Gyorshajtás?


méhecske # 2018.05.24. 12:32

Tisztelt fórumozók!

A tények: lakott területen kívül, 90km/h a sebességhatár. Kétirányú forgalom, 1-1 sáv. Az út jobb oldalán "Gyalogosok" tábla. Az út bal oldalán megismételve a "Gyalogosok" tábla, de már kiegészítve egy 60km/h sebességkorlátozással.
Kérdésem: lehet-e itt büntetni gyorshajtásért?
Van elképzelésem, de nem akarok senkit befolyásolni.

Köszönettel

gerbera317 # 2018.05.24. 12:44

Van elképzelésem, de nem akarok senkit befolyásolni.
Mi ez a titkolózás? Provokálni akarod a fórumot?

10. § (3) A jelzőtáblákat az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik. (Ez alól van kivétel, de a sebességet korlátozó táblák éppen nem képeznek kivételt.)

A fenti szabályból kitűnik, hogy az úttest felett vagy a bal oldalon elhelyezett tábla csak akkor hatályos, ha az a jobboldalon elhelyezett tábla megismétlése. Ennek hiányában hatálytalan.
Ne szórakozzál itt, lécci...

méhecske # 2018.05.24. 18:05

Kedves gerbera317!

Köszönöm a választ! Ha lehet még annyi kérésem: konkrétan melyik törvényi szabályozásból van az idézett paragrafus? Szeretnem megvétózni az egészet.
Nem vagyok ügyvéd, sem jogász. Távol áll tőlem a titkolózás. Nem találtam pontos választ a neten, ezért mertem itt érdeklődni és segítséget kérni.
Sajnos ma kaptuk a büntetést, de már a helyszínen éreztük, hogy ez nem lesz ok. Le akartam fotózni, végül nem tettem meg. Viszont a police.hu-n ott van a fotó a helyszínről is.
1988-as kresz könyvet találtam itthon, de abban nem egyértelmű a dolog.
"Ne szórakozzál itt,lécci..." Ezt nem igazán értem.

méhecske # 2018.05.24. 18:38

nonolet

Ki vagy Te?

Remélem, hamarosan kitiltanak innen.
Ez ma már nem az első szemtelen hozzászólásod.

Cowboy.No1 (törölt felhasználó) # 2018.05.24. 18:58

Miota kell KRESZ oktatason paragrafusokat ismerni nonolet agyhalott? Ott nem jogasz kepzes folyik, te faszkalap! Ennyire nem lehet hulye valaki, mint ez.

Szomorú örökös # 2018.05.24. 19:07

méhecske

A gyalogosok táblánál fokozottan kell számolni az úttesten gyalogosok megjelenésével. Talán nem véletlen, hogy ennek sebességkorlátozással is nyomatékot adtak, amit te nem tartottál be. Viszont a „Gyerekek” tábla mellett kiegészítés nélkül is automatikusan sebességkorlátozás van tudtommal.

Ha ilyen tábla volt, akkor az bizony azt jelenti:

http://cdn.delmagyar.hu/…332394/2.jpg

Ennél a táblánál 2013-ban jött a változás, hogy lakott területen belül 30 km/h sebességre kell lelassítani mellette. Ha jól tudom - de ez nem biztos - lakott területen kívül mindenféle korlátozó tábla nélkül is 60 km/h sebességkorlátozást rendeltek el.

Azt, viszont hogy ez a szabályozás még most is életben van-e vagy eltörölték, azt nem tudom sajnos.

Szomorú örökös # 2018.05.24. 20:43

nonolet

Nem a kiegészítő tábla volt a lényeg, hanem maga a háromszög tábla alapból. Az bizony "Gyermekek" tábla és ha semmi kiegészítő tábla alatta, akkor is 30 km/h a megengedett sebesség az elhaladásra mellette. Én ezt a mai napig betartom, kivéve pl. Mélykúton, ahol 40-es korlátozó tábla írja ezt gyakorlatilag felül, mert ugyebár ott „a jelzésekből más következik”. ;-)

Ja, és csak úgy mellékesen megemlítem, hogy ne menj el vizsgáztatónak. Az ilyen jogszabályt szóról szóra megkövetelő majmok valószínűleg mindenkit megbuktatának és senkinek nem lehetne így jogsija Magyarországon. És amit írtál, az természetesen nem a tábla alatt szerepel közvetlenül, hanem jóval arrébb, a 26. § magyarázza mindezt meg. Lehet egy jogász ezen könnyedén eligazodik, de egy átlag embernek lehet nem ennyire egyszerű. És ha még elsőre nem is találja meg, azért nem kell lehülyézni, lemarházni. De hát te nonolet vagy és már mindenki ismeri itt a mosatlan szájú bunkó stílusodat.

