Kölcsönt adtam,nem akarják visszafizetni, mit tehetek?


alfonz # 2006.07.04. 23:04
alfonz # 2006.07.04. 23:14

Helló! Eléggé tanácstalan vagyok, ha valaki tud segitsen please!
Én úgy másfél éve adtam kölcsön néhány százezer forintot egy illetőnek, mivel meg volt szorulva. Mivel biztam benne odaadtam volna minden papir nélkül, ő mondta, hogy irjuk róla pár sort. Végül irtunk, név, személyigazolványszám, aláirás, de tanú nélkül. Amint átadtam a pénzt megromlott a kapcsolat, és nem sokára lejár a fizetési határidő és úgy tünik nem áll szándékában visszafizetni. Annyi lenne a kérdésem, hogy fentiek ismeretében van értelme jogi útra terelnem az ügyet, van esély peres úton a pénzemhez jutnom igy, hogy csak magunk között irtunk egy papirt tanúk nélkül? Ha igen, akkor ez az eset mely jogi kategóriába tartozik? Csalás? Előre is köszönöm a segitséget!

Lhotse # 2006.07.05. 09:58

Kedves Alfonz!

Ha már a kölcsönadáskor sem állt szándékában (illetve most sem) visszafizetnie adósnak a tartozást, akkor ez csalás. Illetve természetesen polgári jogi igényed is lehet adóssal szemben.

  1. Feljelentheted, csalás miatt, majd a nyomozás során igénybe vett írásszakértő megmondja, hogy ő írt-e alá. Azon kívül mindenki szóba jöhető tanú, aki tudott a kölcsönről (mégha a közvetlen átadáskor nem is volt jelen).
  2. Polgári pers úton is próbálkozhatsz, de akkor ez bizony illetékköteles, és koránsem biztos, hogy valaha is behajtható lesz adóson a követelés.
  3. Ez nem szép, de célra vezető lehet: megpróbálhatsz beszélni vele, hogy amennyiben nem fizet, "kénytelen vagy azt hinni, hogy becsapott, így feljelented csalás miatt". (Ettől általában "meghatódnak":)) Ha most nem is tud fizetni, azt még mindíg elérheted ezzel, hogy írjon alá egy tisztességes tartozáselismerő nyilatkozatot (Ügyvédi ellenjegyzés, vagy közjegyzői okirat az igazi!), és kiköthettek némi kamatot is... És, a nagyobb az összeg, adjon biztosítékot!

Mindezek általánosságban megfogalmazott tanácsok, az ügy mélyebb ismerete nélkül.

péterapó # 2006.07.05. 13:03

alfonz !
Az iratból kiolvasható, hogy mikor kinek,mennyi összeget adtál át és ez az összeg kölcsön, xxx határidőig vissza kell fizetni?
Ha így van egyszer felszólíthatod írásban, hogy eddig és eddig fizesse vissza akölcsönt, elmaradása esetén a legnagyobb sajnálatodra minden további értesítés nélkül peres útra tereled az ügyet.

A fizetési meghagyás perenkívüli eljárás, minden bíróságon ingyen megkaphatod a nyomtatványt. Szükséges példányban kitöltöd és beadod a Bíróságon....

Lhotse

Nehezen tudod bizonyítani, hogy a kölcsönfelvételkor nem állt szándékában adósnak a visszafizetés.
Elmondja szándékában volt, most is van csak "sajnos nincs pénze" pedig nagyon -nagyon szeretné visszafizetni a kölcsönt.

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

alfonz # 2006.07.05. 15:20

Nagyon köszönön a segitségeteket Lhotse és péterapó!
Örülök, hogy nem reménytelen a helyzet , bár tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egyszerü viszont látni a pénzem.
Végülis két variációt vázoltatok fel, az első egy büntető per, a második polgári per, utána is néztem a fizetési meghagyásnak, hogy képben legyek. Ennél úgy van, hogy ha tizenöt napon belül nem támadja meg akkor jogerőre emelkedik, ha megtámadja akkor peres eljárás. Annyi lenne még a kérdésem, hogy milyen szankció lehet az adóssal szemben e két variáció esetén? Csalás esetén akár börtön is? és polgári úton, hogy lehet behajtani?
Azt hiszem valahol mindenki megfizeti a tanulópénzt, ki többet, ki kevesebbet, ma már én is másképp csinálnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.05. 15:47

Ilyen összegű csalásért aligha kapna végrehajthatót, és ahogyan Uhotse már írta: kicsi az esélye, hogy egyáltalán elmarasztalnák érte. Ijesztésnek esetlege jó, de aki ettől megijed, azzal szemben hatásos a fizetési meghagyás is.

