Jogsi nélküli vezetés.


Gyurma65 # 2010.05.08. 21:04

Szia Mona!

Köszönöm a válaszod! Belemehetnék abba,hogy 30km van az egész faluban és egy nagymotoros egyed mindennap 3.-ban üvegre húzatja a GSX-R-t és ez megy három éve és az összes szomszéd feljelentette már és semmi,de ez sem tartozik a lényeghez! Én vagyok a nagy hal. Sajnos! :-( Csak annyit szerettem volna,hogy jöjjenek utánam és megmutatok mindent és adjanak egy csekket. 15-20??? Vagy akármi. De azt mondta az intézkedő,hogy ők nem taxi! :-( Az emberi jóságot és a mentalitást nem lehet megtanulni!!! Az benne van alapból az emberekben. Vagy nem. De az is vicces,hogy ezer hasonlót hallottam és hol az volt,hogy elengedték,hol helyszíni,hol ez,hol az. De ha valaki egy ilyen szakmát választ és van még emberség is benne,meg empátia és,ha már ránéz egy emberre látja,hogy nem az a hazudozó típus. A másik,hogy gondolhatod,ha 83 óta van vezetői engedélyem és B,C,D! ,akkor nem az a suhanc vagyok! Annyi a bűnöm,hogy a hivatalosan érvényes okmányaimat elfelejtettem berakni a zsebembe és elmentem egy próbakörre. Hát remélem nem fognak úgy bánni velem,mint egy ittas cserben hagyóval!

ObudaFan # 2010.05.09. 12:27

Azért kell elmenni a tárgyalásig, mert az előtt a kifogás alapján a bíróság az iratok alapján dönt, így csak a tárgyaláson van lehetőség bizonyításra.

Gyurma65 # 2010.08.19. 22:23

Üdvözletem!

Ma kijött a büntetés. Az elbíráló nem kezelt gyerekgyilkosként,azért mert elfelejtettem,az amúgy érvényes okmányaimat magammal vinni.
Olyan összeget szabott meg,ami arra mindig emlékeztetni fog,hogy legyenek nálam az iratok. Tízezer forintot kell okmánybélyegben lerónom. Azt sajnos nem tudom ,hogy lesz-e nyoma és,hogy mennyi az elévülési idő,de gondolom,hogy mivel szabálysértés,ezért biztos nyilvántartják. Ez azért rossz,mert ,ha esetleg megint kihágok,amit nagyon nem szeretnék,akkor ez is elbírálás alá esik. De még így is összetehetem a kezeimet,hogy akad még aki reálisan és emberségesen gondolkodik!
Nagyon köszönöm a segítséget! Tisztelettel! Gyurma

raptors63 # 2011.01.04. 13:31

Üdv.Jocó vagyok.
Fiam(22 éves)Jogsi nélkül motorozott,és igazoltatták.Tudomásom nélkül vitte el az egyébként műszakival rendelkező,de még át nem iratott motoromat.
Házunk kb 40 méterre van az erdőtöl,Odáig tolta a motort,majd ott ráült.Rátévedt egy rossz állapotú aszfalt útra,melyet(tudomásunk szerint ) az Oroszlányi erdőgazdaság,vagy bánya üzemeltet,s ott igazoltatta egy rendőr hölgy,-s engedély nélküli közúti motorozásért feljelentette.
Szeretném megtudni,hogy a feljelentésben szereplő "közúti motorozás" miatt felelősségre vonhatják e.
Tőlem megkérdezték,hogy amiért elvitte a motort,akarom e,hogy megbüntessék.Természetesen nem.
Annyi még hozzá tartozik a dologhoz,hogy amikor őt megállították,megkérdezte őt a rendőr hölgy,hogy az édesapja vajon tudja e,hogy elvitte a motort,mire ő egy határozott NEM-mel felelt.A jegyzőkönybe pedig az ellenkezője került.Emiatt velem szembesítették a fiamat.
Csak én látom bonyolultnak az ügyet?

