6 éves gyerek büntethetősége


ObudaFan # 2007.12.21. 19:33

Art. 35. § (2) Ha az adózó az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető:

  1. a szülői felügyelet alatt álló kiskorú gyermek adótartozásáért - a munkakeresményéből eredő adótartozás kivételével - a szülői felügyeletet gyakorló szülő az általa kezelt vagyon erejéig.

Ket. 40. § (7) Az iratokat az ügyfél részére, ha pedig törvényes képviselője, ügygondnoka vagy írásban meghatalmazott képviselője van, ezek részére, továbbá a (6) bekezdés szerint kijelölt egyéb képviselő részére kell kézbesíteni; a személyes megjelenésre szóló idézés kézbesítése azonban a megidézett részére történik, képviselőjének egyidejű értesítésével.

justizmord # 2007.12.21. 09:59

És ha egyszer nem így címezte, kötelezi-e ez levél bármire a jogi képviselőt?

Kit fognak megbüntetni, ha nem érkezik meg a bevallás? Létezik, hogy a 6 éves gyerek nevén megjelenik 100 000 Ft tartozás?

Létezik, hogy az Adótörvényekben kötelességek vannak megfoglmazva gyermekkorúakkal szemben?

Ha ott nem a gyermekkorúnak van kötelessége, akkor büntethető az, akinek nincs kötelezettsége? Vagy levél küldhető neki?


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2007.12.21. 09:57

Nem úgy kellett volna címeznie a levelet, hogy előzetesen kideríti, ki a törvényes képviselője a gyereknek, és őt szólítja fel? Avagy a levél címzését akként készíteni, hogy "Kovács Mónika törvényes képviselője részére"?


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2007.12.21. 09:49

http://www.blikk.hu/cikk.php?…


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2007.12.21. 09:42

Szándékosan ide tettem ezt a topicot (és nem az adózáshoz), és szándékosan provokatív a címe.

Az történt ugyanis, hogy 6 éves avagy 2 hónapos gyerekek 100 ezer Forintos bírság terhe mellett adóbevallást kell készíteniük.

Ez nyilván abszurd, de a levelek NEM a törvényes képviselő nevére érkeztek, és NEM a törvényes képviselőjét szólították el a gyereknek, hogy készítse el az adóbevallását, és NEM a törvényes képviselőt fenyegette meg az APEH levél a 100 ezer Forintos bírsággal.

A jogi szituációt szeretném megérteni, és a jogi konzekvenciáit annak, ha teszem azt a törvényes képviselője a gyereknek kidobja a kukába az APEH levelét.

Ha kidobja a levelet, és nem is reagál, akkor mi történt tulajdonképpen? Nem neki szólt a levél, nem kötelessége el sem olvasni egy nem neki szóló levelet. Ő tehát nem büntethető, mert neki nem szóltak, hogy csináljon meg valamit. A 6 éves gyerek meg nyilván megint nem büntethető.

Mi van ilyenkor?

Joga van az APEH-nak macerálni, és leveleket akár csak küldözgetni is, és fenyegetni gyerekeket?

Kitől kérhet az APEH BÁRMILYEN információt? Joga van kimenni a lakásba, és kihallgatni egy 6 éves, 10 éves avagy 13.5 éves gyereket? Mit tehet az APEH egy gyermekkorú adózóval?


Iniuria non excusat iniuriam