Reformra szorul a kirendelt védők hazai rendszere


morgana # 2007.08.09. 21:20

Egyet kell ertenem woodslave-vel. Valoban az jelenthetne megoldast, ha az ugyvedjelolteket hasznositanak/mozgositanak. Nekik talan nem esne nehezukre megjelenni ennyi penzert. Sot, sok esetben orulnenek is, hogy egyaltalan ugyet kapnak.

morgana # 2007.08.09. 21:20

Egyet kell ertenem woodslave-vel. Valoban az jelenthetne megoldast, ha az ugyvedjelolteket hasznositanak/mozgositanak. Nekik talan nem esne nehezukre megjelenni ennyi penzert. Sot, sok esetben orulnenek is, hogy egyaltalan ugyet kapnak.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.08.03. 12:39

erre jók a jelöltek. Én pl. minden kihallgatásra elmegyek, kivéve ha vidéken tárgyalok. (hátha még a pénzt is megkapnám ... :-()) És egyre inkább meggyőződésem, hogy a legtöbbet nyomozati szakban "lehet hozni".

Alterego # 2007.08.03. 12:31

Én azért pontosítanám ezt a dolgot. Lehet, hogy egy nagyvárosban jellemző az, hogy a nyomozó hatóság általában a nem túl "kekec" védőket rendeli ki, de mi a helyzet a kisvárosokkal? A mi teljes illetékességi területünkön (17 település) összesen van három ügyvéd. Nincs tehát túl nagy választék. De ezt a három ügyvédet még ez a kis terület is el tudja tartani ahhoz, hogy ne legyenek a kirendelésekre rászorulva. Nekik ez púp a hátukon.

A Kék Fényből idézett eset nem egyedi, nekem volt olyan ügyem, ami egy évig húzódott, anélkül, hogy akár én, akár a gyanúsított találkozott volna a védővel, pedig a törvényi előírásoknak megfelelően minden nyomozási cselekményről időben értesítettem.

Egyjogász # 2007.08.03. 09:33

Bocs lemaradt, ez egy közelmúltben megjelent rövid hír a témáról, sok igazság van benne.

A Kék Fényben szólólt meg múltkor egy gyanúsított, kérdezték tőle, hogy a védőjének mi az álláspontja egy kérdésben. A válasz: "Nekem kirendelt védőm van, mióta bent vagyok még nem is láttam."...

Egyjogász # 2007.08.03. 09:31

A kirendelt védői rendszer átalakítását szorgalmazza a Magyar Helsinki Bizottság, miután lezárult a szervezetnek a kirendelt védői rendszer hiányosságait feltáró programja - közölte Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerdai tájékoztatóján.

A bizottság tapasztalatai szerint a kirendelt védői rendszer - elsősorban a nyomozati szakban - nem látja el a feladatait, a kirendelt védők nem jelennek meg az eljárás során, kevésbé aktívak, mint a meghatalmazott védők - mondta a társelnök. Hivatkozott az Országos Rendőr-főkapitányság közelmúltban végzett vizsgálatára, amely szerint az ország 14 megyéjében az esetek több mint felében nem jelent meg a kirendelt védő az első kihallgatáson. Elmondta: a nyomozó hatóság rendeli ki a védőket az ügyvédi kamara által készített listáról, amelyre az ügyvédek jelentkezhetnek. A hatóság ugyanakkor nem érdekelt a hatékony védelemben, ezért előfordul, hogy olyan ügyvédeket választ, akik nem "futtatják zátonyra" a nyomozói koncepciót

Alterego # 2007.07.31. 14:29

Bocsánat a számszaki tévedésért és köszönöm a kiigazítást. Ezzel együtt azt gondolom, hogy amíg nagyságrendnyi különbségek lesznek a kirendelt védő díjazása és a meghatalmazás alapján kapott tisztelettíj között, fikarcnyit sem fog javulni a helyzet.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.07.25. 19:58

3000Ft plusz ÁFA de amúgy tényleg

Alterego # 2007.07.25. 16:29

Mert nagy ívben nem érdekli őket a gyanúsított óránként egy ezresért... Õszintén szólva évek óta nem találkoztam nyomozási cselekményen kirendelt védővel, hovatovább oda fajult a dolog, hogy még az előzetes meghallgatásra sem mennek el...

Hja kérem, a piacról élünk, és a tisztelt Ügyvéd Úrnak egy gyanúsítotti kihallgatásért járó 2000 Ft cigarettára sem elég.

Dr.Attika # 2007.07.20. 21:13