kedvezmény.


kiszacsek # 2009.02.13. 08:04

1.fokon 9 hónap börtönt kaptam,+a 4 hó felfügesztettet is visszaaptam.max.mennyi kedvezményt kaphatok?a felfüesztettre is jár a kedvezmény?hol van nöi börtön magyarorszgon?

hsz2 # 2009.02.13. 17:57

Szia Kiszacsek!
Amit én ismerek, sajnos az élettársam bent van, az Dunaújváros-Mélykút. Elmondása szerint a kaja az elég gyér,sótlan,ízetlen. Saját tapasztalatom, beszélő havi egy óra,ott helyben vásárolt élelmiszer fogyasztható,de minden háromszoros áron mint itt kint, fel nem vihetnek abból semmit.Havi egy élelmiszer(5kg) és egy tisztasági csomag mehet. Új szabály, hogy borítékokat füzeteket tollakat érték levélként lehet beküldeni.
Ha a házirendet betartod, ki lehet bírni. A gyereket meg valahogy old meg, ne kelljen intézetbe vinni, és akkor a beszélőre viheti felnőtt kapcsolat tartó.

ObudaFan # 2009.02.15. 10:11

6/1996. (VII. 12.) IM rendelet
a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól
237. § (1) A büntetőeljárás szakaszától függően az ügyész, illetve a bíróság (a továbbiakban: a rendelkezési jogkör gyakorlója) dönt az előzetesen letartóztatott

  1. levelezésének, telefonbeszélgetésének, a látogató fogadásának és a csomagküldemény korlátozásáról, illetve tiltásáról;

242. § (1) Az intézet a fogvatartás biztonsága és az intézet rendje védelme érdekében - a rendelkezési jogkör gyakorlója által hozott előírások végrehajtása mellett - ellenőrzi az előzetesen letartóztatott levelezését, csomagküldeményét és látogatását.
(2) Ha az ellenőrzés során a büntetőeljárást érintő tény vagy körülmény derül ki, erről az intézet a rendelkezési jogkör gyakorlóját haladéktalanul értesíti.
250. § (1) Az előzetesen letartóztatott az intézetben a saját ruháját viselheti, az évszaknak megfelelő felsőruházatból és lábbeliből egy váltásra valót folyamatosan magánál tarthat.
(2) Ha az előzetesen letartóztatottnak nincs megfelelő saját ruhája, lehetővé kell tenni, hogy azt a letéti pénzéből megvásárolja, vagy a csomagküldésre jogosultaktól megkérje.
(3) Amennyiben a saját ruházat az (1)-(2) bekezdések szerinti módon nem biztosítható, az intézet az előzetesen letartóztatottat - segélyként - az évszaknak megfelelő polgári ruházattal látja el.
(4) Ha az előzetesen letartóztatott a munkáltatásban részt vesz és az elítéltekkel közösen helyezik el, az intézet által biztosított formaruhát kell viselnie. Ha a formaruha viseléséhez nem járul hozzá, a munkáltatásban való részvétele nem engedélyezhető, illetve az erre irányuló engedélyt vissza kell vonni.
(5) Az előzetesen letartóztatott a látogatáskor, a bíróság, az ügyész, illetve a más hatóság elé állításakor, valamint az egészségügyi intézménybe való átszállításakor a saját ruházatát viseli. A saját ruha viselését akkor is biztosítani kell, ha az előzetesen letartóztatott részére engedélyezték a súlyosan beteg hozzátartozó meglátogatását vagy a hozzátartozó temetésén való részvételt.
(6) A katona a bíróság, az ügyész, illetve más hatóság elé állításakor egyenruhát visel.
(7) Ha a magánelzárás fegyelmi fenyítésben részesült előzetesen letartóztatott ruházata (annak valamely felszerelése vagy tartozéka) a fogvatartás biztonságát, illetve az előzetesen letartóztatott testi épségét veszélyezteti, részére más megfelelő polgári ruházatot kell biztosítani.

