Online jogi tanácsadás


Dr.Attika # 2018.10.30. 05:34

Egy amerikai tárgyalásos- ügyvédes filmben az ügyfél kérdezgette az ügyvédet.

Az ügyvéd: Azt akarja, hogy 500,- dolláros óradíjért olyan jogi dolgokról tájékoztassam amit nem fog megérteni vagy azt akarja, hogy az általam megszerzett jogi tudás birtokában lássam el a védelmét.

Itt is erről van szó- 500,- dollár óradíj kivételével.
Röviden: büntetőeljárásban nincs peren kívüli egyezség. Egyezséget lehet kötni az ügyészséggel, de csak is a büntetőeljárás szerinti feltételekkel és bírói jóváhagyással.

isnx # 2018.10.29. 12:37

Tisztelt Dr.Attika.

Köszönöm válaszát.
Tisztában vagyunk vele, hogy nem szerencsés az interneten az ügy teljes ismerete nélkül információt begyűjteni és igaz van ügyvédje az ismerősömnek, akinek fel is tette már kérdéseit viszont ezekre a kérdésekre bármennyire hihetetlen nem kapott kielégítő választ épp ezért kért meg engem, hogy kérdezzek utána. Más ügyvédet anyagi okokból nem tud megfizetni, kirendelt ügyvédet nem szeretne.

Épp ezért engedjék meg, hogy még egyszer feltegyem ismerősöm kérdéseit : "Van-e lehetőség arra, hogy ismerősöm ahelyett, hogy peren kívül megegyezzen egyszerűen lemond a tárgyalásról való jogáról? Illetve miben különbözik a peren kívüli megegyezés a tárgyalásról való jog lemondásáról? Amennyiben lemondhat a tárgyalásról való jogáról mikor teheti ezt meg?"

Köszönettel,
a vádlott, általam közvetítve.

ObudaFan # 2018.10.29. 11:30

Pedig szerintem ez elvárható még tőled.

P. Gergő # 2018.10.29. 11:15

Tisztelt Ügyvédúr/Ügyvédnő!

A következő kellemetlenség történt velem:

Új telefont vásároltam az egyik legnagyobb telekommunikációs cégtől. A készülék dual sim es készülék.
A vásárláskor biztosítás is kötöttem a telefonra.
A készüléket elejtettem, eltört, beázott.
Ahogyan kell kapcsolatba léptem a szolgáltatóval és rajtuk keresztül a szervizzel. Gond nélkül megjavitottak, visszakaptam, kifizettem az önrészt. Mindenki boldog.
Lenne, de mikor a dual sim es funkciót szerettem volna a napokban használni egy komoly problémába ütköztem. A vissza kapott készülék nem tudja kezelni a 2 sim kártyát. Csak 1et.
Papírokkal tudom bizonyítani hogy előtte milyen volt és hogy milyet kaptam vissza.

A kérdésem az hogy milyen lehetőségeim vannak? megjavitanák a készüléket de ahoz fel kell küldjem a szervizbe ami azt jelenti hogy több napra, hétre telefon nélkül maradok.
Elég nehéz úgy elfogadom ezt az ajánlatot hogy ők hibáztak és még továbbra is én károsuljak. Arról nem is beszélve hogy mwgingott a bizalmam bennük.
Köszönöm a tanácsot/tanácsokat.

ObudaFan # 2018.10.29. 10:44

Szerintem a jogalap nélkül kifizetett munkabér szabályai szerint visszakövetelhető ez.

Terman # 2018.10.29. 10:21

Tisztelt Ügyvédúr/nő!