A jogerős fizetési meghagyás - akárcsak a jogerős marasztaló ítélet - végrehajtható. (Értsd: ha az adós nem fizet, letiltanak, foglalnak, árvereznek. etc.)

Sasfioka # 2006.07.06. 17:17

Ráadásul azt is mondtad, hogy amikor a pénzt adtad neki, jóban voltatok, bíztatok egymásban. Így szerintem számodra a bizonyítási esély, hogy csalással jogosan megvádolhasd konvergál a nullához. Ahogy írták, max "fenyegetésnek" jó.

Indulj el szerintem a polgári oldalon.

SF

Kata64 # 2006.07.07. 07:42

Nem tudtok olyan honlapot, ahonnan szerződés mintakat lelehet tölteni. Nekem is egy magánkölcsönhöz kellene. Kölcsönadtam és nem csináltunk papírt. Arról nincs kétségem,hogy az illető igy utólag is aláírja. Szeretném ha lenne valami a kezembe. Köszi: Kata

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.07. 07:50

Utólag ne szerződést írass vele, hanem tartozáselismerést. Ha lehet, akkor írja végig saját kezűleg (nem olyan hosszú az), és természetesen írja alá. Akkor tanú sem kell, és teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít - szükség esetén.

Lhotse # 2006.07.07. 13:05

Kedves Mindenki!

Éppen az a lényege a csalásnak, hogy korábban jóban voltak, és ezt kihasználva kérte le a pénzt...

A tapasztalatom, ha hosszabb ideje nem fizet az adós, a bíróság igen könnyen ítéli csalásnak a meg nem fizetett kölcsönt. Persze a bizonyítás valóban nehéz (miként a tanácsadás is, az ügy konkrét ismerete nélkül.)

Ettől függetlenül ezt én is inkább ilyesztésnek szánnám, a megoldás valószínűleg a polgári peres/nem peres eljárás. (Ez utóbbi is illetékköteles)

Ja, és a hazai büntetőjog nem igazán veszi figyelembe a sértett érdekeit, hiszen pl. ebben az esetben, ha elmarasztalják mondjuk csalásért az adóst, pár százezer forint miatt legföljebb pénzbüntetést szabnak ki rá, ami ugye átváltoztatható, de ezt kevesen szokták megvárni. Fizetnek és adott esetben ezért kerülnek olyan helyzetbe, hogy a sértettet már nem tudják kártalanítani.

Lhotse # 2006.07.07. 13:08

Kedves Kata! Ha biztosra akarsz menni, akkor fordulj ügyvédhez! Azért vannak!

De ha közjegyzői okiratba foglaljátok, (közjegyző) akkor végrehajtható is lesz, ha nem fizetne... Ez az igazán tuti.

Még az sem rossz ötlet, főleg, ha nagyobb összegről van szó, hogy valamilyen biztosítékot is szolgáltasson az adós. (Ez rendszerint ingatlan.)

Kata64 # 2006.07.31. 06:27

Köszönöm, a hozzászólásokat. Tartozáselismerést irattam vele. Remélem időben visszafizeti, nem szeretném használni. Köszi.

Skinner # 2006.07.31. 15:38

Tisztelt Jogászok!
Kölcsönadtam a szomszédomnak 400.000 azaz négyszázezer forintot. A szerződést magam fogalmaztam. Tartalmazza, hogy : 1. : az adós az összeg átvételét a szerződés aláírásával egyidejüleg elismeri.
2. : kötelezettséget vállal arra, hogy az összeget legkésőbb 2006. Július. 31. napján egyösszegben visszafizeti nekem.
A nevét, címét és további adatait sajátkezüleg írta rá a nyomtatványra, továbbá sajátkezűleg írta alá 2 tanú elött.
Elmentett sms-eim is vannak, melyben rendkívül szorult helyzetére hivatkozva kéri az összeget. Továbbá hivatkozik benne arra, hogy bankkölcsönből fogja visszafizetni a pénzt(ez nem lett beleírva a szerződésbe, nincs 3. fél). Nem kaptam meg ma a pénzt, mert a banktól nem kapta még meg a kölcsönt. Holnapra ígérte. Szerdán megyek más ügy miatt a család ügyvédjéhez, eddig ezt nem említettem neki, de valószínüleg azt fogja mondani, hogy jó nagy hülye voltam. Ez tény, elismerem. Ha addig sem kapom meg a pénzt, akkor kénytelen leszek megkérni őt, hogy tegyünk meg mindent amit lehet. Nagyjából mire számíthatok?
Soha többet nem segítek senkinek, ezt most megfogadom.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.31. 15:50

Először is ajánlott levélben fel kell szólítani a teljesítésre. Amennyiben ez nem használ, fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni a bíróságtól. Ha ennek nem mond ellent, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható. Ha ellentmond, per lesz belőle, ebben az esetben - marasztaló ítélet esetén - a fizetnivalója a perköltséggel, no meg a kamatokkal is nőni fog.
A kamat egyébként a késedelemmel érintett időszakra akkor is jár, ha maga a kölcsön kamatmentes volt.