A fentiek mellett:

233. § Az előzetes letartóztatás végrehajtására a rendelet szabadságvesztésre vonatkozó szabályait az e Fejezetben foglalt eltérésekkel megfelelően alkalmazni kell.

Ezek pedig:

A csomagküldés
91. § (1) A csomagküldés lehetőségéről, módjáról és a költségek viseléséről az intézet az elítélt útján küld értesítést.
(2) A csomag mindazokat a tárgyakat tartalmazhatja, amelyeket az elítélt engedéllyel magánál tarthat.
(3) A csomag súlya az öt kg-ot nem haladhatja meg. Ha a csomag ruhaneműt, illetve tisztasági szereket tartalmaz, öt kg-ot meghaladó súlyú csomag átadása is engedélyezhető.
(4) A csomag tartalmát az elítélt jelenlétében kell felbontani és ellenőrizni. A csomagban talált olyan tárgyakat, amelyeket az elítélt nem tarthat magánál, az elítélt letétjében kell elhelyezni, vagy - költségére - a feladónak vissza kell küldeni.
(5) Ha a letétbe helyezés vagy a visszaküldés nem lehetséges, a 21. § szerint kell eljárni.
(6) Ha az elítélt nem kap csomagot, a parancsnok engedélyezheti, hogy az elítélt a letéti pénzből - a személyes szükségleteire egyébként fordítható összegen felül - a csomag tartalmára vonatkozó szabályok figyelembevételével vásároljon.
(7) A parancsnok engedélyezheti, hogy a hozzátartozó a csomagot közvetlenül az intézetben adja át.

monalisa1 # 2009.02.15. 11:49

Többeknek is hasznos lehet a közzététel.

Én csak azt nem értem, hogy akit előzetesre vesznek az miért nem kap a kezébe egy brosurát amiben minden tudnivaló le van írva. (A bűntetésvégrehajtásnak bizonyára van saját nyomdája.) És egy másik példányt a hozzátartozó megvehetne magának "a" portán.

ObudaFan # 2009.02.15. 12:12

Aki előzetesbe kerül, azt tájékoztatni kell ezekről.

monalisa1 # 2009.02.15. 12:34

Értem.
Akkor már csak a hozzátartozónak kellene egy tájékoztató füzet, mert tudjuk, hogy nem egy esetben kérdeznek itt a Fórumon az aggódó feleségek, barátnők stb.

(Ahogy a gyes-ről a gyed-ről stb. is hasznos lenne az anyukákat részletesen tájékoztatni, vagyis mindjárt a nőgyógyászaton a terhesség megállapításákor ama bizonyos brosura.)

monalisa1 # 2009.02.15. 12:38

"Aki előzetesbe kerül azt tájékoztatni kell ezekről."

Szerencsére nem tudom ez hogyan is történik (...), de az informálás színtje előfordulhat akként is: "Ismerjük, tudjuk, betartjuk, itt írja alá!..."

ObudaFan # 2009.02.15. 12:44
monalisa1 # 2009.02.15. 13:03

Köszönöm.

Na, ezt kellene egy nyomdában füzetformára átírni és az összes érintett kezébe TÉNYLEGESEN oda is adni.

Amúgy nem hiszem, hogy a beidézett linket "odabent" és idekint mindenki egyaránt ismeri, sőt hogy a jogszabályt a net-en hol is keresse.

Túltárgyaltuk, bocs, én kezdtem...

