Szabadalmi ügyvivőt keresek S.O.S segítséget kérek


nozero # 2006.07.19. 18:22

Kedves elisabeth,
A szabadalmi jog úgy ahogyan van használhatatlan. Néhány gyakorlott szabadlmi ügyvivőt találsz, de ezek min. 460.000 HUf díjért dolgoznak és ez csak a kezdet.
A szabadalmi jog olyan, hogy van benne a fehér és a fekete, kommentár az nincs hozzá. Ezt képzeld úgy, hogy veszel egy hamburgert aminek csak az alját és a tetejét mutatják meg.
Küldök emailt, de ezek a szabadlmi ügyvivők nagyon drágák sajnos.
Ha tényleg profi a szabadalom nagyon nehezn fogsz csatát nyerni, de ,hogy ide kihöttél, gondolom , hogy ezzel tisztában is vagy.

Üdvözlettel : n0zer0

Elisabeth # 2006.06.27. 19:17

Tisztelt Jogászok !

Sürgősséggel szabadalmi ügyvivőt keresek.
Olyan nagyon sürgős, hogy néhány tanáccsal is beérném, mileőtt "Amerikába küldenének, hogy gond nélkül be tudjak jelenteni egy egyébként magyar szabadalmat.
Próbálom nagyjából ismertetni a ma kapott levelet, amivel egyetlen ponton sem értek egyet.
ELÕZMÉNYEK :

  • a szabadalmi ügyéntézőm 17 hónapon át egyáltalában nem foglalkozott a szabadalommal.
  • 3 hetem maradt, így fizettem három haviidő hosszabbításért.
  • a három hónap letelte előtt két héttel tehát ma jött az első levél.

ETZ BEMÁSOLOM .

  • a probléma az, hogy jeleztem, hogy a szabadalomnak van még két olyan része /lépése/ ahol az emberi élet bevégezte a jogkérdést.
  • itt a kérés az volt, hogy ezeket részletesen írjam le, szakmailag részletezve.
  • mikor részleteztem két hónap szieszta után a legutolsó percben írták a levelet :

az első két lépés AMERIKÁBAN szabadalmaztatható.
A kérésem csupán csak annyi volt a hivatal felé, hogy záradékolják, hogy van két olyan technikai léps ami nem tartozik az iparjog kategóriába,ebből üzlet, haszon nem származik.
A SZABADALMI ELJÁRÁST NEM KÍVÁNOM MINÕSÍTENI, EZT ÖNÖKRE BÍZOM.
Tisztelettel kérem, hogy segítsenek.
Itt a levél és köszi a kedves türelmet és a lehetséges segítséget: Elisabeth
Az ügyintézőm amint olvasom nem jogász de nem is szakember....minősítsék Önök:
Tisztelt Varga !

Amennyiben kívánja, természetesen megpróbálhatjuk az emailen keresztüli értekezést.

Előjáróban elmondanám, hogy az Osztályvezető Úrral közösen is átnéztem bejelentését, valamint tájékozódtam a saját vért / szövetet tartalmazó készítmények szabadalmaztatási gyakorlatát illetően, az I-II lépés kapcsán felmerült kérdések miatt.

E tekintetben figyelmébe ajánlanám az alábbi szabadalmakat:
EP1225870 (európai szabadalmi bejelentés)
P0003973 (magyar szabadalmi bejelentés)
189444 (magyar szabadalom)

Végeredményben van lehetőség saját szövet/vér alkalmazásával kapcsolatos megoldások szabadalmaztatására, azonban nem termék formájában (melyhez a megoldás hasznosítása célszerűen, előnyösen kapcsolható).
Ebben az esetben szabadalmaztatható kizárólag maga az eljárás lehetne, mivel egyénre szabott terápiáról van szó és az így kapott termék nagyban függ az egyéntől vett minta összetételétől, amely mind genetikailag, mind vegyileg is eltérő lehet, ezért nem teljesül azon szabadalmazhatósági feltétel, hogy a termék minden esetben megismételhetően előállítható legyen és azonos összetétellel legyen megvalósítható.

Ezeket csak az esetleges jövőbeli problémák / kérdések kapcsán gondoltam ismertetni.

