számítógép vírus


Főlökött # 2008.05.21. 16:06

Tisztelettel

Azt regéltem, hogy a kérdező progra feltöltésre kerül. Nem értem, mi az ami ebben nem volt világos ?
Így nézem, úgy nézem, behatoltunk a rendszerbe, akármit is válaszolok a kérdésre, még ha TALÁNT is :-))) illegális.

A tényállás a lényeg, oda, illegálisan behatoltun és oda feltöltöttünk valamit, mégha 1 bitet is. Még akkor is ha az vagylagos, a felhasználó szemszögéből.

---------------
  • Lökött
Dzsémszbond # 2008.05.19. 18:57
justizmord # 2008.05.19. 06:33

Hát, jó. Akkor ezt nem csinálom. Akkor politikus leszek.


Iniuria non excusat iniuriam

Pjotr # 2008.05.19. 05:39

Ha már megkérdezi, hogy futhat-e, akkor már fut....
Ha meg fut, akkor meg megkerülte a vírusvédelmet és a tűzfalat, egy tűzfalban be van állítva minden programnak a jogosultsága, hogy mit csinálhat, futhat-e egyáltalán, innen kezdve meg tökmindegy, hogy jóindulatú-e vagy nem, büntetendő.
Ha egy sokat levelező középvezető órabérét nézed, akkor amíg kigyomlálja ezeket a leveleket, válaszolgat és nem-et nyom, az igen sokba kerül.
Ha meg megjelenik egy átlag Gizike gépén amin pl. fut a SAP és a számlázás, akkor az fel fogja hívni az informatikust, ha meg kis cég, akkor ki fog hívni egy informatikust, aki kijön ellenőrzi a gépet, megnézi, hogy mi ez, okozott-e kárt vagy nem.
Számold ki, hogy ez mennyibe kerül....

justizmord # 2008.05.19. 04:20

Amit én mondok, pontosan az, hogy nem lenne változás addig, amíg az ablakra "IGEN"-t nem nyom a júzer. Nézd. A vírus megérkezne az e-mail postafiókba. Ez még idáig nem lehetne baj, hiszen minden SPAM, azaz kéretlen reklámlevél is ugyan így megérkezik. Sőt, a nem elektronikus, hanem hagyományos bérházi postaládába is érkeznek reklám szóróanyagok, tehát egy kéretlen levél bejövetele még nem lehet baj. Amikor elindul, akkor egy kérdéssel kezd, és semmit a világon nem módosítana az "IGEN" megnyomásáig. Addig nem települne. Ha "NEM"-et nyom valaki, akkor kiszállna a program, pont úgy, mint egy hagyományos program, amit bezárnak, vagyis semmit sem csinálna, nem módosítana meg egyetlen adatot sem.

Ha viszont valaki "IGEN"-t nyomna, akkor immár engedély van, vagyis nem jogosulatlanul módosítja az adatokat. Amúgy sem túl sok adatot módosítana, csak továbbküldené magát a címlistában szereplő összes partnernek.

Mi ezzel a baj jogilag?

Amíg nincs meg a jogosultság, mert nem kapott "IGEN"-t, addig nem csinál semmit. Ha megkapta az engedélyt, akkor már jogosultsággal módosít.

Nem?

:)))


Iniuria non excusat iniuriam

Főlökött # 2008.05.18. 04:18

Tisztelettel

Teljesen mindegy, hogy megkérdezi a vírus települjön-e - esetleg lágy zenét prezentál a belépőnek, vagy bármi mást. A rendszer normál működésébe beleavatkozik, adatbevitel történt - mivel feltöltésre került a program, mely kérdez, továbbá a vírus is.

Ezen véleményem szerint kár rágódni. Szervernaplóból IP cím szerint és szolgáltató szerint pedig a végfelhasználó, mely a változást előidézte, visszakereshető.

-----------------
  • Lökött
justizmord # 2008.05.17. 21:46

így ugyanis a "jogosulatlanul" tényállási elem már kiesne...


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.05.17. 21:39

okés, igazad van, tényleg igazad van, nem vettem észre, teljesen jogos.

Figyelj.

Ha a vírus azzal kezdené a tevékenységét, hogy kirak egy ablakot, hogy

"Figyelem, én egy vírus vagyok, megengedi-e, hogy installáljam magam? Igen / Nem"

Szerintem így nem törvénytelen már. Nem? Nekem elég lenne azon emberek, akik igent nyomnak...


Iniuria non excusat iniuriam

Pjotr # 2008.05.17. 21:36

Szerintem a 2 a-b megvalósul. adatot visz be és akadályoz is.

justizmord # 2008.05.17. 21:28

De ezek egyike sem valósul meg szerintem vírus esetében, feltéve, ha a vírus nem rombol, csak egyszerűen terjed, meg valamit szövegel, reklámoz, vicceskedik, poénkodik.

Nem?


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.05.17. 21:27

Akkor, ezek szerint ez?

300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Aki

  1. számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(3) Aki jogtalan haszonszerzés végett

  1. a számítástechnikai rendszerbe adatot bevisz, az abban tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vagy
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését akadályozza,

és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény büntetése

  1. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény jelentős kárt okoz,
  2. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen nagy kárt okoz,
  3. öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen jelentős kárt okoz.

Iniuria non excusat iniuriam

Pjotr # 2008.05.17. 18:59

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény

http://www.jogiforum.hu/publikaciok/75

justizmord # 2008.05.17. 18:46

.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.05.17. 12:57

Érdekelne, hogy számítógépes vírust írni bűncselekmény-e, és ha igen, miért, vagyis mely pontjait sérti a Btk-nak.

Létezhet-e olyan vírust írni, ami nem szokványos, és kikerüli a Btk-nak azon pontjainak sérelmét, amiket esetlegesen egy átlagosan megírt vírus megsért, vagyis lehet-e olyan vírust írni, aminek a megírása nem lesz bűncselekmény?


Iniuria non excusat iniuriam