becsületsértés sos


sutyo # 2008.10.11. 14:24

Nagy a baj? Válófélben vagyok már 1,5 éve....és a fiaim nálam voltak hétvégén. A nagyobbik fiú azt mondta nekem, hogy a feleségem jelenlegi barátja megverte. Természetesen másnap bementem a gyámügyre és megtettem erről a bejelentést. Most hívott a feleségem barátja, hogy feljelent engem becsületsértés miatt.
Kérdezem....van jogalapja ennek? Vagy tényleg bajom lehet ebből a bejelentésből? Tud valaki segíteni?

monalisa1 # 2008.10.11. 15:27

Kérdezd a srácot: TÉNYLEG megverte-e a feleséged "külső kapcsolata"?

Ha igen, aludj jó, ha nem, kérj bocsánatot a férfitól, és most te rakd el a srácot...

A gyerekek nagyon igazmondóak, ugyanakkor alkalmasint mondanak olyant is ami csak kitaláció - utálhatja azt a férfit aki esetleg a helyedbe fog lépni az édesanyjuknál.

monalisa1 # 2008.10.11. 15:30

Ha a férfi bántalmazta a gyermekedet akkor persze ne aludj jó (...) hanem nagyon is jogos volt a gyámhatóságnál panaszt tenni. És a feleségeddel sem ártana elbeszélgetni: mindentől függetlenül kötelessége lenne megvédeni a fiát!

sutyo # 2008.10.11. 15:32

monalisa1

TE ÜGYVÉD VAGY? NEM FOGOM MEGRAKNI A FIAMAT ÉS NEM FOGOK BOCSÁNATOT KÉRNI TŐLE. MIÉRT IS TENNÉM???

monalisa1 # 2008.10.11. 15:40

Laikus hozzászóló vagyok.
Amit a gyerekek igazmondásával és/vagy esetleges hamisságával kapcsolatban írtam azt továbbra is tartom.

Nem akarok a témából "elefántot" csínálni, de a történet kulcsa a fiad.

sutyo # 2008.10.11. 16:02

A fiamnak hiszek. De én arra lennék kiváncsi, hogy a becsületsértést követtem el vagy sem?

shushu # 2008.10.11. 16:05

Én sem vagyok jogász, de még emlékszem arra az országos hírű esetre, amikor egy fiatal lány azt állította, őt rendőrök erőszakolták meg. Bár több szakértő is állt melette, igazát nem sikerült a bíróságon bizonyítania, és a rendőrök viszont-feljelentették.

A te helyzeted is hasonló. Ha sikerül bebizonyítani, hogy az új barát tényleg megverte a fiad, akkor nincs semmi baj, aludj jól. De ha nem, attól függetlenül, hogy mi a valóság (tehát hogy a fiadat megverte-e vagy sem), számíthatsz ellenlépésekre.

Ezért a fiad érdekében reméld, hogy a srác hazudott. A saját érdekedben meg azt, hogy nem. :-(

véső (törölt felhasználó) # 2008.10.11. 16:38

Tisztelt " fiatal" hölgy= Monalisa
Szörnyű, hogy Te mennyi marhaságot tudsz összehordani.
Miért kell neked évek óta itt bizonygatnod.: ép testben ép lélek., hiszen ezt mindenki tudja.

monalisa1 # 2008.10.11. 18:03

Ha volnál szíves valami konkrétumot...
(Amúgy más is egyetértett azza amit íratam, így mégsem lehet "annyira" marhaság.) Üdv.

véső (törölt felhasználó) # 2008.10.11. 18:31

"és most te rakd el a srácot…"

Guro # 2008.10.11. 19:02

Az emberi méltóság sárbatiprása! Rajta kaptunk, monalisa1!! Most kiderült, hogy te csak így elraknád a srácot, mint valami tárgyat! Ráadásul ilyesmire bujtod fel szegény sutyo-t is!! :D
(Természetesen humornak szántam.)

monalisa1 # 2008.10.11. 19:48

Kedves véső és Guró!

