törvény módosítás


rünike # 2009.01.28. 14:36

Még egyszer köszönöm Kedves Wasp!Igazad van hogy nem volt visszatartó erő az első ítélet után.DE!Sajnos ma Magyar országon rengeteg ember a bűnözésből él.Az én párom sem egy rossz EMBER csak egy más kiutat nem találó megtévedt édesapa.Remélem ha letölti a büntetését sikerül neki is példás tagja lenni a társadalomnak.KÖSZÖNÖM!

_Wasp_ # 2009.01.28. 14:07

A Büntető Törvénykönyv szerint nincs helye az említett esetben az összbüntetésbe foglalásnak, viszont van egy büntető jogegységi határozatunk, és az ahhoz tartozó magyarázat, amiből viszont egyértelműen kiderül, hogy mégiscsak lehetséges a dolog, mivel az terhelttel (elkövetővel) szemben méltánytalan lenne a "sorozat-szabadságvesztés".

A büntető jogegységi határozat szigorú értelemben véve nem kötelezi a bíróságot, a törvény viszont annál inkább. A jogegységi határozattól mégse szoktak eltérni.

Egyszóval: kérni kell, és ha nagy szerencsétek van, akkor belemegy majd a bíróság.

(Nem jogi kérdés: Végül is tud a bíróság a döntéséhez ideológiát csinálni. Ámbár én ahhoz is tudnék gyártani, hogy ne menjen bele: hiszen a jelek szerint az első jogerős elítélésnek csekély visszatartó ereje volt.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

rünike # 2009.01.28. 13:53

Köszönöm Kedves Wasp!Megkérhetnélek hogy megfogalmazod nekem egy pár nagyon egyszerű mondatban a válaszod?szégyen ide de sajnos nem igazodok ki rajta!köszönöm!

_Wasp_ # 2009.01.28. 13:13

Btk.
Az összbüntetés
92. § (1) Ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni.
(2)
(3) A pénzbüntetés és a közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztés (50. §, 52. §) összbüntetésbe nem foglalható.
Az összbüntetésbe foglalásra - miként a Btk. 85. § - a szerinti halmazati büntetés kiszabására is - olyan esetekben kerülhet sor, amikor az elkövető több bűncselekményt valósított meg. Amíg azonban a halmazati büntetés kiszabásának előfeltétele, hogy az elkövető több bűncselekményét ugyanazon bíróság egy eljárás keretében bírálja el és ezért egyetlen büntetést szabjon ki, addig összbüntetésbe foglalásnak (további előfeltételek megvalósulása esetén) olyan esetekben van helye, amikor az elkövető több bűncselekményét a bíróság - akár ugyanazon bíróság, akár különböző bíróságok - több eljárásban bírálta el és külön-külön szabott ki büntetéseket.
A Btk. 92. § (1) bekezdéséből következően összbüntetésbe foglalásra akkor van lehetőség, ha az elkövetővel szemben több ítéletet hoztak, ezek az ítéletek jogerőre emelkedtek, az ítéletek határozott ideig tartó szabadságvesztés büntetéseket tartalmaznak, és a büntetéseket olyan bűncselekmények miatt szabták ki, amelyek mindegyikét az elkövető a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el. A jogegységi határozatban rögzítettekből egyértelmű ezen túlmenően, hogy kizárólag végrehajtandó szabadságvesztések foglalhatók összbüntetésbe, és hogy az összbüntetésbe foglalás feltételei addig az időpontig állnak fenn, amíg az egyik büntetést sem hajtották végre teljesen, illetve a büntetések végrehajtása folyamatos. Ha a felfüggesztett szabadságvesztést utóbb végre kell hajtani, az összbüntetésbe foglalás szempontjából a továbbiakban végrehajtandó szabadságvesztésnek tekintendő.
93. § Az összbüntetés tartamát úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki. Az összbüntetés tartamának azonban el kell érnie a legsúlyosabb büntetést, de nem érheti el a büntetések együttes tartamát.
A 93. § az összbüntetés tartamának kialakítására vonatkozó szabályozást tartalmazza. Előírja, hogy a tartamot úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki. Az összbüntetés tartamának el kell érnie a legsúlyosabb büntetés tartamát, de nem érheti el a büntetések együttes tartamát.
Korábbi összbüntetési ítéletben megállapított szabadságvesztés újabb büntetéssel akkor foglalható összbüntetésbe, ha a korábbi összbüntetés valamennyi alapítélete egymással és az újabb elítéléssel is quasi halmazati viszonyban áll.

2/2006. Büntető jogegységi határozat (az összbüntetésbe foglalás törvényi feltételeiről)

A Legfelsőbb Bíróság a legfőbb ügyész indítványára jogegységi eljárást folytatott a következő jogértelmezést igénylő elvi kérdésben:

  • Helye van-e összbüntetésbe foglalásnak, ha a terheltet feltételes szabadságának tartama alatt, annak megszüntetése nélkül, jogerősen ismét végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik; ez utóbbi büntetését még a feltételes szabadság tartama alatt foganatba is veszik, és a terhelt valamennyi bűncselekményt a vele szemben legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedése előtt követte el.

A módosítás előtt a Btk. 92-93. §-ai az összbüntetésnek két formáját szabályozták: az ún. nem kvázi halmazati összbüntetést és a kvázi halmazati összbüntetést.
Mindkettőnek közös törvényi előfeltétele volt:

  1. több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre történő jogerős elítélés [92. § (1) bekezdése],
  2. olyan végrehajtandó büntetésekről legyen szó, amelyeket az összbüntetésbe foglalás időpontjában még nem, vagy nem teljesen hajtottak végre,
  3. vagy azokat folyamatosan hajtják végre.

[A b) és c) pontban írt feltételek a 92. § (2) bekezdésén alapultak.]
Az ún. nem kvázi halmazati összbüntetés célja annak a hátránynak a kiküszöbölése volt, ami a terheltet több büntetés egymás utáni folyamatos végrehajtása miatt érte.
Ebben az esetben az összbüntetés tartamát a Btk. 93. § (1) bekezdésében írtak szerint kellett meghatározni; és azt csak kisebb mértékben lehetett csökkenteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

rünike # 2009.01.28. 12:28

Sziasztok!Segítségre lenne szükségem egy kedves hozzáértőtől!:)Párom jogerős ítélet alatt követett el bűncselekményt ezért ki van zárva az összbüntetésből és a kedvezményből.Úgy hallottam hogy ezen a törvényen módosítottak.Tud valaki erről valamit?Fontos lenne.Előre is köszönöm!