És képzeld, vezetek, éppen évi 20 ezer km-t. Tavaly special éppen Bajorországot jártam meg a legkisebb veszélyhelyzet nélkül. ;-)

Abban viszont egyetértünk, hogy a kérdező eléggé érdekesen látja, mivel egy éppen 30 éves KRESZ könyv alapján akarja felülbírálni a rendőri döntést, holott ez a szabály kb. 5 éve létezik.

drbjozsef # 2018.05.25. 06:42

A "Gyalogosok" veszélyt jelző táblához nem kapcsolódik automatikus sebességkorlátozás a KRESZ-ben.

Ha a táblák a kérdező leírása alapján voltak kirakva, tehát jobb oldalon nem volt sebességkorlátozó tábla, akkor ahogy gerbera is írta, az rá nem vonatkozik.

Ha 90 km/h alatt ment, akkor nem büntethetik meg. Elvileg, persze.

méhecske # 2018.05.25. 06:57

Kedves valaszt adók!
Köszönöm a segítséget!
Akkor tegyük tisztába a dolgokat.
drbjozsef: pont erre voltam kíváncsi. Igen, úgy voltak a táblák kihelyezve. Ezek szerint van keresnivalónk :)
Szomorú örökös: 1. nem a "Gyermekek", hanem a "Gyalogosok" tábla volt. 2. Nem a 30 éves könyv alapján akarok fellebbezni, éppen azért kértem segítséget, tudom, hogy folyamatosan vannak kisebb-nagyobb változások.

gerbera317 # 2018.05.25. 06:58

16. § (1) q) „Gyermekek” (84. ábra); a tábla azt jelzi, hogy a gyermekeknek az úttestre lépésével fokozottan számolni kell;
16. § (3) A jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán - két felfelé mutató nyíl között - levő felirat jelzi, ha a veszély hosszabb útszakaszon áll fenn (97. ábra).
26. § (6) Ha a 16. § (1) bekezdés q) pontjában meghatározott jelzőtábla (84. ábra) alatt a 97. ábra szerinti kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon - ha a közúti jelzésekből más nem következik - legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. A kiegészítő jelzőtábla jelezheti, hogy a sebességkorlátozás csak meghatározott időszakra érvényes. (hatályos: 2014.09.05. óta)

Tehát, ha egy ilyen táblával találkozol, akkor az csak egy veszélyt jelző tábla, egyébként annyival haladhatsz, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.).
Ha viszont kiegészítő tábla van alatta a 16. § (3) szerinti jelzéssel (97. ábra), csak harminccal haladhatsz.
Ha további kiegészítő tábla ettől eltérő sebességet jelez (pl. 60), akkor annyival haladhatsz.
Ha további kiegészítő tábla időszakot jelez, akkor ez a korlátozás csak arra az időszakra érvényes, egyébként annyival haladhatsz, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.).

A kérdező szerint a tábla kiegészítés nélkül van a jobb oldalon, tehát ott annyival lehet haladni, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.). Baloldalt van ugyan egy 60-as kiegészítő tábla, ami - álláspontom szerint hatálytalan, ezért ott továbbra is annyival lehet haladni, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.), és a kérdező legfeljebb az alapján bírságolható, hogy ezt túllépte-e vagy sem.

gerbera317 # 2018.05.25. 07:11

Uppsz, ezt benéztem. Tehát nem is "gyerekek" tábla vant kint, hanem "gyalogosok"?
16. § (1) z/1. „Gyalogosok” (95/a. ábra); a tábla azt jelzi, hogy fokozottan számolni kell az úttesten gyalogosok közlekedésével;

Ez egy "sima" veszélyt jelző tábla, nem kötődik hozzá sebességkorlátozás, tehát ott annyival lehet haladni, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.). Baloldalt van ugyan egy 60-as kiegészítő tábla, ami - álláspontom szerint hatálytalan, ezért ott továbbra is annyival lehet haladni, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.), és a kérdező legfeljebb az alapján bírságolható, hogy ezt túllépte-e vagy sem.

Szomorú örökös # 2018.05.25. 11:18

méhecske

Nem a 30 éves könyv alapján akarok fellebbezni, éppen azért kértem segítséget, tudom, hogy folyamatosan vannak kisebb-nagyobb változások.

Megértettem, tudomásul vettem! Viszont az a baj, hogy ettől még nagy valószínűséggel a rendőrség be fogja bizonyítani, hogy nekik van igazuk, erre készülj fel, ez csak egy jó tanács. Nem hinném, hogy ha ők egy gyorshajtási bírságot kiküldenek, azt egy ilyen indokkal meg lehetne úszni.

Egyébként azt nem írtad, hogy mennyivel haladtál az adott szakaszon, amikor bemértek. Az sem kizárt, hogy korábban volt egy korlátozó tábla, amit nem vettél észre...szóval szerintem nem lesz ilyen egyértelmű a keresnivalótok a történetben. Ha pontos helyszínt adnál meg, akkor legalább az ember a gugli segítségével meg tudja nézni - bár sok esetben az sem a legfrissebb állapot - és akkor könnyebb tanácsot adni.