Minden észrevétel- mit ne mondjak kritika "élesíti" az ember eszét, oké.

De legyetek szívesek még egyszer elolvasni a kérdésre írt hozzászólásaimat, és összességében látni a dolgot.

Vagyis ha a gyermek igazat mondott, jogos volt az apa gyámhatósági látogatása, sőt én a helyében a rendőrségre mentem volna feljelentést tenni "kiskorú bántalmazása miatt", vagy pedig ha füllentett a srác akkor SZERINTEM kijár neki egy apai füles - olyasféle makarenkói módszer.

Mert ha nem mondott igazat (...) akkor az apa bajban van most...

Részemről ez és ennyi.

monalisa1 # 2008.10.11. 20:04

Javítva: ... makarenkói nevelő hatású módszer.

Guro # 2008.10.11. 20:19

monalisa1: Szerintem építőbb jellegű büntetést kell kiszabni egy gyerekre, de egyetértek azzal, hogy a hazugságot büntetni kell. Pl. elolvastatni és értelmeztetni a kölökkel az idevágó jogszabályt (jóhírnévhez való jog)... ;P

monalisa1 # 2008.10.11. 20:31

Nem biztos hogy tud már olvasni...

kaméleon # 2008.10.11. 20:57

Jaaaaaj! Milyen büntetésekről beszéltek?
Kedves sutyo, majd csak megerősít szakember is, de aggódásra legfeljebb a családi kapcsolataid alakulása miatt van okod. Minden ilyen helyzetben lévő, gyermekével törődő szülő logikus lépése, hogy amennyiben a gyermek bántalmazásra panaszkodik, segítséget kér a megfelelő helyen. Adott esetben egyszerűen nem lehet mást tenni (már, ha az ember+ex-e+utódja között, a „szokásos” a felállás). Attól még, hogy a gyermek később mást állít majd, egyáltalán nem biztos, hogy előzőleg hazudott. Ezt egy megfelelően képzett és kellően empatikus szakember tudni fogja.
Jól is néznénk ki, ha ilyen esetben még nyomozgatnánk, gondolkodnánk, btk-t és egyebeket olvasgatnánk, majd, amikor a gyermek már lábra sem tud állni – tehát egészen biztosan igazat mondott – lépni mernénk. (Persze, azért nem gondolkodás nélkül és (kár)örömmel.)

A lehető legrosszabb, ha a gyereket bárki, bárhogyan megbünteti ezért.
Hogy miért, az bővebben másfajta szakembertől és szakirodalomból ismerhető meg. Tehát, ha aggódni akarsz, akkor azt a gyerek miatt tedd, akire most a gondozó szülő és társa is haragudhat.
(Egyébként, ismerek olyan családot, ahol a gondozó és a különélő szülő rendszeresen jelentgetik egymást a gyermekre hivatkozva, és eddig még egyiküket sem büntették meg, pedig ott már rég kiérdemelték az „aggódó” szülők.)

sutyo # 2008.10.12. 01:46

Köszi kameleon! A fiam 6 éves lesz és nem hiszem hogy hazudna nekem mert ahhoz még fiatal....

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.12. 06:25

Kesnaur kolléga nem nyugszik...

Guro # 2008.10.12. 13:47

monalisa1:
Ha nem tud olvasni, akkor a lényegét el lehet magyarázni neki. A gyerek nem feltétlenül ostoba, az értelmi képességei születésétől fogva megvannak. A nevelés lényege pedig általában az, hogy rávezesse a másikat a helyes útra. Ezért javasoltam az olvasást témának.

sutyo:
Igazából nem a fiad körül forgott a kérdés, inkább eltértünk az általános gyermeknevelési elvek irányába, nem vádoltunk senkit semmivel.

justizmord # 2008.10.12. 16:40

szerintem a világon semmi nem történt, becsületsértés meg különösen nem.

