Kölcsönt adtam,nem akarják visszafizetni, mit tehetek?


Lhotse # 2006.07.07. 13:08

Kedves Kata! Ha biztosra akarsz menni, akkor fordulj ügyvédhez! Azért vannak!

De ha közjegyzői okiratba foglaljátok, (közjegyző) akkor végrehajtható is lesz, ha nem fizetne... Ez az igazán tuti.

Még az sem rossz ötlet, főleg, ha nagyobb összegről van szó, hogy valamilyen biztosítékot is szolgáltasson az adós. (Ez rendszerint ingatlan.)

Lhotse # 2006.07.07. 13:05

Kedves Mindenki!

Éppen az a lényege a csalásnak, hogy korábban jóban voltak, és ezt kihasználva kérte le a pénzt...

A tapasztalatom, ha hosszabb ideje nem fizet az adós, a bíróság igen könnyen ítéli csalásnak a meg nem fizetett kölcsönt. Persze a bizonyítás valóban nehéz (miként a tanácsadás is, az ügy konkrét ismerete nélkül.)

Ettől függetlenül ezt én is inkább ilyesztésnek szánnám, a megoldás valószínűleg a polgári peres/nem peres eljárás. (Ez utóbbi is illetékköteles)

Ja, és a hazai büntetőjog nem igazán veszi figyelembe a sértett érdekeit, hiszen pl. ebben az esetben, ha elmarasztalják mondjuk csalásért az adóst, pár százezer forint miatt legföljebb pénzbüntetést szabnak ki rá, ami ugye átváltoztatható, de ezt kevesen szokták megvárni. Fizetnek és adott esetben ezért kerülnek olyan helyzetbe, hogy a sértettet már nem tudják kártalanítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.07. 07:50

Utólag ne szerződést írass vele, hanem tartozáselismerést. Ha lehet, akkor írja végig saját kezűleg (nem olyan hosszú az), és természetesen írja alá. Akkor tanú sem kell, és teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít - szükség esetén.

Kata64 # 2006.07.07. 07:42

Nem tudtok olyan honlapot, ahonnan szerződés mintakat lelehet tölteni. Nekem is egy magánkölcsönhöz kellene. Kölcsönadtam és nem csináltunk papírt. Arról nincs kétségem,hogy az illető igy utólag is aláírja. Szeretném ha lenne valami a kezembe. Köszi: Kata

Sasfioka # 2006.07.06. 17:17

Ráadásul azt is mondtad, hogy amikor a pénzt adtad neki, jóban voltatok, bíztatok egymásban. Így szerintem számodra a bizonyítási esély, hogy csalással jogosan megvádolhasd konvergál a nullához. Ahogy írták, max "fenyegetésnek" jó.

Indulj el szerintem a polgári oldalon.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.05. 15:47

Ilyen összegű csalásért aligha kapna végrehajthatót, és ahogyan Uhotse már írta: kicsi az esélye, hogy egyáltalán elmarasztalnák érte. Ijesztésnek esetlege jó, de aki ettől megijed, azzal szemben hatásos a fizetési meghagyás is.

A jogerős fizetési meghagyás - akárcsak a jogerős marasztaló ítélet - végrehajtható. (Értsd: ha az adós nem fizet, letiltanak, foglalnak, árvereznek. etc.)

alfonz # 2006.07.05. 15:20

Nagyon köszönön a segitségeteket Lhotse és péterapó!
Örülök, hogy nem reménytelen a helyzet , bár tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egyszerü viszont látni a pénzem.
Végülis két variációt vázoltatok fel, az első egy büntető per, a második polgári per, utána is néztem a fizetési meghagyásnak, hogy képben legyek. Ennél úgy van, hogy ha tizenöt napon belül nem támadja meg akkor jogerőre emelkedik, ha megtámadja akkor peres eljárás. Annyi lenne még a kérdésem, hogy milyen szankció lehet az adóssal szemben e két variáció esetén? Csalás esetén akár börtön is? és polgári úton, hogy lehet behajtani?
Azt hiszem valahol mindenki megfizeti a tanulópénzt, ki többet, ki kevesebbet, ma már én is másképp csinálnám.

péterapó # 2006.07.05. 13:03

alfonz !
Az iratból kiolvasható, hogy mikor kinek,mennyi összeget adtál át és ez az összeg kölcsön, xxx határidőig vissza kell fizetni?
Ha így van egyszer felszólíthatod írásban, hogy eddig és eddig fizesse vissza akölcsönt, elmaradása esetén a legnagyobb sajnálatodra minden további értesítés nélkül peres útra tereled az ügyet.

A fizetési meghagyás perenkívüli eljárás, minden bíróságon ingyen megkaphatod a nyomtatványt. Szükséges példányban kitöltöd és beadod a Bíróságon....

Lhotse

Nehezen tudod bizonyítani, hogy a kölcsönfelvételkor nem állt szándékában adósnak a visszafizetés.
Elmondja szándékában volt, most is van csak "sajnos nincs pénze" pedig nagyon -nagyon szeretné visszafizetni a kölcsönt.

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

Lhotse # 2006.07.05. 09:58

Kedves Alfonz!

Ha már a kölcsönadáskor sem állt szándékában (illetve most sem) visszafizetnie adósnak a tartozást, akkor ez csalás. Illetve természetesen polgári jogi igényed is lehet adóssal szemben.

  1. Feljelentheted, csalás miatt, majd a nyomozás során igénybe vett írásszakértő megmondja, hogy ő írt-e alá. Azon kívül mindenki szóba jöhető tanú, aki tudott a kölcsönről (mégha a közvetlen átadáskor nem is volt jelen).
  2. Polgári pers úton is próbálkozhatsz, de akkor ez bizony illetékköteles, és koránsem biztos, hogy valaha is behajtható lesz adóson a követelés.
  3. Ez nem szép, de célra vezető lehet: megpróbálhatsz beszélni vele, hogy amennyiben nem fizet, "kénytelen vagy azt hinni, hogy becsapott, így feljelented csalás miatt". (Ettől általában "meghatódnak":)) Ha most nem is tud fizetni, azt még mindíg elérheted ezzel, hogy írjon alá egy tisztességes tartozáselismerő nyilatkozatot (Ügyvédi ellenjegyzés, vagy közjegyzői okirat az igazi!), és kiköthettek némi kamatot is... És, a nagyobb az összeg, adjon biztosítékot!

Mindezek általánosságban megfogalmazott tanácsok, az ügy mélyebb ismerete nélkül.

alfonz # 2006.07.04. 23:14

Helló! Eléggé tanácstalan vagyok, ha valaki tud segitsen please!
Én úgy másfél éve adtam kölcsön néhány százezer forintot egy illetőnek, mivel meg volt szorulva. Mivel biztam benne odaadtam volna minden papir nélkül, ő mondta, hogy irjuk róla pár sort. Végül irtunk, név, személyigazolványszám, aláirás, de tanú nélkül. Amint átadtam a pénzt megromlott a kapcsolat, és nem sokára lejár a fizetési határidő és úgy tünik nem áll szándékában visszafizetni. Annyi lenne a kérdésem, hogy fentiek ismeretében van értelme jogi útra terelnem az ügyet, van esély peres úton a pénzemhez jutnom igy, hogy csak magunk között irtunk egy papirt tanúk nélkül? Ha igen, akkor ez az eset mely jogi kategóriába tartozik? Csalás? Előre is köszönöm a segitséget!

alfonz # 2006.07.04. 23:04