Vállalkozás - elállás


ObudaFan # 2006.07.11. 16:13

Nem ennyire nehéz (bár néha nem könnyű), hanem ekkora különbség van a megbízás és a munkaviszony járulékterhei között. Ezt tetézte az, hogy a jogalkotó július 1-ig moratóriumot adott a színlelt megbízásoknak. Július 1. után az adóhatóság teljes szigorával is lehet számolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.11. 15:58

Az elnevezése keveredhet, ám szükség esetén a bíróság nem a címre, hanem a tartalomra tekintettel állapítja meg melyikről van szó - még ha az elhatárolás nem is könnyű, és nem is mindig egyértelmű. (Nem véletlenül favorizálják ezt a témát a kötelmi jog különös rész vizsgán az oktatók.)

Így például a tanácsadási szerződés valószínűleg megbízás (ha vállalkozásnak nevezik is); az iskolai oktatókkal kötött meg többnyire leplezett munkaszerződés - hívják bár vállalkozásinak vagy megbízásnak.

vanda24 # 2006.07.11. 13:30

Sziasztok!

Újból én lennék a vállalkozás-megbízás és egyéb dilemmákkal.
Hát megnyugtató választ nem kaptam, sőt tovább bonyolódik a helyzet.
Szerintem nagyon hibás a gyakorlat, mininszériumok pl. közbeszerzési tanácsadási tevékenységre ügyvédi irodákkal vállalkozási szerződést is kötnek, máshol pedig megbízási szerződést.
intézmények pl. iskolák tánctanár, szakköri külsős tanárral néhol megbízási,néhol vállalkozási szerződést kötnek.
A gyakorlatban úgy látom nagyon keveredik a két a szerződésfajta.
Ennyire nehéz lenne megtalálni az adott tevékenységre a megfelelő formát?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.11. 07:51

esetleg érdemes vizsgálni, nem színlelt munkaszerződésről volt-e szó,
Erre céloztam :)

ObudaFan # 2006.07.10. 18:41

Meg hát ez egy megbízási szerződés, ahol azt is figyelembe kell venni, hogy a megbízó a szerzôdést bármikor azonnali hatállyal felmondhatja, a felmondás jogának korlátozása vagy kizárása pedig semmis, bár folyamatos megbízási jogviszonynál azonban a felek a felmondás jogának korlátozásában megállapodhatnak.
Ugyanakkor az igaz, hogy egy 2006-os jogegységi döntés értelmében ilyenkor a megbízó kártérítéssel tartozik, de hát kártérítésnek nyilván csak akkor van helye, ha a felszabaduló időben nincs ezt elérő kereset.

Persze esetleg érdemes vizsgálni, nem színlelt munkaszerződésről volt-e szó, mert ott a jogellenes megszüntetéssel még többet be lehet zsebelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.08. 16:03

Viszont a kissé homályos fogalmazás meg az időpont miatt akár arról is lehet szó, hogy valójában az ál vállalkozási szerződést szüntette most meg a munkáltató, mivel végleg lejárt a "türelmi idő".

Sasfioka # 2006.07.08. 12:59

Szia!

A szóbeli megállapodás pont olyan, mint az írásbeli megállapodás. Egy baj van vele: nehezebb bizonyítani. Amennyiben tudod egyértelműen bizonyítani, hogy ti abban állapodtatok meg, hogy decemberig kell ott tartanod nyelvórákat, akkor ez egy határozott időre létrejövő szerződés. Vagyis akár jogszerűtlen is lehet az a közlés, hogy nem tartanak rád igényt.
De a lényeg: Neked kell bizonyítani, hogy szóban kötöttetek ilyen megállapodást.
Ha bizonyítod, hogy határozott idejű volt a szerződésed, akkor akár kártérítésre is igényt tarthatsz a jogtalan felmondásból eredendően.