Először is a becsületsértésről. A becsületsértésnek van szabálysértési és bűncselekményi alakzata. Ha kevés embernek (nem nagy nyilvánosság) mond bárki bármit bárkiről, az nem bűncselekményi, hanem szabálysértési alakzat lehet maximum. Ha gyámügynek mondta, az nem sok ember, tehát max. szabálysértés lehetne.

Ezen felül, ott ő nem azt mondta, hogy megverték, mert ő maga látta, és ez tuti, hanem elmondta, hogy neki a gyereke mondta mindezt, ez meg igaz, hogy a gyereke mondta, így ez rágalmazás sem lehet.

Ezen felül akár a becsületsértés akár a rágalmazás magánvádas lehet, tehát a feleség faszija ügyvédet kellene hogy fogadjon, és az ügyvéd perelne a bíróságon, ezt a bűncselekményfajtát nem lehet a rendőrségen feljelenteni. Az meg drága mulatság a feleség pacákja részéről, meg fáradságos, meg időigényes, és nem sok esélye van nyerni, nem hiszem, hogy megtette.

Amúgy meg a gyereket megütni nem bűncselekmény, úgyhogy nem valószínű, hogy eredményt érjél el a gyámügynél. A gyerek nevelőapja (ez lett a feleség faszija) nevelheti a gyerekedet, sajnos, és ezen belül meg is verheti... ez van...

Az állás tehát 0-0. Senki sem követett el semmit. Ő sem követett el semmit a veréssel, és te sem követtél el semmit a bejelentéssel. De egy csomó időtök elment, és kínlódtatok egymással.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.10.13. 18:57

Nem. Természetesen nem.


Iniuria non excusat iniuriam

Guro # 2008.10.13. 19:48

És milyen okból ütheti meg? Unja magát, és részeg, és akkor megütheti, vagy ennél azért összetettebb a helyzet? És ezt bárki megteheti, vagy csak a szülő és a gondviselő?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 21:31

A könnyű testi sértés, a tettleges becsületsértés természetesen bűncselekmény akkor is, ha a sértett az elkövető gyermeke, nevelt gyermeke.

Guro # 2008.10.13. 21:37

KBS:
Oké, mert eddig én is mindenütt csak az ellenkezőjét hallottam (azon a kevés jogi oktatáson is, amihez közöm volt), és minden jel arra mutatott, hogy a Te hozzászólásod szerint kell működjön a dolog.

justizmord # 2008.10.14. 03:49

De, KBS, hogy a jó istenben magyarázod meg egy három éves gyereknek, hogy nem szabad az autópályára kiszaladni a 120-szal menő kamionok közé, ha nem fogad szót?

Vagy hogy nem szabad az oroszlánhoz bemászni?

Vagy hogy nem szabad a kis ujjacskáját a konnektor lyukába dogdosni?

Vagy hogy üvegpoharat földhöz vágni, majd a szilánkokon ugrálni?

KBS. Nem hiszem el, hogy neked a szüleid nem adtak pofont egész gyerekkorodban. Ha azt mondod, hogy soha nem kaptál pofont semmilyen okból, akkor azt fogom mondani, hogy nem mondasz igazat.

KBS. Ha lesz gyereked, rá fogsz jönni, hogy nem megy máshogy, mint néha, nem gyakran, de rá kell csapj a kezére, vagy a seggére. Nem megy máshogy, KBS.

5 000 éve része a gyereknevelésnek a testi fenyítés.

20 éve Nagy-Britania összes bentlakásos gimnáziumában a tanáriban fel volt lógatva a gyerekverő fa, ráadásul különböző méretekben. A büntetés kiszabásánál meghatűározták, hogy mekkora rosszaságot csinált, és annak függvényében kapott több vagy kevesebb ütést nagyobb vagy kisebb faütővel.

A nemzetközi gyermeki jogok sem tiltják a gyermek egészségét még nem veszélyeztető ütést. Ez nem bántalmazási kategória még.


Iniuria non excusat iniuriam