Gabicsek # 2011.01.04. 22:05

Hát, olyan nincs, hogy „közúti motorozás“. Engedély nélküli vezetés van, gondolom, ezért lett feljelentve. Talán nem kéne motorozgatni vezetői engedély nélkül sehol. Ha pedig így motorozgatott, jogos lesz a kiszabott pénzbírság. Nem bonyolult ügy ez egyáltalán. Csak azért vizsgálják, kapott-e rá engedélyt, hogy a motort elvigye, mert bűncselekményt követ el, aki olyan személynek adja ét a járművet vezetésre, aki nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

raptors63 # 2011.01.05. 12:45

Köszi a hozzászólást.
Tehát ebböl azt veszem ki,hogy a kertben is megbüntethetik?
Üdv

Gabicsek # 2011.01.05. 13:26

KRESZ:

A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki

  1. a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs,
  2. a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
  3. a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzembentartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg. (3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

Gabicsek # 2011.01.05. 13:26

ez képezi alapját a szabálysértésnek.

mimó13 # 2011.01.11. 15:46

Hello!
Nekem az lenne a kérdésem h még nem multam el 18 és de a jogsim már megvan amíg nem töltöm be a 18-at addig vezethetek egyedül?

sissca # 2011.01.15. 11:55

Hello

Azt szeretném megkérdezni hogy ha baleset miatt be akarják vonni a jogsimat 5 hónapra de megfellebbezem akkor a fellebezési idő alatt lehet vezetni?

Előre is köszönöm a válasz

Krisztián

Kyrababa # 2011.01.17. 09:06

Kedves Katka!
Tegnap hasonló szituációba kerültünk mi is.Nőgyógyászati próblémám miatt hirtelen jött vérzésem,látászavarom és erős szédülésem miatt adtam át a volánt férjemnek,akinek több éve bevonták a jogositványát.Otthonunktól kb.10 km-re történt a dolog és belefutottunk egy ellenőrzésbe..az igazoltató rendőrők lekezelő módon bántak velünk,és nem érdekelte őket,hogy Epilepsiás kisfiunk is ott van,akinek gyógyszerét 1 órán belül be kellett volna adnunk.Férjem bevitték a kapitányságra,minket a kocsiban várakoztattak több mint 3 óra hosszat,mire kegyesen közölték velünk,hogy a párom bent tartják 72 óráig és Sz.fehérvárra viszik gyorsitott eljárásra.Azt mondták vigyem haza a kocsit,ha szédülök ha nem ....vagy mentőt hivnak...az hogy a fiúnkkal mi lesz nem tudták megmondani...és az sem volt most fontos hogy esetleg pont ilyen állapotban fogok véletlen balesetet okozni...mert nekem van jogsim tudnom kell vezetni-mondták.Most a hivását várom,mehetünk-e érte!?Sok jóval nem tudlak biztatni,a mai törvénykezések alapján a nagyhalak mindent megúszhatnak,mi pedig szivunk.Enyhitő körülmény nem hiszem hogy létezik...legalább is számunkra.Az hogy mi lesz a családdal,beteg gyermekkel,munkanélkül,albérletben..senkit nem érdekel.Csak reménykedem hogy a 2 hónapja szerzett jó állását a férjem egyesetleges elzárás miatt nem vesziti el és pénzbirságot kapunk...ami ha jól tudom 150.000-is lehet. ..Szurkolok nektek is és remélem a későbbiekben még rosszul lét esetén sem vezettek jogsi nélkül...mégha biztonságosabb lenne akkor se!Az hogymire számithatunk a bírótól függ!!!