SF

imeon # 2006.07.08. 12:53

Kedves Forumozok, szakerto Holgyek es Urak

2006 januar ota szobeli megallapodas alapjan nyelvoktatasi szolgaltatasat nyujtottam, amirol bt altal kibocsatott szamlat adtam havonta. Mult heten a ceg kepviseloje kozolte, hogy ettol a hettol nem tartanak igenyt a szolgaltatasra. A szobeli megallapodas szerint a tanfolyam legalabb decemberig tartott volna.

Lehet-e ez ugyben valamit tenni? Sajnos irasbeli szerzodes nem keszult. Van ilyenkor is valami felmondasi ido, esetleg karteritesre lehetoseg?

Koszonettel:

B. Noemi

vanda24 # 2006.06.29. 14:33

Azért ez kicsit összetett probléma, csak itt nehéz ebbe részletesen belemenni.
Egy intézmény, igazgató váltás, előző igazgató által kötött szerződések felülvizsgálata, egyértelműen szinte ártott az intézménynek ezzel az előnytelen hosszú távú szerződéssel.
Ezer cég jobban és olcsóbban teljesítene.
Rendkívüli felmondásra van csak lehetőség, de azért elég jól körül vannak bástyázva a szerződésben.
Rendes felmondásra nincs lehetőség.

TomSecret! # 2006.06.29. 11:17

Most jut eszetekbe, hogy bő nyolc év nagyon hosszú idő?? Mi az hogy gázos?

(Az első mondattal mit akartál mondani?)


jogvédö

vanda24 # 2006.06.29. 10:49

Határozott időre kötött szerződésről van.

Meg kellene szabadulni a nyertes cégtől, mert nagyon "gázos" és ez a 100 hónap brutálisan hosszú.

TomSecret! # 2006.06.29. 10:16

Vanda, a rendes felmondás jogát kizártátok?

Ezen kívül, ha jól értem, újra közbesz. eljárást kell lefolytatnotok ekkora értékhatárnál. Miért jó ez?


jogvédö

Rexor # 2006.06.29. 10:13

Vanda: a gyakorlatban sokszor ráírják a szerződésre, hogy vállakozási szerződés, mégha tartalma szerint megbízási is. Én fenntartom az álláspontomat, hogy a takarítás megbízási jellegű szerződés, de ha lesz időm megnézem a jogygakorlatot is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.29. 09:33

Rexor, ha ez így lenne, akkor szolgáltatásra nem lehetne vállalkozási szerződést kötni, csak megbízásit - hiszen nincs tárgyi produktum. Az eredménykötelmet szvsz nem szabad szűken értelmezni, nem jelentheti kizárólag valamely tárgyi eredmény előállítását. A különbséget nem ebben kell megragadni, hanem abban, hogy a kötelezettől mi várható el: gondos eljárás - vagy valamiféle effektivitás.

vanda24 # 2006.06.29. 09:24

Akkor most jól megkavarodtam:)

Ez egy gazdasági társaság, akivel 100 hónapra van az intézménynek vállalkozási szerződése mosási és takarítási tevékenység elvégzésére.
(ráadásul természetesen közbeszerzési eljátráson győztes céggel lett megkötve a vállalkozási szerződés)
Azért szerintem ezek a tevékenységek bőven lehetnek eredménykötelmek....

de most már totál nem tudom.
Egyébként a gyakorlat is lehet természetesen totál hibás, de ilyen tevékenységre általában vállalkozási szerződést szoktak kötni....
Köszi:))

Rexor # 2006.06.29. 07:55

KBS itt szerintem valamit félreértettél. Eredménykötelem akkor van, ha annak van valami kézzelfogható produktuma is (pl. elkészül egy radiátor, egy gép, stb.). A takarítás nem az, kitakarítod, majd 2 hét múlva újra kell takarítani, ez egy folyamatosan visszatérő munkafolyamat. Hol látsz itt produktumot? A tisztaság nem egy produktum, hanem az épület küllemének a biztosítása. Egy takarítás egyértelműen megbízási szerződés, amit megfeleő gondossággal kell ellátni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.28. 21:57

Szvsz kissé félreérted. Itt nem egyetlen mosó- és takarítónő megbízásáról van szó, hanem egy gazdasági társasággal kötött szerződésről. Miért ne lehetne a takarítás és a mosás eredménykötelem? Legyen az épület és a textilnemű tiszta. Ha emellett még a közvetlen utasítási jog sincs meg, akkor ez egy valódi vállalkozási szerződés.

