egy megegyezést elfogad - e a bíróság szerzödésnek?


Cosy # 2006.06.22. 06:14

Köszönöm mindegyikötök segítségét!!
A doksikat megküldtem az egyik ügyvédünknek, a jövö héten kell, hogy érdeklödjek nála.
Ha vlakit érdekel, beszámolhatok a késöbbiekben a történésekröl.

ObudaFan # 2006.06.18. 10:07

Elállás esetén persze jó megoldás lenne a fizetési meghagyás, de véleményem szerint a teljesítés kikényszerítése perben képzelhető el, mivel itt nem csak a vételár megfizetéséről, hanem az ingatlan tulajdonjogának rendezéséről is szó van, ami ettől elválaszthatatlan kérdés.

Sasfioka # 2006.06.17. 21:09

Talán MonaLisa hozzászólását azzal érdemes kiegészíteni, hogy a fizetési meghagyást természetesen a y árra add be, azaz arra az árra, amit ő fizet, ha nem tudja eladni.
Ugyanis a közöttetek létrejött ügylet szerint ő határidőre eladja, ha nem, akkor megveszi. Ezt a szerződést nem kell felmondani, a teljesítését kell kikényszeríteni hatalmi eszközökkel. Jelen esetben a szerződés első mivoltja nem teljesült, a második része viszont teljesíthető jogi eszközökkel (azt nem tudja a bíróság kikényszeríteni, hogy adja el, illetve az erre nyitvaálló határideje az ingatlanosnak már lejárt) Ergo: van egy megállapodás, hogy ő megveszi a telket y összegért, z határidőig. Határidőre nem teljesítette az összeg átadását, így jogos a fizetési meghagyás kiállítására vonatkozó kérelmed.

Ennek illetéke a követelt összeg három százaléka, minimum talán háromezer, max. 500e Ft (min max értékek nem biztos, hogy jók, de e körüli) Ha a fél ellentmond, újabb három százalékot kell megfizetned, és az ügy perré alakul.

SF

ObudaFan # 2006.06.17. 09:49

Lehet kérni a szerződés teljesítését, vagyis az adott ingatlan megvételét. (Ebben az esetben az a gyakorlat, hogy a bíróság a földhivatalnak azzal küldi meg az ítéletet, hogy a tulajdonváltozást csak az után jegyezze be, ha az alperes igazolta a pénzösszeg megfizetését.)
Általában az ügyvédi meghatalmazást a per teljes vitelére érdemes adni, vagyis a keresetevelet is jobb, ha ügyvéd adja be, mert már elrontott ügyetr nehezebb helyrehozni.

Cosy # 2006.06.16. 10:05

Lewho, Monalisa köszönöm a válaszokat.

A félelmemet eloszlattátok, tartalmilag én is helytállónak véltem a megegyezest, csak azon ijedtem meg, hogy nem a "szerzödés" nevet adtuk neki. :)
Aggodalmam nem alaptalan, volt már "rokonértelmü" magyar szavak miatt gyönyörü perünk. A köznyelvben u.a. jelenti, jogilag teljesen mást.

Monalisa a fizetési meghagyás alatt mit értsek? èn a szerzödés teljesítését akarom, vegye meg az illetö a telket. A pénz visszakapásával megint csak u.a ott lennék, hogy van egy telkem. Az illetö a megegyezés aláírásakor különben teljesen biztos volt a dolgában, arra gondoltam, hogy már meg is van a vevöjelöltje.
Jaj, bankhitelt ne is mondj nekem föleg ne jelzálogot, majdnem az életem ment rá. :( Szomorú aktualitása van, itt a jogifórumon egy topicban ezzel kapcsolatosan (pontosabban a végrehajtás ktg-eivel) már érdeklödtem. :(( Ezt nem tudhattad, ahogy azt sem, hogy külföldön élek. :)

Következö kérdésem lenne: mikor kell, ésszerü egyáltalán jogi képviseletre felkérni egy ügyvédet? Az, hogy forduljak a bírósághoz, azt hogy értsem? Vegyem elöször én kézbe a dolgokat, aztan utána ügyvéd?

Milyen perktg-el kell számolni? A perelt összeg, x százalékával? Van szintén minimum, maximum?
Várom szíves válaszotokat!

monalisa1 # 2006.06.15. 12:34

Cosy:
Na így már tiszta a képlet.

Az ingatlanos NEM teljesítette a vállalt fix időn belüli eladást, és NEM is hajlandó megvenni a megállapodás szerinti fíx áron az ingatlant., akár az egyik akár a másik feltétellel is maradt adós - és azóta 2 hónap is eltelt már -, írány a bíróság = fizetési meghagyás kibocsájtása iránti kérelmed.

Külön írj neki egy ajánlott-tértivevényes levelet, hogy mível a szerződésben (= megállapodásban) vállalt feltételeket nem teljesítette, vele szemben az ingatlannal kapcsolatos mindennemű további ügyintézést felmondnak tekinted. (Mert ha időközben egyéb irányból mégis jelentkezne vevő, az ingatlanos nehogy már valamiféle szerződési "lemondás" pénzt követeljen tőled.)