Kezdő üzletvezetőként belefutottam a következő szituációba. Felvettem egy dolgozót aki 5 nap után telefonon közölte hogy beteg és kiíratja magát táppénzre.
Elmondása szerint szteroidokat kapott, agyi ct-re írták ki.....Pár nap múlva hívott hogy inkább léptessük ki mert a betegsége sokáig el fog húzódni. Mikor bekértem tőle a táppénzes papírt egy olyan dokumentumot kaptam miszerint bár felvette az orvos betegállományba,de ezt később a beteg töröltette. Így nem beteg állományos hanem "rendes" bért kellett neki fizetnem összesen 12 napot. Utólag tiszta sor hogy átvert. Jogilag tehetek bármit hogy a normál bér illetve a betegállományos bér közötti különbözetet visszaköveteljem? Tarthatom vissza a kifizetést (a bérpapírját a könyvelő megcsinálta és a dolgozó aláírta)?

Dr.Attika # 2018.10.29. 03:57

Tisztelt isnx!
van ügyvédje az ismerősének. Őt kérdezze az ismerőse. Ő tud mindent az ügyről. Egyébként is ismerősnek nincs köze a büntetőeljáráshoz. bízzák ezt a terheltre és védőjére. Nem szerencsés ötleteket begyűjteni nyilvános fórumokon.
Többet árt, mint használ.

isnx # 2018.10.28. 22:54

Tisztelt Ügyvédúr/nő.

Az alábbi szituációval kapcsolatban szeretnék segítséget kérni illetve konkrétan egy kérdésem lenne, de ehhez azért a tisztán látás végett Önnek is szüksége van némi információra. Ismerősömet idén júniusban kábítószer kereskedelem miatt előállították, azóta is előzetesben van. Az igazságügyi vegyészszakértői vélemény szerint a ismerősömnél talált kábítószer "együttes mennyisége meghaladja a csekély mennyiségű felső határát, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát". Ezen kívül 3 ember vallotta azt, hogy vásárolt tőle, összesen körülbelül 30 gramm cannabist az ő általa bevallott 5 hónapnyi kereskedelem alatt. Ismerősöm vallomása alapján, bár sok féle kábítószert találtak nála, ő csak cannabissal kereskedett. Az ügy mivel több embert érint a múlt hónapban átkerült a Győri Bíróságra, ez miatt a ismerősömet természetesen a győri nyomozók újból kihallgatták, itt semmiféle új információ nem került napvilágra. A helybeli nyomozó saját állítása szerint az ismerősöm a legkisebb személy az ügyben, még arról is volt szó, hogy őt teljesen kiveszik az ügyből és ő nem kerül át Győrbe, ez sajnos mégis megtörént. Bár az ügyvéde állítása szerint szeretne peren kívül megegyezni, eddig csak kérvényezte ismerősöm szabadlábra helyezését az előzetesből, bár azt is kesőn tette (hétfőn küldte el a levelet az ügyészségre, mi kedden kaptunk róla levelet, hogy ismét hosszabbítanak). Azóta fellebbezett az újbóli meghosszabbítás miatt, jelenleg itt tartunk. Ismerősöm bevallotta tettét, megnevezte a személyt akitől a kábítószert vásárolta (bár sajnos ez a személy pont az a személy aki a ismerősöm nevét mondta, ami miatt az ügy egyáltalán elkezdődött). Bűnszövetketről ismerősöm tekintetében szó sem esett, fiatalkorúnak sem adott el kábítószert. A konkrét kérdésem pedig a következő lenne. Van-e lehetőség arra, hogy ismerősöm ahelyett, hogy peren kívül megegyezzen egyszerűen lemond a tárgyalásról való jogáról? Illetve miben különbözik a peren kívüli megegyezés a tárgyalásról való jog lemondásáról? Amennyiben lemondhat a tárgyalásról való jogáról mikor teheti ezt meg? Ez utóbbi kérdés számomra csak azért érdekes, mert az ügyvéde jelenleg illetve a múltban is amikor még csak szó volt róla, hogy az ügy felkerül Győrbe bár beszélt a peren kívüli megegyezésről mégis azt mondta, hogy ezt csak később teheti meg illetve, hogy várjon még ezzel, pedig az ismerősöm ellen a nyomozást konkrétan abbahagyták, ő semmilyen kapcsolatban nem áll egyetlen egy "nagyhallal" sem, sőt saját bevallásuk szerint még csak nem is hallottak róla, azon egyetlen személyen kívül, akit már feljebb megneveztem, akitől ő a kábítószert vásárolta.

Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.10.25. 19:11

Derítsd ki miért nincs.
Te biztosan nem hibáztál?
Ha nem nálad van a hiba, kérheted, hogy a következő neked megfelelőre vegyenek fel.
Értem én, hogy ez baromi bosszantó, de azért komoly károd gondolom még nem származik ebből.

Gamem # 2018.10.25. 18:33

Sziasztok!

Még a hónap elején jelentkeztem egy nyelvvizsgára, és most 2 nappal a vizsga előtt szóltak, hogy a rendszerben valami hiba történt, és nem mehetek vizsgázni, mert nincs a nevem az adatbázisban. Ilyenkor mit lehet tenni? Nem vagyok jogász, de szerintem ez szerződésszegésnek minősül. Illetve mit lehet ilyenkor tenni?

Válaszokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Gamem

KisLacko # 2018.10.14. 10:31

Üdvözlöm !
Jogerős itéletemet 2014 májusában kaptam meg. 4 év 6 hónap 4 év közügyektől eltiltás . A büntetési tétel 5-15 év volt. Bűnszövetségben elkövetett kábitószer átadás átvétel kereskedés, csekély mennyiség felső határát meghaladta, jelentős alsó határát nem érte el, plusz lőfegyverrel lőszerrel való visszaélés. így lett 5-15 ! 2014 06.10 én vonultam be, 2015.07.24.én az utolsó hat hónapot reintegrációs őrizetben töltöttem, majd feltételesen 2016.01.25 én szabadultam. Kedvezményem 16 hónap volt. Szeretnék egyéni vállalkozó lenni, és mennyi idő után kérvényezhetem és kinél, hogy az erkölcsim tiszta lehessen? Olvastam valahol, hogy idő lehet, kérdésem milyen időnek a felétől lehet ezt ? Válaszukat előre is köszönöm !

ObudaFan # 2018.10.13. 09:16

Esetleg a reintegrációs őrizet jöhet szóba még. Erre irányuló kérelmet a párod, vagy a védője adhat be.

Linda36 # 2018.10.13. 08:26

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne hogy a párom 2év börtönt kapott lopás vétsége miatt.20018 10.11-én vonult be. Annyit tudok hogy 14 hónap után szabadulhat. Akérdésem az lenne hogy ezen felül jár e neki bármilyen kedvezmény hogy hamarabb ki jöjjön. Soha nem volt még börtönben. Hogyan kezdjek el kérvényt írni? Nem tudom ennek a folyamatát.

Köszönöm válaszát

drbjozsef # 2018.10.02. 07:24

lajcsó,

áruld már el, hogy egy héttel később, magát a BUKÓT hogy azonosítja a rendőr?? Még akkor is, ha egy nem tucat festésű darab. Elég ha azt mondja, hogy "na én ezt láttam a múlt héten"? Én meg azt mondom, hogy múlt héten ez a bukó a sufniban volt. Akkor most mi van?

lajcsó # 2018.10.02. 06:44

"bárki motoros bukóban motorozott, akkor azt utólag a világon senki nem fogja azonosítani, hogy ki volt alatta..."
Ezt így direktben persze hogy nem. De ha megvan a bukó gazdája, akkor a hamis tanúzás terhe mellett nyilatkozni köteles arról, hogy az adott időpontban ki viselte a bukót.

drbjozsef # 2018.10.02. 06:18

Mihály,

az ártatlanságot nem kell bizonyítani, a rendőröknek kell a bűnösságet.
Ha adatokat sem írtak fel, hogy fognak behívni? Szerintem nem foglalkozz vele, ha majd küldenek esetleg valamit, akkor kérdezz.

Egyébként bárki motoros bukóban motorozott, akkor azt utólag a világon senki nem fogja azonosítani, hogy ki volt alatta...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.01. 16:16

1 éve jogerős itélet van hogy a per végéig fel van függesztve.

