Társasház közösköltség


ObudaFan # 2007.01.10. 20:31

Ha már jogerős a fizetési meghagyás, akkor nem lehet új fizetési meghagyásos eljárást indítani, azt már csak végrehajtani lehet.
Ha viszont van két jogerős fizetési meghagyás, azt lehet azonos eljárásban végrehajtani.

bacillus # 2007.01.10. 20:28

Én az eredeti témával kapcsolatosan érdeklődnék.
Közösköltség.
Az érdekelne meg lehet e tenni, hogy a korában fizetési meghagyás kezdeményezésére (de végrehajtásra nem került) részlegesen meg nem fizetett elmaradt közösköltséget, egy új fizetési meghagyás keretében (az azóta felszaporodott elmaradással együttesen) érvényesíteném törlesztésre (nem kellene a lakónak 2 eljárás illetékét befizetni-önhibáján kivűli helyzet).
Segítséget előre isköszönöm..

bacillus

ObudaFan # 2007.01.10. 20:12

Akkor ne tartson addig közgyűlést, amíg nem rendeződik a lakások helyzete. Így ugyanis aligha fog tudni társasházat alapítani.

Pjotr # 2007.01.10. 12:28

Hogy őszinte legyek az az építettő/üzemeltető akik ezek után ilyen kamu indokkal kizár a közgyűlésből, annak van valami takargatnivalója....
Mégha nem is szerepeltek majd ott aláíróként, de azért ugyanolyan tulajdonsoként illene résztvenni benne mint akiké már be van jegyezve...
Már vettem lakást és nem igaz, ogy nem mehet minden simán.
Egyet kéne már megtanulni, amíg nincsenek tiszta papirok addig nincs miről beszélni.
Inkább egy elszalasztott jó vétel a bizalmatlanság miatt mint sok év idegeskedés meg pereskedés.
Meg ilyen értéknél nem szabad sajnálni a pénzt a saját ügyvédre sem (nem vagyok ügyvéd -bár aki az, az a hszeimből tudja- nem a kliens szerzés miatt irom)

sprite # 2007.01.10. 10:34

Ma már minden rendben van. Tiszta a lakás. Az elmúlt másfél évet ha elmesélném nektek a fejeteket fognátok, talán már ennyitől is azt teszitek, de ha vettetek valaha lakást tudnátok, hogy semmi nem megy simán. Semmi! Mégha ügyvéd, meg hasonló jogi csodák állnak a hátad megett, akkor sem. Õk is emberek, tévednek, csúsztatnak, szépítenek, határidőt túllépnek, elfelejtenek, stb. De ebbe ne menjünk bele. Ez egy másik történet.
Időközben beszéltem a Földhivatallal és "megnyugtatott" nem vagyunk jogszerű tulajdonosok, nem adhatnánk most még el a lakást. És így jogszerűen nem vehetünk rész a társasház alapításban sem.

Pjotr # 2007.01.10. 08:11

Tudom, hogy ez rajtad nem segít, de, hogy az emberek a médianyilvánosság ellenére nem tanulnak semmiből....
Ingatlant csak tiszta papirokkal....
Amikor nem készült el a ház időre azonnal ügyvédhez kellett volna menni és megkötbérezni a kivitelezőt, nem beköltözni....

sprite # 2007.01.09. 23:43

Köszönöm a gyors választ.
A perfeljegyzés már eltűnt az ingatlanról, az ma már nem okoz gondot, megoldódott a dolog.
Már csak azt lenne jó tudnom miként érvelhetek a lakógyűlésen, mikor ki akarnak hagyni a szavazásból, mikor majd azzal jönnek, hogy csak a tulajdonostársak szavazhatnak. Hisz a Társasházi Törvény is csak eképpen használja: tulajdonostárs. De hol kezdődik ez én tulajdonjogom a lent felvázolt körülményekben? Ott vagyunk a széljegyzeten, igen, de ez mire elég?
Azért is írtam, hogy a porbléma megoldása túl mutat a társasházi törvényen, mert az a kérdés tulajdonos vagyok-e már vagy sem? Ha kifizethetek egy csomó költséget, ami ezzel a lakással kapcsolatban felmerül, akkor miért is nem én vagyok a jogos tulajdonosa? Hogy magyarázhatom meg ott a gyűlésen hitelt érdemlően az építtetőnek, aki egyben az eladó, hogy én igenis tulajdonosnak számítok?! És, ha annak számítok, akkor vegyen ő is annak engem.

ObudaFan # 2007.01.09. 22:45

Az, hogy perfeljegyzés van az ingatlanon nem hangzik jól, jó lenne, ha sikerülne utánajárni, mi ez a per. Ugyanakkor a per jogerős eldöntéséig ez sem érinti a tulajdonjogotokat. A többi is marhaságnak tűnik, széljegyként már szerepelnetek kell a tulajdoni lapon, ha tényleg be lett adva a földhivatalhoz a lemondó nyilatkozat, akkor meg nélkületek legfeljebb perben tudna társasházat alapítani.