Mike3x # 2011.01.20. 20:35

Üdvözlök mindenkit.
Keresgéltem, hátha találok választ a kérdésemre, de ilyennel még nem találkoztam.
December 21.-én ellopták minden iratomat. A feljelentéskor a rendőr hölgy, azt tanácsolta, ne menjek egyelőre pótolni az iratokat, hátha visszaküldik őket. Eddig ez nem történt meg. Kedden voltam újabb tanú vallomást tenni, amikor azt mondta a másik rendőr, hogy lassan azért pótoljam őket. Az eset tekintetében lényegtelen, hogy holnap készültem az okmányirodába.
Ma este kátyú kár miatt rendőri helyszínelést kértem, ahol is az intézkedő rendőr, közölte, hogy szabálysértési feljelentést tesz, mert nincsenek irataim. Mondtam neki, hogy ott a jegyzőkönyv.
Közölte, hogy az nem elég és, ha még azt is beleírom a kifogásba, hogy nekem a rendőr mondta, akkor akár bírósági ügy is lehet belőle.
Kérdem én, mit lehet ilyenkor tenni? Igaz, hogy nem mondta a jegyzőkönyvező rendőr hölgy, hogy mennyi ideig várjak, de én 1 hónapot nem tartok egetverő késedelemnek. Persze, tudom mit ír a kresz, de arról nem szól, hogy egy ilyen esetben mi a teendő.
Szóval, kérem valaki világosítson fel!

kea4 # 2011.01.20. 23:05

Kyrababa,

a veszélyhezet fölülírja a "normális" szabályokat. Nyilván van meggyőző orvosi igazolás arról, hogy szükséghelyzet volt.

Üdv:
KEA.

kea4 # 2011.01.20. 23:07

Mike3x,

én állnék az eljárás elébe. Igaz, hogy a szabály betűjét megsértetted, de lássuk be: nem életszerű, hogy az iratok ésszerű időn belüli pótlásáig ne vezessél. Van papír arról, hogy az ügyben eljárni elkezdtél. Ha szigorúan vesszük, az okmányirodába se mehetnél el pl. személyi igazolvány (vagy önmagad igazolására alkalmas egyéb izé) nélkül, mert az a polgár állandóan magánál kell tartsa...

Azért vedd figyelembe, hogy a csalán és a szerszám is a Tiéd...

Üdvrivalgással:
KEA.

Mike3x # 2011.01.21. 07:18

Köszi KEA!
Én is így gondolom. Ráadásul kedden még nem is voltak az irataim körözés alatt.
Saját hibám, hogy a héten még semmit se intéztem, de erről nem is tájékoztatott senki. Én se lettem volna hülye, hogy rendőri intézkedést kérek, mikor tudom, hogy nincsenek irataim.
Faramuci egy dolog ez. Az meg a zárójeles magánvéleményem, hogy a kedves intézkedő rendőr simán egy figyelmeztetéssel elengedhetett volna. Persze, ehhez némi jóindulat kellett volna. :S
Na mindegy, nem hibáztatom, de akkor is kicsit igazságtalannak tartom, ha most emiatt kiszabnak rám egy szabálysértésit, hiszen amúgy is áldozat vagyok. :S

peterurfi # 2011.01.27. 17:39

Kedves mimó13,

Természetesen vezethetsz!

Többek között háztartást, villanyáramot és a meglévő jogosítványod hátoldalán felsorolj járműtípusokat.

Üdvözlettel

Dorin # 2011.03.01. 18:40

Tisztelt fórumozók!!

Egy barátomat elkapták jogosítvány nélküli vezetéssel, mint első visszaeső. Ez már több mint fél éve volt, és semmilyen csekket vagy bírósági végzést még nem kapott. Az volna a kérdésem, hogy ez már elévülésnek számít-e, vagy milyen büntetést fog kapni? Egyáltalán számíthat-e még rá, hogy kap valamennyi pénzbírságot vagy börtön büntetést a mai törvények szerint?

joska01 # 2011.03.02. 13:33

Tisztelt forumozók!
Azt szeretném megtudni, vajon elkövettem-e az engedély nélküli vezetés szabálysértését, ha egy olyan személygépkocsiban utaztam utasként, amit egy olyan személy vezetett, akinek nem volt vezetői engedélye(sem­milyen)? Arról pedig tudomásom volt, hogy aki vezeti a gépkocsit nem rendelkezik vezetői engedéllyel, de a gépkocsihoz semmilyen közöm nincs, tehát sem tulajdonosa, sem üzembentartója nem vagyok. Illetve a gépkocsit semmilyen jogcímen nem használhatom (kölcsönadásira gondolok)A törté­nettel kapcsolatban valahol azt olvastam, hogy ilyenkor nem követtem el az engedély nélküli vezetést, ezért kiváncsi vagyok elkövettem-e szabálysértést?

