Temetési költség jogok


ObudaFan # 2006.06.27. 22:24

Az 5 éves dolog teljesen alaptalan. Ugyanakkor ha az élettárs végrendeleti örökös, akkor a hagyaték erejéig a temetési költségek őt terhelik.

A települési önkormányzat a rendeletében meghatározott feltételek szerint temetési segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetésérôl gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehetô egy fôre számított havi családi jövedelemhatárt az önkormányzat rendeletében úgy kell szabályozni, hogy az az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél, egyedül élô esetén annak 150%-ánál alacsonyabb nem lehet.
A temetési segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezônek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

Initram5 # 2006.06.27. 21:41

Végintézkedés ha nem volt, akkor elsősorban az elhunyt gyermekei - haláluk esetén unokái - örökölnek. Ha ilyen nincs, akkor sorban jönnek az örökhagyó testvérei, azaz édesanyád. Úgy tűnik, anyukád az örököse a testvérének - az élettárs nem.

Az eltemettetés költségeit és minden egyéb tartozást az fizeti ki, aki az örökhagyó örököse. Ha nincs más megoldás, akkor az önkormányzattól lehet anyagi segítséget kérni...legrosszabb esetben az önkormányzat fizeti ki a számlát ha jól tudom.

Ha úgy tűnik, hogy az örökhagyó után csak adósság marad akkor lehetőség van a hagyaték visszautasítására és ezzel mentesülni az adósságoktól...de ezt tényleg csak akkor lépjétek meg, ha biztosan nem ér annyit az egész örökség, mint a kiadások+adósság.

Tunde18 # 2006.06.27. 19:35

Sziasztok!

Nekem az a kérdésem, hogy meghalt a nagynéném, anyum huga...Sajnos nem tudjuk miben. Volt neki egy élettársa, akivel együtt élt, nem tudjuk mióta. Gyerek nem született. Budapesten élt, mi meg Szeged mellett. Kapcsolattartás nem volt, esetleg nagy ritkán. Nagymamám nem tudja fizetni a temetést, apja már két éve meghalt. Élettársa nem tudja kifizetni...Adóság van.
Hogyan lehet azt elintézni, hogy ne minket terheljen az adósság, az unokahugait anyai ágról.
Ilyenkor kinek kell eltemetni????
Vagy ki az örökös?
Az igaz, hogy aki 5 évig bejelentett élettársi viszonyban él valakivel az felér egy házassággal? És így az élettársat terhel mindent?
Előre is köszi!

Tünd