Skinner # 2006.07.31. 15:56

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Sasfioka # 2006.07.31. 17:12

Skinner!

Azért nem feltétlen kell egyből rohanni ügyvédhez. Te ismered a szomszédodat, hogy mennyire megbízható, illetve mennyire lehet hinni a szavának. Tény, hogy kölcsönt adtál "csak úgy", ő vállalta, hogy visszaadja.
Én átcsöngetnék a szomszédba, és elmondanám neki, hogy hát az a helyzet, hogy azért valahogy meg kellene téged nyugtatni, mert hát nem kis összegről van szó, és ha tényleg hitelből akarja neked azt visszaadni, akkor látni szeretnéd a hiteligénylés dokumentumjait, hogy valóban számíthatsz-e a pénzedre. Ha ilyet tud mutatni, akkor szerintem azt az egy-két napot már tényleg ki lehet bírni mindenféle egyéb eljárás nélkül.
Ha ilyet nem tud produkálni, akkor viszont indulhat el az eljárás, illetve akár még csalás miatt is felelhet...

SF

Skinner # 2006.08.11. 19:46

Elfelejtettem leírni a fejleményeket, ennyivel tartozom és hálás vagyok a jó tanácsért/tanácsokért. Mégegyszer nagyon köszönöm! Szóval az történt, hogy ismertettem az adóssal a lehetséges következményeket(jogi út), melyeket Kovács _Béla_Sándor úr válaszából merítettem. Ennek hatására, szerdán, mielött ügyvédhez mentem volna, megkaptam a teljes összeget. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.12. 06:23

Szeretem a heppiendet. :)

cosmo # 2006.08.13. 12:09

sziasztok
átolvastam ezt az egész témát, de sajnos csak későn..
még áprilisban kölcsön adtam :(, igaz kölcsönszerződéssel, mellé még bescanneltem az összes hatósági igazolványát
júliusban kellet volna fizetnie, 1 hónap haladékot kért, megadtam, most meg nem elérhető, és úgy néz ki indítanom kell ellene vmit
a kérdésem
ha elindítom a fizetési meghagyást, hogy hajtják be rajta, ha pl nincs a nevén semmi, ha nem ott lakik , ami a lakcímkártyájában van írva, ha munkanélküli például
a végrehajtói díjat kinek kell állni?
köszönöm
ja , a hivatalos fizetési felszólítást számára, kötelező elküldenem? vagy anélkül is mehetek a bíróságra
Köszönöm

Lhotse # 2006.08.14. 08:11

Szerencsésebb, ha előtte felszólítod, de valószínűleg nem kapja meg... De Te azért csak küldjed az igazolványában szereplő címre!

Ezt követően, (attól függ, mekkora az összeg) fizetési meghagyásos eljárás megindítása javasolt. (Ügyvéd, vagy bírósági panasznap.) Ennek költsége a követelés 3%-a, de minimum 3.000,- Ft. Ha perrel kezded, vagy ellentmond, és perré alakul, akkor 6%, de minimum 7.000,- Ft. Érdemes kamatot is számolni, a szerződés szerint, ha nem volt benne késedelmi kamat, az akkor is jár, az esedékességtől (amikorra vissza kellett volna fizetnie) a Ptk. 301.§ (1) bek. alapján számított mértékű.

Ha sikeres az fmh, illetve megnyered a pert, és jogerős a határozat, és az adós nem teljesít önként, akkor lehet végrehajtani. Ezt végrehajtási lap nyomtatványon teheted meg, az első fokon eljáró bíróság előtt, 1%, de minimum 3.000,- Ft illeték lerovása mellett.

Ezután majd megkeres a végrehajtó, hogy fizessed meg a végrehajtási előleget, (a követelés nagyságától függ, de jópár tízezer forint is lehet), aztán elkezd dolgozni...

Ha sikeres a végrehajtás, természetesen a felsorolt valamennyi költséget meg kell fizesse adós.

Lhotse # 2006.08.14. 08:16

Hosszú lesz, de folytatom...

Ha az eljárás kezdetén "nincs meg" az adós, ("elköltözött", vagy "ismeretlen" jelzéssel jön vissza az fmh a bíróságra + igazolnod kell (BM), hogy nincs más lakcíme) akkor mindjárt perré alakul a fizetési meghagyásos eljárás, és meg kell előlegezzed az ügygondnok költségeit is. (utólag természetesen -ha nyersz - ezt is "ráverik" adósra.) Ezek rendszerint gyorsan (1 év) alatt lezáruló perek, és ha nyertél, itt is mehet a végrehajtás.