sprite # 2007.01.09. 18:13

Lenne egy kis porblémánk. Bár nem konkrétan közösköltséggel kapcsolatos, viszont társasházi, de a többi társasházi topikot nem találtam élőnek, régi bejegyzések voltak csak bennük. Én viszont mielőbb szeretnék választ kapni tőletek, ha lehet.
A Társasházi Törvényt már átbújtuk, és a megoldás szerintem azon túl keresendő.
Vettünk egy lakást egy újépítésű társasházban, még 2004 áprilisában, ami 2005 májusára készült el, akkor be is költöztünk. Ugyan használatbavételi engedély még nem volt meg, de ha nem engedtek volna beköltözni bizony már ködbért kelett volna fizetnie az építtetőnek. Szóval beköltöztünk. A használatbavételi engedély pedig csak 2005 novemberében lett meg. Utána lett volna az albetétesítés de ez megakadt, mert perfeljegyzést tettek a házra. Ezzel együtt megakadt az egész, banki hitelfelvételi foylamat is, és még ki sem tudtuk fizeni a lakát csak laktunk benne. A Társasháznak viszont valahogy üzelmelnie kellett és az építtető, mint többségi tulajdonos és egyben házkezelő is, már 2005 júliusában megállapított egy közösköltséget, amit elvárt minden lakótól. Persze ezt önkényesen tette, a befizetett pénzekkel az elmúlt másfél évben meg sem próbált elszámolni.
Végül mire minden akadály elhárult a hitelfelvétel elől már 2006 októberét írtunk. Okt. elején ki is fizettük a lakást teljes egészében. Meg is kaptuk az eladótól a lemondónyilatkozatot, a végérvényes és visszavonhatatlan lemondónyilatkozatot, amit dec. 4-én érkeztettek a Földhivalatban. De a telekkönyvben még nem vagyunk tulajdonosként bejegyeztve.
És a probléma itt kezdődik. Az építtető, aki egyben a házkezelő is, kitalálta hogy most fog társasházat alapítani, mikor is a 62 lakásból(eladva jelenleg kb 40-45 van) jó ha 10 lakásnak van már telekkönyvben is bejegyzett tulajdonosa. Nem tudjuk mi a célja azzal, hogy ily' "hírtelen" kíván társasházat alapítani, de hiába lakunk már itt másfél éve, mi és még sokan mások, hiába van adásvételi szerződés kettőnk között, hiába van kifizetve a lakás teljes egészében, hiába mondott már le az ingatlanáról, nem hívott meg a közgyűlésre, amit azzal indokolt, hogy nem vagyunk tulajdonosok.
Az ügyvédjükkel pöröltünk, hogy mi az hogy nem vagyunk tulajdonosok, erre ő azzal "nyugtatott", hogy de mi azok vagyunk, akár el is adhatjuk a lakást. Igen? A közeljövőben ki szeretném adni, és ki is fogom adni, az ügyvéd szerint akár el is adhatom, de a közgyűlésen való részvételre, a közgyűlésen történő szavazásra nem vagyok jogosult? Ez hogy van?

ObudaFan # 2007.01.08. 20:32

A közgyûlés a határozatával a legalább hat hónapnak megfelelô közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el a hátralék megfizetésének biztosítékául.
A határozat meghozatala során a hátralékos tulajdonostárs nem élhet a szavazati jogával, az ô tulajdoni hányadát a határozatképesség megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni.
A határozatot a hátralékos tulajdonostárs részére a bírósági jogorvoslat lehetôségének feltüntetésével kézbesíteni kell.

A szervezeti-mûködési szabályzatban kell meghatározni a közösköltség-hátralék megfizetése érdekében a közös képviselônek vagy az intézôbizottság elnökének az adós tulajdonostárs határidô megjelölésével történô felszólításával, továbbá - ha a felszólítás eredménytelen - a bírósági fizetési meghagyás kibocsátásának kezdeményezésével, illetôleg - e törvény rendelkezései szerinti felhatalmazása esetén - a jelzálogjog bejegyzése és annak törlése iránti kérelem benyújtásával kapcsolatos feladatait.

A jelzálogjog bejegyzésének elrendelésérôl szóló közgyûlési határozatot, illetôleg a közös képviselô vagy az intézôbizottság elnöke rendelkezését közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
A jelzálogjog bejegyzésének elrendelése hat hónapnak megfelelô hátralékonként megismételhetô.
Ha a bejegyzés alapjául szolgáló hátralékot kiegyenlítették, a közös képviselô vagy az intézôbizottság elnöke a kiegyenlítést követô nyolc napon belül köteles a jelzálog törléséhez szükséges engedélyt kiadni; az engedélyt közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

T r a v e n # 2007.01.08. 13:48

Kedves Bacillus!

A társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában ha van, illetve közgyűlési határozattal lehet olyan rendelkezést hozni, hogy pl: hat havi közös költség elmaradása esetén jelzálogjoggal terhelik a hátralékos lakó lakását.
Először tehát a jelzálog jogalapját kell megteremteni.
A társasház talán fizetési meghagyás formájában is érvényesítheti követelését, majd csak előkerül a kötelezett...
Úgy gondolom, hogy amennyiben a feltételek fennállnak, az illetékes Körzeti Földhivatalhoz címzett nyilatkozatban kérhető a jelzálogjog bejegyzése.

bacillus # 2007.01.08. 13:26

Sziasztok
Érdekelne, hogy ha egy tulajdonosnak elmaradt közösköltsége van, külföldön tartozkodik akkor hogyan tudnám az elmaradást beszedni.
Illetve, hogyan kell jellzálogot elmaradás ellenében bejegyezni.
Előre is köszönöm.