Kölcsönt adtam,nem akarják visszafizetni, mit tehetek?


Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 23:48

Nyers fordításnak jó - de nem jön át benne az irónia. Én úgy mondanám: "amit latinul mondnak, az rögtön fontosnak is látszik".

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.11.24. 23:31

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

ObudaFan # 2006.11.24. 17:09

A fizetési meghagyások nem olyan viharos gyorsasággal intéződnek (pláne itt jó esélleyl lesz ellentmondás, és így per), hogy ez a pár nam számíthatna.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 15:48

Ha a felszólításban határidőt adtál neki a teljesítésre, akkor azt inkább várd meg. A teljesítés megtagadása ugyan már a határidő eltelte előtt is alapot ad a jogkövetkezmények érvényesítésére, de az sms mint bizonyítási eszköz aggályos lehet.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.11.24. 12:01

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Sasfioka # 2006.08.23. 19:55

A bank másodhelyi jelzálogjogot fog engedni, ma már nem divat elidegenítési és terhelési tilalmat bevezetni az ingatlanra.

SF

Lhotse # 2006.08.21. 15:03

A piaci kamat, akkor a bírói gyakorlat alapján a jegybanki alapkamat kétszerese még annak számít. (13,5%)

ObudaFan # 2006.08.21. 14:59

A magyar gyakorlat pedig az, hogy ha a kamat mértéke magasabb, mint a piaci kamat, akkor már egy eset után is elindul a büntetőeljárás jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.

lazurdeak # 2006.08.17. 06:55

Kedve ObudaFan!

Nem teljesen értem a hozzászólásodat. Ha egyetlen személynek (aki ráadásul családtag), kölcsönt adok, amelyért a szokásos kamatot kérem, akkor ez semmilyen mérce szerint nem tekinthető üzletszerű kölcsönnyújtásnak.
(Ha üzletszerűen foglalkoznék ilyesmivel, akkor nyilván nem tennék fel ezen a fórumon alapvető kérdéseket...)

Az szerintem természetes, hogy mivel hosszú távú kölcsönről van szó, be akarom biztosítani magam, hiszen sok évet alatt bármi történhet.

ObudaFan # 2006.08.16. 17:50

A hitel és pénzkölcsön üzletszerû nyújtása
pénzügyi szolgáltatás.Kizárólag a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével végezhetô a pénzügyi szolgáltatás, és pénzügyi szolgáltatástkizárólag pénzügyi intézmény végezhet.

Lhotse # 2006.08.16. 12:02

Kedves Lazurdeak!

  1. A leírtak elapján eléggé összetett szerződésről van szó. Ha az összeg is olyan jelentős, mint sejthető, akkor tanácsos ügyvédhez fordulni. Olcsóbb, mint utólag "sírni".
  2. Fontos, hogy a banké rendszerint tartalmazhat elidegenítési és terhelési tilalmat. (jogot nem tudsz fenntartani)
  3. Ez minek?
  4. Ez valóban a legkényelmesebb...
  5. Ez is egy megoldás...
  6. A bank nem biztos, hogy hozzájárul a terheléshez, tekintettel arra, hogy a kölcsön befolyásolhatja az adós fizetőképességét.
lazurdeak # 2006.08.15. 15:07

Kedves Fórumosok!
Családtagnak szeretnék kölcsönt adni építkezéshez, hosszú lejáratra.
Egy összegben kapna adott összeget, amelyet csak X év után kellene elkezdenie törleszteni, havi részletekben. A kamat inflációhoz rögzített mértékű.
Ezzel egy időben bankkölcsönt is vesz fel az illető, ugyanerre az építkezésre (ennek teljes törlesztése után kezdene majd nekem fizetni).
Abba beleegyezett, hogy jelzálogot jegyeztessek be az ingatlanra, ha a bank is megengedi. (Valószínűleg meg fogja, mert az övé lesz az első helyi jelzálogjog.)
Bízom az illetőben, de hülye azért nem vagyok, ezért ügyvéddel fogom a szerződést készíttetni. Ez előtt azonban kikérném a Ti tanácsaitokat is (több szem többet lát, és én még nem csináltam ilyet):

  1. Mire kell figyelni egy ilyen szerződésnél? Tudtok-e erre vonatkozó mintáról, pl. itt a jogi fórumon, vagy más web oldalon?
  2. Érdemes-e mindjárt bejegyeztetni a jelzálogjogot az ingatlanra (mikor a banké már rajta van), vagy elég csak a jogot fenntartanom, hogy bármikor megtehessem ezt (a költségeket csökkentendő)?
  3. A kamat számításához elég, ha csinálok magamnak egy Excel táblát, amit az adós elfogad érvényesnek?
  4. Gondolom, az oda-vissza fizetésekhez célszerű a banki utalás, mert azt a legkönnyebb bizonyítani. Szerintetek is?
  5. Szerintem az esetleges Euro átállást elég annyival kezelni, hogy ha Mo. hivatalos fizetőeszköze megváltozik, akkor a fordulónapon a hivatalos árfolyamon átváltjuk a tartozást is. (Bár ez a "veszély" most elég távoli, hála szeretett kormányunknak...)
  6. Bármi egyéb ötlet, tanács, ismeret, amit hasznosnak tartotok.

