felhívás ajánlattételre


ObudaFan # 2006.07.20. 16:49

Azért ez nem igazi lex spec., mert nem azonosak a jogkövetkezmények. A szerződés a fogyvéd. tv. alapján nem jön létre, a vásárló tehát az árut nem követelheti, csak az eladónak közigazgatási jogi felelőssége lesz, magyarul bírságolható.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.20. 13:59

Vadalma már rámutatott a gondolatmeneted hibájára: az általános szabályt akarod alkalmazni, holott van különös szabály is.

misstick # 2006.07.20. 11:57

a gondolatmenet:
ha az ar csak felhivas ajanlattetelre es mondjuk 2 arcimke van rajta akkor odamegyek a penztarhoz es en teszem az ajanlatot nyilvan a kisebb arra. ezt ö nem fogadja el mert:

  1. nyilva tevedesbol került ra a rossz arcimke amiert neki a fönök fele felelni kell (tehat itt meg is van a "jogos" visszautasitas)
  2. mi van ha a vevö ragasztja ra a cimket az arura.

sztem szerzödes eleve nem jöhet letre ha nincs a cimke mögött a szandek, vagyis hianyzik a szerzödesi akarat (a kisebb árra)
mivel nem lesz 2 egybehangzo akarat igy nem jot letre szerzödes.
szerintetek?

Vadalma # 2006.07.20. 10:50

az aha missticknek szólt :)

Vadalma # 2006.07.20. 10:48

aha.

az ajánlati kötöttség Ptk.-s kategória, itt lex generalis.

ha a lex specialis fogyasztóvédelmi tv. alapján a forgalmazó felel az ár feltüntetése szabályainak megtartásáért, miért szeretnél ellene az általános szabályok alapján fellépni?

Te idézted, hogy több ár esetén alacsonyabb számít. 14. § (4)

6. § alapján forgalmazó felel, ha

  1. a forgalomból az árut jogosulatlanul visszatartja, illetve a szolgáltatás nyújtását jogosulatlanul megtagadja.

fejezetcím mellesleg: A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét biztosító általános rendelkezések

miért jutsz arra a következtetésre, hogy nem köteles Neked az alacsonyabbik áron eladni?

Vadalma

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.20. 10:31

Mint ObudaFan mondta, ajánlatnak nem tekinthető, mert nem célzott, nem konkrét személyhez címezték. Mindamellett véleményem szerint általános szerződési feltételnek minden további nélkül minősülhet.

misstick # 2006.07.20. 10:10

köszi a valaszokat de igazabol nem a helyzet megoldasa most a kerdes hanem az h maga az arcimke a targyon, az ajanlatnak minosul-e (szerintem nem) tehat koteles-e az elado eladni nekem a dolgot az alacsonyabb aron.
szerintem nem, es ehhez kerestem volna alatamasztast....

Vadalma # 2006.07.20. 07:41

ott helyben vetess föl jegyzőkönyvet, amiből Te is kapsz egy példányt és hivatalból meg kell küldjék a fogyasztóvédelemnek. ehhez jogod van.

általában már itt el szoktak bizonytalanodni az eladók és gyorsan és csendesen elintéződnek az ügyek.

a vitatott terméket is be lehet küldetni bevizsgálásra.

írj a vásárlók könyvébe is pár oldalt.

a lényeg az, hogy minél több nyoma legyen az atrocitásnak.

emellett Te Magad is írhatsz hivatalos bejelentést a figyasztóvédelemnek. nagyon nagy érdeklődéssel vizsgálódnak (+ahogy ObudaFan írja: bírságolnak) ilyen esetekben.

Vadalma

monalisa1 # 2006.07.19. 20:11

Nincs olyan bolt ahol egynémely termék polci ára ne térne el a pénzár számítógépes árától. Aztán el lehet vitatkozni, de rendszerint a pénztár "nyer".

Amúgy meg majd elviszi a terméket a következő vásárló...

ObudaFan # 2006.07.19. 19:13

Az ajánlat meghatározott személyhez szól, ez tehát felhívás ajánlattételre. A fogyasztóvédelem viszont ilyenre bírságol, kirívó esetben pedig a Versenyhivatal is.

misstick # 2006.07.19. 14:25

sziasztok, van egy kis vitank es jo lenne ha valaki segitene tisztazni a helyzetet.

Markas bolt, vadiuj papucs, 7990 van rairva. odamegyek a penztarhoz ahol az elado kozli, h marpedig az nem ugy van, hanem 9990.

kerdes: koteles-e a bolt az alompapucsomat 7990ert odaadni. ha igen miert, ha nem miert?

variacio 1: 2 ar is van rajta: koteles-e nekem az alacsonyabbert odaadni?

vagyis ha jol gondolom akkor az a kerdes hogy az arcimke a papucson ajanlat (amihez az elado kotve van) vagy felhivas ajanlattetelre? vagyis ha rossz napja mondhatja h ma ebben a boltban semmi nem elado.

koszi szepen az allasfoglalasokat :-)

segitseg:

Az ár feltüntetése
14. § (1) Az áru fogyasztói forgalombahozatalakor a forgalmazó köteles - külön jogszabályban meghatározottak szerint - a fogyasztót írásban tájékoztatni az eladási árról és az egységárról, illetve a szolgáltatás díjáról.
(2) Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját a Magyar Köztársaság területén törvényes fizetõeszköz szerint meghatározva, egyértelmûen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.
(3) A Magyar Köztársaság területén fogyasztói forgalomba hozott áru és szolgáltatás áraként a fogyasztói forgalomban fizetendõ árat kell feltüntetni.
(4) Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejû feltüntetése esetén az áru eladási árán, vagy a szolgáltatás díján a feltüntetett legalacsonyabb eladási árat vagy szolgáltatási díjat kell érteni.(5) Az árcímke nem takarhatja el az egyedi csomagoláson jogszabály kötelezõ elõírása szerint elhelyezett fogyasztói tájékoztatót.