A legfontosabb azonban az, hogy jelen bejelentés esetén csak az először benyújtott, ún. III. lépésre vonatkozókkal lehet foglalkozni.
Ennek oka, hogy a szabadalmi törvény szerint (72. §) bejelentés napján benyújtottak nem bővíthetők plusz tartalom hozzáadásával. Sajnos tehát az I-II lépés szerintiek nem tartozhatnak a bejelentéshez. Amennyiben az eredeti példányban benyújtotta volna e lépéseket is ez nem lenne probléma.
Emiatt a benyújtott igénypontok sem megfelelőek, mivel ezek az I-II lépésen alapulnak.

Tehát fontos lenne a III. lépésre vonatkozó igénypontot benyújtani.
Olyan igénypontot kell megfogalmazni, melynek minden jellemzője benne van a leírásban.
Ez véleményem szerint a következő lehetne:

Eljárás monospecifikus immunglobulinok termelődését kiváltó HIV vírus antigén előállítására, azzal jellemezve, hogy HIV vírust kezelünk PGK-val, majd Aspergillus oryzaevel együtt hasnyálmirigyen inkubáljuk.

Monoklonális immunglobulinok termelődését kiváltó HIV vírus antigén, amely az előző eljárással állítható elő.

Az előző igénypontok csak javaslatok, amelyeket az egyoldalas leírás alapján próbáltunk meg kiemelni, ezért felelősséget vállalni nem tudunk, és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy így szabadalmat kaphat a bejelentésre.

Természetesen a jellemző részt (dőlt betű) célszerű műszaki jellemzők megadásával Önnek kell pontosítani.

Az igénypontot külön levéllel együtt kell benyújtani. A levélben fel kell tűntetni, hogy módosított igénypontsort nyújt be, és kéri ennek tudomásulvételét.
Ennek sajnos kis költségvonzata is van, azaz 4800 Ft-ot fizetnie kell ezzel egyidejűleg.

További kiegészítésekre is szükség van, melyeket célszerű lenne az igénypont benyújtásával egyidejűleg megtenni a további, díjköteles módosítási lépések elkerülése végett.
A leíró rész sajnos nem tartalmaz minden, törvényileg előírt részt (ezeket ismertettem a kiadott határozatban (P04 02690/2 számú határozat) is).
Egyrészt pótolni kell a technika állásának feltárását. Ennek megfelelően szükség lenne néhány olyan szabadalmi irat, vagy tudományos cikk rövid ismertetésére, mely hasonló megoldásokkal foglalkozik. A felhozott dokumentumok, cikkek azonosító adatait is fel kell tűntetni (pl. szabadalmi dokumentum száma, cikk szerzője, címe, forrása).
Ezen kívül egy két mondatban ismertetni kell, hogy az eddig ismertekhez (technika állása) képest mi az Ön megoldásának tárgya, célja.
A másik fontos, pótolandó dolog a kiviteli példa. Ennek megfelelően be kell nyújtani egy ún. kiviteli példát, melyben ismertetni kell pontosan azokat a lépéseket, melyek alkalmazásával eljutott a megoldásig (milyen vírus tenyészetet alkalmazott, hány fokon hány percig inkubált, milyen Aspergillus-szal stb. Fontos az arra vonatkozók ismertetése is, hogy ezek csak monospecifikus immunglobulin termelést váltottak ki, azaz az erre vonatkozó kísérletet is ismertetni kell). Az ismertetés során azt kell szem előtt tartani, hogy ennek célja az, hogy bárki más szakember a kiviteli példa alapján meg tudja valósítani a bejelentésben ismertetett megoldást.

A benyújtott kivonat esetén is szükséges javítás, nevezetesen az I-II lépésre vonatkozókat ki kell húzni, mivel a kivonatban nem lehet több, mint a leírásban.

Célszerű lenne tehát az igénypontok mellett fenti kiegészítésekkel ellátott leírást és kivonatot is benyújtani.

Az I-II lépés szabadalmaztatását illetően lehetőség van egy másik bejelentés benyújtására, a fentiekben ismertetettekkel összhangban, azonban, ahogy azt Ön is említette az ilyen típusú eljárások legalábbis Európában nem szabadalomképesek az ipari alkalmazhatóság hiánya miatt, viszont amerikai szabadalmi bejelentést lehet rá alapozni, mivel az amerikai szabadalmi törvények lehetővé teszik kezelési eljárások szabadalmazását.

Ezen levelemet az Osztályvezető Úr is átnézte, tartalmával szakmailag egyetért.

Remélem fentiek segítségére vannak, és elfogadhatóak az Ön számára.
Tovább sok sikert és kitartást kívánok!

Üdvözlettel:

Zoltán Andrea