Hm.

szabo.edina0623@gmail.com # 2018.10.01. 16:06

Devizàs per alatti ingatlant àrverezett el a végrehajtó amiről 1 éve jogerős itélet van hogy a per végéig fel van függesztve. Ilyenkor mi a teendő??A lakàs pótfedezet. Meg tudom.tàmadni? Mikor kell kiadniuk az àrverezési hegyzőkönyvet? Hàny napom van megtàmadni? Hol a bírósàgon? Az àrverezési jegyzőkönyv kiadàsàtól szàmítva tàmadhatom meg vagy a kézhezvételrtől? szept 18. àn àrverezett. A bírósàgi végzés tàrgya a végrehajtàs megszüntetése. A végzésben pedig a tàrgyalàs felfüggesztése van. Az itélet 2017 októberében került jogerőre. A végrehajtó arra hivatkozik hogy nem a végrehajtàs hanem a tàrgyalàs van felfüggesztve. Légyszi segítsetek!!!Edina

Mihály1994 # 2018.10.01. 15:29

Jónapot kívánok, az lenne a problémám hogy egyik nap arra keltem fel hogy valakik az udvaromon nézelődnek, matatnak, mire kimentem azt látom hogy két rendőr az, szóltam hogy jónapot, mit keresnek, erre elkezdtek vádaskodni hogy állítólag egy héttel ezelőt láttak engem motorozni és hogy felismerik a sisakom, hiába mondtam hogy én nem motoroztam hiszen nincs saját motorom és jogositványom sincs, ami sisakot meg láttak az egy nagyon régi sisak ami már nem tudja ellátni a funkcióját, én motor szereléssel foglalkozok hobbi szinten, volt az udvaron egy gyári simson s51 segéd-motorkerépár, arra hivatkoztak hogy az volt az a motor amin láttak, mármint a rendőr látott.. elkezdték fényképezni persze megsem kérdeztek, utána abba kötöttek bele hogy miért nincs rajta rendszám, mondtam azért mert segéd motor kerékpár, nyilván ezt ők is tudták csak kötekedtek.. Ez a motor csak javításra volt nálam, üzemképtelen volt.. Nekem még a nevemet sem kérdezték, nem irattak alá semmit, csak olyanokat mondtak hogy ne vezessek engedély nélkül, hiába mondtam hogy nem vezetek.. Meg hogy majd behívnak meghallgatásra, ezzel el is mentek, a kérdésem az lenne hogy bejöhettek volna egyáltalán az udvaromra? Fotózhattak engedély nélkül, mit tudok tenni ha tényleg behívnak vagy hogyan bizonyítsam az ártatlanságom, mivan ha megbűntetnek? Kérem segítsenek, még sosem volt dolgom rendőrökkel, bűntettlen vagyok, becsületesen dolgozok, 24f

Dr.Attika # 2018.10.01. 04:38

Kézzel írva: Fellebbezést jelentek be felmentésem végett. A rendelkező részt a csütörtöki tárgyaláson meg kellett, hogy kapja. Azon ott van az ítélet száma.A járásbíróságon kell beadni a kezelő irodán. Ezt követően majd felterjesztik a másodfokra.

Nahajm # 2018.09.30. 16:01

Illetve a másodfokú targyaláson muszàj megjelennem? Felek,hogy ott azonnal letartóztatnak

Nahajm # 2018.09.30. 12:04

De jó,köszönöm!! Az ügyvédemet nem értem viszont miért ad hamis informáciot... és a járásbirosagra kell küldenem ahol tàrgyslták ,jol tudom? Oda is rossz cimet adott meg... Nem a levelezésit,hanem a sima cimet. Az ügyvédemnek már ugye nem kell elküldenem semmit? Csak a birosagnak

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.30. 10:29

Pláne.

Dr.Attika # 2018.09.30. 09:16

Be. 582.§
Három munkanap a fellebbezési határidő. Ha csütörtökön (09.27) hirdette ki, akkor október 02-án jár le a határidő.

Nahajm # 2018.09.29. 17:25

Vagy kézzel is megirhatom es azt elküldhetem?