Szomorú örökös # 2018.05.25. 11:20

gerbera317

Ez egy "sima" veszélyt jelző tábla, nem kötődik hozzá sebességkorlátozás, tehát ott annyival lehet haladni, ami azon az útszakaszon egyébként is megengedett (50, 90, 130 stb.).

Ez nyilván igaz, nyilván max. relatív gyorshajtásról lehet beszélni, mivel azért ott szerepel ez a szabály is a KRESZ-ben:

(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Tehát ha gyalogosok megjelenésére fokozottan számítani kell, akkor egyáltalán nem biztos, hogy szabad a maximális megenegedett legnagyobb sebességgel haladni az adott szakaszon.

méhecske # 2018.05.25. 11:50

Kedves Szomorú örökös!
Igazad van, nem írtam le mindent.

"Egyébként azt nem írtad, hogy mennyivel haladtál az adott szakaszon, amikor bemértek." 82-VEL MÉRTEK BE OTT, AHOL 90KM/H A MEGENGEDETT SEBESSÉG.

"Az sem kizárt, hogy korábban volt egy korlátozó tábla, amit nem vettél észre..." NEM HISZEM, HOGY VOLT,szóval szerintem nem lesz ilyen egyértelmű a keresnivalótok a történetben. Ha pontos helyszínt adnál meg, akkor legalább az ember a gugli segítségével meg tudja nézni - bár sok esetben az sem a legfrissebb állapot - és akkor könnyebb tanácsot adni."
A PONTOS HELYSZÍN:
PILISMARÓTON, A 11-ES SZÁMÚ FŐÚTON AZ 56 KILÓMÉTER+200 MÉTERSZELVÉNYNÉL. GPS: 47.805748 18.847747. ERRŐL,MINT AHOGY ÍRTAM IS LEJJEBB, A POLICE.HU-N FOTÓ IS VAN.DE AZT IDE NEM TUDOM BERAKNI, LEGALÁBBIS NEM TUDOM, HOGY HOGY LEHET.

gerbera317 # 2018.05.25. 11:51

Relatív gyorshajtást a rendőr sem méréssel, sem közvetlen észleléssel nem állapíthat meg. Legfeljebb utólag, mint baleseti helyszínelő/szakértő.

Vadsuhanc # 2018.05.25. 12:02

Lakott területen belül 90 km/órával? Akár fő út akár nem.

Mert ezt írtad.... " Pilismaróton....+

Cowboy.No1 (törölt felhasználó) # 2018.05.25. 12:20

Mehecske
Pilismarot-Basaharc tabla alatt ott a 60, te ott mentel 82-vel. Mit nem ertesz? Utana ott Triasz vendeglo, Google terkepen latni. Tobb helyen is van jobb es baloldalt 60-as tabla. Kep alapjan nem tudod meguszni, fizetned kell, nincs kibuvo.

Vadsuhanc # 2018.05.25. 12:32

A jobb oldalon is ott a tábla....

gerbera317 # 2018.05.25. 12:38

Ha az a helyszín, akkor közlöm, hogy az nem "gyalogossok", hanem "gyerekek"-tábla. Sebességkorlátozó hatása nincs, van azonban a 60-as táblának, ami minden, csak nem "kiegészítő" tábla. Kezd nonoletnek igaza lenni?

méhecske # 2018.05.25. 12:52

Kedves gerbera317 és Cowboy.N1!

Küldtem e-mailt

méhecske # 2018.05.25. 12:55

Vadsuhanc

"A jobb oldalon is ott a tábla...."

Hol lehet ezt megnézni? Ugyanis a police.hu-n ott van a fotó a helyszínről is, a jobb oldalon nincs 60-as tábla.

drbjozsef # 2018.05.25. 13:04

Nem ment át a streetview nézet : dobd rá az emberkét az útra, és menj a Basaharc táblához : ott van alatta a 60-as tábla jobb oldalon is.

drbjozsef # 2018.05.25. 13:05

(Vagy a linkem végére, ami most = jellel végződik, másold be a többit is, ami a hozzászólásomban van, az odarak.)

méhecske # 2018.05.25. 13:23

drbjozsef

Szuper vagy!!!

Megnéztem. Ez egy 2011-es google kép. Azon rajta van. De például több eltérés is van. 1., A google képen a bal oldalon lévő tábláknál felül van a "Gyalogosok" és alatta a sebességkorlátozó tábla. Ma ez pont fordítva van.
2., A jobb oldali tábláknál a Basaharc tábla alatt nincs 60-as tábla.

drbjozsef # 2018.05.25. 15:18

Igen, ez nyilván egy régi fotó.

Ha tudod bizonyítani, hogy jobb oldalon nem volt kirakva a 60-as tábla, amikor lefényképeztek, akkor elvileg nem jogos a büntetés.