Azt hogy ebben az általánosan pangó ingatlanpiaci időszakban ő miért vállalta be az ügyleted veled, nos végül is ez az ő üzleti kockázata volt melyet elbukta...

Van egy lényeges probléma: kereshetsz egy másik ingatlanost.

Vagy az ingatlan általad történő intenzív hírdetési offenzívája, miszerint pl. családi okból, sűrgősen, mélyen áron alul stb., stb. Akár még azt is beírhatod, hogy 1 hónapon belüli vevőjelöltnek alku nélkül x összegért odaadod az ingatlant.

Nem tudom segít-e a jelen nagy pénzszűkédben, de bankkal esetleg meg lehetne egyezni, hogy un. ingatlanfedezet-jelzáloga mellett x összegű és szabadon felhasználható személyi kölcsönt adjanak neked - több éves havi törlesztésű hitelvállalással. Persze ez nem megy egyik napról a másikra, aztán meg vannak előköltségei, és nem utolsó sorban Te magad a bank vizsgálata alapján megfelelő adósnak látszól-e.

A bírósági eljárás MINIMUM egy év - és a perköltség -, ha fellebbeznek akár másfél - két év is lehet akár. És a megnyert per esetén sem garantálja semmi, hogy a tartozás (= követelés) behajtható az alperesen...

lewho # 2006.06.15. 10:33

atipikus bizományi szerződés+adásvétel ízű a dolog...

1x megbízó által megszabott áron eladja a dolgot a bizományos (ráadásul határozott időn belül) 500e a bizományosi díj

2x ha nem sikerül neki az adott időn belül akkor megveszi előre kikötött összegért...

érdekes.
persze ez szerződés, nem teljesítés esetén lehet menni a bírósághoz

Cosy # 2006.06.15. 09:36

Köszönöm a válaszod. Azt hiszem kénytelen leszek konkrétan leírni a megegyezés tartalmát, mert a kapott válaszokból (privátban is erkezett) egyértelmü számomra, hogy félreérthetö volt az írásom.
Egy ingatlanossal kötöttem a megegyezést. Ö több mint félmillió forintot vett át tölem és cserébe vállalta (garantálta), hogy egy épitési telkemet 1 honapon belül x összegért eladja, illetve ha ez nem sikerül, akkor y összegért saját részére megveszi.
(komoly anyagi problémákkal küzdünk, ennek a teleknek az eladása létszükséglet.)
A pénzt a gyors intezkedésre kapta. Èvek óta nem tudok a telektöl megszabadulni, hiába hirdettem, stb.
A határidö lejárt 2 hónapja. Nem is válaszol.
Ezért szeretnék bírósághoz fordulni.
Nekem az a legfontosabb a telek megvásárlása lenne, nem kimondottan a pénzösszeg visszafizetése.
A szerzödést szeretném végrehajtatni.
(2 tanu is aláirta a megegyezést, ill. jelen volt annak megkötésekor)

monalisa1 # 2006.06.15. 08:10

Pénzért felkérni/megbízni valakit bárminek is a garancia-vállalására, egy kicsit megvesztegetés gyanuja...

Ha rosszul olvastam volna ki a leírásod lényegét, bocs.

A pénzed abban az esetben jár vissza ha a kettőtök közti megegyezségben az is le lett írva (?), hogy ha BÁRMELY okból az ügylet nem teljesül, ő a visszafizetéssel x időn belül tartozik feléd.

Persze fordulhatsz bírósághoz, de ott egyrészt át kell adnod azt a bizonyos megegyezést - és megvizsgálják annak szöbegi tartalmát, értelmezését -, másrészt magát a megbízás "nem törvénybe ütköző" voltával kapcsolatban is vizsgálódnak majd.

Ha tiszta a lelkiismereted, már holnap índíts fizetési meghagyást a bíróság panaszirodáján az illetővel szemben. (Ha ő ennek majd ellentmond, per csak azt követően lesz a dologból. De általában már egy meghagyási birósági megkeresés is elég szok lenni...)

Igaz, ő esetleg egész másként adhatja elő a kettőtök sztoriját...

A fentiek csak az én véleményem, bizonyára majd mások is hozzászólnak majd.

Cosy # 2006.06.14. 19:50

Egy megegyezést írtam alá 2 tanú elött. Nem szerzödést, megegyezést, aminek értelmében én pénzt adtam valakinek, és ö ezért a pénzért garanciát vállalt "valamire". Ez a valami természetesen nem törvénybe ütközö, csak nem akarom nevesíteni.
1 hónapot jelöltünk meg a teljesítés határidejeként.

Természetesen se pénz, se posztó. Az illetö nem is akar a teljesítésröl tudni.
Mi az esélyem a bíróságon, a megegyezést elfogadtathatom-e mint szerzödést, vagy ez nagy probléma?