Kronik # 2009.02.15. 17:21

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Testvéremet ártatlanúl ítélték el. Tudom, hogy ez sokszor elhangzik, de ez a valóság. Ráterheltek egy fegyveres rablási ügyet. A lényeg az, hogy a bíróságok a valós tényeket nem vették figyelembe, csak a koholt, terhelő motívumokat, amik ellentétesek még az iratok nagy részével is. 9 évet kapott. 24 esetben utasították el a bizonyítási indítványokat/ezzel fordultak a Strassb.-i bírósághoz a Helsinki biz.segítségével 2 éve, azóta semmi hír/. 1 felülvizsgálat, 2 perújítás eredménytelen. Az első perújításkor a 2.fokú ügyész vett részt, ami törvénybe ütköző, bepanaszolták, még csak egy bocs se volt. A 2.perújításkor a beadott bizonyítékokat újnak értékelték/fegyver szak.vélemény, ami kizárja az elk.megjelölt fegyvert mint elkövetési eszközt, valamint 2+2 tanú, akik közjegyző előtt igazolták az alibit,amire a bíróság nem volt kíváncsi végig/, de mégis elutasították, valami érthetetlen indokkal. Szerintük nem változna a tényállás. Szerintük ha valakinek többen igazolják az alibijét büntetőjogi felel. tudatában, az nem jelenti azt, hogy nem rabolt abban az időben 50 km-rel arrébb. Az egész ügy tele volt csúsztatásokkal/bizonyíték csere, jegyzőkönyv hamisítás a rendőrség részéről, de a bíróság szemet hunyt és takarítot. Esélyt sem adnak, hogy valaki tisztázza magát, mivel a szemükben az ártatlanság hangoztatása gyűlöletbeszédnek minősül. Mit lehet még tenni? A volt ügyvédek/köztük volt bíró; volt jogi egyetemi tanár,aki azt mondta, nem ezt tanította a suliban a leendő bíróknak; volt ügyész/értetlemül álltak, fejüket fogták. Van még bármi lehetőség, ahol csak cseppnyi remény van, hogy jó útra tereljük az ügyet? Vagy nem számít, hogy ártatlan, ülje le csendben? Ez a nagy unios demokrácia? Remélem kapok valaki hozzáértőtől tanácsot. Köszönöm.

hsz2 # 2009.02.16. 06:29

Teljesen egyet értek monalisával. Egy ilye füzetecske nagyon sokat segítene a hozzátartozóknak, főleg azért, mert majdnem minden ilyen műintézményekben vannak apróbb különbségek, amik csak pl. a csomag visszaküldésekor derülnek ki, plusz kiadásokat okozva. Igaz a fogvatartottakkal közlik a szabályokat (bekerüléskor szerintem mindent nem lehet megjegyezni), de kintről csak a tapasztalat segít.

hsz2 # 2009.02.16. 06:31

Bocsi!
Hogyan lehet leszedni a vonal alatti részt? Minden hozzászólásomnál automatikusan hozzáteszi, és már nem aktuális a kérdés.
Köszi

ObudaFan # 2009.02.16. 10:23

A beállításoknál.

ObudaFan # 2009.02.16. 10:27

Kronik!

Az iratok ismeretének hiányában ember nem lesz, aki érdemi választ tud adni erre. Az biztos, hogy perújításra a jogi lehetőség továbbra is fennáll.

Kronik # 2009.02.16. 17:38

Kedves ObudaFan! Én ezt értem, csakhogy aki eddig látta az iratokat mind azt mondta, hogy tényleg a testvéreméknek van igaza. A Helsinki jogásza azt mondta, nem is érti, mire, miért ítélték el őket, mert még az indoklás is zavaros. Csak a bíróság lát mindent másként, de az ő oldalukat figyelembe véve/ ahogy némely nagy port vert ügyet is jellemez, ahol kiderült az ártatlanság/ ,nem meglepő. Igen, a perújítás! De hányszor? És hogyan? Honnan szerezzenek új bizonyítékot 6 év távlatából? Az eddigieket is elsöpörte a bíróság. Hazudjanak? Mit? Elzárják a lehetőséget az ártatlan emberek előtt, besorolva őket a bűnösök közzé, mert a bíróságok nem hisznek az ártatlanságban. Szóval? Ebben az országban marad még bármi lehetőség annak, akit ártatlanúl eltipornak? És azt mondják, illeszkedjenek vissza a társadalomba. Melyikbe? Ahonnan kiragadták igazságszolgáltatásnak álcázott terrorral, a semmiért? Oda, ahol elvesztette e miatt vagyonát, családját, egzisztenciáját, vállalkozásait a bíróság szándékos vaksága és elnyomása miatt? És ki tudná átnézni az iratokat úgy, hogy ne ugyan az legyen a forgatókönyv, mint évek óta? Megkeressük. Köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.16. 17:45