Ezt követően majd a végrehajtó "nyomoz" adós után, neked nincs más dolgod, mint reménykedni, és időnként noszogatni a végrehajtót...:)

cosmo # 2006.08.14. 18:47

értem
szóval akkor elsőnek küldöm a levelet neki, az hogy átveszik e vagy sem ,azt engem nem kell érdekelni, miután visszajött a kézbesítésről a papír, ha addig nem történt semmi, akkor irány a kerületi bíróság ugye fizetési meghagyás elindításával
az összeg amivel tartozik, 190.000 ft, az illeték kb 7000ft körül lehet..
ezt kibirom fizetni, ennyit megér nekem.
Elvileg a barátnője számát tudom, neki meg tudnám mondani, ha jól értelmeztem, előbb utóbb a barátja jár rosszabul ha nem rendezi a tartozását, mert ugye kamatok, egyéb díjakat is rá lehet hárítani, ha nem fizet, mielőtt bemegyek a bíróságra)
elvileg mondhatja azt hogy nincs pénze, és nem tud fizetni?
ilyenkor alakul perré a dolog?
ugye nem kell akkor nekem ügyvédet fogadnom?
mert elég bizonyíték van ellene, tanukkal, amikor megíruk a szerződést
veszni nem hagyom a pénzem, inkább várok ameddig kell, ha az ügyre fordított pénzemet visszakapom
Jól értettem akkor?
Köszönöm a segítséget
Ja, 26 vagyok, semmi ilyesmihez nem értek

Lhotse # 2006.08.15. 09:21

Nem kell ügyvéd (valószínűleg). A felszólítás érdemes tértivel kiküldeni, bár nagy jelentősége nincs, ha a kölcsönszerződésben benne van az esedékesség, akkor a nyomtatványon attól kell kérni a késedelmi kamatot, illetve nem tudom, hogy milyen kamatban állapodtatok meg.

Esetleg a felszólító levelet írhatja ügyvéd (ha van ismerősöd, illetve, ha gondolod, megírom.:), írd meg a címed!), hátha berezel.

Azt mondhatja, hogy nincs pénze, de attól még fizetnie kell. De, mint írtam, ha nincs neki vagyona vagy jövedelme, a végrehajtó sem tud mit kezdeni vele...

cosmo # 2006.08.15. 15:02

Lhotse!
nagyon szépen megköszönném
a mailom :cos_mo@hotmail.com
esetleg scanneljem be a kölcsönszerződést és küldjem el az email címére?

lazurdeak # 2006.08.15. 15:07

Kedves Fórumosok!
Családtagnak szeretnék kölcsönt adni építkezéshez, hosszú lejáratra.
Egy összegben kapna adott összeget, amelyet csak X év után kellene elkezdenie törleszteni, havi részletekben. A kamat inflációhoz rögzített mértékű.
Ezzel egy időben bankkölcsönt is vesz fel az illető, ugyanerre az építkezésre (ennek teljes törlesztése után kezdene majd nekem fizetni).
Abba beleegyezett, hogy jelzálogot jegyeztessek be az ingatlanra, ha a bank is megengedi. (Valószínűleg meg fogja, mert az övé lesz az első helyi jelzálogjog.)
Bízom az illetőben, de hülye azért nem vagyok, ezért ügyvéddel fogom a szerződést készíttetni. Ez előtt azonban kikérném a Ti tanácsaitokat is (több szem többet lát, és én még nem csináltam ilyet):

  1. Mire kell figyelni egy ilyen szerződésnél? Tudtok-e erre vonatkozó mintáról, pl. itt a jogi fórumon, vagy más web oldalon?
  2. Érdemes-e mindjárt bejegyeztetni a jelzálogjogot az ingatlanra (mikor a banké már rajta van), vagy elég csak a jogot fenntartanom, hogy bármikor megtehessem ezt (a költségeket csökkentendő)?
  3. A kamat számításához elég, ha csinálok magamnak egy Excel táblát, amit az adós elfogad érvényesnek?
  4. Gondolom, az oda-vissza fizetésekhez célszerű a banki utalás, mert azt a legkönnyebb bizonyítani. Szerintetek is?
  5. Szerintem az esetleges Euro átállást elég annyival kezelni, hogy ha Mo. hivatalos fizetőeszköze megváltozik, akkor a fordulónapon a hivatalos árfolyamon átváltjuk a tartozást is. (Bár ez a "veszély" most elég távoli, hála szeretett kormányunknak...)
  6. Bármi egyéb ötlet, tanács, ismeret, amit hasznosnak tartotok.

Köszönöm szépen!