ObudaFan # 2006.06.28. 19:23

Az, hogy valaki egyéni vállalkozó, még nem jelenti azt, hogy az általa kötött szerződés vállalkozási szerződés. A mosás meg a takarítás nem eredménykötelem. Ha valaki olyan dolgot önt ki/rá a ruhára, amit a legtutibb tisztítószerrel órákig sikálva sem tud eltakarítani/kiszedni a takarítónő/mosónő, akkor is jár neki a pénz. Mind a kettő a körülményektől függően vagy megbízás, vagy színlelt munkaszerződés.

vanda24 # 2006.06.28. 06:18

Köszi:)

De miért nem lehet szerinted a mosási , takarítási tevékenység vállalkozási szerződés keretében végezni?
Végülis eredménykötelem, vagy véleményed szerint ez inkább megbízási szerződés?

Intézmények kiadják vállalkozóknak a takarítást,mosatás,főzést, ezt általában vállalkozási szerződés keretében teszik?
Vagy eleve rossz a gyakorlat?

Vanda

ObudaFan # 2006.06.27. 22:19

Nevében valóban lehet vállalkozási, de azért ez valójában nem az.
A vállalkozási szerződéstől akkor is el lehet állni, ha az eredeti állapot nem állítható helyre, csak kifejezett kérelemre szüntetheti meg a jövőre nézve a szerződést a bíróság ilyenkor is. Ez viszont nem vállakozási szerződés.

vanda24 # 2006.06.27. 10:54

Sziasztok!

Takarítási és mosási tevékenységről van.
Vállalkozási szerződés.

Köszi a hozzászólásokat:)

(eredeti állapotot helyreállítani itt nem lehet)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.27. 06:43

Bármikor el lehet állni9 - feltéve, hogy a szerződéskötés előtti helyzet helyreállítható. No, ezt vontam én kétségbe. Márpedig, ha az eredeti helyzet nem állítható helyre, akkor csak megszüntetésre van mód. Egyébként a kártárítés szempontjából ez nagyjából mindegy.

Igazad lehet a megbízással, bár havi ötmillió az ilyen címen nem akármekkora summa.

ObudaFan # 2006.06.26. 22:43

Vállalkozási szerződéstől minden esetben el lehet állni, csak itt valószínűleg csak névleg van szó vállalkozásról, hiszen ha az időtartam ennyire fontos, akkor ez megbízási szerződés lehet. Ott pedig a Legfelsőbb Bíróság legújabb - borzalmas - jogegységi határozata szerint alaptalan elállás esetén akár az egész elmaradt megbízási díj is.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.26. 13:06

Egy több hó napra kötött vállalkozási szerződéstől aligha lehet elállni, hiszen bizonyára folyamatos volt a teljesítés. A szerződés megszüntetéséről lehet szó.

A kár a károkozó körülmény - jelen esetben a szerződés megszüntetése - által a károsult vagyonában okozott értékcsökkenést és az elmaradt vagyoni előnyt foglalja magában.

vanda24 # 2006.06.26. 12:39

Sziasztok!

Vállalkozási szerződés esetében ugye a megrendelő is jogosult bármikor elállni,viszont ebben az esetben köteles a vállalkozó kárát megtéríteni.
Egy határozott időre kötött (100 hónap)vállalkozói szerződés esetében,ha el akar állni a megrendelő(még csak 8 hónap ment le),mekkora kárt állapíthatnak meg.
És egyáltalán ennek mi a menete.
(havi díj kb.5 millió forint)
Közös megegyezés nincs,rendkívüli felmondásra nincs ok.(egyenlőre)

Köszi