 'szeletelni', filézni a témát, témacsokrot. Tehát kisebb falatokban, külön-külön 'tárgyalni', földöbni. Az OK, hogy közben persze a szeletek illeszkedése kiesik a résztémák köréből, és így annak a szem előtt tartására kevésbé kerülhet sor, ... ennyi veszteség szinte mizti felléphet.

Na ez is sok bla-bla, de talán átszüremlik rajta vmi értelmes is.

Azé kösz, így is, úgy is.
Azt meg szabad kérdezni, ha nem jogász vagy - de azért eléggé képben lévőnek látszol többmindenben is - miféle a szakterületed? (De bocs ha ez tolakvás, és akkor élből sztornó!)

monalisa1 # 2006.06.15. 07:55

Kedves klaus: előszőr is egy kicsit a szövegfogalmazást kellene érthetőbbé tenni (...), másrészt esetenként több konkrétumok kellenek, és akár mindent le lehet írni egy topicban is...

Nekem egyébként semmi problémám veled!
Írtam amit tudtam, próbálva segíteni.

klaus # 2006.06.14. 18:41

nem akartam dehonesztáló lenni, bocsika!

monalisa1 # 2006.06.14. 15:54

Nem vagyok jogász, csak egy laikus fórumozó + a józan paraszti eszem még hozzá...

klaus # 2006.06.14. 15:11

Egyébként Lajos, vagy Alajos? (nade lehet tévedek, bocsánat.)

klaus # 2006.06.14. 15:10

Kedves vagy, (már bocs a tegezésért,) de hát eszembe jut Makó, + Jeruzsálem.

Ugyanakkor a jogászi, jogalkotói hivatástudat is bizton rejt masszív tudatosságot akár eme szavak használata vonulatában, ... és talán ezek a (két szó közti jelentéstartamban rejlő) 'nüanszocskák' hozdozhatnak - néha - érdemi különbségtételi lehetőséget is, ... ami ugyebár egyes kérdésekben akár ügydöntő jelentőséggel is bírhatik, ... vagy /-na, ... ... ... és hát ennek reményében szajkózom a dolgot.
(Pl.: egy BH-ban olvastam, hogy ...OTP takarékszerződés, és személyazonosság ellenőrizési kötelezettsége során a bank annak fizat ki a ki jogosultságát !!! jogszerűen !!! igazolja. (Tehát nem aki a jog szerint igazolja, henem aki jogszerűen teszi ezt, akár a bankot átejtve. Na, ilyen nüanszok miatt kérdeztem a fentieket. Türelmért kösz! Azé ha jutna még szedbe vmi a témában, hogy ... "jogászilag" mi-hogy, s mennyire tudatos ... s megosztanád...)

monalisa1 # 2006.06.14. 14:45

Igen, az "igazol" szó az valószínűsít/vélelmez valamit, ezzel szemben a "bizonyít" szó lényege már a nevében is benne van.

A "mérlegelve" szóba sok minden belefér, még az "igazol" szó is, ezzel szemben az "igazol" kifejezés önmagáért beszél.

Volt egyszer egy Lőricze Lajos nevezetű akadémikus nyelvész professzor - Isten nyugosztalja -, és neki volt a Rádióban egy népszerű rovata., nos ő szokta volt magyarázni/indokolni az ilyen szóhasználati csűrés-csavarást.

klaus # 2006.06.14. 13:57

Aha!
Tehát akkor, ... lehet úgy érteni, hogy ... pl. az "igazol" szó az pl. a "valószínűsít", vagy a kb. "mélyebb vizsgálat nélkülözésével is valószínűnek (hihető(lehetőség)nek?) tüntet fel" - kb. ennyit tesz, jelent,
...
míg a "bizonyít", na az bezony ennél erősebb, esetleg formalizáltabb, vagy formalizáltabb próbát is kiállóan ... támaszt alá vmely állítást?

Vagy van olyan értelmezési lehetőség, hogy az "igazol"-ással - és mondjuk akár némi mérlegelési döntéssel (pl. hiszem, ha akarom) együtt - valónak elfogadható egy állítás, téyn, körülmény,
...
míg a bizonyítás az ilyen mérlegelésfélét nem igényel ahhoz, hogy akár önmaga is a kellő mértékben támasszon alá vmit?

De!, ... mi a különbség a kettő között?, annak hol a határa?, s azt hogyan lehetne körülírni?
Ha még erre is, ... légyszíves... Köszi.

monalisa1 # 2006.06.14. 13:45

Lehet hogy egy adott biztosítási intézmény saját szóhasználatában az "igazol" szó a "bizonyít" szót is jelenti - bár fogalmilag/tartalmilag valamit bizonyítani nehezebb mint csupán igazolni.

Tehát lehet az, hogy "igazolt" valamely káresemény, és lehet úgy is érteni a kifejezést, hogy egyúttal "bizonyított" is az.

Ámbár: "... elismerem hogy a tett elkövetésekor a helyszínen voltam, de magát a tettet magamra nézve már nem ismerem el." - ergó bizonyítsák rám ha tudják...

Szóval leginkább játék a szavakkal.

Legalábbis meglátásom szerint.

klaus # 2006.06.14. 13:12

Kérdezni szeretném az alábbiakat:

A Pp., Vht. - egyáltalán a hatályos jogszabok - -ban:

  • van-e tudatos tartalmi különbség a "bizonyít" és az "igazol" szavak (igék) használata között?
  • melyikből mi az, amit a másik is jelent, s
  • melyikből mi az, amit a másik nem, de viszont saját maga pedig jelent?

Azaz a két ige totál szinonímája egymásnak, ... vagy van jelentésbeni eltérés? Ha igen, (pontosan) mi az?

(((az egészet egy konkrét ügyben a Vht., biztosítási intézkedés, stb. miatt próbálom tudakolni. Ott nem a "bizonyít", hanem az "igazol" szó szerepel.)))

Egyébként vmit igazolni, vagy bizonyítani nehezebb?
Mi az árnyalatnyi(?) különbözőség a két ige jelentése között?