Köszönöm szépen!

cosmo # 2006.08.15. 15:02

Lhotse!
nagyon szépen megköszönném
a mailom :cos_mo@hotmail.com
esetleg scanneljem be a kölcsönszerződést és küldjem el az email címére?

Lhotse # 2006.08.15. 09:21

Nem kell ügyvéd (valószínűleg). A felszólítás érdemes tértivel kiküldeni, bár nagy jelentősége nincs, ha a kölcsönszerződésben benne van az esedékesség, akkor a nyomtatványon attól kell kérni a késedelmi kamatot, illetve nem tudom, hogy milyen kamatban állapodtatok meg.

Esetleg a felszólító levelet írhatja ügyvéd (ha van ismerősöd, illetve, ha gondolod, megírom.:), írd meg a címed!), hátha berezel.

Azt mondhatja, hogy nincs pénze, de attól még fizetnie kell. De, mint írtam, ha nincs neki vagyona vagy jövedelme, a végrehajtó sem tud mit kezdeni vele...

cosmo # 2006.08.14. 18:47

értem
szóval akkor elsőnek küldöm a levelet neki, az hogy átveszik e vagy sem ,azt engem nem kell érdekelni, miután visszajött a kézbesítésről a papír, ha addig nem történt semmi, akkor irány a kerületi bíróság ugye fizetési meghagyás elindításával
az összeg amivel tartozik, 190.000 ft, az illeték kb 7000ft körül lehet..
ezt kibirom fizetni, ennyit megér nekem.
Elvileg a barátnője számát tudom, neki meg tudnám mondani, ha jól értelmeztem, előbb utóbb a barátja jár rosszabul ha nem rendezi a tartozását, mert ugye kamatok, egyéb díjakat is rá lehet hárítani, ha nem fizet, mielőtt bemegyek a bíróságra)
elvileg mondhatja azt hogy nincs pénze, és nem tud fizetni?
ilyenkor alakul perré a dolog?
ugye nem kell akkor nekem ügyvédet fogadnom?
mert elég bizonyíték van ellene, tanukkal, amikor megíruk a szerződést
veszni nem hagyom a pénzem, inkább várok ameddig kell, ha az ügyre fordított pénzemet visszakapom
Jól értettem akkor?
Köszönöm a segítséget
Ja, 26 vagyok, semmi ilyesmihez nem értek

Lhotse # 2006.08.14. 08:16

Hosszú lesz, de folytatom...

Ha az eljárás kezdetén "nincs meg" az adós, ("elköltözött", vagy "ismeretlen" jelzéssel jön vissza az fmh a bíróságra + igazolnod kell (BM), hogy nincs más lakcíme) akkor mindjárt perré alakul a fizetési meghagyásos eljárás, és meg kell előlegezzed az ügygondnok költségeit is. (utólag természetesen -ha nyersz - ezt is "ráverik" adósra.) Ezek rendszerint gyorsan (1 év) alatt lezáruló perek, és ha nyertél, itt is mehet a végrehajtás.

Ezt követően majd a végrehajtó "nyomoz" adós után, neked nincs más dolgod, mint reménykedni, és időnként noszogatni a végrehajtót...:)

Lhotse # 2006.08.14. 08:11

Szerencsésebb, ha előtte felszólítod, de valószínűleg nem kapja meg... De Te azért csak küldjed az igazolványában szereplő címre!

Ezt követően, (attól függ, mekkora az összeg) fizetési meghagyásos eljárás megindítása javasolt. (Ügyvéd, vagy bírósági panasznap.) Ennek költsége a követelés 3%-a, de minimum 3.000,- Ft. Ha perrel kezded, vagy ellentmond, és perré alakul, akkor 6%, de minimum 7.000,- Ft. Érdemes kamatot is számolni, a szerződés szerint, ha nem volt benne késedelmi kamat, az akkor is jár, az esedékességtől (amikorra vissza kellett volna fizetnie) a Ptk. 301.§ (1) bek. alapján számított mértékű.

Ha sikeres az fmh, illetve megnyered a pert, és jogerős a határozat, és az adós nem teljesít önként, akkor lehet végrehajtani. Ezt végrehajtási lap nyomtatványon teheted meg, az első fokon eljáró bíróság előtt, 1%, de minimum 3.000,- Ft illeték lerovása mellett.

Ezután majd megkeres a végrehajtó, hogy fizessed meg a végrehajtási előleget, (a követelés nagyságától függ, de jópár tízezer forint is lehet), aztán elkezd dolgozni...

