jogerősen megítélt összeg behjtása


ObudaFan # 2006.06.14. 17:49

Azért ha valaki teljesítési határidőre nem fizeti meg a jogerősen megítélt tartozását, annak kevés elvárása lehet.

gittus # 2006.06.14. 17:43

Lehet hogy nem kell, de illik.

ObudaFan # 2006.06.14. 17:37

A felszólítást nyugodtan ki lehet hagyni, ha nyilvánvalóan nem akar fizetni, mert semmi jelentősége. Ha meg cég az adós, akkor általában a felszámolási eljárás indítása sokkal hatásosabb, mint a végrehajtás.

gittus # 2006.06.14. 16:52

más kérdés hogy egy bíróság kimondja jogerősen "tényleg tartozik" xy, és más az ha nem akar a bírósági ítélet alapján az adós fizetni.
ebben a témában külön szakosodott bírósági végrehajtók vannak, akik kutakodnak, és a jogosult helyett - behajtási jutalékért - megtudják az adós számlaszámát stb.
Először is a jogerős ítélet alapján fel kell szólítani tértivevényesen írásban az adóst a fizetésre, ha a megszabott határidő letelt, a nem peres bírósági irodán lehet kérni a végrehajtási lap kibocsátását illeték lerovása mellett.
Nem elég pert nyerni ahhoz hogy valaki a pénzénél legyen.

monalisa1 # 2006.06.14. 16:21

Ha nincs elég pénz a számlán, egy külön perben (...) lehet kérni a bíróságot, hogy az ingatlanára és/vagy vállalkozására terheljék a tartozás különbözetet.

klaus # 2006.06.14. 15:35

Haha. Jó vicc!

Bocsánet, de ... nem 'arról van szó' , hogy bmi is a bank, meg a T. Ügyfele viszonya, mindannak ellenére a bírósági pátens, verdikt, akármi, jogerős ítélet az erősebb. Nem így van?

Ha nem, és van/lehet olyan szla, amire a bság joghatósága nem terjed ki (???), vagy a jogérvényesítés kapcsán egyedi elbírálásban részesül ... Elég furcsa!
Asszem konzultálok is a témában a bankommal.

Azt hoiszem, értem, amiket írsz, + köszönöm is, csak ... el vagyok ~kámpicsorodva, hiszen ez is nem várt feladatot testál rám. Már ha akarom, hogy célt érjek. Azt gondolnám, hogy bsággal 'jáccadozni' ennyire azért mégsem.

Pervesztesnek van pénze.
Inkasszóról beszéltünk eddig? Vgay az más?
Mi vagyon akkor, ha a bejelentett szla nem elegendő a teljes megítélt összeg fedezésére?
Jön a köv. szla? Esetleg más banknál? Esetleg külhon? (Nem várt fordulatok, és örömök.)

monalisa1 # 2006.06.14. 15:23

A "megitélt" ill. "marasztalt" szó egyazon itéletben egyazon összegre vonatkozik.

Ha nem tudod az illető pontos bankszámláját megadni melyről szeretnéd a bírósági végzés alapján a leemelést, akkor a bank nem fogja az illető esetleges több számlájáról "összecsipegetni" a neked megitélt összeget.

Egyébként pedig lehet xy olyan számlája is a banknál amelyhez az ő KIZÁRÓLAGOS és előzetes hozzájárulásával még a bank sem nyúlhat hozzá., titkos (= nem nevesített) számlaszámok is vannak...

Egy bank és az ügyféle kapcsolatában a kölcsönösségi bizalom a legfontosabb!

Ha nem tudod az illető számlaszámát, a bíróság helyetted nem fog kutakodni egyetlen banknál sem.

Akkor nincs más, mint szépen megkérdezned az illetőtől...

klaus # 2006.06.14. 14:59

Kösz.
De ezt egyébként végképp nem értem, annyiban, hogy a bíróság is xy ellen ítélt meg (vagy xy-t marasztalta) egy adott összeget.
Azt nem "specifikálta a bíróság, hogy mely számlája ellen. Tehát ez nem - bocs: tök - mindegy?
Végülis, még azt sem értem, pontos szlaszámot, vagy szlaszámokat miért kell megadni, ... hiszen a bank nyilván tudja ügyfelei nevét, kilétét, így akár - ha az adott marasztalt ügyfele - egyik szla-ja nem tudja fedezni a megítélt követelést, miért ne lehetne több szláról is 'meríteni'?

De visszatérve, - komolyan - mit számít az, hogy melyik szlajáról emelődik az összeg? (mármint a bíróságnak, meg a pernyertesnek) Ezzel is bíbelődni kéne, hogy ... jaj, nem az egyik, hanem a másik szlajáról? ... aztán meg közben űríti mind!
Ja, meg esetleg külön nyomozás, hogy milyen szlái vannak.

Vagy ez jogszabi követelmény?
De akoor meg ezt hogyan lehet kellő súllyal valószínűsíteni, hogy ... na!, ... ez az ő szlaja! Erről én hogy szerezhetek papírost. A másik fél ebben reálisan nem fog segíteni!

Azé köszi!

monalisa1 # 2006.06.14. 14:50

Mind a bankot mind a másik fél számlaszámát PONTOSAN meg kell tudni adni. Az nem elég, hogy x bankban xy nevezetű egyén valamely számlájáról...
Mivelhogy akár több számlaszám is futhat xy neve alatt.

monalisa1 # 2006.06.14. 14:01

A bírósághoz kell írni egy kérvényt, hogy a jogerős itélet alapján kötelezze x bankot a másik fél számlájáról leemelni (= kifizetni ) a marasztalási összeget.

A bíróság hozd majd egy végzést és azzal be lehet menni az adott pénzintézetbe.

Nem szükséges sem ügyvéd sem közjegyző.

Minden bíróságon heti egy alkalommal van un. panasznap, ott segítenek a szükséges beadvány elkészítésében.

Sok sikert!

klaus # 2006.06.14. 13:31

Jogerősen megítélt összeg behajtása, a másik fél (pl.) bankszámlájáról hogyan megy? (már ha van rajta)
Kell-e hozzá ügyvéd? Esetleg közjegyző, stb?

Ahhoz, hogy egy bank fizessen az ügyfele számlájáról egy jogerős ítélet alapján - akár a bank perversztes ügyfele akarata ellenére ... na ahhoz mi kell?
Vannak-e választási lehetőségei a banknak, ha a pervesztesnek számlát vezet, s a pernyertes meg (iratok melléklésével) kéri, hogy fizessenek neki?
Min múlik a dolog sikeressége? (már ami a megítélt összeg 'emelését' illeti)

Bmi tanácsot köszönök.