Kérdésemet feltettem egy másik kategóriában is, de látom hogy itt már van ilyen ezért áttem ide.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/34/3349#…

efi99 # 2011.03.02. 13:50

Szerintem csak akkor, ha te adnád át a volánt.
Pl egy stopposnak nem hiszem, hogy kötelessége lenne egy komplett igazoltatást elvégezni, mielőtt bevágódik az anyósülésre.

rottenn # 2011.03.07. 13:50

üdv.ha valaki jogsi nélkül vezet és kap egy szabálysértést és ezért pénzbírságot és még aznap verekszik akkor jobbban megbüntetnek?tehát a közlekedési és a rendzavarási szabálysértés összeadódik?vagy a kettőnke semmi köze egymáshoz?

dave_P # 2011.05.26. 17:13

Sziasztok!
17 éves vagyok és vettem egy 125 ccm-es motort. Adás vételit nem írtunk, mivel csak alkatrésznek kellett volna. Miután hazahoztuk elvittem egy körre kipróbálni, a rendőrök természetesen azonnal elkaptak. Semmilyen papírt nem tudtam felmutatni, rendszám se volt a gépen és a forgalomból is ki volt vonva.
Beidéztek a rendőrkapitányságra. Az idézésben az alábbi három pont állt, mint megsértett szabály:

  1. engedély nélküli vezetés
  2. érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli vezetés
  3. érvénytelen hatósági engedéllyel való közlekedés

A kérdésem az, hogy ha megjelenek a tárgyaláson, akkor mire számíthatok? Utána olvastam és ez a 3 dolog így együtt 250.000 HUF maximum. Tippek nincsenek esetleg, hogy milyen kérdésre mit érdemes mondani, pl.: "tudták-e a szüleim, hogy elvittem a motort?" stb..
Köszönöm előre is a választ!

Roberto03784 # 2011.05.31. 10:15

Sziasztok,

A következö érdekes kérdésem lenne,
külföldön le kellett adnom 1 hónapra a magyar jogsimat, azt a tájékoztatást kaptam hoyg ez az 1
hónapos eltiltás csak az adott országra érvényes (Németország), itt nem is vezetek, viszont
jönnék haza kocsival (német rendszám) és ugy oldanám meg hogy németországi kilépésig valakit megkérek hogy vezessen, és salzburgtól(austria) én jönnék,
elötte még az osztrák szabályozásnak utánnanézek,
és ha nagyon problémás akkor csak magyarországon vezetnék

kérdés
mi lehet a jogkövetkezménye ennek, rendöri igazoltatás esetén és mi a megfeleö jogi kategória?

vezetoi engedely magánál nem tartás?
google-be semmi ertelmeset nem talaltam

vezetoi engedely nelkuli vezetes nem lehet
jogositvanyom van 15 eve, es magyarorszagon nem vagyok eltiltva sem.

kösz elore is
üdv
R.

Roberto03784 # 2011.06.21. 21:00

érdemes volt ideirni, köszi mindenkinek a sok hasznos választ , közben már 2szer megjártam Nemetorszag Budapest-Nemetorszag tavot gond nelkul,
illetve az eltiltas is lejart ekozben

AzElitelt # 2011.07.31. 16:17

Tisztelt Mindenki!
Kerdes a kovetkezo: Eltiltottak ket evre a vezetestol. Mellekbunteteskent alkalmazta a birosag a kozugyektol eltiltassal egyutt, kilenc ev fegyhazbuntetes mellett. Ket hete szabadultam feltetelesen, onnan indul a ket ev.n Ket kerdes merul fel: Van-e modja annak, hogy mentesuljek eme mellekbuntetes hatalya alol. Ha van, mi? Masodik kerdes,mi a vonzata annak, ha megis vezetek? Ez e felteteles, es a felfuggesztett miatt erdekel. Valahogy meg kellene oldanom ezt a problemat, mert ez igy nagyon nem jo... javaslat?
Elore is koszonom!

ObudaFan # 2011.07.31. 16:56

Egy módja van: a kegyelem. Ha jogosítvány nélkül vezetsz, akár elzárást is kaphatsz.