Követelés behajtása


ObudaFan # 2006.07.23. 08:37

Hát az már sajnos azt jelenti, hogy nem lehet viszonylag rövidebb időn belül, ezért a legjobb lenne magával a hitelezővel megállapodni részletfizetésben, ha pedig ez nem sikerül, akkor a bíróságtól, illetve végrehajtótól kérni ezt.

Kunyik # 2006.07.22. 06:58

Kedves Obudafan!

"nem lehet viszonylag rövidebb idôn belül behajtani"

Mit jelent a "viszonylag" rövidebb idő 500e ft-os követelésnél és 50000e ft-os nyugdíjnál?

ObudaFan # 2006.07.21. 19:02

A határozatban megállapított kötelezettség teljesítésére rendszerint tizenöt napos határidôt kell szabni.
A bíróság tizenöt napnál rövidebb, illetôleg hosszabb teljesítési határidôt is megállapíthat, ha ez a felek méltányos érdekeinek mérlegelése alapján vagy a kötelezettség természetére való tekintettel indokoltnak mutatkozik. A teljesítési határidô megállapításánál figyelembe kell venni a feleknek a per vitelében megnyilvánult jó- vagy rosszhiszemûségét is.
A bíróság a kötelezettségnek részletekben való teljesítését is elrendelheti. Kivételes esetekben a határozat jogerôre emelkedése után az elsô fokon eljárt bíróság a részletekben való teljesítést, illetôleg a részletekben való teljesítés módosítását bármelyik fél erre irányuló indokolt kérelme alapján - az ellenérdekû fél meghallgatása után - végzésben engedélyezheti. A bíróság e végzését tárgyaláson kívül hozza meg, de határozathozatal elôtt a másik felet köteles meghallgatni . Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében a bíróság azt is kimondhatja, hogy bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik.

Végrehajtás esetén az adós társadalombiztosítási nyugellátásából legfeljebb 33%-ot lehet levonni.
A bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsôsorban a pénzügyi intézménynél kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegbôl, illetôleg az adós munkabérébôl, illetményébôl, munkadíjából, a munkaviszonyon, munkaviszony jellegû szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredô egyéb rendszeres, idôszakonként visszatérôen kapott díjazásából, juttatásából, követelésébôl (a továbbiakban együtt: munkabérébôl) kell behajtani.
Ha elôre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetôleg a pénzügyi intézménynél kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb idôn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A lefoglalt ingatlant azonban csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idô múlva elégíthetô ki.

chutzpah # 2006.07.21. 11:17

Ekkora összeg tekintetében illene megállapodni...Emailem nyivános, keressen meg, kitalálunk valamit.

Kunyik # 2006.07.21. 11:02

500e

chutzpah # 2006.07.21. 10:55

Tisztázzuk. Mennyi az ítéletben a követelés összege?

Kunyik # 2006.07.21. 10:25

Kedves Hozzáértők!

Nemrég volt egy perem ahol egy opciós szerződést támadtam meg, sikerrel. A bíróság vissza fogja állítani az eredeti állapotot, vagyis a ház tulajdonjoga vissza száll a nevemre. A kölcsöntartozást viszont ki kell fizetnem -eredetileg 150000 ft volt de a opciós szerződésben 500e ft volt-, tehát a bíróság úgy ítélte meg hogy az opciós szerződés semmis, de a kölcsön áll. A bíró egyezséget javasol, de a másik fél 150000 ft-t akar egy összegben az egyezség aláírásakor és a többit részletekben. Az a problémám, hogy mivel 50000 ft nyugdíjból élek nem tudok kifizetni ennyi pénzt egyszerre. Az kérdezném, hogyha nem jön létre egyezség, a bíróság milyen módon hajtja be a tartozást? Levonják a nyugdíjból vagy mégis elvehetik a házam? Kérem segítsenek!

Köszönöm