Ha sikeres a végrehajtás, természetesen a felsorolt valamennyi költséget meg kell fizesse adós.

cosmo # 2006.08.13. 12:09

sziasztok
átolvastam ezt az egész témát, de sajnos csak későn..
még áprilisban kölcsön adtam :(, igaz kölcsönszerződéssel, mellé még bescanneltem az összes hatósági igazolványát
júliusban kellet volna fizetnie, 1 hónap haladékot kért, megadtam, most meg nem elérhető, és úgy néz ki indítanom kell ellene vmit
a kérdésem
ha elindítom a fizetési meghagyást, hogy hajtják be rajta, ha pl nincs a nevén semmi, ha nem ott lakik , ami a lakcímkártyájában van írva, ha munkanélküli például
a végrehajtói díjat kinek kell állni?
köszönöm
ja , a hivatalos fizetési felszólítást számára, kötelező elküldenem? vagy anélkül is mehetek a bíróságra
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.12. 06:23

Szeretem a heppiendet. :)

Skinner # 2006.08.11. 19:46

Elfelejtettem leírni a fejleményeket, ennyivel tartozom és hálás vagyok a jó tanácsért/tanácsokért. Mégegyszer nagyon köszönöm! Szóval az történt, hogy ismertettem az adóssal a lehetséges következményeket(jogi út), melyeket Kovács _Béla_Sándor úr válaszából merítettem. Ennek hatására, szerdán, mielött ügyvédhez mentem volna, megkaptam a teljes összeget. :-)

Sasfioka # 2006.07.31. 17:12

Skinner!

Azért nem feltétlen kell egyből rohanni ügyvédhez. Te ismered a szomszédodat, hogy mennyire megbízható, illetve mennyire lehet hinni a szavának. Tény, hogy kölcsönt adtál "csak úgy", ő vállalta, hogy visszaadja.
Én átcsöngetnék a szomszédba, és elmondanám neki, hogy hát az a helyzet, hogy azért valahogy meg kellene téged nyugtatni, mert hát nem kis összegről van szó, és ha tényleg hitelből akarja neked azt visszaadni, akkor látni szeretnéd a hiteligénylés dokumentumjait, hogy valóban számíthatsz-e a pénzedre. Ha ilyet tud mutatni, akkor szerintem azt az egy-két napot már tényleg ki lehet bírni mindenféle egyéb eljárás nélkül.
Ha ilyet nem tud produkálni, akkor viszont indulhat el az eljárás, illetve akár még csalás miatt is felelhet...

SF

Skinner # 2006.07.31. 15:56

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.31. 15:50

Először is ajánlott levélben fel kell szólítani a teljesítésre. Amennyiben ez nem használ, fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni a bíróságtól. Ha ennek nem mond ellent, akkor jogerőre emelkedik és végrehajtható. Ha ellentmond, per lesz belőle, ebben az esetben - marasztaló ítélet esetén - a fizetnivalója a perköltséggel, no meg a kamatokkal is nőni fog.
A kamat egyébként a késedelemmel érintett időszakra akkor is jár, ha maga a kölcsön kamatmentes volt.

Skinner # 2006.07.31. 15:38

Tisztelt Jogászok!
Kölcsönadtam a szomszédomnak 400.000 azaz négyszázezer forintot. A szerződést magam fogalmaztam. Tartalmazza, hogy : 1. : az adós az összeg átvételét a szerződés aláírásával egyidejüleg elismeri.
2. : kötelezettséget vállal arra, hogy az összeget legkésőbb 2006. Július. 31. napján egyösszegben visszafizeti nekem.
A nevét, címét és további adatait sajátkezüleg írta rá a nyomtatványra, továbbá sajátkezűleg írta alá 2 tanú elött.
Elmentett sms-eim is vannak, melyben rendkívül szorult helyzetére hivatkozva kéri az összeget. Továbbá hivatkozik benne arra, hogy bankkölcsönből fogja visszafizetni a pénzt(ez nem lett beleírva a szerződésbe, nincs 3. fél). Nem kaptam meg ma a pénzt, mert a banktól nem kapta még meg a kölcsönt. Holnapra ígérte. Szerdán megyek más ügy miatt a család ügyvédjéhez, eddig ezt nem említettem neki, de valószínüleg azt fogja mondani, hogy jó nagy hülye voltam. Ez tény, elismerem. Ha addig sem kapom meg a pénzt, akkor kénytelen leszek megkérni őt, hogy tegyünk meg mindent amit lehet. Nagyjából mire számíthatok?
Soha többet nem segítek senkinek, ezt most megfogadom.

Kata64 # 2006.07.31. 06:27

Köszönöm, a hozzászólásokat. Tartozáselismerést irattam vele. Remélem időben visszafizeti, nem szeretném használni. Köszi.