Azt azért te is érzed, hogy így, interneten keresztül erre nem lehet válaszolni az iratok ismerete hiányában.

kiszacsek # 2009.02.16. 19:50

9 honap letőtedő börtönt kaptam,+a 4 hoap felfügesztettet vissza.max.mennyi lehet a kedvezmény jo magaviseletért?2.kérdésem:40%-a vagyok leszázalékolva,amire havi 27000ft-ot kapok havonta a nyugdijfolyosto-igazgatoságol.börtönbüntetésem alatt jár ez az ellátás?

kiszacsek # 2009.02.16. 19:50

9 honap letőtedő börtönt kaptam,+a 4 hoap felfügesztettet vissza.max.mennyi lehet a kedvezmény jo magaviseletért?2.kérdésem:40%-a vagyok leszázalékolva,amire havi 27000ft-ot kapok havonta a nyugdijfolyosto-igazgatoságol.börtönbüntetésem alatt jár ez az ellátás?

ObudaFan # 2009.02.17. 10:45

A 9 hónapra semennyi, a 4 hónapra: attól függ, milyen fokozatban és kimondja-e az ítélet, hogy a fele letöltése után szabadulhatsz.

ObudaFan # 2009.02.17. 12:15

Illetve: a 9 hónapra is kaphatsz, a kérdések ugyanazok, mint a 4 hónappal kapcsolatban.

Kronik # 2009.02.17. 17:33

Kedves O F. Tudom, igazad van abban, amit mondasz, de azt is tudom, tertvéreméknek is igazuk van, és ezt az eddigiek, akik beleláttak az ügybe is tudják. Csakhogy nem mindegy taposni a sárban, vagy nézni, aki tapos. És ez a gond, eddig bárki nézte át az iratokat, mégsem változott semmi. Az egyik ügyvéd/aki előtte bíró volt és az ügy mellől ment vissza bírónak/ azt mondta az iratok átnézése után, hogy rájuk akarják húzni az ügyet. Igaza lett. Már csak az a kérdés, kinek mutassuk meg az iratokat? Van olyan, aki a bírósággal szemben tud érvényt szerezni? Bárki!? Köszönöm!

kiszacsek # 2009.02.17. 19:41

kedves ObudaFan.köszönöm a választ.a 9 hónapot isés a 4 hónapot is börtönfokozatban kaptam 1.fokon.aloszinü nem lesz 2fok,mert kaptam egy leveet,hogy a fellebbzés elbiálása tanácsülésen történik, és ha nem engeélyezik a fellebbezét,akkor az 1.fokot hagyják jóvá.ebben az esetben mennyi lehet a kedvzmény?

kiszacsek # 2009.02.17. 19:41

kedves ObudaFan.köszönöm a választ.a 9 hónapot isés a 4 hónapot is börtönfokozatban kaptam 1.fokon.aloszinü nem lesz 2fok,mert kaptam egy leveet,hogy a fellebbzés elbiálása tanácsülésen történik, és ha nem engeélyezik a fellebbezét,akkor az 1.fokot hagyják jóvá.ebben az esetben mennyi lehet a kedvzmény?

ObudaFan # 2009.02.17. 19:58

A tanácsülés nem feltétlenül azt jelenti, hogy a fellebbezést el fogják utasítani.
Börtön fokozatban legalább a büntetés 3/4-ét kell letölteni.

pamika # 2009.02.26. 15:42

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni.Barátom kapot 2-2év börtönt
2 ügyböl,összbüntetésbe a 4 évet levették 2év 6 hónapra.2évet már előzőleg le ülte,igy marad 6 hónap.
De ha jol számolok a 2 év 6 hónapnak 7,5 hó a kedvezménye ilyenkor mi van?

Segitségeteket előre is köszönöm